Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Farkına Dikkat

Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Farkına Dikkat
16.05.201522:52

Ev alırken dikkat etmeniz gereken hususlardan birisi kat mülkiyeti ve kat irtifakı.

Haber güncelleme tarihi 23.03.2019 10:28

Kat irtifakı ve kat mülkiyeti birbirinden farklı şeyler. Peki kat irtifakı, kat mülkiyeti nedir?

Kat irtifakı inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusu demek. Yani siz diyelim ki 5.000 m2 bir arasa üzerinde 100 eşit daireden oluşan bir sitede 1 daire aldınız, yani sitenin 1/100'ü 50 m2 arsa sizin oluyor ve kart irtifakı tapusunda aldığınız daireye ait 50 m2 arsa olarak belirtiliyor. Tapu dairesinden alınan bu tapuda, ortada daire olmamasına rağmen, yapılacak tüm dairelerin adres ve kapı numaraları belediye tarafından belirleniyor.

Kısaca kat irtifakı tapusu, inşaatı henüz başlamamış ya da inşaat halindeki ev için, müteahhit ile evi satın alan arasında yapılan karşılıklı bir anlaşmadır ve tapu dairesinden alınır.Tarafların bu belgeyle birbirleri hakkında yükümlülükleri vardır. Bu belgeyle binayı yapan binanın özellikleri, metrekaresi, modeli vs hakkında taahhüt verirken, evi satın alan da ödemeler konusunda söz vermiş olur.

Bina bitmiş ve iskanı alınmışsa, bu kez kat mülkiyeti tapusu almanız gerekir. Bu da aslında sizin evin tam olarak sahibi olduğunuzu gösteren bir belgedir. Eviniz, daire numaranız net olarak belli olur. Kanunen ev satın aldığınızda 1 ya da 2 yıl içeriside kat mülkiyetine geçmeniz gerekir. Eğer geçmezseniz 1000 TL ceza ödersiniz. Bu arada kat mülkiyeti olmayan bir binanın yönetimi de zordur. Binada kat mülkiyeti yoksa bina harcamalarıyla ilgili bazı konulara katılmak istemeyen komşularınıza da yaptırım uygulamayamazsınız.

Kat irtifakı belgesindeki daireniz belediyede farklı görünebilir. Daha inşaat başlamadan hazırlandığı için zaman zaman sorun oluyor. Bu da komşunuzun sizin, sizin de komşunuz üzerinde bir dairede oturduğunuz anlamına gelebilir. Bu durumda trampa yani mal değişimi yapmak gerekir. Bu da ayrı bir işlem anlamına gelir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İLGİLİ HABERLER
Tüm Hakları Saklıdır © 2015 - 2022 NeOldu.com
Burada yer alan yazılı ve görsel içerik, izinsiz olarak,
kısmen ya da tamamen kopyalanamaz başka yerde kullanılamaz.