IŞİD (DAEŞ, DAİŞ) Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Son yıllarda faaliyetlerini artıran, Suriye ile Irak’ta birçok yıkıma neden olan ve Türkiye’ye de sızan terör örgütü IŞİD nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır?
IŞİD (DAEŞ, DAİŞ) Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Herkesin son yıllarda adını duyduğu IŞİD ya da DAİŞ ve DEAŞ adlarını kullanan bu terör örgütünün kuruluşu 2002’li yıllara dayanıyor. Amerika’nın Irak’a savaş açmasıyla birlikte Irak'taki kargaşayı fırsat bilen bu örgüt kısa sürede büyüme fırsatı bulmuştur.

 

IŞİD Nedir?

Irak ve Şam İslam Devleti olarak kendilerini belirten bu örgütün kısaca IŞİD; resmi adıyla ‘İslam Devleti’ (İD) ya da Irak ve Levant İslam Devleti (ILİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı grup olarak tanımlayan devlettir.

Eski adının Arapça’daki kısaltması: Da’iş; okunuşu Latin alfabesine göre DAEŞ ya da Deaş olarak telaffuz edilir.

IŞİD, Irak’taki savaşları ve kargaşayı fırsat bilen; Yasemin Devrimi ile Orta Doğu’yu saran, Arap Baharı beraberinde ortaya çıkan devrimler ve siyasi çökümler ile birlikte kısa bir sürede büyümüştür. Suriye'de Arap Baharı’nın bu ülkeye sıçramasıyla birlikte ortaya çıkan karışıklıklar, istikrarsızlık sonucu, Suriye'de faaliyet gösteren el-Nusra ile birleşme yoluna gitmiştir.

Irak ve Suriye’de son iki yılda gücünü inanılmaz derecede artırmıştır. Ayrıca Petrol yataklarına yakın olmasının nedeniyle dünyada bilinen en zengin örgüttür.

 

IŞİD’in Ortaya Çıkışı

ışid

Irak Savaşı’nın ilk yıllarında kurulan ve 2004 yılında El-Kaide’ye bağlılığını ilan eden bu grup bir süre sonra Irak’ın El- Kaidesi adını almıştır. Grup genelde Sünni topluluklar olmak üzere Mücahid Şüra Konseyi, El-Kaide, Junge el- Sahaba, Katbiyan Ansar el- Tehvid vell Sunnah gibi farklı isyan gruplarından oluşanların desteğini de almaktadırlar.

Irak ve Levant’te Sunni nüfusun yoğun olduğu bölgelerde halifeliği kurma hedefleri vardır. 2014 yılının Şubat ayında, sekiz aylık uzun bir güç mücadelesinden sonra el-Kaide IŞİD ile bütün bağlarını kopardığını duyurdu.

Irak Savaşının yoğun olarak yaşandığı dönemlerde Irak’ın birçok şehrinde çok büyük faaliyetler göstermişlerdir.

Bakuba’yı başkent ilan edip, halen devam eden Suriye İç Savaşı’nda Suriye’nin İdilip, Rakka ve Halep bölgelerinde varlıklarını devam ettiriyorlar.

ebubekir el bağdadi

IŞİD terör örgütünün başı Ebu Bekir el Bağdadi, Irak Savaşı sırasında Irak’ta el- Kaide’ye bağlı örgütünün temellerini attı. Suriye’de çıkan iç savaşla birlikte bu ülkeye gitti ve Nisan 2013’te ve El Nursa Cephesi ve kendi örgütünü Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) adı altında birleştirdiğini ilan etti. 29 Haziran 2014 günü halifeliğini ilan etti. 2015 yılında YPG'nin yapmış olduğu havan saldırıda kim kaynaklara göre öldüğü kimi kaynaklara göre ağır yaralı olduğu bildiriliyor. Ebu Bekir el- Bağdadi'nin yerine Hindu Müslüman Ebu Ala el- Afri halife ilan edildi.

ebu ala el mevdudi

Yapılan Araştırmalara Göre;

Suriye İnsan Hakları Gözleme Örgütü'nün yapmış olduğu rapora göre Ağustos 2014 yılında örgüttün Suriye’deki savaşçı sayısının 50.000, Irak’ta ise 30.000 olduğu bildirildi. CIA ise Eylül 2014’te örgütün Suriye ve Irak’ta toplam 25.000 civarı savaşçıya sahip olduklarını bildirmiştir.

Türkiye’de de son zamanlarda faaliyetlerde bulunan IŞİD terör örgütü, Suruç katliamı ile gündeme geldi ve IŞİD terör örgütlerine yönelik yakın takip ancak başlatılmış oldu.

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.