Dünyada En Çok Savaş Araçları Alan 10 Ülke

Dünyada savaş araçları için harcanan bütçeler dev boyutlara ulaştı. Bu konuda yapılan araştırmalar durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.
Dünyada En Çok Savaş Araçları Alan 10 Ülke

IHS’nin Global Savunma Ticareti dünyada savunma için harcanan savunma bütçeleri üzerine araştırma yaptı. 2014’de yapılan araştırmanın sonucunda 2010 verilerine göre yüzde 50’den daha fazla artış olduğu saptandı. Şu an en çok savaş araçları satılan ülkeler Orta Doğu ülkeleri. Özellikle son yıllarda doğuda yaşanan savaşlar bu verileri destekler nitelikte.

savas-araclari.jpg

Büyük Yatırım Yapılıyor

Son yıllarda doğuda artan savaşlar için savaş araçları alımına büyük yatırım yapılıyor. 2010 yılında savaş araçları alımı için harcanan 40 milyar dolar 2014 verilerinde 64 milyar dolara ulaştı. Bu veriler kapsamında 57 mm. kalibrenin üstünde yer alan savaş araçları yer alıyor. En fazla alınan savaş araçları olarak da ilk sırada uçaklar yer alıyor.

suudi-arabistan-001.jpg

En Fazla Suudi Arabistan Alıyor

Doğudaki savaşlar ve yıllardır yaşanan iç sorunlardan dolayı Suudi Arabistan savaş araçlarına 6,5 milyar dolarla en fazla yatırım yapan ülke konumunda. Harcanan bu bütçe dünyada en fazla savaş araçları alımı yapan Hindistan’dan bile fazla. Kısaca bu veriler doğrultusunda ortalama 7 dolardan 1 doları silaha yatırılıyor. Savaş aracını Suudi Arabistan’a en fazla satan ülke ise Birleşik Krallık.

turkiye-006.jpg

Türkiye 2014’te Bu Sıralamaya Girdi

Savaş araçlarında yaşanan bu ciddi artış uzun bir süre devam edeceğe benziyor. Doğudaki bu savaş ortamından Türkiye de nasibini aldı. 2013’te hazırlanan verilere göre Türkiye savaş aracı alan ilk on ülke içerisinde yer almıyorken, 2014 verilerine göre 9. sırada yer aldı. Uzmanlar Türkiye’nin savaş araçlarına harcadığı bütçenin artacağını da belirtti.

savas-001.jpg

Yapılan araştırma kapsamında savaş araçlarına dünyada en fazla yatırım yapan 10 ülke;

1. Suudi Arabistan: 6,5 milyar dolar

2. Hindistan: 5,6 milyar dolar

3. Çin: 2,6 milyar dolar

4. Birleşik Arap Emirlikleri: 2.2 milyar dolar

5. Tayvan: 2.2 milyar dolar

6. Avusturya: 2 milyar dolar

7. Güney Kore: -

8. Endonezya: -

9. Türkiye: -

10. Pakistan: -

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.