Ortadağu'daki Kriz: Arap Baharı

24 Aralık 2010 tarihinde Tunus’ta Cumhurbaşkanı Bin Ali rejimine karşı ilk kitlesel protesto gösterileri meydana geldi. Bu gösteriler Arap Baharı’nın başlangıcı oldu
Ortadağu'daki Kriz: Arap Baharı

Arap Baharı Nedir?

Yasemin Devrimi olarak da adlandırılan bu olay; Tunus'ta Muhammed Buazizi’nin kendisini yakmasıyla başlayan, kişilerin de bu durumu, polisin insanlara şiddet uygulamasına karşılık olarak yasemin vermeyi bir söylem haline getirmelerinden doğmuştur.

Tunus, Mısır, Libya, Suriye, Bahreyn, Cezayir, Ürdün ve Yemen'de büyük çapta olaylar olmuştur. Moritanya, Suudi Arabistan, Umman, Irak, Lübnan ve Fas'taki olaylar daha  küçük çaptadır. Fakat tüm Arap Dünyası başgösteren mitingler, protestolar, halk ayaklanmaları ve silahlı çatışmalarla etkilenmiştir.

Kısaca; ekonomik sıkıntıların artmasıyla, zaten siyasi özgürlükler konusunda da sıkıntılar yaşamakta olan Ortadoğu’daki Arap ülkelerinde, toplumsal aktörlerin örgütlenme ve birlikte hareket etme anlayışının oluşup gelişmesiyle, siyasal ve toplumsal muhalefet hareketlerinin güçlenmiş; otoriter iktidarlara karşı isyan dalgası başlatmalarına yol açmıştır.

arap-bahari.jpg

Bu noktada devrim için çok önemli olan bir nokta da sosyal ağların devrim üzerindeki örgütleme, birleştirme, gelişmeleri açıkça konuşma olanağı sağlamasıdır.

Yani, hem siyasal ortamın değişmesi hem de toplumsal aktörlerin güçlenmesi sonucu, muhalefet hareketlerini hem nicelik hem de nitelik bakımından daha görünür kılmıştır.

arap-bahari-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.