Türkiye'de UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Eserler

UNESCO tarafından dünya çapında koruma altına alınan kültürel ve doğal varlıklardan oluşan Dünya Mirasları listesinde, Türkiye’den 15 eser bulunuyor.
Türkiye'de UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Eserler

Türkiye'de Unesco Tarafından Koruma Altına Alınan 17 Yer

Uluslararası alanda “UNESCO” öncülüğünde bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değer ve kültürel, ülkemizde de bulunmaktadır. "UNESCO Türkiye’deki Dünya Mirası Listesi” içerisinde birçok kültürel ve doğal varlık bulunmaktadır. Peki, UNESCO Dünya Mirası Listesi 2018 içerisinde yer alan ve “Türkiye’de bulunan yapılar ve değerler” hangileridir?

UNESCO tarafından koruma altına alınan yerler ve Türkiye'ki dünya miraslarının tanıtımı her yıl güncel şekilde paylaşılmaktadır.

İşte, "UNESCO Dünya Mirası Listesi" içerisinde yer alan "Türkiye'de Dünya Miraslarının" kültürel ve doğal değerlerinin tamamı…


1. Afrodisias Antik Kenti (Aydın)

Unesco

Aydın ili, Karacasu ilçesi, Geyre Mahallesi sınırları içinde yer alan Aphrodisias Antik Kenti, yerleşim tarihi MÖ 5. bin yıl ortalarına kadar uzanan Aphrodisias, MÖ 6. yüzyılda küçük bir köy görünümünde iken, MÖ 2. yüzyılda Menderes Vadisi'ndeki yoğun şehirleşme döneminde kent devleti (polis) statüsü kazanmıştır. 2017 yılında Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir.


2. Ani Arkeolojik Alanı (Kars)

Unesco

Kars ili, Merkez İlçesi sınırları içinde, Türkiye ve Ermenistan sınırında yer alan Ani Arkeolojik Alanı Orta Çağ’ın şehircilik, mimarlık ve sanat açısından gelişiminin tüm zenginlik ve çeşitliliğinin bir arada görüldüğü çok özel bir yerdir. Ani Arkeolojik Alanı 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi katılmıştır.


3. Kapadokya ve Göreme Milli Parkı (Nevşehir)

Unesco

1985 yılında UNESCO miras listesine giren Kapadokya Hititler´in yaşadığı topraklar daha sonraki dönemlerde Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olarak tarihte önemli bir yere sahiptir.  Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların  yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla oluşmuştur.


4. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas)

Unesco

1985 yılında UNESCO miras listesine giren Cami,  1228–29 yıllarında Mengücekli bey Ahmed Şah tarafından; Dârüşşifa ise aynı tarihte, Ahmed Şah´ın eşi Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 


 5. İstanbul´daki Tarihi Yerler

Unesco

1985 yılında UNESCO miras listesine giren İstanbul, yerleşim tarihi son yapılan Yenikapı´daki kazılarla bulunan liman doğrultusunda 8500 yıl, kentsel tarihi yaklaşık 3 bin, başkentlik tarihi 1600 yıla kadar uzanan Avrupa ile Asya kıtalarının kesiştiği noktada bulunan bir dünya kentidir.


6. Hattuşaş: Hitit Başkenti (Boğazköy - Çorum)

Unesco

1986 yılında UNESCO miras listesine giren Hitit Devleti´nin başkenti olan Hattuşaş, Çorum´un Sungurlu ilçesinin güneydoğusunda yer almaktadır. Yapılan kazılarda Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerinden kalma kalıntılar bulundu.


7. Nemrut Dağı (Adıyaman)

Unesco

1987 yılında UNESCO miras listesine giren Adıyaman’da bulunan Nemrut Dağı aynı zamanda dünyanın 8 harikasından biridir. Kommagene kralı Antiochus Theos, M.Ö. 62 yılında bu dağın tepesine, pek çok Yunanve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar tapınağını da yaptırmıştır. Mezarda, bir kartalın başı gibi, tanrıların taş oymaları bulunmaktadır. 


8. Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı (Denizli)

unesco

1988 yılında UNESCO miras listesine giren Pamukkale, kent kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat mineralleri teraslarını, travertenleri kapsıyor. Türkiye´nin Ege bölgesinde Denizli ilinde bulunuyor.


9. Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla)

Unesco

1988 yılında UNESCO miras listesine giren Letoon, Fethiye yakınlarında bulunan antik kenttir. Şair Ovidius´un anlattığı bir öyküye göre kent, Zeus´tan hamile kalan Leto´nun adına kuruldu. Kalıntılar ve ele geçen kitabeler buranın dinsel ve politik bir alan olduğunu göstermektedir.


10. Tarihi Safranbolu Şehri (Karabük)

Unesco

1994 yılında UNESCO miras listesine giren Safranbolu, 1950´lerde Anadolu´da gerçekleşen modern şehirleşmeden fazla etkilenmemiştir. Bu nedenle mimari gelenekleri, özellikle yarı ahşap, üç odalı Pontian Yunan stilinde depreme dayanıklı evleri korunmuştur.


11. Troya Antik Kenti (Çanakkale)

Unesco

1998 yılında UNESCO miras listesine giren Antik kent, Homeros tarafından yazıldığı sanılan iki manzum destandan biri olan İlyada’da bahsi geçen Truva Savaşı’nın gerçekleştiğiyer olarak bilinmektedir. Çanakkale merkez ilçesini bağlı Tevfikiye köyünün batısında, “Hisarlık Tepesi”nde bulunur.  


12. Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne)

Unesco

2011 yılında UNESCO miras listesine giren Selimiye Camii, Osmanlı padişahı II. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı camidir. 


13. Neolitik Dönem Çatalhöyük Kalıntıları (Konya)

Unesco

2012 yılında UNESCO miras listesine giren Çatalhöyük, Orta Anadolu’da, günümüzden 9 bin yıl önce iskân edilmiş tarımcı toplulukları barındırmıştır. Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir. Özellikle neolitik yerleşimin genişliği, barındırdığı nüfusu, oluşturduğu güçlü sanat ve kültür geleneği ile son derece dikkat çekicidir.


14. Cumalıkızık Köyü (Bursa)

Unesco

2014 yılında UNESCO miras listesine giren Bursa ilinin Yıldırım ilçesine bağlı bir mahalle olan Cumalıkızık,  Uludağ´ın kuzey eteklerinde kurulmuş 5 Kızık köyünden biridir. Kuruluşu yaklaşık 1300´lü yıllara uzanan köyde, tarihi doku çok iyi korunmuştur. Osmanlı'nın erken döneminin kırsal kesim sivil mimari örnekleri burada görülebilir. 


15. Bergama Antik Kenti (İzmir)

unesco

2014 yılında UNESCO miras listesine giren İzmir’de bulunan Bergama, Antik metinlerde Pergamon ya da Pergamonos olarak geçiyor. Pergamon Tepesi’ndeki Akropol’de ilk yerleşim izleri M.Ö.7.-6. Yy.’a kadar gitmektedir.


16. Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri (Diyarbakır)

unesco

2015 yılında UNESCO miras listesine giren Diyarbakır Kalesi'nin kökeni milattan önce 3 binlere dayanmaktadır. Önemli bir savunma yapısı olmasının yanı sıra içinde barındırdığı Helen, Latin, Süryani, Ermeni ve Arap dillerindeki yazıtlarla Anadolu´da iç içe geçmiş uygarlıkları belgeleyen üstün evrensel değere sahip bir kültür varlığıdır. Binlerce yıldır kaleyle bağlantısı olan Hevsel Bahçeleri ise Asurlulardan günümüze, şehrin yiyecek ihtiyacını karşılayan önemli bir doğal alandır.


17. Efes Antik Kenti (İzmir)

unesco

2015 yılında UNESCO miras listesine giren İzmir’in Selçuk İlçesinde bulunan Efes Antik Kenti, “Dünyanın Yedi Harikası”ndan biri olan Artemis Tapınağı´na ve asırlardır dini merkez işlevi gören Selçuk Meryem Ana Evi´ne ev sahipliği yapmaktadır.


Türkiye'deki Popüler Tarihi Eserler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
65 Yorum