İleri Yaş Depresyonu Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Yaşlılarda sıklıkla görülen ileri yaş depresyonunun nedenlerini, belirtilerini ve tedavi sürecini içeriğimizde bulabilirsiniz.
İleri Yaş Depresyonu Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

İleri Yaş Depresyonu

Günümüzde sıklıkla görülen bir rahatsızlık olan ileri yaş depresyonu, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Bu içeriğimizde yaşlılarda iç sıkıntısı olarak da bilinen ileri yaş depresyonu nedir, nedenleri ve belirtileri nelerdir, tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz. Ayrıca içeriğimizde ileri yaş depresyon hakkında sıklıkla sorulan soruların yanıtları da bulunuyor.

İşte ileri yaş depresyonu hakkında bilinmesi gerekenler...

İleri Yaş Depresyonu Nedir?

İleri Yaş Depresyonu

Yüksek tansiyona, şekere ve birçok nörolojik hastalığa neden olabilen ileri yaş depresyonu, sadece bir ruhsal hastalık olarak görülmemelidir. İnsan yaşamının her döneminde kendi içinde baş edilmesi gereken sorunlar ve aşılması gereken engeller bulunmaktadır. İleri yaş depresyonu ise baş edilmesi gereken bu sorunlara karşı elinden hiçbir şey gelememesi sonucu oluşmaktadır.

İleri Yaş Depresyonu Belirtileri

İleri Yaş Depresyonu

İleri yaş depresyonu hevessiz ve isteksiz olma, sık ağlama, alınganlık, yerinde duramama, huzursuzluk, kilo ve uyku düzeninde sorunlar, doktorların sebebini bulamadıkları ağrı, dış görünüşe özen göstermeme ve sosyal ortamlardan kaçınma gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtilerden bir ya da birkaçı sizde varsa ileri yaş depresyonuna yakalanmış olabilirsiniz. Bu durumda tek yapmanız gereken yaşanabilecek bu olayları kabul edip hayatınıza devam etmektir. Emin olun o zaman çok daha iyi olacaksınız.

İleri Yaş Depresyonu Nedenleri

İleri Yaş Depresyonu

İleri yaş depresyonu, günümüzde pek çok kişide meydana gelen bir rahatsızlıktır. Yaşlılarda görülen bu depresyon türü pek çok nedene sahip olabilmektedir. Bu nedenler arasında evden ayrılan çocuklar, eş kaybı, yaşın getirdiği sağlık sorunları, ölüm korkusu, arkadaş ve dost kayıpları, yalnızlık ve muhtaç kalma korkusu öne çıkıyor.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler yüzünden ileri yaş depresyonu ortaya çıkabilir. Bu yüzden bu nedenlerden mümkün olduğu kadar az etkilenmeniz gerekiyor. Aksi takdirde hayatınızın daha da zorlaşacağını söyleyebiliriz.

İleri Yaş Depresyonu Tedavisi

İleri Yaş Depresyonu

İleri yaş depresyonu sadece kişinin yaşadığı ruhsal bir hastalık olarak kalmayıp, şeker, tansiyon ve çeşitli nörolojik hastalıkları tetikleyerek çeşitli rahatsızlıkların da oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca bu rahatsızlık tüm aileyi etkileyerek aile içi huzuru da tehdit etmektedir.

Depresyonun her yaşta olduğu gibi bu yaşta da tedavisi mümkündür. Ancak üzerinde durulması gerekmektedir. Yaşlılığın doğal belirtisi olarak görülüp göz ardı edilmemesi gerekmektedir.

İleri yaş depresyonu belirtileri gösteren kişilerin en kısa sürede bir uzmanla görüşmesi gerekmektedir. Uzmanın öngördüğü doğrultuda çeşitli psikoterapiler ve gerekirse ilaç kullanımı sağlanır. Bu tür bir yardımla ileri yaş depresyonundan kurtulmak mümkündür.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Gizli Depresyon Nedir, Neden Olur?Depresyondayken İzlenebilecek 15 Film Önerisi
Lohusalık Depresyonu Nedir, Nasıl Geçer?Çocuklarda ve Ergenlerde Depresyon
Yaz Depresyonu Neden Olur ve Nasıl Geçer?Orta Yaş Depresyonu Nedir?
Depresyon Nedir? Belirtileri ve TedavisiDepresyon ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Yaşlılarda depresyon ne kadar sürer?

Oldukça ciddi bir psikolojik rahatsızlık olan ileri yaş depresyonu, tedavi edilmediği zaman aylar, belki de yıllar boyunca sürebilmektedir. Bu yüzden alanında uzman doktorlara bir an önce görünmek gerekiyor.

Depresyondaki yaşlılara ne yapılabilir?

İleri yaş depresyonu yaşayan kişilere psikoterapi, antidepresan ilaç ya da şok tedavisi uygulanabilir. İlk olarak doktor hastalığın nasıl seyrettiğini teşhis edecektir. Bundan sonra da uygun olan tedavi yöntemine karar verecek ve tedaviye başlatacaktır.

Yaşlılarda görülen depresyon belirtileri nelerdir?

İleri yaş depresyonunda birçok belirti ortaya çıkmaktadır. Bunlar arasında en öne çıkanları ise uyku bozukluğu, kiloda değişim, suçluluk, umutsuzluk, karamsarlık, sürekli olarak kendini eleştirme, hayattan zevk alamama, moral bozukluğu ve cinsel istek kaybıdır.

İleri yaş depresyonunun somatik belirtileri nelerdir?

Yaşlılıkta görülen depresyonun somatik belirtileri ağrı, halsizlik, baş dönmesi, nefes darlığı, paresteziler, gastrointestinal ve çarpıntıdır.

Yaşlılarda hangi antidepresan kullanılır?

İleri yaş depresyonu için serotonin geri alım inhibidötörleri (SSRI) ve 2. kuşak antidepresanlar kullanılabilir. Yapılan araştırmalara göre bu ilaçların kullanımı diğerlerine göre daha güvenlidir. Ancak bu ilaçların doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini hatırlatalım.

Depresyon atağı nasıl olur?

Depresyon atağının en net belirtisi yaşamdan zevk almada zorluk ve kötü ruh halidir. Depresyon atağı yaşayan kişi karamsar, mutsuz ve umutsuz olur. Her zaman kendini yalnız hisseder ve çevresindeki kişilerden uzaklaşır. Ondan sonra da huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular ortaya çıkar.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.