Depresyon Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Kurtulma Yolları

Günümüzün en yaygın rahatsızlıklarından olan depresyonun nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve önleme yollarını içeriğimizde detaylıca inceledik.
Depresyon Hakkında Tüm Bilinenler
Sosyal yaşantımızı olumsuz etkileyen ve yalnızlaşmaya neden olan depresyon, gün geçtikçe daha fazla kişide görülmektedir. Yaşanılan çevreye, olaylara ve ekonomik duruma göre ortaya çıkabilen depresyonun ne olduğuna, nedenlerine, belirtilerine, önleme yollarına, korunma yöntemlerine ve tedavisine içeriğimizde yer verdik.
İşte depresyon hakkında bilinmesi gerekenler...
Depresyon Nedir?
Kişinin günlük hayatını doğrudan etkileyen ve kendisini kötü hissetmesine neden olan depresyon, çok uzun süreler boyunca devam edebilen bir rahatsızlıktır. Hastalık kişide birçok olumsuz belirtiyi göstermektedir. Motivasyon eksikliği, değersizlik hissi, karamsarlık ve mutsuzluk gibi bu belirtiler hayatımızı olumsuz anlamda etkilemektedir.
Depresyonun Nedenleri
Depresyonun nedenleri arasında iş hayatındaki zorluklar, doğum süreci, madde kullanımı, mevsim değişikliği, travma ve çok fazla düşünme yer alıyor. Eğer depresyona girdiğinizi düşünüyorsanız bu nedenlerin hayatınıza olan etkilerini en düşük seviyeye indirmeniz gerekiyor.
Depresyon her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Kişinin hem fiziksel hem de ruhsal sağlına ciddi bir biçimde olumsuz etki eder. Bu yüzden bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Eğer depresyona girdiğinizi düşünüyorsanız mutlaka uzman birine görünün.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon belirtileri mutsuzluk, karar vermede güçlük, uykuya dalamama, keyif alamama, çabuk sinirlenme, gerginlik, sürekli yorgun hissetme, alkol ya da sigara tüketiminde artış, kendine zarar verme düşüncesi, suçluluk hissetme, tedirginlik ve ümitsizliktir.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler depresyonun genel anlamda belirtileridir. Her ne kadar kişiden kişiye göre değişse de çoğu zaman bu belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden kendinizde bu belirtileri gördüğünüz takdirde uzman birinden yardım almayı düşünmelisiniz.
Depresyon Nasıl Önlenir?
Depresyon oluşmasını engellemek için yapabileceğiniz birçok şey bulunuyor. Bu şeyler sosyal açıdan aktif olmak, hobi edinmek, spor yapmak, stresi kontrol etmek ve psikolojik direnç seviyenizi arttırmaktır.
Yukarıda saymış olduğumuz yöntemleri kullanarak daha iyi hissedebilir, bu sayede depresyon oluşumunu önleyebilirsiniz. Sıkıntılı dönemlerde ise çevrenizdeki kişilerden yardım almalısınız. Bu sayede depresyon oluşumunu daha en başındayken engellersiniz.
Depresyon Hangi Yaş Grubunda Görülür?
Çoğu zaman 20'li ve 30'lu yaşlardaki kişilerde görülen depresyon, her yaştan kişinin maruz kaldığı bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık erkeklere nazaran kadınlarda neredeyse iki kat daha çok görülmektedir. Bunun ana nedeni ise erkeklerin bu gibi durumlarda tıbbi yardım almayı en son çare olarak görmesidir.
Depresyon Ciddi Bir Hastalık mıdır?
Depresyon ciddi bir rahatsızlıktır ve önemsenmesi gerekmektedir. Ağır depresyon geçiren bir kişi bir süre sonra iş yapamaz hale gelir. İş yaşamına ek olarak sosyal yaşantının da bozulmasıyla birlikte intihar girişimi ihtimali yükselir. Mutlaka tedavi edilmeleri gerekmektedir.
Depresyondaki kişilerin tedavi edilmelerindeki en büyük engel kendileridir. İçinde bulundukları ruh hali gereği hiçbir şeye enerjilerinin olmadığı, her konuya isteksizlikleri sebebiyle tedaviye de sıcak bakmazlar. Bu kişilere yardımcı olmaları gereken ve tedavi almalarını sağlayacak kişiler yakın çevresi olmalıdır. Hele ki intihar gibi bir düşünceleri varsa derhal psikolojik tedavi uygulanmalıdır.
Depresyondan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Depresyon size gelmeden ya da belirtilerinden hafif olanları hissettiğiniz anda bu yöntemleri uygulamanız faydalı olacaktır. Depresyondan kurtulmanın yolları arasında taze hava almak, spor yapmak, şeker tüketimini azaltmak, sosyal hayata zaman ayırmak, yeni yerler keşfetmeye çalışmak ve konsantre olmayı denemek yer alıyor. Bu yöntemleri uyguladığınız takdirde depresyonu arkanızda bırakabilirsiniz.
1. Taze Hava Alın
Yataktan kazınmak durumuna karşı yapılacak en iyi yöntemdir. Gece boyu odada biriken hava yerine taze hava almak uykunuzu açacak moralinizi yükseltecektir.
2. Spor Yapın
Hareket etmek tüm vücudunuza faydalı olacağı gibi ruhunuza da fayda sağlayacaktır. Spor, günlük hayatın yarattığı stresi defetmenin en iyi yoludur. Stresinizi azaltabilirseniz ruhsal sorun ihtimali de azalacaktır.
3. Şeker Tüketimine Dikkat Edin
Moraliniz bozuk olduğunda daha çok şeker tüketmek istersiniz. Şeker ve çikolata yediğinizde vücut mutluluk hormonu salgılar. Ama kararını kaçırdığınızda vücut şekere bağımlı hale gelir ve daha çok ister. Ne kadar çok tüketilirse vücut o kadar çok yorulur. Bu dengeyi yakalamalısınız.
4. Sosyal Hayatınıza Zaman Ayırın
İş hayatındaki yoğun trafik çoğu zaman sosyal yaşantıyı ikinci plana atmaya neden olur. Buna izin vermeyin, arkadaşlarınıza, ailenize, akrabalarınıza daha çok zaman ayırın. Bu şekilde kafanızı farklı konular ile dağıtabilirsiniz. Ayrıca unutmayın ki hayattaki desteğiniz onlardır.
5. Plan Yapın
Tatil günleriniz için uyumak yerine kendiniz ya da arkadaşlarınızda planlar yapın. İlla para harcamanız gereken bir gezi olması gerekmez, piknik ya da doğa yürüyüşü yapmak da iyi gelecektir. En kötü birlikte yürüyüş yapın ve farklı güzergahlar deneyin.
6. Gevşeme ve Konsantre Olmayı Deneyin
Ruhsal denge için kimi yoga yada meditasyon yapar kimi ibadet ile bu dengeyi yakalar fark etmez. Sizin için hangisi iyi geliyorsa onu yapmalısınız. Kafanızı gevşetmeli ve yoğunlaşmalısınız. Ruhsal açıdan kuvvetlenmeniz için faydalı olacaktır.
Eğer bu yöntemler yetersiz geliyorsa ve kendinizi mutsuz hissediyorsanız profesyonel destek alın. Yukarıdakileri uyguladınız fakat sonuç alamadıysanız bir uzman desteğine başvurabilirsiniz.
Depresyon Tedavisi
Doktor ilk öncelikle hastalığı kesin olarak teşhis etmelidir. Hastalığın tedavi süreci depresyonun seyrine göre değişmektedir. Daha hafif vakalarda depresyon tedavisi için en çok tercih edilen yöntem psikoterapidir. Rahatsızlığı daha ağır geçiren kişilerde ise ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Doktorunuz hastalığınızın seyrine göre bir tedavi süreci seçtikten sonra bu yöntemi uygulamaya başlar. Bu yöntemin yanında destek tedavi yöntemleri de kullanılabilir. Doktorunuzun onayını almak şartıyla farklı tedavi yöntemlerinden süreç boyunca yardım alabilirsiniz.
Depresyonda olan insan ne yapar?
Depresyonda olan kişinin sosyal, iş ve aile yaşamı büyük olumsuzluklarla karşılaşır. Kişi karamsar, ümitsiz ve mutsuz olduğu için hiçbir şey yapası gelmez. Bu da yaşamını kötü etkiler. Ayrıca çevresindekilerle ilgi ve alakayı kesen kişi, sürekli olarak huzursuz ve sıkıntılı olur.
Ağır depresyon belirtileri nelerdir?
Ağır depresyonun belirtileri sürekli üzgün hissetme, depresif bir ruh hali, kilo kaybı ya da artışı, çok fazla uyuma veya uyku problemi yaşama, karamsarlık, çaresizlik, enerji kaybı, kendine zarar verme ve intihar düşüncesidir.
En tehlikeli depresyon hangisi?
En sıkıntılı geçen depresyon türü olarak kendiliğinden geçmeyen klinik depresyonu söyleyebiliriz. Majör depresif bozukluk olarak da bilinen klinik depresyon, türler arasında en şiddetli geçenidir. Üzüntü hali, ümitsizlik, değersizlik ve yoğun olumsuz duygularla seyreden bu depresyon türüne yakalandığınız takdirde bir an önce uzman bir doktora görünmelisiniz.
Depresyon tedavi edilmezse ne olur?
Depresyon tedavi edilmezse, alkol, uyuşturucu gibi büyük ölçüde kişiye zarar verecek duruma yol açabilir. Tedavi edilmeyen depresyon kişinin ruh sağlığının bozulmasına neden olur. Depresyondaki bireylerin bir anda depresyondan kurtulmaları imkansızdır.
Depresyon tedavisi ne kadar sürer?
Uygulanacak tedavi türü depresyon tedavisinin süresini etkilemektedir. Hastalığın tedavisinde ilaçların kullanılması durumunda iyileşme 3 ay içerisinde gerçekleşecektir. Psikoterapi yönteminde ise 1-2 ay arasında belirgin bir iyileşme görülür 3 ay sonunda ise rahatsızlıktan kurtulursunuz. Dolayısıyla depresyon tedavisinin 3 ay süreceğini söyleyebiliriz.
Depresyondan kurtulmak için doktora görünmek şart mı?
Bu belirtilerin tamamını göreceksiniz diye bir şart yoktur. Depresyon seviyelerine göre göreceğiniz belirtiler artacaktır. Eğer belirtilerin çoğunu kendinizde görüyorsanız ağır depresyonda olma ihtimaliniz bulunuyor demektir. Bu durumda doktora başvurmanız faydalı olacaktır.
- Yorumlar 0