Gizli Depresyon Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Gizli depresyon kimi zaman ciddi belirtiler verirken çoğu zaman sinsice başlar ve sanki kişinin karakterinin bir parçasıymış gibi uzun süre devam eder.
Gizli Depresyon Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Günümüzün hastalığı olarak nitelendirilen depresyon, 7’den 70’e birçok kişide görülmektedir. Toplumun %10-15’inde görülen ve gün geçtikçe artan depresyon problemi, uzmanlar tarafından psikiyatrik bir hastalık olarak nitelendirilmektedir. Kişinin tüm yaşam kalitesini etkileyen bir durum olan depresyon çağımızda en sık karşılaşılan rahatsızlıklardandır.

Gizli Depresyon Nedir?

Depresyon belirtileri görülen kişilerde uyku bozukluğu, iştahsızlık, umutsuzluk, karamsarlık, konsantrasyon bozukluğu ve halsizlik görülmektedir. Ancak çoğu kişi depresyonda olduğunun farkında değildir. Bu durum sinsice ortaya çıkar ve yavaş yavaş ilerler. En az 2 yıl süren gizli depresyonun çocukluk ve ergenlik dönemlerinde de meydana geldiği görülmektedir.

Gizli Depresyon Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Gizli Depresyon bozukluğu olan kişiler genellikle kendilerini “kendimi bildim bileli böyleyim” şeklinde tanımlarlar. Bu durumu psikolojik bir rahatsızlık veya depresyon belirtisi olarak görmek yerine yapısal durumlarının bu şekilde olduğunu ve karakterlerinin bir parçası olduğunu söylerler.

Gizli Depresyon Kimlerde Görülür?

Gizli Depresyon hastalığı, kadınlarda daha çok görülüyor. Erkeklerin kadınlara oranla daha çok ağlaması, sinir ve üzüntülerini dostlarıyla paylaşarak, konuşarak ve bağırarak atlatmaları gizli depresyona karşı koruyor.

Gizli Depresyon Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Kadınların sürekli arkadaşları ile dertleşmeleri, sıkıntı ve üzüntülerini içine atmasını engelliyor.  Erkekler ise bu sıkıntıları dile getirmektense içlerinde yaşamayı tercih ediyorlar. Bu durum ise gizli depresyon bozukluğu beraberinde getiriyor.

Gizli Depresyonun Belirtileri 

Kişi kendindeki potansiyeli yok sayarak hiçbir şeye motive olamazlar. Hayata karşı karamsar ve umutsuz yaklaşırlar. Daha önceleri sevdikleri ve uyguladıkları hobilerinden vazgeçerek her şeye karşı isteksizlik başlar. Amerikalı psikologların 43 bin kişi ile yaptıkları araştırmada gizli depresyon geçiren kişilerin verimsiz çalıştığı, fiziksel ve duygusal sorun yaşamaya meyilli oldukları gözlemlenmiştir.

Gizli Depresyon Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Bu kişiler daha önce başardıkları işleri ve yeteneklerini görmezden gelerek isteksiz davranırlar. Böylece başarısızlık yaşayarak kariyerlerinde hak ettikleri başarıyı elde edemezler. Bu kişilerin evliliklerinde ve arkadaş ortamlarında sık sık problem yaşadıkları ve sorumluluklarını yerine yetirmedikleri görülür.

Gizli Depresyon Hastaları Evlenebilir mi?

Gizli Depresyon hastaları yerine getirmeleri gereken sorumluluklardan kaçındıkları için bir çoğunda evliliğe karşı isteksizlik ve karşı çıkma gibi durumlara rastlanılmaktadır. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanılan bu durum evlenmeye karşı isteksizliğe neden oluyor.

Gizli Depresyon Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Gizli Depresyon hastalarının evliliğe karşı isteksiz olmaları ve uzak durmalarının başlıca nedeni kaybetme korkusudur. Küçük yaşlarda veya hayatının bir bölümünde yaşadığı bir travma sonucunda kaybetmekten korktuğu için sevgili, arkadaş ve eş edinme gibi durumlardan uzak dururlar.

Gizli Depresyonun Tedavisi

Kişi hayata karşı karamsar, umutsuz ve isteksiz davranışlarının farkına varmasıyla bir an önce bir psikoloğa başvurmalıdır. Daha önce yapmaktan keyif aldığı fakat sonrasında bunlardan haz almayarak isteksizlik oluşması durumunda depresyonu önlemek amacıyla psikolojik destek alması önerilmektedir.

Gizli Depresyon Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Psikolojik desteğin yanı sıra ilaç tedavisi de tercih edilmektedir. İlaç tedavisinde antidepresan ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak ilaç tedavisi mutlaka ve mutlaka bir uzman onayı ve kontrolü ile uygulanmalıdır.

Düzenli ilaç kullanımı ve psikolojik destek ile hastalarda kayde değer iyileşmeler görülmektedir. Ancak depresyonun yeniden başlamaması adına bu tedavi iki yıl boyunca koruyucu olarak devam etmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Lohusalık Depresyonu Nedir, Neden Olur?İleri Yaş Depresyonu Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Yaz Depresyonu Nedir, Neden Olur?Çocuklarda ve Ergenlerde Depresyon
Depresyon Nedir? Belirtileri ve TedavisiOrta Yaş Depresyonu Nedir?
Depresyondayken İzlenebilecek FilmlerDepresyon ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

En tehlikeli depresyon hangisi?

En tehlikeli depresyon klinik depresyondur. Majör depresif bozukluk olarak da bilinir. Depresyon çeşitleri arasında en şiddetli olarak değerlendirilen türdür. Ümitsizlik, değersiz hissetme, üzüntü hali yaşanır. Kendiliğinden düzelmez.

Depresyonda olup olmadığını nasıl anlarsın?

Depresyonda olup olmadığını anlamak için bazı belirtilere göz atmak gerekir. Gelecek kaygısı, huzursuz olma, hiçbir şey yapmama isteği, fiziksel problemler, baş ağrısı, sıklıkla tekrarlayan ölüm ve intihar düşünceleri, intihar girişimleri, uykusuzluk hali veya çok fazla uyumak depresyonun nedenleri arasındadır.

Depresyon atağı nasıl olur?

Depresyonda yaşamdan zevk almada azalma, ümitsizlik, mutsuzluk ve karamsar olma hakimdir. Kişi her zaman kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresindeki insanlara karşı ilgisizleşmeye başlar. Unutkanlık, dikkat dağınıklığı, panik atak durumları yaşanabilir.

Depresyon şizofreniye çevirir mi?

Depresyon ağırlaşarak şizofreni gibi hastalıklara dönüşmez. Şizofreni ile depresyon hastalığı arasında bir bağlantı yoktur. Depresyon kronik olduğu zaman ağır belirtiler gösterir fakat kişi şizofreni olmaz.

Depresyon en çok kimlerde görülür?

Depresyon, kadınların yüzde 20'sinde erkeklerin 10'unda ergen bireylerin ise yüzde 5'inde görülür. Son dönemde daha da yaygın bir hastalık haline gelen depresyon birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum