Hyundai i20 Active Ön İnceleme

Hyundai' nin başarılı tasarımıyla iyi satış rakamları elde eden modeli i20, mini SUV halinde makyajlandı ve i20 Active adıyla satışa başlandı. Aracın detaylı teknik özelliklerini ve satış fiyatını merak edenler için inceledik.
Hyundai i20 Active Ön İnceleme

HYUNDAI i20 MİNİ SUV OLDU

Hyundai son dönemde yenilediği i20 modeliyle yüksek satış rakamlarına ulaştı. Yeni görüntüsüyle ve motor seçenekleriyle talep patlaması yaratan i20, önce Coupe modeliyle güçlendi. Güç isteyenlere hitap eden i20 Coupe' nin ardından SUV görünümlü yeni i20 Active kullanıcıların beğenisine sunuldu. Piyasadaki yönelimin SUV modellere doğru olduğu ve hatta Mini SUV adı verilen segmentin ortaya çıktığını ve satışlarını günden güne arttırdığını düşünürsek Hyundai' nin en sevilen modellerinden olan i20 için bu hamlenin yerinde yapılmış bir hamle olduğunu söylemek mümkün. Hyundai Assan İzmit tesislerinde üretilen araç ülkemizde 2 motor seçeneği ile satılmaya başlandı. Şimdi aracın tasarım detaylarına, motor-donanım seçeneklerine ve fiyatına göz atıyoruz.

DIŞ TASARIM

i20-active-on.png

Araca önden bakıldığı zaman ön tasarımın genel olarak i20' ye benzediği görülüyor. İlk dikkat çeken fark ön ızgarada göze çarpıyor. Ön ızgara i20 modelinde uzun kenar üstte olacak şekilde bulunurken i20 Active modelinde tam ters pozisyonda konumlandırılmış. Ön aydınlatma grubunun şekil itibarıyla aynı kaldığı söylenebilir lakin led ve mercekli farlar dikkatli bakınca göze çarpıyor. Sis farları köşeli tasarım yerine yuvarlak şekle bürünmüş. Tampondaki boyasız bırakılan alt kısım ise aracın arazi ruhuna uygun tasarlanmış. Plakalık kısmına kadar uzanan farklı renkteki koruma parçası da SUV görüntüsünü tamamlayan diğer detay olarak karşımıza çıkıyor.

i20-active-yan.jpg

Yan açıdan bakıldığı zaman ön farlardan uzanan omuz çizgisi arka farlara kadar devam ediyor. Bu detay i20 modeliyle neredeyse aynı diyebiliriz. Ön tampondan başlayan boyasız siyah plastik lastiklerin etrafından dolanıyor ve marşpiyel boyunca devam ederek kesintisiz biçimde arka tampona kadar uzanıyor. Kapıların alt tarafında bulunan koruyucu ve aerodimaik artı katan platik kısımlar i20 modeline göre genişletilmiş. Ayrıca aracın üst tarafına taşıyıcı barlar eklenmiş. Aracın bu detaylar ile birlikte spor araç görüntüsü kırılarak SUV görüntüsü eklenmiş.

i20-active-arka.jpg

Arka tasarımda çoğu detayın aynı bırakıldığı söylenebilir. Arka aydınlatma grubu ve bagaj kapağı neredeyse tıpatıp aynı bırakılmış. Ön tamponda olduğu gibi arka tamponda yapılan dokunuşlarla fark yaratılmış. Arka tamponun alt tarafı siyah boyasız özelliğe sahip. Önde yer alan farklı renge sahip koruma parçası burada da bulunuyor. Siyah renkli kısım planın orada yukarıya doğru şekillenerek plaka boşluğunu bünyesine dahil etmiş. Tamponun iki kenarındaki yansıtıcıların öndeki sis farları gibi yuvarlak tasarıma sahip olduğu ve tasarımı tamamladığı dikkat çekiyor. Ayrıca arka spoilerin i20 modeline göre biraz daha büyük yapıda olduğunu ve yerden yüksekliği arttırılan aracın yola tutunma kuvvetini arttırmaya yardımcı olduğunu ekleyelim.

İÇ TASARIM

i20-active-konsol.jpg

Aracın iç tasarımında tasarımın korunduğunu söyleyebiliriz. Konsola bakınca en dikkat çeken 7 inçlik dokunmatik multimedya ekranı oluyor. Sadece Elite paket ile satışa sunulacak araçta Navigasyon ve Bluetooth özelliği ile geri görüş kamerası standart olarak sunuluyor. AUX ve USB bağlantısı da multimedya sisteminin parçası olarak araçta yerini alıyor. Çift renkli döşeme seçeneği ile satışa sunulan i20 Active dokuz farklı renk kombinasyonuyla alınabiliyor. Bagaj hacmi konusunda 301 litre değer sunuluyor. Aracın küçük yapısına göre bu hacmin fena olmadığını belirtelim. Arka koltuklar yatırılınca çok daha büyük hacim elde edilebiliyor. 

i20-active-bagaj.jpg

İç mekandaki yaşam alanı sınıf standartlarına uygun değerlere sahip. Öndeki yaşam alanı kusursuz. Arkada da yeterli baş ve diz mesafesi bırakılmış. Konsolda ve ön kapıların üst tarafındaki yumuşak malzeme kullanımı kalite algısını yükseltirken bir yandan da ses yalıtımını arttırıyor. Ön koltuklar arasındaki kol dayama ünitesi hem rahatlık sağlıyor hem de sunduğu saklama alanı ile işlevsellik sunuyor. Kol dayamanın önünde hem sürücü hem de yolcu için bardak koyma yerleri mevcut. 

MOTOR SEÇENEKLERİ VE FİYAT

i20-active-fiyat.jpg

Hyundai i20 Active, ülkemizde iki farklı motor seçeneği ve tek donanım paketi ile satın alınabiliyor. İlk seçenek olan 1.0 litrelik benzinli Turbo GDi motor en dikkat çeken seçenek olarak karşımıza çıkıyor. 998cc hacim ile 120 beygir güç üretebilen bu motor yüksek, performans üretebilirken tutumlu yapısıyla ekonomi sağlıyor. Elektrik destekli basınç tahliye ünitesine sahip motor 172 newton/metre tork üretebiliyor. Aracın yüksüz ağırlığının 1.075 kg ile oldukça hafif olduğunu göz önünde bulundurursak bu küçük motorun yeterli performansı sunacağını şimdiden söyleyebiliriz. Yalnızca 6 ileri manuel şanzıman ile alınabilinen 1.0 litre benzinli Turbo GDi motor şehir içi 6.2 litre, şehir dışı 4.5 litre ve ortalama 5.1 litre yakıt tüketim değerleri sunuyor.

i20-active-gdi-motor.jpg

Diğer seçenek olan 1.4 litrelik benzinli MPI motor, 100 beygir güç üretebiliyor. Atmosferik özelliğe sahip bu motor sadece otomatik vites seçeneği ile alınabiliyor. 4 ileri otomatik vitesli alınabilinen motor 134 newton/metre tork değerine sahip. Güç ve hızlanma olarak biraz ağır kalan motor şehir içi 9.0 litre, şehir dışı 5.4 litre ve ortalama 6.7 litre tüketim değerleri ile ekonomi tarafında da geride kalıyor. 

Yukarıda bahsettiğimiz üzere yalnızca Elite donanım paketiyle satışa sunulacak 2016 i20 Active fiyatı belli oldu:

  • 1.0 litre benzinli Turbo GDi Elite Manuel   61.800 TL
  • 1.4 litre benzinli MPI Elite Otomatik   62.400 TL

Editör Yorumu: Yeni i20 Active, i20 ailesinin farklı ihtiyaçlara göre şekillenen ikinci üyesi oldu denebilir. Aracın tasarım anlamında oldukça şık durduğunu ve hafifleyen yapısıyla hafif arazi ve bozuk yollarda başarılı olacağını tahmin etmek zor değil. Firmadan henüz resmi bir açıklama yapılmamış olmasına rağmen satış rakamları ve talepler doğrultusunda motor seçeneklerinin arttırılacağı şimdiden söylenebilir. 

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.