Yeni Peugeot 3008 Tanıtıldı

Peugeot' un SUV olarak ürettiği ancak tasarımı kimileri tarafından beğenilmeyen ve daha çok yükseltilmiş HB araç olarak adlandırılan 3008, yeni tasarımıyla gün yüzüne çıktı. İşte aracın tasarım detayları ve diğer özellikleri...
Yeni Peugeot 3008 Tanıtıldı

PEUGEOT YENİ 3008

Peugeot, 3008 modelini ilk çıkardığı zaman farklı tasarımı ile dikkat çekmiş ve oldukça beğenilmişti. Kasasında ufak tefek değişiklikler yapılarak günümüze kadar ulaşan araç, 2017 yılı için yenilendi. Dikkat çeken bir araç olsa da 3008 için genel kanı, minivan tasarıma sahip olduğu yönündeydi. Peugeot tarafından SUV sınıfına dahil edilse de görüntü itibarıyla bu sınıftan biraz uzaktaydı.

Peugeot mühendisleri, 3008 tasarımı hakkında ortaya çıkan bu kafa karışıklığını gidermek ve aracın SUV karakterini yansıtmak için kolları sıvamışlar ve aracı baştan aşağı yenilemişler. Yeni tasarımıyla tam anlamıyla bir SUV görüntüsüne kavuşan ve firmanın yeni tasarım dilini oldukça hissettiren Yeni 3008' in detaylarına biraz daha yakından göz atıyoruz.

 

YENİ 3008 TASARIM DETAYLARI

yeni-3008-on.jpg

Yeni 3008'e önden bakıldığı zaman selefiyle neredeyse hiç ortak noktası kalmadığını görebiliyorsunuz. Önden tamamen başka bir araç gibi görünen 3008' in far tasarımı kardeşi 308' i andırıyor. Farların arasındaki geniş ön ızgaranın krom detayları tasarıma hareket katıyor. Izgara etrafındaki kalın krom sınır ve ortadaki büyük Peugeot logosu bütünlüğü sağlıyor.

Ön aydınlatmaların iç kısmından başlayıp üst çizgiden devam eden led gündüz farları, yine 308 modeline benzerliği ile dikkat çekiyor. Ön tampondan farlara doğru yükselen keskin hatlar, sanki farların ikiye bölünmesine neden oluyormuş gibi görünüyor. Bu tasarım estetik olduğu kadar aerodinamik açıdan araca avantaj sağlıyor.

yeni-3008-krom.jpg

Küt burun tasarımı, aracın SUV karakterini yansıtması bakımından dikkat çekiyor. Tampona bakınca alttaki ızgara, 3 bölmeli yapısıyla oldukça spor görünüyor. Ortadaki geniş ızgaranın altında, üst paketlerde sunulan krom koruma çıtası mevcut. Yan taraflarda sis farları ve hemen altlarındaki dışa doğru çıkıntılı havalandırma ızgaraları Yeni 3008' in dinamik görüntüsünü artırıyor.

Yandan bakınca, araçta daha önce görmediğimiz bir detay dikkati çekiyor. Farlardaki led aydınlatmaların bittiği yerden başlayıp, ön omuz çizgisi boyunca uzanan ve neredeyse aynaların başladığı yere kadar devam eden krom parçalar, bu araca farklı bir hava katmış. Bu tasarım Peugeot tarafından konsept modelde kullanılan ve orada beğenilince Yeni 3008' e uyarlanan tasarım detayı olarak ilginç ve dikkat çekici duruyor.

yeni-3008-yan.jpg

Yandan bakıldığı zaman küt burun daha çok belli oluyor. Sis farlarının etrafındaki siyah renkli tampon, arabanın SUV karakterini yansıtmak için lastiklerin etrafından dolanarak arka tampona kadar uzanıyor. Ön farların altından kapıya doğru uzanan omuz çizgisi, yan aynanın altında kesiliyor. Ardından, arka kapı kolundan itibaren başlayıp arka aydınlatmalara kadar yavaşça belirsizleşerek kayboluyor. 

Kapı altındaki kısımların siyah plastik bırakıldığını söylemiştik. Bu sıradan görüntüyü ortadan kaldırmak ve yan tasarıma biraz daha hareket vermek isteyen mühendisler aracın kapı altındaki marşpiyel bölümüne krom detaylar uygulamışlar. Diğer bir krom parçanın da yan aynalardan başlayıp aracın üzerinden geçerek c sütununa kadar devam ettiği görülüyor. Aracın tasarımında bolca kullanılan krom kaplamalar, premium algıyı yukarıya taşıyor.

yeni-3008-arka.jpg

Arka tasarımda, markanın daha önceki tasarımlarında olmayan yenilikçi aydınlatma sistemi dikkat çekiyor. 3 parçalı arka farlar, led teknolojisiyle birlikte oldukça şık ve gösterişli duruyor. Farların siyah renkli olması ve dış kısımda kalan üçüncü parçanın öne doğru incelerek uzayan yapısı arabanın keskin hatlarına uyum sağlıyor.

Arka camın alt kısmında, arka farları da içine alan siyah bölüm, camlar ve sütunlar ile uyumlu görüntüsüyle farklı ancan uyumlu bir tasarım oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Tamponun alt kısmı yine siyah plastik ve krom parçadan dizayn edilmiş. Çamurlukların yakınındaki kedigözü yansıtıcılar ve onların üzerinden başlayıp tampon boyunca uzanan geniş krom parça, arka tasarımda dikkat çeken diğer detaylar oluyor.

peugeot-3008-konsol.jpg

İç tasarıma geçildiğinde, aynı dışı gibi aracın içinin de baştan aşağı elden geçirildiği görülüyor. 12 inç dijital gösterge ekranı, Peugeot Yeni 3008 ile standart olarak sunuluyor. Konsolun ortasındaki dokunmatik multimedya ekranı Apple CarPlay ve Android Auto desteği sunuyor. Konsolun, Peugeot i-Cockpit ile değiştirilen ve teknolojik hale gelen yeni hali aracın en az dışı kadar ilgi çekici görünüyor. 

Direksiyon, firmanın yeni modellerinde olduğu gibi küçültülmüş. Üstü ve altı düz formda olan yeni direksiyon tasarımı, iki kollu yapısıyla da eski nesilden ayrılıyor. Direksiyonun üstünün düz tasarımı sayesinde, 12 inçlik gösterge ekranının daha iyi göründüğü ve her noktasına daha iyi hakim olunabildiği firma tarafından belirtiliyor.

yeni-3008-otomatik-vites.jpg

Orta konsolda, multimedya ekranının altına doğru piyano tuşuna benzer kontrol tuşları göze çarpıyor. Farklı formda tasarlanan tuşlar ile müzik sistemi, klima, dörtlü flaşör gibi özellikler kontrol edilebiliyor. Tuşların alt tarafına bakıldığı zaman ise yenilenen vites kolu, kendisini belli ediyor. Minik bir el freni şeklinde tasarlanan yeni vites kolu, farklı tasarımıyla adeta kendini öne çıkarıyor. Bu vites kolu tasarımının, sadece otomatik vites seçeneği ile sunulduğunu hatırlatalım.

Aracın motor seçenekleri konusunda kesin bilgi olmasa da 1.2 litre ile 2.0 litre arasında değişen PSA Grubu motorlar ile geleceğini tahmin etmek güç değil. 6 ileri manuel ve otomatik şanzıman ile birlikte satılacak motor seçeneklerinin hangisi ülkemize önce gelecek, bekleyip göreceğiz.

peugeot-i-cockpit.jpg

Paris Otomobil Fuarı' nda tanıtılan araç, dördüncü çeyrekte yani yılın sonuna doğru ülkemizde satışa sunulacak. Özetle, Yeni 3008 için hem estetik hem de teknolojik bakımdan rakiplerine meydan okuyor diyerek son noktayı koyalım.

 

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.