Fiat Egea HB İnceleme

Fiat Egea modeli, ilk tanıtıldığı andan itibaren Türk müşterilerin dikkatini çekmiş ve yoğun talep görmüştü. Aracın HB versiyonu da iddialı tasarımıyla geldi. İşte, Egea HB tüm özellikleri ve fiyatı...
Fiat Egea HB İnceleme

FİAT EGEA HB veya YENİ TİPO

Fiat Egea, tanıtıldığı günden itibaren ülkemizde beğenilmiş ve uygun fiyatıyla da yoğun ilgi görmüştü. Aracın tasarımının çoğunu, Türk mühendislerin yapması ve Türk insanının ihtiyaçlarına göre tasarlaması bu durumun ortaya çıkmasındaki en büyük faktör diyebiliriz. İnsanımızın aradığı özellikler bir araya toplanınca ve rakiplerine göre daha uygun fiyatlardan satışa sunulunca Egea en çok satılanlar listesinde kalmaya devam edecek gibi görünüyor.

Sedan modelin satışlarından oldukça memnun olan Fiat, aracın HB versiyonunu yapmak için kolları sıvadı. Avrupa' da Tipo adıyla satılan HB modele, ülkemizdeki yoğun Egea sevgisinin üzerine bu ismi uygun görüldü. Türkiye pazarında en son Bravo modeli ile C sınıfı HB kategorisinde yer alan ve daha sonra aracın üretimini durdurarak yarıştan ayrılan firma, Egea HB ile yeniden mücadeleye dahil oldu. Aracın teknik bilgileri, tasarımı ve fiyatı hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik.

FIAT EGEA HB TASARIM DETAYLARI

egea-hb-lacivert.jpg

Ön tasarımda sedan modeline oldukça benzeyen arabada bazı ufak dokunuşlar ve eklemeler yapılmış. İlk dikkat çeken eklemelerin başında led gündüz farları geliyor. Araçta Urban paketiyle birlikte standart olarak sunulan led aydınlatmalar, estetik görüntüyü artırmanın yanında aracın gündüz sürüşlerinde fark edilmesini de sağlıyor. 

Ön ızgara ve tampon tasarımı aynı şeklini korurken sis farlarında bazı ufak dokunuşlar göze çarpıyor. Egea sedan modelinde tasarıma uygun köşeli hatlarıyla dikkat çeken sis farları gitmiş, yerine sportif görüntüyü vurgulayan yuvarlak tasarıma sahip sis farları gelmiş. Ayrıca sis farı çevresinde c formlu krom parça kullanılarak aracın şıklığı artırılmış.

egea-hb-yan-tasarim.jpg

Sadece önden bakarak HB mi yoksa sedan mı olduğu zor anlaşılan modelin yan tasarımına geçince araçtaki değişim ortaya çıkıyor. Yan profilde C sütununun yüksekliği gözlerden kaçmıyor. HB tasarıma sahip araçların tasarımlarına bakıldığında arka tarafa doğru tavanın alçalmaya başladığını görürüz. Ancak Egea HB' nin arka tavanının düz formu bu geleneği bozuyor.

Ön farlardan başlayan omuz çizgisi kapılar boyunca ilerleyip arka farlarla birleşiyor. Çamurlukların dışarı doğru çıkıntılı yapısı ve marşpiyel bölümündeki çıkıntılar, aracın sportifliğini artırırken aerodinamik açıdan da avantaj sağlıyor. 

egea-hb-arka-tasarim.jpg

Arka tarafa geçtiğimiz zaman, tavanın düz devam etmesiyle birlikte dikine doğru oldukça geniş bir alana sahip arka tasarım olduğu dikkat çekiyor. Arka cam olabildiğince geniş tutularak sürücünün arkasında olup bitenleri daha iyi görebilmesi hedeflenmiş. Arka far tasarımları iki parçalı ve enine uzanan yapısıyla güzel görünüyor. Tampon geniş ve alt iki yanındaki kedigözü yansıtıcılar haricinde yerden yüksekliği ile öne çıkıyor. 

FERAH İÇ MEKAN ve GENİŞ YAŞAM ALANI

egea-hb-konsol.jpg

İç mekana geçtiğimiz zaman konsolun tasarımının değiştiği dikkatimizi çekiyor. Sedan modelde konsola gömülü olarak gelen multimedya ekranı, konsolun üstüne doğru ve ayrı şekilde konumlandırılmış. Bu tasarım değişikliği ile aracın iç mekanındaki sportif algı yükseltilmiş. 

Direksiyon ve göstergeler Egea sedan versiyonu ile aynı şekle sahip. Aynı şekilde vites bölgesindeki tasarım detayları, klima kontrolleri, hava ızgaraları ve kapı içi tasarımı aynı bırakılmış. Önde sunulan yaşam alanı oldukça geniş ve içine bindiğiniz andan itibaren ferah olduğunu hissettiriyor. 

egea-hb-yasam-alani.jpg

Arka yaşam alanına geçtiğimiz zaman, araç burada farkını gösteriyor. Sınıf standartlarının üstünde diz ve baş mesafesiyle rakiplerinin önüne geçiyor. Geniş tekerlek aralığı ve arkaya doğru alçalmayan tavanı sayesinde aracın arka kısmında 3 yetişkin yolcu rahatlıkla seyahat edebilecek kadar konfor sunuluyor.

Bagaj kapağını kaldırdığınız zaman 440 litre bagajla karşılaşıyorsunuz. Bu bagaj hacmi ile Egea HB rakiplerine fark atmayı başarıyor. Bagaj kapağının yüksek olması da geniş yükleme alanı ile eşyalarınızı rahatça koymanızı sağlıyor. Tabi bu bagaj alanının lastik tamir kiti ile sunulduğunu ve stepne ile alındığı zaman 380 litreye düştüğünü hatırlatalım.

 

EGEA HB MOTOR-ŞANZIMAN SEÇENEKLERİ ve FİYAT

egea-hb-fiyat.jpg

Sedan modelinde olduğu gibi 4 farklı motor şanzıman kombinasyonu ile satışa sunulan aracın ülkemizde şu an için sadece manuel şanzıman ile satışa sunulduğunu ve ilerleyen zamanlarda otomatik vites seçeneklerinin ekleneceğini belirtelim. 

Fiat Egea HB motor seçenekleri ve detayları şöyle:

- 1.4 Fire Benzinli 95 HP Güç 127 N/M Tork

- 1.4 Tjet Benzinli 120 HP Güç 215 N/M Tork

- 1.3 Multijet II Dizel 95 HP Güç 200 N/M Tork

- 1.6 Multijet II Dizel 120 HP Güç 320 N/M Tork

 

Motorların şehir içi, şehir dışı ve karma yakıt tüketimleri ise şöyle:

- 1.4 Fire - Şehir içi 7.7 lt, Şehir dışı 4.5 lt, Ort. 5.7 lt

- 1.4 Tjet - Şehir içi 7.7 lt, Şehir dışı 5.0 lt, Ort. 6.0 lt

- 1.3 Multijet - Şehir içi 4.5 lt, Şehir dışı 3.3 lt, Ort. 3.7 lt

- 1.6 Multijet - Şehir içi 4.4 lt, Şehir dışı 3.3 lt, Ort. 3.7 lt

egea-hb-bagaj.jpg

Egea HB donanım seçeneklerine bakınca şu özelliklere sahip olduğunu görüyoruz:

Easy, Urban ve Lounge olmak üzere 3 donanım paketi ile satışa sunulan aracın başlangıç paketi olan Easy' de; elektrikli-ısıtmalı yan aynalar, 4 cam elektrikli, kol dayama, yan hava yastıkları, perde hava yastıkları, yokuş kalkış sistemi ve lastik basınç kontrol sistemi standart olarak sunuluyor.

Orta paket olan Urban' da; çarpışma uyarı sistemi, hız sabitleyici, viraj içi aydınlatma, otomatik klima, deri direksiyon simidi, arka park sensörü, krom panjur çıtası ve 16 inç alaşımlı jantlar standart olarak sunuluyor. Orta pakette istenirse adaptif hız sabitleyici opsiyonel olarak alınabiliyor.

En üst paket olan Lounge' de, Urban' a ek olarak; karartılmış arka camlar, far sensörü, yağmur sensörü, otomatik kararan iç dikiz aynası, 7 inç dokunmatik ekran ve geri görüş kamerası sunuluyor. Yine adaptif hız sabitleyici ve acil fren destek sistemi opsiyon olarak satın alınabiliyor. 1.4 Fire motor seçildiği zaman bazı opsiyonlar eklenemiyor olsa da diğer motor seçeneklerinde opsiyonların çoğu Easy pakette bile olsanız size sunuluyor.

Egea HB fiyatı hakkında Fiat' ın açıkladığı rakamlar ise şöyle: 

- 1.4 Fire Easy 53.900 TL

- 1.4 Fire Urban 58.900 TL

- 1.4 Fire Lounge 63.900 TL

- 1.4 Tjet Lounge 70.900 TL

- 1.3 Multijet Easy 64.900 TL

- 1.3 Multijet Urban 69.900 TL

- 1.6 Multijet Urban 72.900 TL

- 1.6 Multijet Lounge 77.900 TL

NeOldu.com / İlkay ENGİN

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum