Dünya Edebiyatında Fantastik ve Bilim Kurgu Örnekleri

Günümüzde Türk Edebiyatı’nda yeni yeni canlanmaya başlayan fantastik-bilim kurgu tarzında yazılan eserler dünya edebiyatında büyük bir yer tutuyor.
Dünya Edebiyatında Fantastik ve Bilim Kurgu Örnekleri

Okuyanı başka dünyalara sürükleyen bilim kurgu- fantastik eserler her geçen gün daha geniş çevrelerce kabul görmeye başladı. Kimi bilim kurgu kitapları sinemaya aktarıldı ve ilham oldu. Aktarılan filmlerin çoğu da epey gişe kazandırdı. Kimi popüler olan kitaplar, kimi ise az kişinin duyduğu mükemmel kitaplar.

Yüzüklerin Efendisi Serisi-J.R. R. Tolkien

Orta dünyaya yapacağınız bu yolculukla çok fazla şey öğreneceksiniz. Kitap iyi ve kötünün mücadelesini bir yüzük üzerinden anlatıyor. Güçlü güçsüz ayrımı, iyi kötü ayrımı ve daha birçok mesaj içeriyor. Hatta biraz zorlarsak çevreyi koruyalım mesajını bile çıkarabiliriz. (Bkz: İki Kule’de anlatılan Fangorn ormanını uğradığı eziyet ve sonrasında yaşananlar) Herkesin bildiği gibi Peter Jackson Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit isimli kitapları sinemaya aktararak, kitapların yazarı Tolkien’in tanınırlığını artırdı ve yazarın diğer bilim kurgu kitapları da bu sayede ilgi gördü.  

yuzuklerin-efensi.jpg

Otostopçunun Galaksi Rehberi Serisi-Douglas Adams
Kitap, dünyanın patlatılmasından hemen önce Ford Prefect isimli bir uzaylı ile beraber dünyadan kaçmayı başaran Arthur Dent isimli bir adamın, bu macerada yaşadıklarını anlatıyor. Hikayenin romanı, radyo programı, sahne şovları yapıldı. Yazar tüm bu faaliyetlerin içerisinde yer aldı. Her seferinde farklı şeyler anlatılsa da kemik hikaye hep aynı kaldı ve özgünlüğünden bir şey kaybetmedi. 2005’de kitabın filmi de çıktı. Senaryoyu ilk başlarda Douglas Adams yazmaya başladı fakat vefat edince senaryo işini Garth Jennings ve Karey Kirkpatrick üstlendi. 

otostopcunun-galaksi-rehberi.jpg

Buz ve Ateşin Şarkısı Serisi- George R. R. Martin
Evet, geldik hakkında en çok konuşulan seriye. En çok konuşulanlardan biri çünkü yazımı hala devam ediyor ve tiryakilerinin merakla beklediği Game Of Thrones isimli dizide bu kitap serilerinde ortaya çıkardı. Son iki kitabı henüz yazılmamış olan serinin takipçileri, sosyal medya teoriler üretmeye devam ederken dileriz ki George R. R. Martin kitabı hemen bitirir. 

game-of-thrones-003.jpg

1984-George Orwell

En güçlü distopya örneklerinden biri olan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, despotik bir yönetim içerisinde yer alan halkın yaşadıklarını, Büyük Birader ve Düşünce Polisi kavramları ile sarıp anlatan bir kitap. Filmi de yapılan eser, kitabı kadar başarılı olamadı fakat propagan ve manipüle konuları üzerine yazılmış başarılı romanlardan birisidir. Kitap ilk basıldığı dönemlerde Orwell, sosyalizmi kötülediği için çok fazla tepki almıştır fakat Orwell, yaptığı açıklamada hedefinin direkt sosyalizm olmadığını sadece komünizm içerisinde yer alan açıklıklardan bahsettiğini belirtti. 

1984-003.jpg

Cesur Yeni Dünya-Aldous Huxley

Başarılı distopya örneklerinden bir tane daha.. Roman, uykuda öğrenme ve üreme tekonolisi nedeniyle değişime uğrayan bir toplumda yaşananları anlatıyor. Roman bir yandan ütopya, bir yandan ise distopya olarak değerlerdirilebilir. İnsanların çok sağlık olması, teknolojisini çok güzel bir şekilde gelişmesi, ırk ayrımının ortadan kalkması kitabı ütopya gibi algılattırıyor fakat bir yandan da kültürel çeşitliliği, din, felsefe ve sanatın yok olmasıyla da bir distopya olarak kabul ediliyor. 

huxley.jpg

Batı Sahili Yıllıkları- Ursula K. Le Guin

Bu sıralamada en çok beğendiğim seri Batı Sahili Yılları serisi. Seri üç kitaptan oluşuyor. Marifetler Sesler ve Güçler şeklinde. İlk kitabı olan Marifetler’de özel güçleri olan insanların bir arada yaşamaları, var olan reddetme ve sonunda yaşanılana katlanma konularının üzerinde duruyor. İkinci kitabı Sesler’de ise tamamen özgürlük mücadelesi üzerinde duruyor yazar. Son kitabı Güçler’de ise kölelik kavramının üzerinde duruyor. Ursula K. Le Guin’in bir diğer fantastik serisi de Yerdeniz Öyküleri. Bu seriyi de kesinlikle tavsiye ediyorum.

bati-sahili.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum