Sinema ile İlgilenenlerin Okuması Gereken Kitap Listesi

Sinema ile ilgileniyorsanız bu kitaplar size farklı bakış açısı sunmakta yardımcı olacaktır.
Sinema ile İlgilenenlerin Okuması Gereken Kitap Listesi

James Monaco – Bir Film Nasıl Okunur ?

James Monaco’nun  Bir Film Nasıl Okunur? Sinema Dili, Tarihi ve Kuramı adlı kitabı, sinema hakkındaki başvuru kitaplarının belki de en iyisi. 7 farklı bölümden oluşan kitap toplam 640 sayfa ile zengin bir içeriğe sahip.

 

Edward Dmytryk – Sinemada Yönetmenlik, Kurgu ve Oyunculuk

Edward Dmytryk‘nin "Sinemada Yönetmenlik, Kurgu ve Oyunculuk" adını taşıyan kitabı sadece kuramsal ve tarihsel bilgi vermekle kalmayıp, bir filmi oluşturan bütün etkenler karşısında yönetmenin, oyuncunun, kurgucunun karşılaşabileceği sorunları anlatıyor.

 

James Monaco- Yeni Dalga 

James Monaco'nun kitabı Yeni Dalga akımını 5 yönetmen üzerinden akılsal ve eleştirel bir biçimde inceliyor. 

 

Douglas Kellner, Michael Ryan- Politik Kamera, Çağdaş Hollywood Sinemasının İdeolojisi ve Politikası 

Kameranın seçtiği açının bile ideolojik olduğunu söyleyen bu kitap, ekonomik bir ürün olan filmin asla toplumsal kaygılar ve siyasi konjonktürden bağımsız ele alınamayacağına dikkat çekiyor. 1967 yılından 1980’li yıllara dek uzanan analizlerle kitap daha dikkat çekici hale geliyor. 

 

David Bordwell & Kristin Thompson  Film Sanatı

Bordwell ve Thompson’ın Film Sanatı kitabı sinema eleştirisi yazmadan önce okunabilecek kaynak kitaplardan biri olmakta birlikte, kamera aygıtının kendi dinamiğini ve her sinemacının uyduğu ya da bozarak yenisini yarattığı sinemasal formülasyonları basit bir dille ama bütünsel bir yaklaşımla ele alıyor. 

 

Rekin Teksoy- Sinema Tarihi

Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi adlı kitabı 1328 sayfa ve iki ciltten oluşan sinema tarihi konusunda okunması gerekn önemli kitaplardan biri. 

 

Cathall Tohill ve Pete Tombs- Avrupa Seks ve Korku Sineması

Cathall Tohill ve Pete Tombs’ın kitabı Avrupa’daki erotik korku sinemasını, Avrupa yüksek ve popüler sanat ve edebiyatındaki öncüllerini, dört Avrupa ülkesindeki erotik korku sinemalarını ve altı yönetmeni inceleyen farklı bölümler yer alıyor.  

 

Robert Rodriguez- Ekipsiz Asi

Ekipsiz Asi, Rodriguez'in başarı öyküsünü kendi ağzından anlatan kitabı giriş bölümü El Mariachi filmini kısıtlı bir bütçeyle nasıl çekildiği, kitabın son bölümleri ise, "On Dakikalık Film Okulu" başlığı altında düşük bütçeyle film yapmanın sır ve tekniklerini okuyucuyla paylaşıyor. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.