Agatha Christie’nin Formülü

Dedektif romanlarının yazarı Agatha Christie’nin kitaplarındaki katilin kim olduğunu erkenden anlayabilmek mümkün.
Agatha Christie’nin Formülü

Kuzey İrlanda’daki Queens ve İngiltere’deki Exeter Üniversiteleri’nden bilim insanları bir araya gelerek, Christie’nin yarattığı ünlü Belçikalı dedektif Hercule Poirot’tan önce cinayeti çözmek isteyen okuyucular içi formül geliştirdi. Araştırmacılar bu formülü geliştirmek için Agatha Christie'nin 30 'a yakın romanını inceledi. Cinayeti işleyen katili erkenden bulmak için kullanılacak formül ise şöyle; k r, ?, ?, c=f{rk +?+?P,M, c(3?4.5}

Formülde yer alan ‘k’ harfi katili temsil ediyor. Araştırmacılar, Christie'nin romanlarında yer alan katilin genellikle kurbanın duygusal bir bağ içinde yaşadığı eşi ya da yakın bir akrabası olduğunu düşünülmektedir.

Formülde yer alan ‘?’ sembolü romanda kullanılan ulaşım araçlarını temsil ettiğini belirten araştırmacılar, Christie romanlarında katilin bir erkek ise tekne ya da uçakla seyahat ettiği, katil bir kadın ise karakterlerin araba ya da kamyonet kullandığına vurgu yapılmıştır.

Formüldeki ‘s’ harfinin ise mekân anlamına geldiğini söyleyen araştırmacılar, kırsal bölgelerde geçen romanlarda katilin kadın olduğunu dile getirdiler. Christie’nin katilleri genellikle kitabın ilk beşte birlik bölümünde okuyucusuna tanıttığına dikkat çekildi. Araştırmacılar katilin kim olduğunu tahmin etmede bir karakterin ne zaman okuyucuya tanıtıldığı ve adının romanda ne sıklıkla geçtiğinin de önemli bir ipucu olabileceğini belirtti.

dedektif.jpg

Christie romanlarında kadın katillerin genellikle kurbanlarını zehirlediği, erkek katillerin ise kurbanlarını ortadan kaldırmak için bıçak ve silah gibi daha vahşi ve kanlı yöntemlere başvurduğu görüldü. Ayrıca kadın katillerin genellikle “bir hata yaptıkları için” yakalandığına, erkek katillerin ise Hercule Poirot ve Miss Marple gibi dedektiflerin başarılı çıkarımları sonucu yakayı ele verdiğine dikkat çekildi.

agatha-christie-005.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.