Sabahattin Ali Okumak İçin 9 Neden

Türk Edebiyatı’nın en önemli yazarları arasında gösterilen Sabahattin Ali’yi okumak için 9 nedeni sizler için oluşturuyoruz. İşte, Sabahattin Ali okumak için 9 neden…
Sabahattin Ali Okumak İçin 9 Neden

Sabahattin Ali, Bulgaristan doğumlu olup 1907 yılında dünyaya gelmiştir. 1928’de Almanya’da dil eğitimi almıştır. Türkiye’ye döndüğünde ise yazdıklarından dolayı talebeler üzerinde zararlı bir etki yarattığı gerekçesiyle tutuklanmıştır. Daha sonra ülke genelinde Sabahattin Ali ve ona ait eserleri okumak yasak hale gelmiştir.

Yazdıklarıyla insanların hayata bakış tarzını değiştiren Sabahattin Ali, ölümünün ardından yazdığı eserlerle bir aydın olarak nitelendirilmiştir. Ayrıca günümüz edebiyat dünyasına ışık tutan bir yazardır. Çok bilinen şarkılardan biri olan Edip Akbayram tarafından söylenen ‘’Aldırma Gönül’’ şarkı sözleri de Sabahattin Ali’den alıntılardır. Sabahattin Ali okumak için birbirinden farklı birçok sebep vardır. Bu sebepleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

1. Kendini İfade Etme Konusunda Başarılıdır

sabahattin-ali-okuma-nedenleri.jpg

Yazarın öykülerine yönlendirilen eleştirilerin hemen hemen hepsi kullandığı dilin sade olması, klasik olması ve toplumsal konular olması yönünde olup olumlu eleştirilerdir. Toplumsal konulardan haberdar olduğu ve içinde yaşadığı için de kendini okuyucuya ifade etme konusunda son derece başarılı olup övgüye layıktır.


2. Öykücü Kuşağındandır

sabahattin-ali-okuma-nedenleri-001.jpg

Yani 1950’lerden sonra ortaya çıkmaya başlayan öykücü kuşağın ve kendi döneminin çok önemli isimlerindendir.


3. Kusursuz Dili ve Biçimi

sabahattin-ali-okuma-nedenleri-002.jpg

Kuşkusuzu en çok okunanlar listesinde yer almasının en önemli sebebi ele aldığı tüm roman ve şiirlerde oldukça yalın bir dil ve biçim uygulamasıdır. Öyle ki her yaşa hitap eden bir anlayışla eserlerini kaleme almıştır.


4. Okuyucu İle Olan Bağı

sabahattin-ali-okuma-nedenleri-003.jpg

Okurlarıyla kendi arasındaki bağı kesinlikle güçlendiren bir şekilde eserlerini kaleme almıştır. Bu bağa her eserinde ayrı bir özen göstermiştir.


5. Konu ve Karakter Sayısı Sınırlıdır

sabahattin-ali-okuma-nedenleri-004.jpg

Birçok romanda karşımıza çıkan karmaşık kurgu ve kişiler, Sabahattin Ali eserlerinde kesinlikle görülmez. Yani eserlerinde ele aldığı konularla, okuyucunun kafasını karıştıran ve onu boş boş bir gerilimin içine atma gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca sosyal ve günlük konular ele alınmış olup kendisi de romana dahil olarak farklı bir açıdan bakabilme özelliğinden dolayı tercih edilen bir ustadır.


6. Üslup Konusundaki Düzeni

sabahattin-ali-okuma-nedenleri-005.jpg

Derin cümlelerle okuyucunun zihnini açar. Eserlerindeki üslup her zaman sabittir.


7. Yöneten-Yönetilen İlişkisi

sabahattin-ali-okuma-nedenleri.Jpeg

Kendi döneminin yanı sıra birçok dönem ve insana hitap edebilecek olan işçi ve işveren arasındaki sorunları anlatan eserleri kaleme almıştır. Bu da topluma olan duyarlılığını sanat ile harmanlaması demektir. Her zaman alt tabakada yer alan insanların haklarını gözeten ve onları sahiplenen bir karakterdedir.


8. Entelektüeldir

sabahattin-ali-okuma-nedenleri-006.jpg

Hemen hemen her türlü alanda ve kültürde bulunmuş entelektüel bir tavrı vardır. Öz eleştiri konusunda da oldukça başarılı bir yazar olan Sabahattin Ali’nin kaleme aldığı eserler geçmiş ve bugünümüzü bir araya getirerek yüzleştirme konusunda ustadır.


9. Öykülerindeki Gerçeklik

sabahattin-ali-okuma-nedenleri-007.jpg

Hemen hemen bütün eserlerini gerçek yaşamdaki deneyimlerden ve olaylardan alır. Bu durumda muhakkak ki Nazım Hikmet ile can ciğer bir şekilde samimi olan babası Selahattin Ali’nin payı bulunur.


Önerilen İçerik: En Çok Okunan Kitaplar

NeOldu.com / Sosyal Fayda

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.