Alzheimer Hastalığı Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Henüz tedavisi kesin olarak bulunamamış alzheimer hastalığının nedenlerini, belirtilerini, aşamalarını ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Yaşlılıkla beraber karşımıza çıkan Alzheimer hastalığı, kişinin en temel işlevleri bile yerine getirememesine neden olabilir. İlk belirtisi unutkanlık olan alzheimerde erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Aksi takdirde hastalık oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir. İçeriğimizde alzheimer nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte alzheimer hakkında bilinmesi gerekenler...
Alzheimer Nedir?
Alzheimer, yaşlılık ve öncesi en çok görülen bunama nedenlerinden biri olup genellikle sinsi başlayan, ilerleyici olan ve zihinsel işlevlerde, bellek, yargılama, algılama ve soyut düşünmede ağır yetersizliklerin söz konusu olduğu bir beyin hastalığıdır.
Yaşamın herhangi bir döneminde geriye dönüşümsüz olarak gelişebilmekte olan hastalık, başlangıçta kişilerde hafıza kaybı ve zihin bulanıklığına neden olmaktadır. Bu belirtiler kişilik değişikliklerine sebep olmaktadır. Bilişsel işlevlerin tümü etkilenir ve hastalığın son evrelerinde temel motor beceriler bile kaybedilebilir. Hastalık genelde 60 yaştan sonra görülür ve belirtileriyle tanı arasında 3-5 yıllık gecikme vardır. Gelişmiş ülkelerde yaşlılıkta en sık karşılaşılan hastalıklardan biridir.
Alzheimer Neden Olur?
Alzheimer hastalığı beyindeki sinir hücrelerinde anormal bir şekilde protein birikmesi yüzünden ortaya çıkmaktadır. Beta amiloid olarak bilinen bu proteinler zaman içinde daha da fazlalaşarak beyin dokusundan atılamaz hale gelir. Bu da beynin normal fonksiyonlarını yerine getirememesine neden olur.
Alzheimer Kimlerde Görülür?
Bu hastalık yaşlılıkla ortaya çıkan rahatsızlıklardan birisidir. Günümüzde 65 yaşın üzerindeki her 10 kişiden birinde bu hastalık vardır. 85 yaş üstü kişilerde ise bu oran her iki kişiden birinde şeklindedir. Kadınlarda ve erkeklerde aynı oranda görülen bu hastalık dünyada 20 milyon kişide bulunmaktadır.
Alzheimer Hastalığının Belirtileri
Alzheimer hastalığının temel olarak 10 tane belirtisi olduğu kabul edilir. Bu belirtiler unutkan olma, gündelik işleri yapamama, kelime bulurken zorlanma, tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama, karar vermede güçlük çekme, pratik düşünememe, eşyaların yerini karıştırma, karakter özelliklerinin değişmesi, sorumluluk sahibi olmaktan kaçma, davranışlarda ve ruh halinde değişikliktir.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler Alzheimer hastalığında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtilerin birini bile kendinizde görseniz bir an önce doktora gitmenizi öneririz. Çünkü kesin bir tedavisi olmayan bu hastalıkta erken tanı büyük öneme sahiptir.
Alzheimer’ın Evreleri
Alzheimer 3 farklı evrede görülebilir. Evrelerin belli bir süresi yoktur. Bir evreden diğerine geçiş uzun yıllar sürebilir. İlk evrede bellek kaybı, tarih hatırlamada güçlük, bilinen mekanları tanımada zorluk ve karar vermede güçlük çekilmesi yaşanır. Her ne kadar gözden kaçabilse de ilk belirtiler kişide korkuya, utanmaya ve kedere neden olabilmektedir.
Bu evrede günlük yaşam belirtilerini engelleyen belirtiler ortaya çıkmıştır. Bellek sorunları, kaybolma, konuşma bozukluğunda artma, varsanılar ve öz bakımının azalması bu belirtiler arasında öne çıkanlarıdır.
3. evre tam bağımlılık evresidir. Bu evrede zihinsel bozukluklar belirgin fiziksel bozukluklarla birlikte görülmektedir. Yardım edildiği halde beslenmede güçlük, aile üyelerini ve arkadaşları tanımada güçlük, idrar ve gaita kaçırma, yürüme güçlükleri ve belirgin düzeyde davranış bozuklukları bu dönemde ortaya çıkmaktadır.
Alzheimer Hastalığının Tedavisi
Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Yapılan tedaviyle hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Fakat bu hastalık için erken tanı çok önemlidir. Çünkü ilaç, semptomatik tedavi ve davranışsal uygulamalarla hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır. Bu da hastalığın semptomlarının azalmasını sağlar.
Alzheimer tedavisine başlanabilmesi için öncelikle kişide alzheimer olup olmadığı kesin olarak tespit edilmelidir. Her unutkanlık yaşayan alzheimer hastası olamayacağı için uygulanacak alzheimer testi ile kesin sonuç alınmalıdır. Fiziksel ve nörolojik olarak gerçekleştirilen bu testlerde kişinin, reflekslerine, kasların yapısı ve gücüne, yürüyebilme yetisine, görüş ve işitme kabiliyetine, vücut koordinasyonuna bakılarak bir sonuca varılır. Ayrıca kan testleriyle kişinin hafıza kayıplarının altındaki sebep kesin olarak belirlenerek tedavi için adımlar atılır.
Alzheimer Hastası Yakınlarının Bilmesi Gerekenler
Yaşlılarda iletişimi engelleyen birçok neden vardır. Yaşlılıkla birlikte gelişen fiziksel değişikliklerden dolayı görme, işitme duyusunun kaybı, yaşlının sosyal desteğinin azalması ve çevresindeki psikososyal değişmeler iletişimde sorunlara neden olabilir.
Hastalarla iletişimde dikkat edilmesi gerekenler bazı noktalar bulunuyor. Bunlar utandırmamak, güven vermek, adı ile hitap etmek, dokunmayı kullanmak, sosyal ilişkilerini desteklemek, günlük aktivite planı yapmak, anlaması için süre tanımak, kendini tanıtmak, açık, basit ve yavaş konuşmaktır. Bu önerileri dikkate aldığınızda karşınızdaki kişiyle daha etkili iletişim kurabileceğinizi söyleyebiliriz.
Alzheimer Hastaları Nasıl Hayatını Kaybeder?
Hastalığın en ileri safhasında kişi, çiğneme, yutkunma ve nefes alma gibi basit reflekslerini kaybeder. Alzheimer hastalarında görülen en yaygın ölüm sebebi aspriasyon pnömonisidir. Bu durum, alzheimer hastasının yemek yerken soluk alması ve gıdanın akciğerlere kaçması neticesinde meydana gelir. Normalde öksürme refleksiyle kişi bu girdiyi dışarı atar ancak alzheimer hastaları bu refleksi yitirdiğinden akciğere kaçan maddeler soluk almayı imkansız hale getirerek hastanın ölümüne sebep olur.
Alzheimer nasıl başlar?
Bu hastalığın ilk belirtisinin unutkanlık olduğunu söyleyebiliriz. Alzheimer hastası yakın geçmişteki bilgi, kişi ve olayları unutmaya başlar. Hastalık ilerledikçe unuttuğu bilgilerde artış yaşanır ve sıklık artar.
Alzheimer ne kadar sürede öldürür?
Alzheimer hastalarının yaşam süresi ortalama olarak 3 ile 11 yıl arasında değişmektedir. Hastalığın son evresinde kişi çok büyük zararlar görmektedir. Son evrede kişilerin 1 ile 3 yıl arasında yaşam süresi vardır.
Alzheimer hastaları en fazla kaç yıl yaşar?
Alzheimer hastaları genellikle aspirasyon pnömonisi ya da bazı enfeksiyonlar yüzünden hayatını kaybetmektedir. Tanı konulduktan sonra ortalama yaşam süresi 4 ile 10 yıl arasında değişmektedir. Bazı vakalarda bu 1-20 yıl arasında da olabilmektedir.
Alzheimer hastalığı en erken kaç yaşında başlar?
Alzheimer hastalığı genellikle 65 yaş civarında başlamaktadır. Yaş ilerledikçe ise hastalığın görülme sıklığı artmaktadır.
Alzheimer hastalığı nasıl geçer?
Alzheimer hastalığı ilaç, semptomatik tedavi ve davranışsal uygulamalarla yavaşlatılabilmektedir. Doktorunuz bu yöntemleri kullanarak hastalığın belirtilerini azaltmaya çalışacaktır. Kesin tedavi ise maalesef ki yoktur.
Alzheimer hastası olmamak için ne yapmalı?
Alzheimer hastalığından korunmak için uygulayabileceğiniz birçok şey bulunuyor. Bunlar arasında sigarayı bırakmak, B12 takviyesi almak, sosyal yaşamda daha aktif olmak, D vitamini almak, kahve içmek, başınızı korumak, alkol tüketimini azaltmak ve beyin egzersizleri yapmak öne çıkıyor.
- Yorumlar 0