Beyne Ne İyi Gelir? Zihin Sağlığına Faydalı Olan 10 Bitki

Doğal ilaçlardan biri olan bitkileri hafızayı güçlendirmek için kullanabilirsiniz. İçeriğimizde zihin sağlığına iyi gelen bitkileri bulabilirsiniz.
Beyne Ne İyi Gelir? Zihin Sağlığına Faydalı Olan 10 Bitki

Bireylerde günlük hayatta meydana gelen olumsuzlukların neden olduğu beyin yorgunlukları en büyük şikayetler arasında yer almaktadır. İş hayatınızda, eğitim durumunuzda ya da çevrenizle yaşadığınız bazı sorunlardan dolayı zihin yorgunluğu çekebilirsiniz.

Zihninize faydalı bitkiler gül, mürver çiçeği, papatya, süsen, kişniş, ardıç, adaçayı, biberiye, Ginkgo Biloba ve Cezayir menekşesidir. Bu bitkileri kullanarak zihin sağlığınızı güçlendirebilirsiniz.

Zihin Sağlığına İyi Gelen Bitkiler Listesi

SıraBitkilerEtkisi
1GülRahatlatıcı
2Mürver ÇiçeğiSakinleştirici
3PapatyaUykunuzu Düzenler
4SüsenZihni Gevşetir
5KişnişRahatlatıcı
6ArdıçZihni Gevşetir
7AdaçayıBeyni Güçlendirir
8BiberiyeHafıza Güçlendirici
9Ginkgo BilobaBeyni Güçlendirir
10Cezayir MenekşesiHafıza Güçlendirici

İşte zihin gelişimine faydalı bitkiler...

1. Gül

zihin sağlığına iyi gelen bitkiler

Gül yaprakları, hücre hasarını onarmada yardımcı olabilecek bir dizi antioksidan içermektedir. Görünüşleriyle sevginin sembolü haline gelmiş güller, kokularıyla birleştiğinde beynin olumlu düşünmesine yardımcı olmaktadır. Yapılan araştırmalarda güllerin vücuda ve zihne rahatlatıcı etki verdiği görülmüştür.

2. Mürver Çiçeği

zihin sağlığına iyi gelen bitkiler

Mürver, antiseptik ve antienflamatuar özellikleriyle tüm dünyada geleneksel tıbbın ilacı olarak kullanılmaktadır. Zihnin rahatlamasına ve gevşemesine yardımcı olan mucizevi çiçek aynı zamanda soğuk kış aylarının vazgeçilmez ilaçları arasında gösterilmektedir. Mürver, soğuk algınlığı, grip ve sinüs enfeksiyonları gibi yaygın solunum yolu hastalıkları için de doğal bir çözümdür.

3. Papatya

zihin sağlığına iyi gelen bitkiler

Papatya, beyindeki reseptörlere bağlanabilen ve uykusuzluğu azaltmaya yardımcı olan antioksidan apigenin içermektedir. Çayını içmenin ya da kokusunu koklamanın, depresyon semptomlarını hafiflettiği bilinmektedir.

4. Süsen

zihin sağlığına iyi gelen bitkiler

Süsen çiçeği, gevşemeyi kolaylaştıran kendine özgü kokusuyla yatıştırıcı ve dindirici özelliğe sahiptir. Yalnızca zihin sağlığı değil beden sağlığına da iyi gelen süsenler, menekşelere benzer yapısıyla doğal izoflavonların protein parçalamasını kısıtlamaktadır. Cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bu bileşen, cildi canlandırarak yaşlanmayı geciktirmektedir.

5. Kişniş

zihin sağlığına iyi gelen bitkiler

Kişniş, beyin reseptörlerini uyarıcı maddeleri sayesinde zihnin gevşemesine ve rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Bitki yalnızca zihin sağlığına değil, kolesterolün doğal yollarla azalmasına da yardımcıdır. Yüksek besin değerine sahip kişnişin içerisinde bol miktarda vitamin, mineral ve lif bulunması sayesinde beynin ihtiyaç duyduğu bileşenleri sağlıyor. Böylece beyin gelişimi destekleniyor ve hafıza güçleniyor.

6. Ardıç

zihin sağlığına iyi gelen bitkiler

Ardıç bitkisi kokusu sayesinde yumuşak dokuları mekanik olarak uyaran terapötik etkiye sahiptir. Tıbbı masaj olarak bilinen bu etki, zihnin gevşemesine ve vücudun rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Özellikle uyku problemi çeken bireyler için ardıç bitkisi önerilmektedir. Ardıç bitkisinin zihne olan faydası dışında bağırsaklardaki sindirim enzimlerini arttırarak mide asidini yükselttiği bilinmektedir. Midede meydana gelen şişkinlik, gaz sıkışması ve tuvalet sorunlarına da çözüm olmaktadır.

7. Adaçayı

zihin sağlığına iyi gelen bitkiler

Yapılan araştırmalara göre nane ailesinin bir üyesi olan adaçayının hafızayı ve Alzheimer'a karşı beyni güçlendiren etkileri vardır. Hafızamız için oldukça önemli olan asetilkolin maddesini koruyan adaçayını düzenli olarak tükettiğiniz takdirde her türlü hafıza testinden daha yüksek puan alırsınız.

Aktarlardan ya da internet üzerinden alabileceğiniz bu bitki sayesinde özellikle yakın zamanlarda bir sınava ya da önemli bir teste girdiğiniz takdirde çok daha yüksek puanlar alacağınızdan emin olabilirsiniz. Adaçayı hafıza güçlendirici özelliği sayesinde sınava girecek gençler ve çocuklar için bir numaralı takviye edici gıda olmayı başarıyor.

8. Biberiye

zihin sağlığına iyi gelen bitkiler

Yemeklere aroma vermesi için kullandığımız biberiyenin hafıza güçlendirici etkisi bulunuyor. Yüksek oranda antioksidan içermesiyle bireyin bilişsel işlevlerinin verimliliğini arttıran bitki, böylece her türlü testten ya da sınavdan daha yüksek puanlar alabilmenizi sağlıyor.

Her türlü yemeğin içinde kullanabileceğiniz biberiye bitkisini düzenli olarak tüketmek istiyorsanız size çayını öneriyoruz. 2 filiz biberiyeyi sıcak suyun içerisine atarak ve demleyerek sabah çayı olarak tüketebilirsiniz.

9. Ginkgo Biloba

zihin sağlığına iyi gelen bitkiler

Çoğu cilt bakım ürünün içeriğinde bulunan Ginkgo Biloba, yapılan araştırmalara göre beyin hücrelerini ve hafızayı da güçlendirmektedir. Beyinde bulunan BDNF proteinini aktifleştiren bitki, kısa süre içerisinde hafızanızı hiç olmadığı kadar güçlendirecektir.

Bitkinin bir diğer faydası da çevresel sinir dizgisini güçlendirmesi ve beyin hücrelerinin ömrünü uzatmasıdır. Bu özellikleri sayesinde Ginkgo Biloba, beyninizi açarak daha etkili çalışmasını sağlıyor. Böylece yoğun beyin gerektiren işlerde daha aktif ve başarılı olursunuz.

10. Cezayir Menekşesi

zihin sağlığına iyi gelen bitkiler

Uzun yıllardan beridir boyunda kasılma önleyici ve iltihap önleyici olarak kullanılan Cezayir menekşesi, son zamanlarda hafıza güçlendirici özelliğiyle öne çıkıyor. Özellikle bitkinin yaprakları ve tohumlarından büyük faydalar elde edeceksiniz.

Bitkinin tohumları ve yapraklarındaki vincamine maddesi Alzheimer ilaçlarında bulunan bir maddenin ana kaynağıdır. Bu madde kan sulandırıcı özelliği sayesinde beyne kan ve oksijen akışını hızlandırıyor. Böylece beyniniz daha etkin bir şekilde çalışmaya başlıyor ve zihin sağlığınızı destekliyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tüketildiğinde Beyni Öldüren 10 Tehlikeli BesinBeyne Zarar Veren Alışkanlıklar
Alzheimer Hastalığı Neden Olur?Hafızanızı Geliştirmek için 25 Teknik
Beyni Ne Zinde Tutar?Hafızayı Güçlendiren Besinler
Unutkanlığa İyi Gelen Bitki Çayları ve SebzelerB12 Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler

Zihin sağlığına iyi gelen bitkiler?

Zihne faydalı bitkiler arasında Cezayir menekşesi, Ginkgo Biloba, biberiye, adaçayı, ardıç, kişniş, süsen, papatya, Mürver çiçeği ve gül bulunuyor. Bu bitkileri kullanarak zihin sağlığınıza olumlu etkide bulunabilir, hafızanızı güçlendirebilirsiniz.

Beyin güçlenmesine ne iyi gelir?

Sağlıklı bir beyin için tüketmeniz gereken besinler vardır. Bu besinler zerdeçal, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta sarısı, yağlı balıklar, kakao ve yaban mersinidir. Bu besinleri tüketerek beyninizi güçlendirebilirsiniz.

Beyne hangi bitki çayı iyi gelir?

Beyne iyi gelen bitki çayları arasında nane, adaçayı, zerdeçal, zencefil, biberiye ve papatya çayı bulunuyor. Bu bitki çaylarını tüketerek beyin gelişiminizi hızlandırabilir ve hafızanızı güçlendirebilirsiniz.

Hafıza kaybına hangi bitki iyi gelir?

Hafıza kaybını engellemek için çilek, böğürtlen, yaban mersini, portakal, kivi, elma ve kırmızı üzümü tüketebilirsiniz. Ayrıca balık tüketerek de Omega 3 takviyesi alabilir, hafızanızı güçlendirebilirsiniz. Bu besinlere öğünlerinizde yer vermeniz durumunda Alzheimer hastalığının ilerlemesini dahi önleyebilirsiniz.

Beyin yorgunluğuna hangi bitki çayı iyi gelir?

Beyin yorgunluğunu geçiren bitki çayları yeşil çay, papatya, melisa, biberiye, adaçayı, sarı kantaron, kediotu kökü ve tarhun otu çaylarıdır. Bu bitki çaylarını tüketerek üzerinizdeki yorgunluğu atabilirsiniz.

Beyin yorgunluğuna hangi vitamin iyi gelir?

Beyin yorgunluğuna iyi gelen vitaminler Omega-3, magnezyum, B6, B9, B12, C, D, E ve çinkodur. Bu vitaminleri düzenli olarak almanız durumunda beyin yorgunluğunu geçirebilirsiniz. Bu sayede hafızanız güçlenir ve daha iyi çalışır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.