Kanlı Devrimler | Dünya Üzerinde Yaşanmış En Kanlı Devrimler

Dünya tarihinin önemli olaylarından biri de şüphesiz devrimlerdir. Sizler için bu içeriğimizde tarihin en kanlı devrimlerini araştırdık ve derledik.
Kanlı Devrimler | Dünya Üzerinde Yaşanmış En Kanlı Devrimler

Devrimler, toplumun ve devletlerin kaderini değiştiren sıra dışı bir eylemdir. Tarih kitaplarına kazınmış devrimleri sizler için listeledik. Aşağıda yer alan olaylar, tüm zamanların en kanlı devrimleri olarak bilinmektedir.

Tarihe Kazınmış En Kanlı 7 Devrim

Özellikle 18. yüzyıldan itibaren dünya bir devrimler rüzgârına tutulmuştur. Bu devrimlerin çoğu tarihte kanlı izler bırakmış ve dünya tarihini değiştirecek sonuçlar ortaya çıkarmıştır. İşte sizler için araştırdığımız dünya tarihinin en önemli devrim hareketleri.

Tarihin en kanlı devrimleri...

1. İngiliz Devrimi

en kanlı devrimler

İngiliz tarihinde Müthiş Devrim olarak anılan İngiliz devrimi 1642-1651 yılları arasında İngiltere’de cumhuriyet yanlıları ve kraliyet taraftarları arasında uzun çatışmaların yaşandığı bir süreci ifade eder.

İngiliz devrimi I. Charles’ın devrilip cumhuriyetçilerin hâkimiyeti sağlayıp, İngiliz Kraliyet sisteminin İrlanda, İskoçya ve Galler Bölgesi'nin de katılımıyla ortak yönetime çevrilmesine karar verilmesiyle neticelendi. Modern devrimlerin ilki olma özelliğine sahiptir.

2. Amerikan Devrimi

en kanlı devrimler

Amerikan Devrimi, Amerika’da İngiliz sömürgesi olan 13 koloninin birleşerek Britanya İmparatorluğu'na karşı 1775-1883 yılları arasında giriştikleri bağımsızlık savaşı sürecidir. Daha önce Fransız sömürgesi olan Amerika’nın İngilizlerin eline geçtikten sonra vergilerin ağırlaştırılması kolonilerin kendi aralarında birlik sağlamasına bahane oluşturmuştur.

Britanya’ya kaptırdığı sömürgesinin bağımsızlığı için Fransa, Amerikalılara para ve mühimmat sağlanmasında önemli bir rol oynamış, Britanya'ya karşı örgütlenen koalisyonları desteklemiş ve savaşı sona erdiren Yorktown'da ki muharebede belirleyici etken olan bir ordu ve filo göndermiştir. 1783’ta yapılan Paris antlaşmasıyla neticelenmiştir.

3. Fransız Devrimi

en kanlı devrimler

Fransız İhtilali olarak da tarihe geçmiştir. Fransa’da monarşinin yıkılıp cumhuriyet yönetimine geçildiği ve Katolik kilisesinin hâkimiyetinin sınırlandığı bir devrimdir. 1789 yılında başlayan hareketlenme tüm Avrupa’yı etkileyen bir dönüm noktası olma özelliğine sahiptir. Ekonomik bozulmalar, kilise baskısı halkı isyana iten en önemli sebeplerdir. Fransız devriminden sonra sadece Fransa’da değil tüm Avrupa’da büyük bir aydınlanma hareketi başlamıştır.

4. Rus Devrimi

en kanlı devrimler

Birinci dünya savaşında zor zamanlar geçiren Çarlık Rusya’sı büyük bir Komünist ihtilâle sahne oldu. Vladimir Lenin’in önderliğinde 1917 yılında yapılan ihtilal neticesinde Çarlık rejimi yıkılmış ve Komünist bir hükümet kurulmuştur.

Cihan harbinden de çekilen Bolşevik yönetimi, ülke içinde Çarlık yanlılarıyla mücadeleye girişmiştir. Bu mücadeleler ve 1990’ların başında Sovyet rejiminin yıkılmasına kadar geçen süre içinde milyonlarca insan katledilmiştir.

5. Alman Devrimi

en kanlı devrimler

1918-1919 yılları arasında ki kanlı mücadeleyi temsil eden Alman devrimi, Birinci Cihan Harbinden yenik çıkan ve Versay atlaşmasıyla büyük bir hezimete uğrayan Alman halkı yeni bir rejim kurulması gerektiğine inanıyordu. Devrimin asıl amacı yıkılmış olan Alman İmparatorluğu’nun yerine bir cumhuriyet rejimi kurmaktı.

Fakat Sovyet Rusya’dan etkilenen Almanların da Komünist bir rejim kurma amacı taşımaları bir iç savaş meydana gelmiştir. İç çatışmalar tam dokuz ay sürdü ve yönetim biçimi parlamenter demokrasiye dayanan Weimar Cumhuriyeti'nin zaferiyle neticelendi.

6. Meksika Devrimi

en kanlı devrimler

Meksika devrimi 1876-1910 arasında Meksika’yı yöneten Porfirio Diaz’ın diktatörlüğünü devirmek maksadıyla gerçekleştirilmiştir. O dönem %80’i köylü olan Meksika büyük bir krizin içindeydi. Meksika burjuvazisi yaşanan krize ve Porfirio Diaz diktatörlüğüne çare olarak Madero’yu görüyorlardı.

Bu amaçla faaliyete başlayan Madero, söylemlerinden dolayı Diaz tarafından tutuklanmış daha sonra şartlı olarak serbest bırakılmış ve Amerika’ya kaçmıştır. Kaçarken de halka isyan çağrısı yapmıştır. İlerleyen süreçte isyancılar ve Diaz’ın ordusu arasında uzun ve kanlı çatışmalar yaşanmıştır. Uzun süren çatışmalardan sonra Diaz, Madero ile anlaşmayı kabul etmiş ve ülkede Madero’nun liderliğinde bir yönetim kurulmuştur.

7. Küba Devrimi

en kanlı devrimler

26 Temmuz 1953 Moncada Kışlası isyanıyla başlayan devrimin amacı Fidel Castro önderliğinde bir rejim kurmaktı. Kışla baskınından sonra tutuklanan Castro ve ekibi daha sonra politik baskılar neticesinde serbest bırakıldılar ve Meksika’ya sürgün edildiler. Meksika da örgütlenen Fidel Castro, burada Che Guevara ile tanışmıştır.

Daha sonra Meksika’dan Küba’ya tekrar dönüp isyancılarla birleşen Fidel Castro önderliğinde sürdürülen iç savaş neticesinde Fulgencio Batista ülkeden kovulmuş ve Küba’da sosyalist bir rejim kurulmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Devrim Nedir?Fransız Devrimi
Rusya DevrimiKüba Devrimi

Tarihte en büyük devrimler hangileridir?

Tarihte en büyük devrimler arasında Fransız Devrimi, 1917'deki Bolshevik Devrimi, İngiltere'deki Glorious Devrimi, Küba Devrimi ve Çin Devrimi bulunabilir.

Küba Devrimi nedir ve ne zaman oldu?

Küba Devrimi, 1959 yılında Küba'da meydana gelen sosyalist bir devrimdir. Devrim, Fidel Castro ve arkadaşları tarafından yürütüldü ve Küba'daki yönetimi ve ekonomik yapıyı değiştirdi.

Fransız Devrimi nedir ve ne zaman oldu?

Fransız Devrimi, 1789 yılında Fransa'da meydana gelen bir sosyal, siyasi ve kültürel devrimdir. Fransa monarşisini yıkan ve halkın haklarını ve özgürlüklerini savunan bir yönetim sistemi kuran Fransız Devrimi, Avrupa'da ve dünyada devrim hareketlerinin başlangıcını oluşturmuştur.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum