Sedef Romatizması Belirtileri, Egzersizleri ve Tedavisi

Sedef hastalığı ile birlikte eklem iltihabı da yaşandığı zaman ortaya çıkan sedef romatizmasının belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Sedef Romatizması Belirtileri, Egzersizleri ve Tedavisi

Sedef romatizması çoğunlukla önceden sedef hastalığı geçirmiş insanlarda meydana gelen bir hastalıktır. İlk önce sedef hastalığı ile başlar aylar veya yıllar sonra eklemlerde romatizma ortaya çıkar. Bu içeriğimizde sedef romatizması iyileşir mi, tehlikeli mi, beslenme nasıl olmalı ve doğal yollarla tedavi edilir mi gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte sedef romatizması hakkında her şey...

Sedef Romatizması Nedir?

Sedef Romatizması

Sedef romatizmasına geçmeden önce sedef hastalığının ne olduğunu bilmemiz gerekir. Sedef hastalığında ciltte kırmızı bir tabaka ve üzerinde beyaz pullar olur. Kaşındığı zaman kanayabilir. Sedef hastalığı, iltihaplı eklem romatizması gibi bağışıklık sisteminin yarattığı bir hastalıktır. Bunun yanı sıra psikolojik problemler de sedef hastalığının oluşma ihtimalini yükseltir.

Sedef romatizmasında önce sedef hastalığı ortaya çıkar ve ardından iltihaplı eklem hastalığı oluşur. Bazı durumlarda bunun tam tersi de olabilmektedir. Sedef romatizması en çok el eklemlerinde, dizde ve ayak bileğinde görülür. Sedef romatizması, iltihaplı omurga romatizması sınıfında olmasına rağmen omurgada olma yüzdesi çok azdır.

Sedef Romatizması Hangi Yaşlarda Görülür?

Sedef Romatizması

Akrabalarınızda veya ailenizde sedef hastalığı var ise sizin sedef romatizması ve sedef hastalığına yakalanma olasılığınız yükselmektedir. Sedef romatizması genellikle 30-50 yaş aralığında görülmektedir. 65 yaşından sonraki insanlarda bu hastalığın başlaması imkansız gibi bir şeydir. İstisna olarak çocuklarda da görülmektedir.

Sedef Romatizmasının Belirtileri

Sedef Romatizması

Sedef romatizması birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar el şişliği, diz ve ayak bileği şişliği, sabah oluşan el sertliği, yataktan zor kalkma, omurga, boyun veya sırt ağrısı, eklemlerde ağrı veya şişme ve vücudun herhangi bir yerinde büyük kızarıklıktır.

Eğer yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız ve nedenlere de sahipseniz mutlaka doktora görünmeniz gerekiyor. Çünkü bu hastalık ilerlediği takdirde oldukça ciddi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.

Sedef Romatizması Tedavisi

Sedef Romatizması

Tanı konulurken romatoloji branşının olmadığı yerlerde fizik tedavi, ortopedi ve dahiliyeye gidilmelidir. Biraz daha geniş bir çerçevede bakılırsa beyin cerrahisi, nöroloji, cilt ve göz bölümlerine de gidilebilir.

Bu romatizmalar kronik olabilmektedir. Yani ilaca olumlu tepki vermeyen ve sürekli ilerleyen romatizmalar olarak karşımıza çıkabilmektedir. Sedef romatizmasında tedavi tek odaktan yapılmalıdır. Odak ilaç hem ciltte hem eklemde istenilen sonucu vermelidir. Kullanılan ilaçlar ağır ilaçlardır ve yan etkileri fazladır. Bu yüzden doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Bunun dışında bazı alternatif tedavi yöntemleri de vardır. Bunlardan en bilineni balık yağı kullanımıdır. Yoga, meditasyon, masaj ve diyette devamında gelen alternatif tedavi yöntemleri arasındadır.

Sedef Romatizması Egzersizleri

Sedef Romatizması

Hiç şüphe yok ki egzersizler hayatımızın olmazsa olmazıdır. Sağlıklı yaşam için gerekli olan egzersizler çoğu hastalığın tedavisinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Bu hastalıklardan birisi de sedef romatizmasıdır.

Bu rahatsızlığın tedavisinde eklem hareket açıklığı egzersizleri, germe egzersizleri ve kas güçlendirme egzersizleri çok fazla tercih edilmektedir. Kişiden kişiye göre değişen bu egzersizleri fizyoterapistiniz size özel olarak hazırlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Osteomalazi Belirtileri ve TedavisiOsteoartrit Nedenleri ve Tedavisi
Osteoporoz Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Halluks Rigidus Nedir?
Raşitizm Nedir?Romatoid Artrit Nedenleri ve Tedavisi
Çölyak Belirtileri ve TedavisiRomatizma Nedenleri ve Tedavisi

Sedef romatizması iyileşir mi?

Sedef romatizması erken teşhis ve tedavi edildiği takdirde iyileşebilir bir hastalıktır. Yaşam biçiminin değiştirilmesi, yeni bir beslenme programı hazırlanması ve düzenli egzersiz yapılması durumunda sedef romatizması iyileşmektedir.

Sedef romatizma yapar mı?

Sedef hastalığı bazı kişilerde sedef romatizması adı verilen bir hastalığa dönüşebilmektedir. Sedef hastalığına sahip olan kişilerin %20'sinde görülen bu hastalık, omurgada, belde ve parmaklarda şişlik oluşumuna neden olmaktadır.

Sedef romatizması tehlikeli mi?

Sedef romatizması oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Sedef hastalığına yakalanan 10 kişiden 2'sinde ortaya çıkan bu rahatsızlık, eklemlerde ağrıya ve tutulmalara neden olmaktadır. Erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde ise etkilediği bölgedeki eklemlerin kullanılamamasına sebebiyet verebilmektedir.

Sedef romatizması tedavi edilmezse ne olur?

Sedef romatizması tedavi edilmediği takdirde birçok ciddi probleme sebebiyet vermektedir. Bu hastalık yüzünden birçok eklem tutulabilir ve ağrılar ortaya çıkar. İlerlediği takdirde ise eklem hasarına bağlı olarak sakatlanma bile meydana gelebilir.

İltihaplı sedef romatizmasına ne iyi gelir?

Sedef romatizmasında indometazin, naproksen, etodolak, diklofenak, meloksikam vb. kortizon olmayan ilaçlar ve antienflamatuvar ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar sedef romatizması yüzünden ortaya çıkan eklem ağrısını, şişliği, topuk ağrısını ve sabah tutukluğunu ortadan kaldırmada oldukça etkilidir.

Sedef romatizması için hangi doktora gidilir?

Eğer kendinizde sedef romatizması olduğunu düşünüyorsanız en kısa zamanda romatoloji uzmanına görünmeniz gerekiyor. Romatologların uzmanlık alanına giren bu rahatsızlık, uzman kontrolünde kısa süre içerisinde giderilmektedir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum