Halluks Rigidus Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı

Halk arasında sert başparmağı olarak bilinen halluks rigidus hastalığının nedenleri, belirtileri ve tedavisine dair tüm detaylardan içeriğimizde bahsettik.
Halluks Rigidus Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Ameliyatı

Genellikle 30-60 yaş arasında görülen bir hastalık olan halluks rigidus, kesin nedeni hala bilinmese de ayaktaki stres ya da travmaya bağlı kıkırdak hasarı sonucunda oluştuğu düşünülmektedir. Bu içeriğimizde halluks rigidus nedir, egzersizleri nelerdir ve ameliyatı süreci nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte halluks rigidus hakkında her şey...

Halluks Rigidus (Sert Başparmağı) Nedir?

Halluks Rigidus

Halluks rigidus, ayaktaki birinci başparmak ekleminde ortaya çıkan hareket kısıtlılığı olarak tanımlanmaktadır. Halluks rigidus hastalığında 1. tarak kemiği ile 1. parmak arasındaki eklemde ağrı ile birlikte hareket kısıtlılığı görülür. Hastalık nedeniyle metatarsofalengeal eklemde ilerleyici eklem kireçlenmesi meydana gelir.

Metatarsofalengeal (MTFE) eklemi, her adım attığımızda bükülen eklemdir. Ayaktaki eklem bozulmalarının temeli genellikle başparmaktan kaynaklanmaktadır. Metatarsofalengeal ekleminde meydana gelen sertleşme sonucunda yürüme zorlaşır ve şiddetli ağrı görülür. Metatarsofalengeal eklemi de diğer eklemler gibi düz bir eklem kıkırdağı ile kaplıdır. Aşınma, yırtılma veya eklem kıkırdağındaki hasar sonucunda ağrılı kemik sonları birbirine sürter.

Kemiğin tepesinde aşırı büyüme veya kemik çıkıntısı meydana gelebilir. Bu çıkıntı veya büyümeye bağlı olarak yürüme esnasında parmağın bükülmesi kısıtlanır. Aşırı büyüme veya kemik çıkıntısı sonucunda parmak yeteri kadar bükülemez. Bu durumda ise halluks rigidus hastalığı meydana gelir.

Halluks Rigidus (Sert Başparmağı) Neden Olur?

Halluks Rigidus

Halluks rigidus hastalığının kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak 1. metatarsofalengeal ekleme aşırı yüklenmeye neden olan işlerin ya da hastalıkların bu rahatsızlığı ortaya çıkarttığı düşünülmektedir.

İleri düztabanlık, mesleği gereği parmak ucuna yükselmek ya da çömelerek çalışmak, 1. metatarsofalengeal ekleminde meydana gelen travmalar, romatoid artrit ve gut hastalığı gibi hastalıklar, genetik faktörler, uzun süre topuklu ayakkabı ve sivri burunlu ayakkabı kullanmak bu eklemde aşırı yüklenmeye neden olmaktadır. Bu da hastalığın oluşmasına sebebiyet veremektedir.

Halluks Rigidus (Sert Başparmağı) Belirtileri Nelerdir?

Halluks Rigidus

Halluks rigidus belirtileri hastalığın evresine göre değişkenlik gösterir. Erken dönemde fark edilmiş halluks rigidus vakasında hasta yürüme ve ayakta durma sırasında hareket kısıtlılığı ile birlikte ağrı hisseder. Nemli ve yağmurlu havalarda kendini daha fazla hissettiren ağrı aynı zamanda çömelme ve koşma sırasında da hissedilir.

Halluk rigidus hastalığında genel olarak görülen belirtiler ise yürümede zorluk, eklem etrafında şişlik, yürüme esnasında metatarsofalengeal ekleminde ağrı, ayağın tepesinde gelişen bunyon ya da kallusa benzeyen çıkıntı, ayak başparmağını kıvırmada güçlük, ayak başparmağında hareket kısıtlılığı ve eklemde meydana gelen sertliktir. Bu belirtileri gördüğünüz takdirde mutlaka doktora başvurmalısınız.

Halluks Rigidus (Sert Başparmağı) Tedavisi

Halluks Rigidus

Halluks rigidus teşhisinde fizik muayene ve radyolojik tetkiklerden yararlanılır. Yapılan tetkikler sonucunda kesin tanı konulur ve hastalığın şiddetine bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır.

Hastalığın eklemde kızarıklık ve şişliğe sebebiyet verdiği zamanlarda lokal buz tatbiki ve antiemflamatuvar ilaç kullanımı ile tedavisi sağlanmaktadır. Bu durumlarda hastanın bol bol istirahat etmesi önerilir.

Halluks rigidus tedavisinde ameliyat haricinde uygulayabileceğiniz bir diğer tedavi yöntemi ise gece atelidir. Gece ateli ağrınızın dinmesine yardımcı olurken şekil bozukluğunu engellemez.

Halluks Rigidus İçin Tabanlık Nasıl Olmalı?

Halluks Rigidus

Hareket kısıtlılığına ve ağrıya neden olan halluks rigidus vakasında hastalık erken evrede ise hastanın tabanı sert ve esnek olmayan ayakkabı tercih etmesi önerilmektedir. Bu durum 1. metatarsofalengeal eklemine binen yükü hafifletir.

Hareket kısıtlılığı ve ağrının yanı sıra kemik çıkıntısı söz konusu ise öne doğru dar ve ön kısımda derinliği az olan ayakkabı kullanımından kaçınmaları önerilir. Ancak bu durumda doktorunuzdan yardım almanız daha faydalı olacaktır.

Halluks Rigidus Ameliyatı

Halluks Rigidus

Yapılan tüm uygulamalara ve tedavilere rağmen herhangi bir sonuç alınamıyorsa cerrahi işlem uygulanır. Erken evre hastalara uygulanan cerrahi işlemde 1. metatarsofalengeal eklem üzerinde meydana gelen çıkıntı, eklemin bir kısmı ile birlikte çıkarılır. Bu sayede eklemin hareketinin arttırılması sağlanır.

İlerlemiş ve kireçlenmeye başlamış vakalarda 1. metatarsofalengeal ekleme protez uygulanır. Ancak proteze alternatif olarak artrodez olarak adlandırılan eklem dondurması işlemi de gerçekleştirilebilir. Eklem protezi ile eklemin hareket açıklığı korunurken fonksiyonel açıdan herhangi bir sorun yaşanması engellenir.

Halluks Rigidus Egzersizleri

Halluks Rigidus

Tedavi sürecinden sonra doktorunuz sizi bir fizyoterapiste yönlendirecektir. Fizyoterapist eşliğinde bir egzersiz programı oluşturulmalıdır. Fizyoterapistiniz yapacağı analiz ve değerlendirme sürecinden sonra sadece size özel bir egzersiz programı hazırlayacaktır. Kişiden kişiye göre değişen bu program sayesinde kısa süre içerisinde iyileşebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Osteomalazi Belirtileri ve TedavisiOsteoartrit Nedenleri ve Tedavisi
Osteoporoz Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Raşitizm Nedir?
Romatoid Artrit Belirtileri ve TedavisiÇölyak Nedenleri ve Tedavisi
Romatizma Belirtileri ve TedavisiSedef Romatizması Nedir?

Halluk Rigidus ne demek?

Ayağın baş parmak kökündeki eklemde görülen, tarak kemiği ile parmak arasındaki eklemde ağrı oluşumu ve hareketin kısıtlanması durumuna halluk rigidus denmektedir. Bu durum ayak baş parmağının metatarsofalengeal ekleminde kireçlenmeye sebebiyet vermektedir. Bu da ağrı ve sızı oluşumuna neden olur.

Halluk Rigidus nasıl tedavi edilir?

Bu rahatsızlığın birçok tedavi yöntemi bulunuyor. Hastalığın şişlik ve kızarıklara yol açtığı durumlarda bölgesel buz uygulaması ve anti enflamatuar ilaç alımı önerilmektedir. Ayrıca gece ateli de halluk rigidus tedavisinde kullanılan bir diğer yöntemdir.

Halluks rigidus ameliyatı ne kadar sürer?

Halluk rigidus ameliyatında eklem içerisinde bulunan iltihaplı dokular, yeni oluşan kemik dokuları ve kemiğin baş kısmının dörtte biri temizlenmektedir. Tüm bu işlemler ortalama olarak 1-2 saat sürmektedir.

Ayak baş parmak kireçlenmesi nasıl geçer?

Ayak baş parmağındaki kireçlenmeyi gidermek için geniş burunlu ayakkabı giymeli, ayakkabı tabanı geniş ve yumuşak olmalı, sıcak ve soğuk şok uygulaması yapmalısınız. Ayrıca bunların yanında buz uygulaması da inflamasyonu ve şişliği azaltıcı etki göstermektedir.

Ayak baş parmak altı ağrısı nasıl geçer?

Ağrı olan bölgelere buzlu fizik tedavi uygulayabilirsiniz. Bunun yanında kortizon enjeksiyonu da seçenekler arasındadır. Hastalığın şiddetine bağlı olarak da doktorunuzu ameliyatı tavsiye edebilir.

Ayak baş parmak ağrısı neyin belirtisi?

Ayak baş parmağında ağrı oluşumu birçok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Bu hastalıklar arasında Gut, osteoartrit ve Halluk rigidus en çok karşılaşılanlardır. Bunların yanı sıra yanlış ayakkabı kullanımı ve genetik yapı sebebiyle de ayak başparmağında ağrı görülebilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.