Romatoid Artrit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

İltihaplı romatizma olarak da bilinen romatoid artritin nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve egzersizlerini içeriğimizde bir araya getirdik.
Romatoid Artrit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Eklemlerde oluşan bir hastalık olan romatoid artrit, tedavi edilmediği takdirde hayatımızı kötü yönde etkileyen rahatsızlıklardan birisidir. İlerlemesi durumunda vücudun birçok noktasında olumsuz durumların oluşmasına sebebiyet veren bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik. Yazımızda romatioid artrit nedir, neden olur, tedavisi nasıldır, beslenme şekli nasıl olmalı, belirtileri ve ilaçları nelerdir gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

İşte romatoid artrit hakkında bilinmesi gerekenler...

Romatoid Artrit Nedir?

Romatoid Artrit

Romatoid artrit, eklemlerde görülen sistemik iltihaplı romatizmal hastalıktır. Bu hastalık iltihaplı romatizmal hastalıklar arasında en sık görülen hastalıktır. Toplumdan topluma farklılık gösteren bu hastalığın erken teşhis ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde eklemlerde kalıcı hasarlara neden olmaktadır.

Romatoid artrit, sadece eklemlerde karşımıza çıkmamaktadır. Bu hastalık kalbin zarını ve akciğerin zarını da tutabilir. Cilt üzerinde de etkileri görülmektedir. Ciltte bir takım nodüllerin olmasına neden olan hastalık damarlarda iltihaplanma yaşanmasına sebebiyet verir. Akciğerlerde ise nodüllerin oluşumuna neden olmaktadır.

Romatoid Artrit Kimlerde Görülür?

Romatoid Artrit

Genellikle 20-40 yaşları arasında görülen bir hastalık olan romatoid artrit, çocuklarda ve yaşlılarda da rastlanmaktadır. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen bu hastalık çocukluk döneminde ise eşit şekilde ortaya çıkmaktadır

Romatoid Artrit Belirtileri Nelerdir?

Romatoid Artrit

Romatoid artrit hastalığı birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar şişlik, ağrı, halsizlik, yorgunluk, ateş, eklemlerde şişlik ve sabahları eklemlerde tutukluktur. Hastalığın ortaya çıktığını bu belirtilerin oluşmasıyla anlayabilirsiniz.

Şişlik ve ağrı hastalığın en sık yaşanan belirtileridir. Neredeyse her romatioid artrit hastalarında bu iki belirti görülmektedir. Bunlardan önce ise hastanın üzerine bir yorgunluk ve halsizlik çökmektedir. Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız doktora görünmenizi öneririz.

Romatoid Artrit Nedenleri

Romatoid Artrit

Bu hastalık otoimmün sistemindeki bir bozukluk sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden bağışıklık sistemimiz yanlışlıkla vücudun kendi dokularına saldırır. Eklem dokularında yoğunlaşan bu saldırı sonucunda bu hastalık ortaya çıkmaktadır.

Romatoid artritin genel olarak nedeni bilinmemektedir fakat hastalığın genetik ve çevresel faktörlerden meydana geldiği belirtilmektedir. Genellikle genetik faktörler bu hastalığa zemin hazırlamaktadır fakat yine de bu duruma bazı enfeksiyonlar da neden olmaktadır.

Romatoid Artrit Teşhisi

Romatoid Artrit

Romatoid artrit hastalığının teşhisinde ilk olarak hasta ve doktor arasındaki iletişim önem taşımaktadır. Hasta, şikayetlerini doktora detaylı bir şekilde anlatmalıdır. Bu durumda doktor hastalığın tanısını koymak için bilgi sahibi olur. Bu şekilde ön tanı oluşur.

Bundan sonra ise fiziki muayene yapılır. Yapılan fizik muayene ile bulgular desteklenir. Ön tanı ile bulguların desteklenmesi sonrasında bir takım testler ve incelemeler yapılır. Bunlar kan testleri ve radyolojik incelemelerdir. Bu test ve incelemeler sonucunda kesin teşhis konulmaktadır.

Romatoid Artrit Tedavi Yöntemleri

Romatoid Artrit

Romatoid artrit tedavisinde ilaç yöntemi uygulanmaktadır fakat ilaçlar iki farklı amaç için kullanılır. İlaç tedavisinde ilaçların bir kısmı hastalığın seyrini değiştirmek amaçlı kullanırken bir kısmı ise kullanılan ilaçların etkisini arttırmak için tercih edilir. Bu ilaç tedavisinde kortizon kullanılmaktadır.

Kortizon kullanmak bazı kişileri korkutsa da bu ilaç kullanılması gereken bir ilaçtır. Hastalıklarda kesin tedaviye yardımcı olmaktadır. Kortizonun yan etkileri bulunmaktadır fakat doktorun önerdiği şekilde ve dozda kullanılır ise kortizonun zararı olmamaktadır. İlaç tedavisinin doğru şekilde uygulanması hastalığın seyrini değiştirerek kısa sürede iyileşmenizi sağlamaktadır.

Romatoid Artrit Egzersizleri

Romatoid Artrit

Romatoid artrit hastalığında uzmanlar hastaların birkaç sporu düzenli olarak yapmasını öneriyor. Bisiklet sürme, yüzme ve tempolu yürüyüş bu sporlardan en öne çıkanlardır. Saymış olduğumuz sporları yaptığınız takdirde hastalığın olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz.

Özellikle yüzme bunlar arasından en çok tercih edilenidir. Çünkü suyun kaldırma kuvveti ağrılı eklemlere binen yükü azaltmaktadır. Bu sayede hastalar karada olduğundan çok daha rahat bir şekilde hareket edebilmektedirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Osteomalazi Belirtileri ve TedavisiOsteoartrit Nedenleri ve Tedavisi
Osteoporoz Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Halluks Rigidus Nedir?
Raşitizm Nedir?Çölyak Nedenleri ve Tedavisi
Romatizma Belirtileri ve TedavisiSedef Romatizması Nedir?

Romatoid artrit ne demek?

İltihaplı romatizma olarak bilinen romatoid artrit, kronik bir inflamatuar bozukluktur. Bu bozukluk bazı bireylerde ciddi hasara neden olabilmektedir. Çeşitli vücut sistemlerine zarar verebilen eklem romatizması, ömrü kısaltan bir hastalıktır. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir.

Romatoid artrit nasıl başlar?

Bu hastalık bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücudun dokularına saldırması sonucunda oluşmaktadır. Eklemlerin koruyucu astarlarını etkileyen hastalık, bu yüzden kemik erozyonuna ve eklem deformitesine varan ağrılı şişmeye sebebiyet vermektedir.

Romatoid artrit hastaları ne kadar yaşar?

Romatioid artrit hastalığının ölüm riski bulunuyor. Bu hastalığa sahip olan kişiler ortalama olarak 5 ile 10 yıl arasında daha az yaşamaktadır. Bu yüzden bu hastalığın ciddiye alınıp gerekli tedavinin yapılması büyük önem taşıyor.

Romatoid artrit tehlikeli mi?

İltihaplı romatizma olarak bilinen bu hastalık oldukça tehlikeli ve ciddi sonuçları olan bir rahatsızlıktır. Bazı durumlarda ciltte, gözde, akciğerlerde, kalp ve kalp damarlarında hasara neden olan romatoid artritin bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Romatoid artrit ilerlerse ne olur?

Romatoid Artrit tedavi edilmediği takdirde yürüme bozukluklarına, hareket kısıtlılığına ve şekil bozukluklarına sebebiyet vermektedir. Bu sebepler yüzünden de kişide şiddetli ağrı, yürümede zorluk ve etkilenen eklemin kullanılamaması durumu ortaya çıkar.

Romatoid artrit nerelerde görülür?

Bu rahatsızlık el ve ayak eklemleri gibi daha çok simetrik eklemlerde görülmektedir. Ancak bazı zamanlarda diz, omuz ve kalça gibi daha büyük eklemleri de tutabilmektedir.

Romatoid artrit hastaları nasıl beslenmeli?

Romatoid artritte beslenme oldukça önemlidir. Bu hastalığa sahip olan kişilerin demir bakımından zengin besinleri yemesi gerekiyor. Ayrıca tavuk, bol sebze, taze meyve, kabuklu yemişler, yağlı tohumlar, kepekli tahıllar, balık ve yağsız kırmızı et bu hastalığa yakalanan kişilerin diyetinde olması gereken besinlerdir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.