Kireçlenme (Osteoartrit) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Günümüzde çok fazla kişide görülen kireçlenmenin nedenlerini, belirtilerini, tedavisini, egzersizlerini ve ameliyatını içeriğimizde detaylıca inceledik.
Kireçlenme (Osteoartrit) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Yaşam kalitesini düşüren ve herkeste görülebilen bir rahatsızlık olan kireçlenme, birçok neden yüzünden karşımıza çıkmaktadır. Eklemlerimizde ağrılara sebebiyet veren kireçlenmeyi alacağınız önlemlerle ve tedaviyle durdurmanız mümkündür. Bu içeriğimizde kireçlenme nedir, neden olur, ne iyi gelir, tedavisi nasıldır, belirtileri ve egzersizleri nelerdir gibi soruların cevabını verdik.

İşte kireçlenme hakkında her şey...

Kireçlenme Nedir?

Kireçlenme

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen Osteoartrit, romatizmal bir hastalıktır. El, ayak, diz, kalça, kol, bacak, boyun ve omuzda görülen kireçlenme en sık ise baş parmağın kök kısmında, kalça, diz ve ayak eklemlerinde yaşanır. Kireçlenmenin en az görüldüğü bölge ise omuriliktir.

Kireçlenme, eklemlerde kıkırdağın zarar görmesi nedeniyle oluşmaktadır. Kıkırdağın yok olması ve harap olması durumunda kemikler üst üste biner ve aşınma oluşur. Bu durumdan dolayı ağrı meydana gelir.

Genellikle yaşı ilerlemiş kişilerde görülen kireçlenme, günümüzde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Birçok risk faktörünün etkili olduğu hastalığın tedavisinde ise genellikle ağrıların azalması için uygulama yapılmaktadır.

Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

Kireçlenme

Kireçlenme oluştuğu zaman bazı belirtileri göstermektedir. Ağrı, hassasiyet, eklem sertliği, esneklikte azalma, tırmalama hissi, kemik mahmuzları, hareket kısıtlılığı, eklemlerde şişme ve eklemden gelen çıtırtı sesi kireçlenmenin en çok rastlanan belirtileridir.

Kireçlenme belirtileri genellikle her bölgede farklı şekilde görülmektedir fakat bu belirtiler benzerlik göstermektedir. Vücudun birçok bölgesinde yaşanan kireçlenme saymış olduğumuz belirtilerle kendisini göstermektedir.

Kireçlenme Nedenleri Nelerdir?

Kireçlenme

Kireçlenme problemi birçok faktöre bağlı olarak gelişebilmektedir. Bunlar genetik faktörler, aşırı kilo, ağır egzersiz, yaralanmalar, bazı hastalıklar, eklemlerin aşırı kullanımı ve yaştır. Bu nedenler yüzünden vücudunuzun farklı bölgelerinde kireçlenme problemi ortaya çıkabilmektedir.

Günümüzde bu nedenlerin birçoğuna maalesef ki maruz kalmaktayız. Bu yüzden hastalığın belirtilerini iyi bilmeli ve önleme yollarını uygulamamız gerekiyor. Belirtiler çıktığı zaman ise mutlaka uzman bir doktora başvurmalıyız.

Kireçlenme Tedavisi

Kireçlenme

Kireçlenme tedavisinde genellikle ağrıyı azaltmak ve eklem hareketlerini düzeltmek amacıyla tedavi uygulanmaktadır. Ayrıca tedavide hastalığın ilerlemesi de engellenmektedir. Kireçlenme tedavisinde genellikle ilk olarak fizik tedavi uygulanmaktadır. Fizik tedavinin uygulanmasının amacı hastalığın ilerlemesine engel olmaktır. Fizik tedavi yönteminde kişinin eklem çevresindeki kasların güçlenmesi amaçlanmaktadır.

Fizik tedavinin yanı sıra ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. İlaçlar genellikle kasların gevşemesi ve ağrıların durması amacıyla kullanılmaktadır. Fizik tedavinin ve ilaçların yeterli olmadığı durumlarda ise cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Kireçlenmenin ameliyat ile çözümü kişiden kişiye ve hastalık olan bölgeye göre farklılık göstermektedir.

Kireçlenme Bitkisel Tedavisi

Kireçlenme

Kireçlenme probleminin tedavisine bitkisel yollarla destek olunabilmektedir. Kireçlenme probleminin giderilmesine yardımcı olan bitkiler zerdeçal rizomu, kuşburnu meyvesi, şeytan pençesi kökü, zencefil rizomu ve boswellia reçinesidir.

Saymış olduğumuz bitkiler sayesinde kireçlenme probleminin etkilerini azaltabilirsiniz. Ancak bu bitkileri kullanmadan önce uzman bir doktora danışmanız gerektiğini hatırlatalım. Eğer doktorunuz tedavinin yanında bu bitkileri kullanabileceğinizi söylerse o zaman bu çözümleri de tercih edebilirsiniz.

Kireçlenmede Beslenme Nasıl Olmalı?

Kireçlenme

Kireçlenme tedavisine destek olmak için bazı besinleri tüketmeniz gerekiyor. Bunlar turunçgiller, sarımsak, fındık, az yağlı süt ürünleri, brokoli, Omega-3 bakımından zengin besinler, yeşil çay ve avokadodur.

Bu besinleri beslenme programınıza yerleştirmeniz durumunda kireçlenmenin etkilerini kısa sürede giderebilirsiniz. Tek yapmanız gereken düzenli ve dengeli bir şekilde bu besinleri tüketmektir. Böylece hem kireçlenmeden kurtulursunuz hem de eklemlerinizi güçlendirirsiniz.

Kireçlenme Egzersizleri

Kireçlenme

Kireçlenmeyi durdurmanın bir diğer yöntemi ise düzenli egzersizdir. Yapacağınız bazı egzersizler sayesinde kireçlenme probleminden kurtulabilirsiniz. Bunlar diz üzerindeki kası kasıp bırakmak, bacağınızı düz olarak kaldırmak, dizinizi 90 derece büküp açmak, dizinizi 30 derece büküp açmak, kalçanızı yana açıp kapatmak ve dizlerinizin arasına yastık sıkıştırmaktır.

Saymış olduğumuz bu egzersizlerden en az birini düzenli olarak yapmanız durumunda kireçlenme probleminin neden olduğu ağrıdan ve sertlikten kurtulabilirsiniz. Bu sayede kireçlenmenin hayatınıza olan etkilerini en az seviyeye indirebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Osteomalazi Belirtileri ve TedavisiRaşitizm Nedenleri ve Tedavisi
Osteoporoz Nedir ve Belirtileri Nelerdir?Halluks Rigidus Nedir?
Romatoid Artrit Belirtileri ve TedavisiÇölyak Nedenleri ve Tedavisi
Romatizma Belirtileri ve TedavisiSedef Romatizması Nedir?

Kireçlenme neyden meydana gelir?

Kireçlenmeye neden olan birçok sebep vardır. Genetik faktörler, eklemlerin aşırı kullanımı, yaş, yaralanmalar ve obezite bunlar arasından en çok karşılaşılanlarıdır.

Kireçlenme olduğu nasıl anlaşılır?

Kireçlenme oluştuğunu gösterdiği belirtiler sayesinde anlayabilirsiniz. Bunlar hareket etmekle azalan eklem sertliği, hareket kısıtlılığı, eklemden takırtı gelmesi, eklem etrafında şişlik ve ağrıdır. Bu belirtiler kireçlenmeyi göstermektedir.

Kireçlenmeye karşı ne iyi gelir?

Kireçlenmeye iyi gelen birçok besin bulunuyor. Bunlar arasında hardal, sarımsak, soğan, turp, tere, kereviz, limon, maydanoz ve kuşburnu çayı en fazla tercih edilenleridir. Bu besinleri düzenli bir şekilde tüketerek kireçlenmeden kurtulabilirsiniz.

Vücuttaki kireç nasıl temizlenir?

Okaliptüs bitkisi uzun yıllardan beri kireç temizlemede kullanılmaktadır. Bu bitkinin özünden ve yapraklarından elde edilen yağ sayesinde vücudunuzdaki kireçlerden kurtulabilirsiniz. Tek yapmanız gereken kireçlenen bölgeye bu yağı sürmek olacaktır. Kısa süre içerisinde kireçlenmenin etkileri ortadan kalkacaktır.

Kireçlenme çok ağrı yapar mı?

Kireçlenme ağrı ve eklemlerde tutukluk oluşması belirtileriyle kendisini göstermektedir. Bu rahatsızlık ilerlediği takdirde çok ağrı yapabilmektedir. Bu sebeple belirtileri kendinizde gördüğünüz zaman bir an önce doktora başvurun.

Kireçlenme kan tahlilinde çıkar mı?

Kireçlenme problemi çoğu zaman röntgen ile tespit edilir. Ancak bazı zamanlarda bunun yanında kan testi de kireçlenmenin teşhisi için kullanılabilmektedir.

Yürüyüş yapmak kireçlenmeye iyi gelir mi?

Yürüyüş yapmak çevre kaslarının güçlenmesini sağlayan hareketlerden birisidir. Ancak zorlanarak ve uzun mesafelerde yapılan yürüyüşler kireçlenmenin daha da hızlanmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple kireçlenme problemi yaşayan kişilerin hafif ve kısa mesafeli yürüyüşler yapması önerilmektedir.

Kireçlenmeye hangi ilaç iyi gelir?

Anti-enflamatuvar ilaçlar kireçlenmenin oluşturduğu iltihaplı yıpranmayı ortadan kaldırmaktadır. Bu ilaçlar arasında en çok ağrı kesiciler tercih edilmektedir. Bunun yanında adele gevşeticiler, kireçlenme önleyici ilaçlar, vitamin ve mineral destekleri de çok fazla önerilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.