Saraybosna Gezilecek Yerler

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna zengin tarihi ve doğal güzellikleri ile Balkanların güzide merkezlerinden biridir. Saraybosna'da gezilip görülecek yerleri yazımızda bulabilirsiniz.
Saraybosna Gezilecek Yerler

Saraybosna Hakkında Bilgi

  • Saraybosna'nın başkenti ve en büyük şehridir. 
  • Saraybosna Kantonu'nun da merkezidir.
  • Yaklaşık 620 bin nüfusu vardır.
  • 141,5 km2 alana sahiptir.
  • Bosna-Hersek'in en çok turist çeken şehridir.
  • Para birimi Bosna-Hersek Markı'dır.
  • Saraybosna, barındığı dini çeşitliliğiyle bilinmektedir.

Saraybosna Gezilecek Yerler

Bu içeriğimizde gezip Saraybosna'da görebileceğiniz yerleri şu başlıklar altında işleyeceğiz.

  • Saraybosna'daki gezilecek yerler listesi
  • Saraybosna müzeleri
  • Saraybosna'da yer alan tarihi mekanlar
  • Saraybosna'daki turistik noktalar
  • Saraybosna'da otel önerileri
  • Saraybosna'da nerede ne yenir?
  • Saraybosna'da ulaşım nasıl sağlanır? 
  • Saraybosna'ya ne zaman gidilir?
  • Saraybosna festivalleri nelerdir?

Başçarşı

MilyoHersek ile Türkiye derin tarihi ilişkilere sahiptir. Bunun en belirgin kanıtı ecdadımızın Bosna-Hersek’te inşa ettiği yapılardır. Bu yapıların en önemlisi XVI. yy’da inşa edilen ‘Başçarşı’ olarak kabul edilmektedir. Günümüzde Bosna halkının hala kullandığı Başçarşı, bölgenin nabzının attığı yerlerden biridir. Ayrıca etrafını çevreleyen Osmanlı yapımı camiler Başçarşı’ya ayrı bir heybet katmaktadır. Saraybosna’ya seyahat eden vatandaşlarımızın en fazla ilgi gösterdiği alanların başında gelmektedir.

bascarsi.jpg


Gazi Hüsrev Bey Camii

Beyçarşı’da bulunan Osmanlı döneminde inşa edilmiş şaheser niteliğindeki camilerden biridir. Mimar Sinan’ın en güzide eserlerinden biri olan Gazi Hüsrev Bey Camii, 1531 senesinde yapılmıştır. Ülkemizde bulunan bazı tarihi camilerle tıpa tıp benzer özellikler taşıyan Gazi Hüsrev Bey Camii bir kez restore edilmiş ve bu çalışmalar da caminin mimari özelliklerinin korunmasına dikkat edilmiştir.

gazi-husrev-bey-camii.jpg


Bosna-Hersek Ulusal Müzesi

Bosna-Hersek tarihi hakkında öğrenmek istediğiniz hemen hemen her şeyi burada bulabilirsiniz. Ülke topraklarında Avusturya-Macaristan’ın hakim olduğu dönemlerde 1888’de kurulan Bosna-Hersek Ulusal Müzesi her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmekteydi. Ancak müze 2012 senesinde kapandı ve burada sergilenen eserler farklı müzelerde ziyaretçilere sunulmaya devam etmektedir.

bosna-hersek-ulusal-muzesi.jpg


Sebil

Ülkemizde de örneklerine sıkça rastlanan bu mimari yapılar 16. yy Osmanlı mimarisinin özelliklerini açıkça yansıtmaktadır. Sebil’in inşa ediliş amacı yoldan geçen insanların ücretsiz olarak su içmesini sağlamaktır. Sebillerin mimarisi genel olarak birbirlerinden farklılıklar göstermektedir. Saraybosna’da yapılan ünlü ‘Sebil’ inşa edildiği günden günümüze kadar sağlamlığını sürdürmektedir. Saraybosna seyahatine çıkan hemen hemen tüm turistler Sebil’i görmeden şehirden ayrılmıyor.

sebil.jpg


İgman Dağı

Yakın tarihin en önemli olaylarından birine ev sahipliği yapmış olan İgman Dağı Saraybosna’nın sembol doğal güzelliği olarak kabul edilmektedir. Yaklaşık 22 yıl önce Sırp birliklerinin İgman Dağı çevresinde bozguna uğratılması bu bölgeyi özel bir hale getirmiştir. Tarihi yapısının yanında değişik ağaç türleri ve 1.502 metrelik yüksekliği ile doğal bir güzellik olmasıyla da ünlü olan İgman Dağı her yıl yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilmektedir.

igman-dagi.jpg


Miljacka Nehri

Saraybosna Nehri olarak da anılmaktadır. Muhteşem görüntüsüyle şehre ayrı bir abu hava katmakta ve başkentin önemli doğal güzelliklerinden biri olarak kabul görmektedir. Tertemiz ve pırıl pırıl bir suya sahip olan Milyacka Nehri’ni mutlaka görmelisiniz. Burada zamanın nehrin suları gibi nasıl geçip gittiğini anlayamayacaksınız.

miljacka-irmagi.jpg


Saraybosna Tüneli

Bosna-Hersek'teki savaş sırasındaki zorlukları anlatan tarihi bir yerdir. Spasa Tüneli ve Umut Tüneli olarak da bilinmektedir. Saraybosna Tüneli, askerlerimize gıda ve cephane yardımı için kullanılmıştır. Saraybosna Tüneli, tüm günler sabah 9 ile akşam 5 arasında ziyaretçi kabul etmektedir.

saraybosna-tuneli-001.jpg


Svrzo Evi

Saraybosna'da müze olarak ziyarete açılmış evlerden biridir. Osmanlı İmparatorluğu zamanından kalma Svrzo Evi, döneminde erkekler, kadınlar ve hizmetliler için ayrı odalara ayrılmıştı. Bu evin tamamı ahşaptan oluşmaktadır. Svrzo Evi, pazar günleri hariç haftanın diğer günleri ziyarete açıktır.

svrzo-evi.jpg


Saraybosna'da Nerede Kalınır? 5 Otel Önerisi

Dünya'nın en popüler turizm merkezlerinden biri olan Saraybosna, tarihi mekanları ve gezilecek yerleri ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Son yıllarda Türk turistlerin de ziyaretlerinin artması sonucu önemli bir konum haline gelen Saraybosna şehrini konu olarak ele aldık. Bu içeriğimizde Saraybosna'da konaklanacak 5 otel önerisi derledik. İşte Saraybosna'nın en iyi ve en uygun otelleri;


Hotel Hills Sarajevo Congress & Thermal Spa Resort

Hotel Hills Sarajevo Congress & Thermal Spa Resort, kapalı ve açık yüzme havuzuna sahiptir. Saraybosna havaalanına 2 km uzaklıktadır. Tesis genelinde wifi erişimi ücretsizdir. Ziyaretçi puanlamasından 8.3 puan alan bu hotel, 5 yıldızlıdır.

hotel-hills-sarajevo-congress--thermal-spa-resort.jpg

Adres: Butmirska cesta 18, Ilidža 71210, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 947 947

Fiyat: Geceliği 90 € ile 105 € arasındadır.


Radon Plaza

Kapalı havuz, sauna, Türk hamamı ve fitness merkezi ile sağlıklı yaşam merkezinden ücretsiz yararlanma imkanı sunan bu hotel, tesiste ücretsiz wifi sağlanmaktadır. Tesis bünyesinde ücretsiz otoparkta bulunmaktadır. Ziyaretçi puanlamasından 8.2 puan alan bu hotel 5 yıldızlıdır.

radon-plaza.jpg

Adres: BA, Dzemala Bijedica St 185, Sarajevo 71000, Bosna-Hersek

Telefon: +387 33 752 900

Fiyat: Geceliği 67 € ile 983 € arasındadır.


Hotel Aziza

Saraybosna'da Başçarşı Caddesi'ne 600 metre mesafede yer alan Hotel Aziza restoran ve bara sahip olup, tüm alanlarında ücretsiz wifi bulunmaktadır. Tesiste ücretsiz özel otopark da bulunmaktadır. Ziyaretçi puanlamasından 9.1 puan alan bu hotel, 4 yıldızlıdır.

hotel-aziza.jpg

Adres: Saburina 2, Sarajevo 71000, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 257 940

Fiyat: Geceliği 74 € ile 123 € arasındadır.


İsa Begov Hamam Hotel 

Ücretsiz sauna ve spa hizmeti sunan bu hotel, osmanlı süslemelerine sahip el oyması mobilya, el yapımı halı ve ahşap zeminler ile dekore edilmiştir. Türk kahvaltısı oda fiyatına dahildir. Tesisin resepsiyonu 24 saat hizmet vermektedir. Ziyaretçi puanlamasından 9.7 puan alan bu hotel, 4 yıldızlıdır.

isa-begov-hamam-hotel .jpg

Adres: Bistrik 1, Sarajevo 71000, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 570 050

Fiyat: Geceliği 67 € ile 126 € arasındadır.


Hotel Opal Home

Saraybosna'nın merkezinde, merkezi konumdaki Başçarşı'ya yaklaşık 400 metre mesafede bulunan Hotel Opal, bünyesinde sauna bulundurmaktadır. Tesisin resepsiyonu 24 saat hizmet vermektedir. Ziyaretçi puanlamasından 9.7 puan alan bu hotel, 4 yıldızlıdır.

hotel-opal-home.jpg

Adres: Despića 4, Sarajevo 71000, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 445 445

Fiyat: Geceliği 74 € ile 134 € arasındadır.


Saraybosna'da Nerede Ne Yenir?

Boşnak mutfağı baharatın çokça kullanıldığı bir mutfaktır fakat baharatlar yemeklerde dengeli seviyede kullanılır. Çoğu yemekler hafif olduğundan bolca suda pişirilir. Boşnak mutfağında domates, patates, soğan, sarımsak, biber, salatalık, havuç, lahana, mantar, ıspanak, kabak, kurutulmuş ve taze fasulye, kırmızı biber vazgeçilmez tatlardır. Et yemeklerinde sığır eti ve kuzu tercih edilmektedir. 


The Four Rooms Of Mrs. Safija

Fransız mutfağını kendine konu edinen bu restoran, vejetaryen dostudur. Öğle yemeği, brunch, akşam yemeği ve gece eğlencesi hizmeti vermektedir. Tüm içkileri bulundurmaktadır. Bu restoran pazartesi günleri kapalıdır. Pazar günleri 12:00 - 00:00 saatleri aralığında hizmet verirken diğer günler 10:00 - 00:00 saatleri aralığında hizmet vermektedir.

the-four-rooms-of-mrs.-safija.jpg

Adres: Čekaluša 61, Sarajevo 71000, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 202 745


Libertas

Akdeniz mutfağını kendine konu edinen bu restoran, vejetaryen dostudur. Bu restoran sizlere öğle yemeği, brunch ve akşam yemeği hizmeti vermektedir. Ücretsiz wifi ve tüm içkileri bulundurmaktadır. Bu restoran tüm günler sizlere 10:00 - 00:00 saatleri aralığında hizmet vermektedir.

libertas.jpg

Adres: Logavina 9, Sarajevo 71000, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 447 830


Luka SaraJevo

Deniz mahsülleriyle ünlü olan bu restoran, vejetaryen dostudur. Öğle yemeği ve akşam yemeği hizmeti vermektedir. Luka Sarajevo pazar günleri hizmet vermemektedir, diğer günler ise 10:00 - 23:00 saatleri aralığında hizmet vermektedir.

luka-sarajevo.jpg

Adres: Obala Maka Dizdara 8, Sarajevo 71000, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 209 303


Dveri

Avrupa mutfağını kendine konu edinen bu restoran vejetaryen dostudur. Bu restoran sizlere öğle yemeği, brunch, akşam yemeği ve gece eğlencesi hizmeti vermektedir. Dveri, ücretsiz wifi ve alkol hizmeti vermektedir. Dveri sizlere haftanın tüm günleri 08:00 - 23:00 saatleri aralığında hizmet vermektedir.

dveri.jpg

Adres: Prote Bakovića 12, Sarajevo 71000, Bosna Hersek

Telefon: +387 33 537 020


August Cafe

Vejetaryen dostudur. August Cafe sizlere kahvaltı, öğle yemeği, brunch ve akşam yemeği hizmeti vermektedir. Bu cafe rezervasyonla çalışmaktadır. Ücretsiz wifi ve tüm içki hizmeti vermektedir. August Cafe, pazar günleri kapalıdır. Cumartesi günleri 08:00 - 23:00 saatleri aralığında hizmet verirken diğer günler 07:00 - 23:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. 

august-cafe.jpg

Adres: Šenoina 16, Sarajevo 71000, Bosna Hersek

Telefon: +387 61 915 116


Saraybosna'da Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Saraybosna toplu ulaşım Gras tarafından işletilmektedir. Gras şehirde tramvay ve otobüsler ile yolcu taşımaktadır. Tramvaylar, Saraybosna'da en çok kullanılan toplu ulaşım aracıdır ve çoğunlukla da içleri çok kalabalıktır. Saraybosna'da yeni tramvayların yanında oldukça eski tramvaylar ve tramvay yolları vardır. Şehir merkezinin biraz uzağında bulunan bazı mahallerinin görmek istiyorsanız tavsiye edilir çünkü buralara otobüs ve tramvay seferleri çok sık yapılmamaktadır.

saraybosnada-ulasim-nasil-saglanir.jpg


Saraybosna'ya Nasıl Gidilir?

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bulunan Saraybosna Havalimanı veya diğer adıyla Butmir Havalimanı Uluslararası bir havalimanıdır ve IATA havacılık kodu Sjj'dir.

saraybosnaya-nasil gidilir.jpg


Saraybosna'ya Ne Zaman Gidilir?

İlkbahar mevsimi çoğunlukla ılık yaşanmaktadır ancak mart sonu ve nisan başında gelebilecek soğuk hava dalgalarına da hazırlıklı olun. Saraybosna'yı mayıs veya haziran aylarında ziyaret etmeniz daha uygundur.

saraybosnaya-ne-zaman-gidilir.jpg


Saraybosna Festivalleri ve Zamanları

Bosna Hersek'teki insanlar yılın her mevsiminde ve ayında kutlamalar, festivaller ve yıllık geleneklerle eğleniyorlar. Saraybosna, geniş kapsamlı kültür festivalleriyle dikkati çekiyor yani en yeni filmler, en yeni caz sesleri, alternatif tiyatro yapımları burada sergiliyor. Saraybosna'da gerçekleşen festivallerin bazıları şunlardır:

saraybosna-festivalleri-ve-zamanlari.jpg


Saraybosna Kışı

Bu festival şubat ve mart aylarında düzenleniyor ve tüm Saraybosna festivalleri içinde en uzun süren festival olarak biliyor. Tam iki ay süren festivalde her gün mutlaka bir etkinlik gerçekleştiriliyor. Festival, birçok sanat türünü içeriyor.

saraybosna-kisi-001.jpg


Kozara Etno Festivali

Haziran veya temmuz aylarında düzenlenen Kozara Etno Festivali, iki gün sürüyor. Festival, orijinal etno şarkıları ve müziği, etno sesi ile renklendiriliyor.

kozara-etno-festivali.jpg


Uluslararası Folklor Festivali

Temmuz ayının ikinci yarısında düzenlenen bu festival Bascarsija Geceleri ile örtüşüyor. Bir hafta boyunca halk grupları, Saraybosna'ya gösteri yapmak için dünyanın farklı köşelerinden geliyorlar.

uluslararasi-folklor-festivali.jpg

Saraybosna'da Gece Hayatı

Saraybosna'daki gece hayatında dışarı çıkıp eğlenmek için en iyi yerleri size sunmaktayız. Baştan ipucunu paylaşalım. Pazar akşamları kimse dışarı çıkmaz, herkes evde dinlenmektedir. Perşembe, cuma ve cumartesi akşamları ise atmosfer her yerde harika olduğu için kaçırmamanız gereken günlerdir. İşte gidebileceğiniz popüler mekanlar;

  • Zlatna Ribica
  • La Cava
  • Birtija
  • The Brew Pub
  • Kino Bosna
  • Jazz Club Monument

saraybosnada-gece-hayati.jpg

Önerilen İçerik: Bosna Hersek Gezilecek Yerler

NeOldu.com / Tatil

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.