Bakü'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Bakü Hazar Denizi'ne kıyısı bulunan Azerbaycan'ın başkenti olan şehirdir. Kafkasların tarihi ve doğal güzelliklerle dolu Bakü'de gezilip görülecek yerleri sizlerle paylaşıyoruz.
Bakü'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

İçerişehir

İçerişehir, yalnızca Azerbaycan’ın değil dünyanın en kadim yerleşim alanlarından biridir. Bölgede yapılan kazılarda Tunç Devri’ne ait olduğu ispatlanan kalıntılar aşkar olunmuştur. Bölge yaklaşık 15 yıl önce UNESCO’nun kararıyla Dünya Mirasları listesinde yer almaktadır. İçerişehir’de birçok tarihi sur, kilise ve han-hamam gibi mimari eserler bulunmaktadır. Bölgeye gelen turistlerin ve Azerbaycanlıların en fazla önemsediği ve ziyaret ettiği alandır. Ayrıca İçerişehir’de yapacağınız gezide oturup bir şeyler yiyip içebileceğiniz kafe ve restoranlar, Azerbaycan kültürünü aksettiren dokumacılık, giyim eşyaları, hatıra ve hediyelik eşya satan mekanlarla karşılaşacaksınız. Bu mekanlardan Bakü’yü hatırlatacak bir şeyler almanızı tavsiye ederiz.

icerisehir-002.jpg

Ulaşım: Bakü’nün istediğiniz yerinden metroya inerek ‘İçerişehir’e gidebilirsiniz.

Ayrıca taksi ve otobüslerle de bölgeye kolayca ulaşım sağlanıyor.


 

Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yer alan Azerbaycan Ulusal Görsel Sanatlar Müzesi birçok sanat eserlerinin sergilediği en büyük ve en kilit müze olma özelliği taşımaktadır. Müzede heykeller, tablo, gravür, resim gibi birçok Avrupa, Doğu, Rusya ve Azerbaycan’a ait yaklaşık 15 bin sanat eseri mevcuttur. Ancak bunların sadece 3 bini sergilenmektedir. Azerbaycan Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi çift binadan meydana gelmektedir. Aynı zamanda müze binası da 19. yy’da inşa edildiğinden tarihi özellik taşımasıdır. Şehrin merkezinde olan bu müzeyi mutlaka ziyaret edin.

Not: Müze haftanın ilk günü (Pazartesi) dışında her gün 10.00 – 18.00 arası hizmet vermektedir.

aerbaycan-ulusal-guzel-sanatlar-muzesi-002.jpg

Adres: Niyazi Sok. 9/11 Merkez/Bakü

Telefon: +99412 492 57 89

Ulaşım: İçerişehir Metrosu’ndan çıktığınızda Niyazi Sokak yürüme mesafesindedir. Kolaylıkla bulabilirsiniz.


 

Şirvanşahlar Sarayı

Kuruldukları MS 799 yılından itibaren Azerbaycan ve çevresinde yaklaşık 740 yıl hüküm süren Şirvanşahlar Devleti bölgede birçok tarihi eser bırakmıştır. Bunlardan en önemlisi şüphesiz ‘Şirvanşahlar Sarayı’dır. İçerişehir’de bulunan bu güzide eser 15. yy’da İbrahim Halilullah tarafından inşa ettirilmiştir. Bölge ve civarında en çok rağbet gören eserlerden biridir. Bulunduğu konum İçerişehir’deki surların arka kısmıdır.

sirvansahlar-sarayi.jpg

Ulaşım: Ulaşım son derece kolaydır. İçerişehir metrosundan çıkarak İçerişehir’e ulaştığınızda kolaylıkla Şirvanşahlar Sarayı’nı kolaylıkla bulacaksınız.


 

Kız Kalesi

Bakü’nün sembolü olarak bilinen bu yapı harika bir mimariye sahiptir. Hazar Denizi sahiline yakın olan bu tarihi kalenin daha önce neredeyse yarısının sular altında kaldığı biliniyor. 12. yy’ın en iyi mimari eserlerinden biri olarak kabul gören Kız Kalesi mimar Masud ibn Davut tarafından yapılmıştır. Bakü ziyaretinizde kesinlikle Kız Kalesi’ne ayrı bir parantez açın. Kaleye çıkarak etrafı izlemenin zevkini tadın.

kiz-kalesi.jpg

Ulaşım: Bakü’nün her yerinden metroya binerek Sahil’e ulaşın. Kız Kalesi Sahil Metrosu çıkışından yaklaşık 10 dakika yürüme mesafesindedir.


 

Ateşgah

Bakü merkezine araçla yarım saatlik mesafede yer almaktadır. Ateşgah, Abşeron Yarımadası olarak bilinen bölgede bulunan Surahanı Kasabası sınırları içindedir. Ateşgah’ın kelime manası ‘ateş mabedi’ demektir. Ayrıca yeryüzündeki 3 Mecusi ibadethanesinden biri olması bakımından önemlidir. Burada ebediyen sönmeyeceğine inanılan ateşler yanmaktadır. Büyüleyici bir atmosfere sahiptir. Bakü seyahatinizde gezip görmeniz gereken önemli bölgelerden biridir.

atesgah.jpg

Ulaşım: Bakü Otogarı’ndan Surahanı Kasabası’na giden otobüslerle rahatça ulaşabilirsiniz. Taksi ücretleri de ucuz olduğundan bu ulaşım vasıtasını da tercih edebilirsiniz.


 

Şehitlik (Türk Şehitliği – Şehitler Hıyabanı)

Her bir Türk’ün Bakü’yü ziyareti esnasında görmesi gereken alanların başında ‘Türk Şehitliği’ gelmektedir. Bu kabristanlıkta 1918 Bakü Muharebesi’nde Ruslara ve Ermeniler'e karşı Azerbaycan Türkleri ile aynı safta savaşan ve şehit olan Türkiye Türkleri'nin mezarı bulunmaktadır. Türk Şehitliği Azerbaycan ve Türkiye kardeşliğinin en belirgin kanıtıdır. Ülkemizden Bakü’ye gelen devlet büyüklerinin ilk ziyaret yerlerinden biridir. Türk Şehitliği Azerbaycan ve Türk bayraklarıyla süslenmiş eşsiz bir görünüme sahiptir.

turk-sehitligi.jpg

Ulaşım: Bakü’nün İlimler Akademisi olarak bilinen semtinden otobüsle 5 dakikalık mesafededir.


 

Bayrak Meydanı

Bakü’nün Hazar Denizi kıyısındaki Bayıl adlı semtinde bulunmaktadır. Buradaki bayrak 162 metre yüksekliğe sahiptir. Azerbaycanlıların gurur alanlarından biridir ve her gün binlerce insan Bayrak Meydanı’nı ziyaret etmektedir. Mükemmel bir atmosfere sahiptir ve şehrin birçok yerinden rahatlıkla görünen devasa bir yapıdır. Bakü gezinizde mutlaka ‘Bayrak Meydanı’nı görmelisiniz.

bayrak-meydani.jpg

Ulaşım: Bakü İçerişehir veya Sahil metrosu çıkışından sonra otobüsler ile 10 dakikalık mesafedeki Bayıl semtinde bulunmaktadır. 


 

Alev Kuleleri

Yapımına 2007 yılından başlanan ve 2013 yılında tamamlanan Alev Kuleleri kısa sürede Azerbaycan’ın sembol yapılarından biri haline gelmiştir. Kulelerin bu adı almasının sebebi üzerinde elektronik olarak ateş yanarcasına alevlerin aksettirilmesidir. Olağanüstü bir yapıya sahip 3 farklı kuleden meydana gelmektedir. Bakü’de görmeniz gereken önemli yapılar arasındadır.

alev-kuleleri.jpg

Ulaşım: Bakü’nün Sebail adlı semtinde bulunmaktadır. Bakü’nün birçok yerinden Alev Kuleleri’ne kolaylıkla ulaşım imkanı bulabilirsiniz.


 

Targovu Caddesi

İstanbullular için İstiklal Caddesi neyse, Bakülüler için de Targovu odur. ‘Targovu’ Rusça kökenli bir kelimedir ve ‘alışveriş’ anlamına gelmektedir. Bu cadde lüks mekanların, alışveriş ve eğlence merkezlerinin bulunduğu mükemmel bir yerdir. Her gün on binlerce insan burada Targovu’da bulunur ve şehrin kalbi burada atar. Bakü’nün en tanınmış ve sosyetik caddesidir. Her yıl daha da modernleşmekte ve ziyaretçilerini büyülemektedir. Sizler de Bakü seyahatinizde sık sık Targovu’da gezmek isteyeceksiniz.

 

Ulaşım: Sahil Metrosu'ndan çıktıktan sonra 5 dakika yürüme mesafesinde


 

Bakü Bulvarı

Hazar Sahili kenarında yer almaktadır. Avrupa’nın en büyük ikinci milli parkı olarak bilinir. Bakü’de yaşayan insanların en fazla ziyaret ettiği alanlardan biridir. Mükemmel yürüyüş alanları, dinlenmek için kafe ve restoranlara sahiptir. Özellikle son yıllarda artan peyzaj çalışmalarıyla Bakü Bulvarı muhteşem bir görsellik kazanmıştır. Siz de Bakü seyahatiniz sırasında Bakü Bulvarı’nda bir mekanda oturup çayınızı yudumlarken Hazar Denizi’ni seyretmenin huzur ve mutluluğunu yaşamalısınız.

Ulaşım: Sahil Metrosu çıkışından sonra Hazar sahiline doğru 5 dakika yürüme mesafesindedir. Bakü'nün çeşitli semtlerinden Sahil'e giden otobüslerle de kolaylıkla Bakü Bulvarı'na ulaşım sağlayabilirsiniz.

''Azerbeycan Gezilecek Yerler''

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.