Üsküp Gezilecek Yerler

Makedonya'nın başkenti ve en kalabalık şehri Üsküp Balkanların gerek tarihi ve kültürel gerekse doğal güzellikleri bakımından önemli merkezlerinden biridir. Üsküp'ün gezilmesi gereken yerlerini sizler için derledik.
Üsküp Gezilecek Yerler

Üsküp Hakkında Bilgi

  • Makedonya'nın başkenti ve en büyük şehridir.
  • Makedonya'nın kuzeyinde yer almaktadır.
  • 2010'dan itibaren yapılan yapısal değişikliklerle şehre pek çok güzellik eklenmiştir.
  • Üsküp, ülkedeki metal sanayi, kimya, kerestecilik, tekstil, dericilik ve basım endüstrilerinin merkezlerinden biridir.
  • Yaklaşık 550 bin nüfusu vardır.
  • 571 km² alana sahiptir.
  • Makedonya'nın en çok turist çeken şehridir.
  • Üsküp'te 1 Ocak, 7 Ocak, 13 Nisan, 1 Mayıs, 24 Mayıs, 17 Temmuz, 2 Ağustos, 8 Eylül, 11 Ekim, 23 Ekim ve 8 Aralık resmi tatil günleridir.
  • Üsküp'te yaz mevsimi sıcak ve nemli, kış mevsimi ise soğuk ve nemlidir.
  • Para birimi Makedon Dinarı'dır. 

Üsküp Gezilecek Yerler

Bu içeriğimizde Üsküp'te gezip görebileceğiniz yerleri şu başlıklar altında işleyeceğiz.

  • Üsküp'te ki gezilecek yerler listesi
  • Üsküp müzeleri
  • Üsküp'te yer alan tarihi mekanlar
  • Üsküp'te ki turistik noktalar
  • Üsküp otel önerileri
  • Üsküp'te nerede ne yenir?
  • Üsküp'te ulaşım nasıl sağlanır?
  • Üsküp'e ne zaman gidilir?
  • Üsküp festivalleri nelerdir?

Üsküp gezilerinize rehber olabilmek için ülkenin gezilip görülmesi gereken yerlerini sizlere sunuyoruz.


Taşköprü (Fatih Sultan Mehmet Köprü sü)

Makedonya’nın başkenti Üsküp’ün sembol yapısı olarak kabul edilen Taşköprü’nün temelleri 1451 yılında atılmıştır. Yapımı yaklaşık 18 yıl süren Taşköprü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak da anılmaktadır. Taşköprü’nün eni tam 6 metre uzunluğu ise 214 metredir. Osmanlı’nın şehirde bıraktığı en önemli yapılardan biri olan bu köprü, Vardar Nehri üstünde konuşlandırılmıştır.

taskopru.jpg


Makedonya Mücadele Müzesi

Makedon halkının milli mücadele dönemini aksettiren eserlerin sergilendiği müze 2011 yılında hizmete açılmıştır. Makedon direnişçilerin Osmanlılara ve sonraki yıllarda Yugoslavya’dan kurtulmak için verdikleri mücadeleyi sergilemektedir. Açılışı yakın tarihte gerçekleştirilse de konumu itibarıyla göz önünde bulunduğundan ve ülke halkının bağımsızlık mücadelesinin en net örneklerini sunması bakımından turistlerin dikkat merkezinde yer almayı başarmıştır.

makedonya-mucadele-muzesi.jpg


Milenyum Haçı

Finansal ihtiyaçları ülkedeki Ortodoks Kilisesi tarafından sağlanan bu haç tam 66 metre boyundadır. 2002’de yaptırılan bu haç bölgede Hristiyanlığın 2000. yılını sembolize etmektedir. Vodna Dağı’na konuşlandırılan bu dev haç şehrin her yerinden kolaylıkla görülmektedir. Özellikle Hristiyan turistlerin ilk duraklarından biridir.

milenyum-haci.jpg


Mustafa Paşa Camii

Üsküp’te ecdadımız tarafından oluşturulan en nadide yapıların başında Mustafa Paşa Camii gelmektedir. Mustafa Paşa, Y. Sultan Selim’in veziridir. Bu caminin yapımıyla bizzat ilgilenmiş ve cami onun adını almıştır. 1492’de yapılan Mustafa Paşa Camii, 15. yy Osmanlı mimarisinin eşsiz örneklerinden sadece bir tanesidir. Cami birkaç kez restorasyon süreci yaşasa da halen ibadete ve ziyarete açıktır.

mustafa-pasa-camii.jpg


Saat Kulesi

Osmanlı Devleti’nin hakim olduğu hemen hemen tüm şehirlerde saat kulelerine rastlanmaktadır. Bu yapıların inşa edilme amacı, insanların namaz saatlerini kolayca takip edebilmelerine yöneliktir. İslami özellikler aksettiren Üsküp Saat Kulesi diğer saat yapıları gibi 16. yy’da inşa edilmiştir. Günümüze gelene kadar birçok kez restore edilen yapı bölgenin sembolleri arasındadır.

uskup-saat-kulesi.jpg


Aziz Ohrid Kliment Katedrali

Aziz Ohrid Kliment Katedrali, Üsküp şehrindeki Meryem Ana Katedrali faşistler tarafından yakıldıktan sonra, Aziz Demetrius Kilisesi'nin yetersiz kalması sebebi ile 1972 yılında Mimar Slavko Brezovski tarafından inşa edilmiş ve Aziz Kliment'in 1150. doğum günü olan 12 Ağustos 1990 tarihinde kutsanmıştır.

aziz-ohrid-kliment-katedrali.jpg


Bedesten

Bedesten genel olarak kumaş ya da mücevher gibi değerli eşyaların satıldığı çarşı anlamına gelmektedir. Türkiye'de Adana, Bursa, İstanbul ya da Trabzon Bedesteni gibi örneklerinin yer aldığı bu kapalı çarşı türünün bir örneği de 15. yüzyılda Üsküp'te inşa edilmiştir. Üsküp'ün kuzeyinde Türk Çarşısı'nın içinde bulunan Bedesten, Osmanlı Devleti'nden kalan tarihi yapılardan biridir.

bedesten.jpg


Türk Çarşısı

Türk Çarşısı olarak geçen şehrin göbeğinde bölge, Türkiye'nin bir protopiti misali yöresel ürünler satan dükkanlar, Türk ve Balkan lokantaları, Osmanlı'dan kalma hanlar, hamamlar, kervansaraylar, camiler ve türbelerin olduğu turistik bir yer. 12. yüzyılda Türkler tarafından kurulduğundan beri şehrin en önemli ticaret merkeziymiş. 

turk-carsisi.jpg


Üsküp'te Nerede Kalınır? 5 Otel Önerisi

Dünya'nın en popüler turizm merkezlerinden biri olan Üsküp, tarihi mekanları ve gezilecek yerleri ile ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Son yıllarda Türk turistlerin de ziyaretlerinin artması sonucu önemli bir konum haline gelen Üsküp şehrini konu olarak ele aldık. Bu içeriğimizde Üsküp'te konaklanacak 5 otel önerisi derledik. İşte Üsküp'ün en iyi ve en uygun otelleri;


Park Hotel & Spa

Üsküp'te, Üsküp şehir merkezine 1 km mesafede yer alan Park Hotel & Spa, Şehir Parkının yeşillikleriyle çevrilidir. Tesis, Vardar Nehri'nin kenarındaki güneşlenme terası, spa merkezi ve profesyonel ekipmanlarla donatılmış fitness merkeziyle hizmet vermektedir. Tesis bünyesindeki restoran ve barın keyfini çıkarabilirsiniz. Ziyaretçi puanlamasından 9.1 puan alan Park Hotel 5 yıldızlı hoteldir.

park-hotel--spa.jpg

Adres: 1732 street no.4, Skopje 1000, Makedonya 

Telefon: +389 2 551 5151

Fiyat: Geceliği 123 € ile 235 € arasındadır.


Skopje Marriott Hotel

Üsküp'te yer alan Skopje Marriot Hotel, Makedonya Meydanı'na 100 metre ve Taş Köprü'ye 200 metre uzaklıktadır. Otelde kapalı yüzme havuzu ve spa küveti, masaj ve buhar odası gibi olanaklar içeren bir spa merkezi mevcuttur. Hotel, Üsküp Uluslararası Havaalanı'na 24 km uzaklıktadır. Ziyaretçi puanlamasından 9.7 puan alan Skopje Marriott Hotel 5 yıldızlıdır.

skopje-marriott-hotel.jpg

Adres: str. Maksim Gorki, Plostad Makedonija 7, Skopje 1000, Makedonya

Telefon: +389 2 510 2510

Fiyat: Geceliği 100 € ile 141 € arasındadır.


Ibis Skopje City Center 

Üsküp'te, Makedonya Meydanı'na 200 metre mesafede yer alan ibis Skopje City Center, teras vardır. Günün her saati açık barda içecekler ve hafif atıştırmalıklar sunulmaktadır. Wifi erişimi ücretsizdir. Odalarda şehir manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Ziyaretçi puanlamasından 9.3 puan alan ibis Skopje City Center 4 yıldızlıdır.

ibis-skopje-city-center .jpg

Adres: Orce Nikolov Br 55, Skopje 1000, Makedonya 

Telefon: +389 2 312 3700

Fiyat: Geceliği 50 € ile 88 € arasındadır.


Solun Hotel & Spa

Merkezi bir konuma sahip ve modern konaklama birimleri, zarif bir alakart restoran ile teraslı bir galeri bar sunan Solun Hotel & SPA çevre dostu bir tesistir. Wifi erişimi ve tesis bünyesindeki özel otopark ücretsizdir. Üsküp Tren İstasyonu ve Otogarı'na 1,5 km uzaklıktaki Solun Hotel en yakın alışveriş merkezine 1 dakikalık yürüyüş mesafesindedir. Otelden 17 km ilerideki Üsküp Havaalanı'na çift yönlü transfer hizmeti düzenlenebilir. Ziyaretçi puanlamasından 9.6 puan alan Solun Hotel 4 yıldızlı hoteldir.

solun-hotel--001.jpg

Adres: 10 Nikola Vapcarov Str., Skopje 1000, Makedonya

Telefon: +389 2 323 2512

Fiyat: Geceliği 67 € ile 169 € arasındadır.


Alexandar Square Boutique Hotel 

Alexandar Square Boutique Hotel, Üsküp'ün merkezinde yer almaktadır. Güneşlenme terasına ve şehir manzarasına sahip otelin konukları barda içkilerini yudumlayabilirler. Otelden bisiklet kiralamak da mümkündür. Alexandar Square Boutique Hotel, Makedonya Meydanı'na 200 metre, Üsküp Kalesi'ne ise 700 metre uzaklıktadır. Ziyaretçi puanlamasından 9.8 puan alan Alexandar Square Boutique Hotel, 4 yıldızlı oteldir.

alexandar-square-boutique-hotel .jpg

Adres: Nikola Vapcarov, Skopje 1000, Makedonya

Telefon: +389 2 311 1141

Fiyat: Geceliği 67 € ile 118 € arasındadır.


Üsküp'te Nerede Ne Yenir?

Üsküp son derece lezzetli yemeklere sahiptir. Birbirinden güzel yemeklere sahip olan Üsküp mutfağı, sizleri yeni tatlar ile buluşturacaktır. Son yıllarda oldukça turist akınına uğrayan Üsküp, kaliteli hizmet veren restoran ve kafelere sahiptir. Peki ya Üsküp'te nerede ne yenir? İşte Üsküp'ün en iyi restoran ve kafeleri;


Pelister

Üsküp'te yer alan Pelister İtalyan mutfağını kendine örnek edinmiştir. Özellikle pizzaları ve makarnaları ile ünlü olan bu restoran haftanın her günü saat 07:00 ile 00:00 arası çalışmaktadır. Şık denebilecek bir yer ve menüsünde ciddi fazla seçenek bulunduran bu restoran lezzetleriyle adeta insanları büyülüyor.

pelister.jpg

Adres: Boulevard Macedonia, Skopje 1000, Makedonya

Telefon: +389 2 311 2482


Skopski Merak

Zaman zaman canlı müzik olan, lezzetli yemek yiyebileceğiniz bir restoran. Fiyatları gayet makul. Ev yapımı şaraplarını mutlaka deneyin deriz. Menüsünde yemeklere ağırlık veren Skopski Merak, her gün saat 08:00 ile 01:00 arası hizmet vermektedir.

skopski-merak.jpg

Adres: Ul, Debarca 51, Skopje 1000, Makedonya 

Telefon: +389 78 343 630


Old House Restoran

Fiyatlar Üsküp ortalamasının biraz üstünde olsa da yine de can acıtıcı derece de yüksek değil. Makedon yemeklerini tatmak için otantik ve güzel bir ortam. Hafta sonları canlı müzik bulunduran bu restoran hafta içi her gün 09:00 ile 00:00 arası, cumartesi, 12:00 ile 01:00 arası, pazar ise 12:00 ile 23:00 arasında hizmet vermektedir.

old-house-restoran.jpg

Adres: Boulevard Phillip the Second of Macedon 14, Skopje 1000, Makedonya 

Telefon: +389 2 313 1376


Üsküp'te Ulaşım Nasıl Sağlanır?

Üsküp'te toplu taşıma ile ulaşım otobüslerle sağlanmaktadır. Metro ya da tramvay mevcut değildir. Kırmızı renkli  otobüslere binmek için biletinizi dilerseniz önceden bilet gişelerinden alabilir dilerseniz de otobüs şoförüne ödeme yaparak da temin edebilirsiniz. Ancak otobüste alacağınız biletin fiyatının biraz daha yüksek olacağını hatırlatmakta fayda var. Önceleri eski ve köhne otobüslerin kullanıldığı Üsküp'te son yıllarda daha modern ve çift katlı otobüsler yer alıyor.

uskupte-ulasim.jpg


Üsküp'e Ne Zaman Gidilir?

İlkbahar ve sonbaharda sıcaklıklar 15-24 derece arasında seyretmektedir. Kış aylarında ise ortalama sıcaklık 6 derece civarındadır. Geceleri de sıcaklık genellikle 0 derecenin altına düşmektedir. Yıl boyunca yağışın etkili olduğu dönemler Ekim-Aralık ayları arasındadır. Bu sebeple Üsküp'e gitmek için en uygun dönem yaz aylarıdır.

uskupe-ne-zaman-gidilir.jpg


Üsküp'e Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Üsküp’e Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları’nın Üsküp Skopje Havalimanı’na direk uçuşları var. Türk Hava Yolları’nın her gün 2 tane, Pegasus Havayolları’nın ise Çarşamba ve Cumartesi günleri hariç her gün 1 tane direk uçuşu var Üsküp’e. Havalimanından kiralayacağınız araba ile seyahatinizi çok daha kolaylaştırmış olursunuz. 

uskupe-nasil-gidilir.jpg


Üsküp Festivalleri ve Zamanları

Üsküp, her yıl çeşitli  festivaller düzenlemektedir. Üsküp Festivali ilk olarak, 1968 yılında Üsküp'te bulunan Universal Hall'de başlamış, 1980'lere kadar devam etmiştir. Kısa sürede Yugoslavya'da popüler müzik yarışması halini almıştır. Üsküp Festivali, 1994 yılında başlayan MakFest yarışması başladıktan sonra eski ününü yakalayamamıştır.

uskup-festivalleri.jpg


Üsküp'te Gece Hayatı

Son zamanların popüler destinasyonları arasında bulunan Makedonya‘nın başkenti Üsküp, Vardar nehri kenarında kurulmuş Osmanlı miraslarının yer aldığı bir şehir. Farklı kültür ve toplumlardan oluşan çok renkli bir nüfusa ve barındırdığı birbirinden farklı ve eğlenceli kafe, bar ve clubları ile Üsküp, renkli bir gece hayatına sahip. Jazz, yerel müzik, DJ performansları, konserler ile her zevke uygun bir mekanı Üsküp’te yakalamak mümkün.

uskupte-gece-hayati.jpg


Club Colosseum

Yıl boyunca oldukça ünlü DJ ve canlı performansa ev sahipliği yapan Club Colosseum, Üsküp gece hayatı içinde en popüler clubların başında gelir. Yaz aylarında Üsküp Şehir Parkı’nda bulunan mekanda hizmet veren Club Colosseum kış aylarında ise tren istasyonu yakınında müzikseverlere hizmet vermekte.

club-colosseum.jpg

Adres: Boulevard Kuzman Josifovski Pitu Железнички транспортен центар б.б, Skopje 1000, Makedonya

Telefon: +389 2 240 2492


Club Restaurant Equestrian

Üsküp’te böylesine özgün atmosfere sahip çok az mekandan birisi de Club Restoran Equestrian. Harika tatlara sahip yemekler, özenle seçilmiş içecekler ve arka planda sürekli çalan yumuşak rock veya jazz ezgileri ile keyifle vakit geçirebileceğiniz bahçeye sahip. Yeni yıl hazırlıklarıyla ünlü olan mekan ışıklarla donatılarak şehrin keyifli havasını kapısına kadar getirmeyi başarır. İki kişilik romantik bir yemek veya 80 kişilik parti için uygun olan mekan şehrin tam merkezinde bulunmakta.

club-restaurant-equestrian.jpg

Adres: 56, Бул. Кузман Јосифовски Питу 19, Skopje 1000, Makedonya 

Telefon: +389 2 246 7782


Midnight Club

Midnight Club alışveriş merkezinin bir parçası olarak Vardar nehri kıyısında bulunur. Çevresinde bulunan bir çok kafe bar ve kafeteryalar sebebiyle geceyi geçirmek için ideal bir mekandır. 

midnight-club.jpg

Adres: Kej 13-ti Noemvri, Skopje (City), 1000

Tel: +389 77 620 606

Önerilen İçerik: Makedonya Gezilecek Yerler

NeOldu.com / Tatil

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.