C Vitamini Zengini Portakalın 10 Faydası

Kış aylarının favori meyvesi portakalın faydalarını saymakla bitiremesek de en önemlilerini sıraladık. İşte lezzetli ve sağlıklı portakalın faydaları...
C Vitamini Zengini Portakalın 10 Faydası

Sağlığa yararlı bir meyve düşünülürken akla ilk gelen meyvelerden biri portakal olur. Çocukların özellikle suyunu sevdiği, yetişkinlerin hem suyunu içip hem de soyup yediği portakal, birçok hastalıktan korunmamız için doğal bir ilaçtır. Birçok kişi portakalın C vitamini içerdiğini bilir ama portakalın zengin içeriği bulunla sınırlı değildir. Portakalın daha bilmediğiniz birçok faydası var. Gelin, bu turuncu meyveyi biraz yakından tanıyalım.

Portakalın Faydaları Nelerdir?

Şanslıyız ki portakal bir kış meyvesidir. Çünkü kış mevsiminde soğuk hava nedeniyle bağışıklık sistemi düşebilir ve birçok hastalıkla mücadele etmek zorunda kalabiliriz. Tam da bu noktada portakal imdadımıza yetişir. C vitamini başta olmak üzere zengin besin içeriğine sahip olan portakal bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar.

Portakalın Faydaları

Ancak unutmamak gerekir ki portakalı bütün olarak yemek faydalıdır. Diğer şekilde hem lifleri kaybeder hem de portakal suyu kana daha çabuk karışır. Bu da kan şekerinin çok daha çabuk yükselip düşmesi demektir. Kişinin daha çabuk acıkmasına yol açar. Sonuç olarak portakalın posası son derece önemlidir ve suyunu sıkıp içmektense dilim dilim tüm portakalı yemek daha faydalıdır.

Portakal faydalarını, içerisinde bulunan C ve A vitamini ile folik asit ve liflerine borçludur. Peki bu içerikler ne işe yarar? Bu soruyu cevaplamak için portakalın faydalarını sıralayalım.

İşte kış mevsiminin vazgeçilmezi olan portakalın faydaları:

1. Böbrek Taşını Önler

Portakalın Faydaları

Vücutta sitrik asit ve sitrat azalırsa böbrek taşı oluşumu artar. Portakal suyunun faydalarından biri böbrek taşını önlemesidir. Çünkü portakalda sitrik asit bulunur. Böbreklerde temizleyici görevi gören sitrik asit kalsiyum birikimini önler. Böylece böbreklerde oluşabilecek taşların önüne geçilmiş olur. Böbrek taşı sorunu yaşayanların bol bol portakal suyu içmesi önerilir.

2. Anemi İle Savaşır

Portakalın Faydaları

Anemi günümüzde en çok görülen hastalıklardan biridir. Demir eksikliğinden kaynaklanan anemiyi portakalın faydalarından yararlanarak çözebilirsiniz. Portakalda demir bol miktarda bulunmasa da C vitamini demir emilimini artırır. Bu sebeple demir zengini besinleri tüketirken yanında mutlaka C vitamini içeren besinler de almanız gerekir. Portakal tüketmek demir emilimini artırmak için hem lezzetli hem de sağlıklı bir yoldur.

3. Bağışıklığı Kuvvetlendirir

Portakalın Faydaları

Portakalın C vitamini bakımından ne kadar zengin olduğunu biliyoruz. C vitamini bağışıklığı güçlendiren en iyi vitaminlerden biridir. Vücutta depolanmadığı için her gün C vitamini ihtiyacını karşılamak gereklidir. Vücudun günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için 1 portakal tüketmek yeterlidir. Antioksidan görevi gören C vitamini bağışıklığı düşürecek hastalıklara karşı savaşır. Vücuda güç ve tazelik kazandırır.

4. Soğuk Algınlığı ve Gripten Korur

Portakalın Faydaları

Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların düşmanı C vitaminidir. Kış meyvesi olan portakal C vitamini ihtiyacını karşılayarak hastalıkları daha kolay yenmenize yardımcı olur. Soğuk algınlığı olan birçok hastaya portakal suyu önerilmesinin nedeni de budur. Özellikle soğuk havalarda portakal tüketirseniz hasta olma riskiniz de azalır.

5. DNA Sentezi Sağlar

 Portakalın Faydaları

Portakalın herkesin bilmediği bir yönü daha var. Portakal yüksek oranda folik asit içerir. Kan hücrelerinin oluşmasında etkin görev gören folik asit, DNA sentezini destekler ve hücrelerin onarılıp bölünmesine katkı sağlar. Özellikle hamile kadınlara portakal tüketmeleri önerilir. Bu sayede doğacak bebek daha iyi gelişir ve daha sağlıklı olabilir.

6. Enerji Verir

Portakalın Faydaları

Kan hücrelerinin oluşumunu artıran portakal, içeriğindeki C vitamini ve folik asit seyesinde vücuda enerji kaynağı sağlar. Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen birçok enerji tabletinde C vitamini bulunur. Yapay enerji vericiler yerine portakal tüketerek sağlıklı yoldan gücünüzü kazanabilir, tüm gün motivasyonunuzun yüksek olmasını sağlayabilirsiniz.

7. Kolesterolü Düşürür

 Portakalın Faydaları

Portakal yüksek miktarda lif içerir. Lifler vücutta bulunan fazla kolesterolün toplanmasını sağlar ve vücuttan atılmasını hızlandırır. Yapılan araştırmalarda sıklıkla portakal tüketen kişilerde LDL yani kötü kolesterolün düştüğü gözlenmiştir. Kolesterolü olan kişiler lifin bu etkisinden yararlanmak için portakalı bütün olarak tüketmelidir.

8. Sindirimi Hızlandırır

Portakalın Faydaları

Portakalın faydaları içindeki lifte saklıdır. Tüm lifli besinlerde olduğu gibi portakal da sindirime yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini hızlandıran portakal, daha sık tuvalete çıkmanızı sağlar. Aşırı kiloya karşı savaşan portakala diyetlerde de sıklıkla yer verilir. Kilo vermeye yardımcı olan portakalla diyetlerden daha fazla verim alabilirsiniz.

9. Cildi Lekelerini Giderir

 Portakalın Faydaları

Birçok cilt bakım ürününde portakal ve C vitaminin kullanıldığını görmüşsünüzdür. Özellikle cilt bakımında etkili rol oynayan serumlarda C vitaminine çok sık rastlanır. Bunun nedeni C vitaminin cildi güzelleştirici etkisidir. Portakal kabuğunun faydalarından biri de budur. Kabukta bol miktarda karoten ve C vitamini bulunur. Aynı zamanda portakal kabuğu cildi UV ışınlarından da korur. Portakal kabuğu ile kendi doğal maskenizi yapabilir, cildinize güzel bakabilirsiniz.

10. Serbest Radikallerle Savaşır

Portakalın Faydaları

Meyvelerin kırmızı renkli çeşitleri yüksek antioksidan içerir. Kan portakalı da bunlardan biridir. Kan portakalına renk veren antosiyanin, çok etkili bir antioksidan görevi görür. Vücutta birçok soruna yol açan serbest radikaller antioksidanlar sayesinde temizlenebilir. kan portakalının faydalarından yararlanarak vücudunuzu serbest radikallerin zararından kurtarabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Havucun FaydalarıLimonun Faydaları
Brokolinin FaydalarıLahananın Faydaları
Ayvanın FaydalarıPancarın Faydaları

Portakalda hangi vitaminler var?

Portakalda C ve A vitamini ile birlikte folik asit, antioksidanlar, sitrik asit ve lifler yer alır. Her bir bileşenin başka bir organa, hastalığa ve rahatsızlığa yararı vardır. Portakal günlük C vitamini ihtiyacını tek başına karşılayabilir, diğer besleyici bileşenleriyle vücudu zinde ve güçlü tutabilir, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Portakal yaprağının faydaları nelerdir?

Portakal yaprağının en bilinen faydası kabızlığı önlemesidir. Portakal yaprağında yüksek miktarda hidroksiprolin, luteolin beta rutinosit bulunur. Bu bileşenler sindirim hareketlerini hızlandırır ve kabızlığın geçmesine yardımcı olur. Sindirim ve hazımsızlık sorunları için birebirdir.

Portakal kabuğu çayı faydaları nelerdir?

Portakal kabuğu çayı bağırsakta oluşan zararlı parazitlerin temizlenmesine yardımcı olur. Böylece birçok sindirim sistemi bozukluğunu çözer, sağlıklı bir bağırsak florası yaratır. Sindirimi hızlandırması nedeniyle diyetlerde de kullanılabilir. C vitamini içeren bu çay bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlar.

Portakalın zararları nelerdir?

Portakal en çok asit içeren meyvelerden biridir. Düzeyli tüketildiğinde bir sorun oluşturmaz ancak çok fazla portakal tüketildiğinde mide rahatsızlıkları yaşanabilir. Midede biriken asit nedeniyle mide ekşimesi sorunlarıyla karşılaşılabilir. Bu sebeple her meyvede olduğu gibi portakalı da abartmadan tüketmek gereklidir.

Portakal hangi organa iyi gelir?

Portakal içeriğindeki zengin bileşenlerle kalp, eklem, bağırsak, böbrek ve damar sağlığına iyi gelmektedir. Portakalın içinde yer alan C ve A vitamini ile folik asit birçok organın gelişmesine ve iyi işlemesine katkı sağlar. Vücudu ve hücreleri güçlendirerek birçok hastalığa karşı korunmanıza imkan tanır.

Günde en fazla kaç portakal yemeliyiz?

Uzmanlara göre günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için günde 1 ya da 2 portakal tüketmek yeterlidir. Tüketilemiyorsa portakalın suyu da içilebilir. Aynı zamanda portakal kabuklarının kaynatılmasıyla lezzetli bir çay da yapılabilmektedir. Birçok tüketim şekli bulunan portakalın yeme şekline göre besin değeri değişebilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.