Şifa Deposu Ayvanın 10 Faydası

Zengin bir lif kaynağı olan ayva, mide için faydalı olduğu kadar vücudun pek çok alanında fayda sağlamaktadır. İşte ayvanın faydaları hakkında her şey...
Şifa Deposu Ayvanın 10 Faydası

Kış aylarının gelmesiyle birlikte sevilerek tüketilmeye başlanılan ayva, vücut sağlığı açısından oldukça faydalıdır. İçeriğindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde vücudun direnç kazanmasına yardımcı olarak hastalara karşı koruma sağlamaktadır. Peki ayva içinde hangi yararlı vitaminleri taşıyor ve bunların sağlığa faydaları nelerdir?

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Oldukça iyi bir besin kaynağı olan ayva, içerisinde bol miktarda A, B ve C vitamini barındırmaktadır. Vitamin bakımından zengin bir içeriğe sahip olan ayvada potasyum, protein ve lif gibi vücuda sağlıklı birçok bileşen de bulunur. Kış meyvelerinden biri olan ayva, havaların soğumasıyla birlikte sıkça karşılaştığımız grip ve nezle gibi hastalıklara karşı etkili bir direnç ve koruma sağlamaktadır.

Mide sağlığından kan basıncı dengesine kadar vücudun birçok alanında fayda sağlayan ayva, oldukça güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu meyvenin faydaları bunlarla sınırlı değil, daha birçok faydası var. Gelin, ayvanın faydalarına yakından bakalım.

İşte ayvanın faydaları:

1. Tokluk Hissi Verir

Ayvanın Faydaları

Ayva kilo verme diyetlerinde sıklıkla kullanılır. Bunun nedeni düşük kalorili ve düşük glisemik indeksli olmasıdır. Kan şekerini bir anda yükseltmez, bu sebeple şeker hastaları tarafından da tercih edilir. Bol lifli bir meyve olduğu için yenildiğinde tokluk hissi yaratır ve bu hissin uzun sürmesini sağlar. Böylece daha az yemek yemenize olanak tanır.

2. Kalp ve Damar Sağlığına Faydalıdır

Ayvanın Faydaları

Güçlü bir antioksidan kaynağı olan ayva kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Antioksidan özelliğinin yanı sıra doğal antibiyotik olarak nitelendirilen ayva, damar tıkanıklığına karşı etkili bir koruma sağlayarak kalp sağlığını korumaktadır.

Kalbin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olan ayva, kan basıncını dengeleyerek olası kalp sorunlarının önüne geçer. İçeriğindeki zengin potasyum ile kan basıncının normal düzeyde kalmasına yardımcı olur. Sağlıklı seviyede seyreden kan basıncı kalp ve damar sağlığını koruyarak olası sorunlara karşı koruma sağlar.

Kalp sağlığını doğrudan etkileyen kolesterol, ayva tüketimi ile birlikte dengelenmektedir. LDL olarak adlandırılan kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olan ayva, aynı zamanda kanın temizlenmesine de yardımcı olmaktadır.

3. Sindirim Sistemini Düzenler

Ayvanın Faydaları

Oldukça iyi bir besin kaynağı olan ayva, aynı zamanda zengin bir lif kaynağıdır. Mide için oldukça faydalı lifler barındıran ayva içerisindeki vitaminler ve mineraller sayesinde mide sağlığına önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Etkili bir antiviral özelliğine sahip olan ayva, özellikle sabahları meydana gelen mide bulantısı ve kusma problemlerinde etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olur.

4. İltihap Söktürür

Ayvanın Faydaları

İltihap söktürücü özelliğe sahip olan ayva sıvı birikmesini önler. İdrar yolu enfeksiyonu, ishal ve kabızlık gibi bağırsak enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar ve etkili sonuçlar verir. Çeşitli iltihapların sökülmesi için ayvanın kabuğunun ya da çekirdeğinin kaynatılıp içilmesi önerilmektedir. Bu su sayesinde idrar yolu temizlenebilir.

5. Hastalıklardan Korur

Ayvanın Faydaları

Ayvada yer alan A, B ve C vitaminleri vücudu dinç ve enerjik tutmakta oldukça yararlıdır. Güçlenen bağışıklık sistemi sayesinde vücut hastalıklarla daha iyi savaşır ve hastalıkların etkilerinden korunur. Bol bol ayva tüketerek vücudun güçlenmesi için gereken vitaminin bir miktarını karşılayabilirsiniz.

6. Kanser Riskini Azaltır

Ayvanın Faydaları

Ayvadaki güçlü antioksidanlar vücuda zarar veren serbest radikallerin azalmasına katkı sağlar. Böylece zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını önler ve kanser riskini azaltır. Vücuda güç veren ayva, hücrelerin direnç kazanmasına yardımcı olur. Bu sebeple özellikle vücudun bitkin düştüğü kış aylarında ayva tüketmek önemlidir.

7. Cildi Güzelleştirir

Ayvanın Faydaları

Uzmanlara göre demir, bakır ve çinko içeren ayva, kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırır. Bu sayede vücutta dolaşımda olan oksijen miktarında artış yaşanır. Dokular daha çok oksijenle beslendiği için yenilenir ve onarılır. Böylece cilt, daha genç ve sağlıklı görünür. Birçok bakım maskesinde de bu sebeple ayva kullanılır.

8. Anemiye İyi Gelir

Ayvanın Faydaları

Ayvanın faydaları arasında kansızlığa iyi gelmesi de bulunur. Çünkü ayva demir içeren meyvelerden biridir. Demir sayesinde kan hücreleri daha hızlı üretilir. Anemi ve demir eksikliği yaşayan kişilerin ayva tüketmesi demir emilimini artırabilir. Aynı zamanda demirle birlikte vücuttaki yorgunluk ve halsizlik de giderilmiş olur.

9. Ağız Sağlığına Katkı Sunar

Ayvanın Faydaları

Ayvanın en iyi özelliklerinden biri anti bakteriyel olmasıdır. Bu sayede vücuttaki birçok mikroorganizmayı öldürür. Özellikle ağız kokusuna yol açan mikroorganizmalar ayva sayesinde engellenebilir. Bir miktar ayva tüketerek ağız ve nefes kokusunu hafifletebilirsiniz.

10. Bulantıyı Önler

Ayvanın Faydaları

Birçok kişi mide bulantısı ve kusma şikayetleri için ayvanın faydalarından yararlanır. Özellikle bulantı ve kusma sorunu yaşayan hamile kadınlara ayva tüketmesi önerilmektedir. Çünkü mideyi rahatlatan ayva, bulantı ve kusma şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Havucun FaydalarıLimonun Faydaları
Brokolinin FaydalarıPancarın Faydaları
Lahananın FaydalarıPortakalın Faydaları

Ayva hangi organa iyi gelir?

Ayva içindeki vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde mide, bağırsak ve kalp gibi temel organlara iyi gelir, kanser riskini düşürür. Birçok rahatsızlıktan vücudu koruduğu gibi aynı zamanda doku ve organların güçlenmesini de sağlar. Vücuda gerekli olan vitaminlerin karşılanmasına imkan tanır.

Ayvayı ne zaman yenmeli?

Ayvayı sağlıklı bir şekilde tüketmek için en iyi dönem sonbahar aylarıdır. Bu aylarda ayvayı çiğ yiyebilir, kurutabilir ya da kompostosunu yapabilirsiniz. Bu aylarda taze ayva yiyerek, içindeki vitamin ve minerallerden en iyi faydayı sağlayabilirsiniz. Ayvayı kurutarak diğer mevsimler için saklamanız da mümkün.

Yatmadan önce ayva yenir mi?

Özellikle öksürük sorunu olanlar ve geceleri bu sorun yüzünden rahat uyuyamayanlar gece yatmadan önce ayva yiyebilir. Ayvanın öksürük üzerinde rahatlatıcı bir etkisi bulunur. Uyumadan önce ayva tüketirseniz daha rahat ve kaliteli bir uyku çekebilirsiniz.

Ayva çiğ yenir mi?

Ayva çiğ yenebilen bir meyvedir. Ancak birçok kişi ayvayı çiğ tüketmek istemez. Bunun için ayva reçeli, kompostosu ya da meyve suyu yapılabilir. Bu sayede ayvanın lezzeti artar ve içindeki vitamin ve minerallerden yararlanılmış olur. Özellikle ayva reçeli birçok kişinin sıklıkla tercih ettiği tüketim şeklidir.

Ayvanın içinde hangi vitaminler var?

Ayvada C, A ve B vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve antioksidanlar bulunur. Lif açısından da oldukça zengin olan bu meyve içerisindeki vitaminlerle birlikte vücuda birçok katkı sağlar. Midede sağlığına iyi gelirken, kalp ve damar hastalıklarından korur, sinirimi düzenler ve kanı temizler.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.