Pick Nedir? Pick Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

Alzheimer'dan sonra en çok görülen bunama türü olan Pick hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Pick Nedir? Pick Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

Pick Hastalığı

Alzheimer gibi beyinde biriken protein yüzünden ortaya çıktığı düşünülen pick hastalığı, daha erken yaşlarda karşımıza çıkması sebebiyle hayatımızı olumsuz etkilemektedir. Bu içeriğimizde pick hastalığının ne olduğundan, neden olduğundan, belirtilerinden ve tedavi sürecinden bahsettik.

İşte pick hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler...

Pick Hastalığı Nedir?

Pick Hastalığı

Beynin ön bölgesinin hasar görmesiyle oluşan bir hastalık olan pick hastalığı, Alzheimer'dan sonra en çok görülen bunama türüdür. Pick hastalığının özellikle son yıllarda artış göstermekte olduğunu görmekteyiz. Bunun nedeni olarak beyni uyuşturan telefon gibi cihazların kullanımının artması olarak gösterilebileceği gibi farklı teknolojik aletlerin hayatımızın birçok alanına sızması da olabilir.

Pick Hastalığı Neden Olur?

Pick Hastalığı

Hastalığın sebebi kesin olarak bilinmese de Alzheimer gibi beyin hücrelerinde protein birikiminden dolayı meydana geldiği düşünülmektedir. Bu yüzden de kesin bir tedavi yöntemi maalesef bulunmamaktadır.

Erken teşhis, tedavi için olmasa bile hastalıkla başa çıkabilmek için oldukça önemlidir. Bu yüzden eğer hastalığın belirtilerini kendinizde görüyorsanız vakit kaybetmeden doktora görünmenizi öneririz. Hastalık ilerlediği takdirde geri dönüşü olmayan noktalara ilerleyebilir.

Pick Hastalığının Belirtileri

Pick Hastalığı

Pick hastalığının hayatımızı etkileyen birçok belirtisi bulunuyor. Bu belirtiler arasında aşırı hareketlilik, temizliğe özen göstermeme, takıntılı davranışlar, yanlış kararlar alma, hayattan uzaklaşma, ilgide azalma ve cinsel teşhircilik yer alıyor.

Alzheimer hastalığının genel olarak ilk belirtisi unutkanlık olarak kendini gösterirken, pick hastalığının ilk belirtisi davranış bozukluğu şeklindedir. Eğer sizde de yukarıda saymış olduğumuz davranış bozukluklarından birisi varsa mutlaka uzman birine başvurun. Erken tanı çoğu hastalıkta olduğu gibi Pick hastalığında da büyük öneme sahiptir.

Pick Hastalığının Teşhisi

Pick Hastalığı

Yapılan muayene sonucu ellerde titreme ve konuşmada bozukluk gibi sorunlar görüldüğü takdirde pick hastalığından şüphelenilir. Olası tanıyı kesin olarak koyabilmek için ise doktorlar beyin taramaları ve EEG gibi yöntemlerden faydalanır. Sonuçlara göre de hastalığın tedavisine başlatılır.

Pick Hastalığının Tedavisi

Pick Hastalığı

Alzheimer'a benzer bir şekilde pick hastalığı da ilaçlarla kontrol altına alınmaya ve yavaşlatılmaya çalışılır. Hastaların ilaçlarla ve gözetimle kontrol altında tutulması gerekmektedir. Fakat hastalığı geçiren tam bir tedavi bulunmamaktadır.

Bu dönemde hastanın psikolojik destek alması çok önemlidir. Konuşma bozuklukları ve davranışları için terapiler doktor tarafından önerilecektir. Bu sayede hastalığın daha da ilerlemesi ve belirtilerinin artması engellenir.

Pick Hastası Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Pick Hastalığı

Pick hastasının bakımı için uzmanlar tarafından verilen birçok öneri bulunuyor. Özel diyet yemekleri, sosyalleşme imkanı, bilişsel, kültürel ve fiziksel becerilerini arttırabilecekleri ortam bu önerilerden en çok dikkat edilmesi gerekenlerdir.

Yukarıda saymış olduğumuz önerileri uyguladığınız takdirde pick hastalığını yaşayan kişilere daha etkili bir bakım uygulayabilirsiniz. Bunun yanında sabır da bakım için büyük öneme sahiptir. Bu yüzden hastaya gerekli bakımı uygulayacak kişinin iyi seçilmesi gerekiyor.


İlginizi Çekebilir
Demans Hastalığı Nedir?Alzheimer Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Pick hastalığı nedir tıp?

Pick, vücutta lipit metabolizmasının neden olduğu kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalarda normalden daha fazla şekilde protein dalak, karaciğer, akciğer, kemik iliği ve beyinde toplanır. Daha çok genetik olarak ortaya çıkan bu hastalığın 4 farklı tipi vardır.

Pick evresi ne demek?

Pick hastalığında hasta yıldan yıla fonksiyonlarında düşüş yaşar. Proteinin aşırı birikmesinden dolayı sinir hücreleri birbirine bağlanamaz. Bu da kişide belirgin davranış ve konuşma bozukluklarına sebebiyet verir. Pick evresinde tüm bunlar üst üste gelerek hastanın hayatını olumsuz etkiler.

Pick kompleksi ne demek?

Pick kompleksi, sinir hücrelerinin ilerleyişinin bozulma süreci olarak ifade edilmektedir. Genel olarak serebral korteksin ön tarafına, yani temporal lobların ön tarafına ya da frontal loblara sınırlı olması ile karakterize edilmektedir.

Pick hastalığı neden olur?

Kesin olarak neden ortaya çıktığı bilinmese de pick hastalığının bazı proteinlerin beyinde birikmesi sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Bu proteinlerin anormal bir şekilde beyinde birikmesi sonucunda sinir hücreleri birbirine bağlanamaz. Bu da beynin işlevini yerine getirememesine ve temel fonksiyonlarımızda bozulmaya neden olur.

Pick hastalığı kaş yaşında görülür?

Pick hastalığı daha çok 40 ile 65 yaşları arasında görülmektedir. Alzheimer hastalığından erken ortaya çıkan bu hastalık kadınlarda ve erkeklerde aynı oranda görülmektedir. Bu hastalığın oluşma nedeni genetik yatkınlık olabileceği gibi kafa travması da olabilir. Bunların olmadığı bazı kişilerde de nadiren de olsa pick hastalığı görülebilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.