Kuş Gribi Nedir? Kuş Gribi Belirtileri ve Tedavisi

İnsanlara bulaştığı zaman oldukça ciddi sonuçlara neden olabilen kuş gribinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Kuş Gribi Nedir? Kuş Gribi Belirtileri ve Tedavisi

İnfluenza grubu virüs ile bulaşan ve solunum sistemini etkileyen kuş gribi, çoğu zaman kümes hayvanlarından insanlara geçmektedir. İnsandan insana geçmesi zor olan bu grip türünün belirtileri ise oldukça ciddi olabilmektedir. Bu içeriğimizde kuş gribi nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

İşte kuş gribi hakkında bilinmesi gerekenler...

Kuş Gribi Nedir?

kuş gribi

Tıp alanında “avian influenza” olarak adlandırılan ve halk arasında tavuk vebası olarak bilinen kuş gribi, kanatlı hayvanlarda görülen ölümcül ve bulaşıcı bir hastalıktır. Virüsler nedeniyle meydana gelen kuş gribi, H5N1 türevinin insanlara bulaşmasıyla birlikte insanlar açısından ciddi bir tehdit oluşturabilir.

Kanatlı hayvanların yanı sıra insanlar ve diğer canlılarda kuş gribinden etkilenebilmektedirler. 15 ayrı çeşide sahip olan kuş gribinin H5N1 türevi, insanlar için öldürücü nitelikte olabilirler. Çeşitli belirtilerle kendini gösteren kuş gribi, hücrelere yeterli oksijen gitmesini engelleyerek vücudun morarmasına neden olur. Bu durum tedavi edilmediği takdirde ölüme sebebiyet verebilir. Bu sebeple belirtileri kendinizde gördüğünüz takdirde bir an önce doktora görünmelisiniz.

Kuş Gribi Nasıl Bulaşır?

kuş gribi

Genellikle kanatlı hayvanlarda görülen kuş gribi, insanlara da bulaşabilir. Hayvanlarla aynı ortamda bulunma, temas etme, hasta hayvanların tüylerini yolma, pişmemiş veya az pişmiş kuş ve ürünlerinin hazırlanması, hayvan kesme gibi durumlarda hastalığın insanlara geçme olasılığı oldukça yüksektir.

Yukarıdaki yollar yüzünden kuş gribi hastalığı insanlara bulaşabilmektedir. Bu yüzden kuş gribi şüphesi taşıyan alanların karantinaya alınması ve kişilerin hasta hayvanlarla doğrudan temasta bulunmaktan kaçınması gerekmektedir. Bu sayede kuş gribine yakalanma ihtimalinizi azaltırsınız.

Kuş Gribi Belirtileri Nelerdir?

kuş gribi

Kuş gribi hem insanlarda hem de hayvanlarda görüldüğü için farklı belirtilere sahiptir. İnsanlarda görülen kuş gribi belirtileri arasında yüksek ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, zatürre, karın ağrısı, ishal ve kas ağrıları yer alıyor. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız doktora görünmenizde fayda var.

Hayvanlarda görülen kuş gribi belirtileri ise aktivitede azalma, tüylerde bozukluk, yüzde ödem, yem yemede azalma, öksürük, solunum sesinde belirginleşme, aşırı göz yaşarması, ishal ve yumurta veriminde azalmadır. Bu belirtiler hayvanlarınızda varsa oldukça dikkatli olmalısınız. Yoksa hayvanlarınız telef olabilir.

Kuş Gribi Tedavisi Nasıl Olur?

kuş gribi

Kuş gribi tedavisinde antiviral ilaçlardan yararlanılmaktadır. Oseltamivir ve zanamivir etken maddeli ilaçlar kuş gribine karşı oldukça etkili ilaçlardır. Ancak antiviral ilaçlar hastalık vücuda bulaştıktan sonra ilk 48 saat içinde kullanılması gerekmektedir. İlacın ilk 48 saat içinde kullanılmasının hayati önem taşıdığı belirtilmektedir. Kuş gribinde antiviral ilaçların yanı sıra herhangi bir aşı uygulaması bulunmamaktadır. Aşı çalışmaları devam etmekle birlikte grip ilaçlarının kuş gribi virüsüne karşı etkili olabileceği düşünülmektedir.

Kuş Gribinden Nasıl Korunur?

kuş gribi

Kuş gribinden korunma yolları arasında ellerinizi sık sık yıkamak, kanatlı hayvanlardan elde edilen besinleri iyice pişirdikten sonra tüketmek, kanatlı hayvan yetiştiriyorsanız mutlaka koruyucu ekipman kullanmak, hasta ya da ölmüş hayvanlarla temastan kaçınmak ve salgın riski bulunan yerlere gitmemek yer alıyor.

Yukarıda saymış olduğumuz önlemleri aldığınız takdirde kuş gribinden kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabilirsiniz. Bu hastalık özellikle yaşça büyük kişilerde oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir. Bu yüzden dikkatli olmakta ve tedbirleri almakta fayda var.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Domuz Gribi Belirtileri ve TedavisiGrip Nedir ve Nasıl Geçer?
Grip ile İlgili Şaşırtıcı GerçeklerGribi Geçiren Doğal Yöntemler
Gribe İyi Gelen Şifalı BitkilerGribe İyi Gelen Çorbalar

Kuş gribi insan öldürür mü?

Ölümcül bir hayvan hastalığı olan kuş gribinin H5N1 adındaki türevi insanları da öldürebilme kapasitesine sahiptir. Başlangıçta ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve kas ağrılarına neden olan kuş gribi, şiddetlendiği takdirde daha ciddi belirtiler gösterebilir. Bu yüzden kuş gribi olduğunuzdan şüpheleniyorsanız bir maske takıp doktora görünmelisiniz.

Kuş gribi nasıl geçer?

Kuş gribinin tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Belirtiler çıktıktan sonra 48 saat içinde alınmaya başlanması gereken bu ilaçlar hastalığın şiddetini azaltacaktır. Kısa bir süre sonra da hastalıktan tamamen kurtulacaksınız.

Evdeki kuştan kuş gribi bulaşır mı?

Kuş gribi daha çok ördek, hindi, tavuk, kaz, bıldırcın gibi hayvanlardan bulaşsa da muhabbet kuşu ve papağandan da sizlere geçebilir. Bu yüzden bu tarz hayvanları beslerken de dikkatli olmanız gerekiyor.

Influenza A kuş gribi mi?

Kuş gribi, Infuenza virüslerinden A tipinin neden olduğu hayvansal bir hastalıktır. Bu hastalık sonucunda hayvanlarınızda birçok belirti gösterir ve telef olmalarına neden olabilir. Tedavi sürecinde oldukça dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü nadiren de olsa bu hastalık temas sonucunda insanlara geçebiliyor.

Kuş gribi kimlerde görülür?

Kuş türlerinde görülen bir hastalık olan kuş gribi, temas sonucunda insanlarda da ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden hastalık meydana geldiği takdirde müdahale yapılacağı zaman mutlaka koruyucu ekipmanların giyilmesi gerekiyor. Kuş gribi insanlarda ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Özellikle yaşça büyük ve kronik hastalığı olan kişilerde ölüme kadar yol açabilir.

Kuş gribi aşısı var mı?

Kuş gribi virüsüne karşı geliştirilmiş bir aşı bulunmuyor. Virüs sürekli olarak mutasyon geçirdiği için aşı hazırlamak oldukça güçleşiyor. Bu yüzden hastalıktan korunmak için mümkün olduğu kadar enfeksiyon kaynaklarından uzak durun.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.