Grip Nedir ve Nasıl Geçer? Gribe İyi Gelen Tedavi Yöntemleri

Kış aylarında ve mevsim geçişlerinde artan gribin nedenlerini, belirtilerini, korunma yollarını, bitkisel çözümlerini ve tedavisini yazımızda inceledik.
Grip Nedir ve Nasıl Geçer? Gribe İyi Gelen Tedavi Yöntemleri

Kış aylarında çok fazla kişinin yakalandığı grip, 6-8 hafta boyunca etkili olması yüzünden hayatımızı oldukça kötü bir şekilde etkilemektedir. Halsizlik, bitkinlik, baş ağrısı, yüksek ateş ve kuru öksürük gibi belirtilere sahip olan rahatsızlık, etkilerini göstermeden bulaşabilmesi yüzünden hızlıca insandan insana geçebilmektedir. Bu içeriğimizde grip nedir, neden olur, korunma yolları nelerdir, belirtileri nedir, ne iyi gelir ve nasıl tedavi edilir gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte grip hakkında bilinmesi gerekenler...

Grip Nedir?

Grip

Bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olan grip, influenza adı verilen bir virüsün neden olduğu bir rahatsızlıktır. Genellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde rastladığımız grip, soğuk algınlığı ile sıkça karıştırılmaktadır. Ancak grip, soğuk algınlığı ile karşılaştırıldığında daha ağır seyreden ve kimi zaman ciddi sorunlara neden olabilen bir hastalıktır.

Kesin ve özel bir tedavi yöntemi bulunmayan grip, mutlaka yatak istirahati gerektiren bir hastalıktır. Soğuk algınlığına oranla daha ciddi bir rahatsızlık olan grip, özellikle çocuk, yaşlı veya kronik hastalığı bulunan kişiler için tehlike arz etmektedir. Bu kişilerde bağışıklık sisteminin kuvvetine bağlı olarak oldukça ağır seyreden grip, kimi zaman ölümle sonuçlanabiliyor.

Grip Neden Olur?

Grip

Virüslerin neden olduğu bir solunum yolu hastalığı olan grip, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Gribin nedenleri virüse sahip olan kişilerin öksürmesi, hapşırması ya da konuştuğu zaman parçacıkların etrafa dağılmasıdır. Daha sonra bu parçacıklar hava yoluyla diğer kişilere bulaşır.

Gripten Korunma Yolları

Grip

İnsandan insana çok kolay bir şekilde bulaşan gripten korunmanın birçok yolu vardır. Bu yollardan en etkili olanları aşı yaptırmak, kalabalık ortamlardan uzak durmak, yüzünüze dokunmamak, kişisel hijyene dikkat etmek, elleri sık sık yıkamak, dezenfektan kullanmak ve grip olduğu şüphelenen kişilerden uzak durmaktır.

Yukarıda saymış olduğumuz önerileri uygulayarak gripten korunabilirsiniz. Tek yapmanız gereken yaşam tarzınızda gerekli olan değişiklikleri yapmak ve bunu düzenli olarak uygulamaktır. Bu sayede grip hastalığının bulaşma ihtimalini düşürebilirsiniz.

Grip Belirtileri

Grip

Genç ve sağlıklı kişilerde daha hafif bulgularla ortaya çıkabilen grip genellikle burun akıntısıyla başlamaktadır. Gribin genel anlamda belirtileri ise yüksek ateş, kas ağrıları, terleme, baş ağrısı, kuru veya kalıcı öksürük, yorgunluk, boğaz ağrısı, halsizlik ve öksürüğe bağlı kusmadır.

Eğer saymış olduğumuz belirtileri kendinizde veya çevrenizdeki kişilerde görüyorsanız gripten şüphelenebilirsiniz. Bu durumda mutlaka bir doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Çünkü uzun süre devam eden grip tedavi edilmediği takdirde zatürre, bronşit ve sinüzit gibi hastalıklara yol açabilir.

Grip Nasıl Geçer?

Grip

Gribi geçirmek için kullanabileceğiniz birçok yöntem bulunuyor. Bunlardan en çok tercih edileni de besinlerdir. Grip çorbasına ne iyi gelir diye soruyorsanız tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, zencefil, ekinezya, adaçayı, kekik çayı, okaliptüs çayı, bal, soğan, sarımsak, limonlu çay ve kuşburnunu önerebiliriz.

Yukarıda saymış olduğumuz besinleri tüketmeniz halinde gripten kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek olan bu besinler vücudunuzun virüslerle savaşabilmesini sağlıyor. Ayrıca bu besinleri düzenli olarak tüketmeniz halinde bağışıklık sisteminizin güçleneceğini ve gripten korunacağınızı söyleyelim.

Bitkisel Grip Tedavisi

Grip

Gribe karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirmek istiyorsanız sağlıklı ve bol vitaminli besinleri tüketerek bağışıklık sisteminize katkı sağlayabilirsiniz. Ancak beslenme şeklinin değiştirilmesi çoğu zaman yeterli olmamaktadır. Genellikle 10 gün süren gribin etkilerini azaltmak ve daha hafif seyretmesini sağlamak için bitkisel tedavi yöntemlerinden yararlanabilirsiniz.

Gribe iyi gelen bitkisel yöntemler arasında zencefil, limon, tarçın, kuşburnu, papatya, ginseng ve karahindiba çayları yer alıyor. Özellikle zencefil ve limon çayı gribe iyi gelen en etkili bitkisel tedavi yöntemlerinden birisidir. Hem kolay bulunabilmesi hem de anında etkisini göstermesi bu tedavi yönteminin çok fazla tercih edilmesini sağlamaktadır.

Yukarıda saymış olduğumuz bitkisel yöntemleri kullanarak grip tedavisine evde devam edebilirsiniz. Doktorunuzun onayı dahilinde içebileceğiniz bu çaylar sayesinde gribe yakalanma ihtimaliniz de düşer. Kış aylarında düzenli olarak bu çayları tüketen kişilerin bağışıklık sisteminin güçlendiği kanıtlanmıştır. Bu sayede kişiler grip hastalığına daha az yakalanmaktadır.

İlginizi Çekebilir
Bitkisel Grip Tedavisi

Grip Tedavisi

Grip

Grip tedavisi doğrudan çözen herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Sadece gribin neden olduğu etkileri tedavi etmek için yöntem bulunuyor. Grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar çok fazla tercih edilmektedir. Ancak kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır. Mevsimlik meyve ve sebze tüketimine de bu dönemde önem verilmektedir.

Grip olduktan sonra risk altında bulunan kişilerden birisiyseniz mutlaka doktora görünmeniz gerekiyor. Doktorunuz sizi tedavi etmek için genellikle yukarıda saymış olduğumuz yöntemleri önerecektir. Ancak daha farklı tedavi yöntemlerini de uygulayabilir.

Grip Aşısı

Grip

Sonbaharda uygulanan grip aşısı kişinin virüse karşı bağışıklık kazanmasını sağlarken hastalığın daha hafif seyretmesine yardımcı olur. Grip aşısı yaptırması gereken kişiler 60 yaş üzerindeki bireyler, astım ve şeker hastaları, kronik rahatsızlığa sahip olan kişiler, böbrek hastaları, toplu yaşam alanlarında yaşayan kişiler, 6-18 yaş arasında aspirin tedavisi görmüş kişiler, toplum hizmeti verenler ve kanser hastalarıdır. Uzmanlar bu kişilerin mutlaka aşı yaptırmasını öneriyor.

Grip aşısı yaptırmaması gereken kişiler ise 6 aylıktan küçük bebekler, hamileliğinin ilk 3 ayını doldurmamış kişiler ve yumurtaya alerjisi olanlardır. Bu kişilerin grip aşısı yaptırması ya önerilmemektedir ya da doktora danışmaları gerekmektedir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Domuz Gribi Belirtileri ve TedavisiGribe İyi Gelen Meyveler ve Sebzeler
Kuş Gribi Nasıl Bulaşır?Gribi Geçiren Doğal Yöntemler
Grip Hakkında BilgilerGribe İyi Gelen Şifalı Bitkiler

Grip tedavisinde antibiyotik kullanılır mı?

Halk arasında oldukça yaygın olarak bilinen ve doğru kabul edilen bir yanlışı düzeltmek gerekirse antibiyotik tedavisinin gribe karşı herhangi bir etkisi yoktur. Eğer gribin neden olduğu bir hastalık söz konusu ise antibiyotikten faydalanılabilir.

Grip olunca ne olur?

Grip olunca ateş, baş ağrısı, vücut ağrısı, boğaz ağrısı, sıklıkla öksürük, burun tıkanıklığı ve 2-3 hafta süren halsizlik belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında iştahsızlık, hapşırma ve baş dönmesi de grip hastalığında görülebilmektedir.

Grip hastalığı en çabuk nasıl geçer?

1 günde grip nasıl geçer diye soruyorsanız istirahate önem vermeniz gerekiyor. Bu süreçte bol bol sıvı tüketmeli, mevsimlik sebze ve meyveleri tüketmeli, bitki çaylarını içmeli ve doktorunuzun size önerdiği tedavi yöntemlerini kullanmalısınız. Bu sayede kısa süre içerisinde gribin en büyük etkilerinden kurtulabilirsiniz.

Grip için ne iyi gelir?

Gribe iyi gelen şeyler arasında bol sıvı almak, istirahat etmek, hasta odasının sık sık havalandırmak, meyve ve sebze tüketmek, elleri sık sık yıkamak, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçları kullanmak yer almaktadır. Bu önerileri uyguladığınız takdirde gribi kısa süre içerisinde geçirebilirsiniz.

Parol gribe iyi gelir mi?

Parol hafif ve orta şiddetteki ağrılar için kullanılan bir ağrı kesicidir. Dolayısıyla Parol doğrudan gribe etki etmemektedir. Ancak gribin etkilerinden olan ateşi düşürmek ve ağrıyı kesmek için Parol kullanabilirsiniz. Düzenli kullanılması önerilmemektedir.

Grip olan kişi ne yemeli?

Grip olan kişi C vitamini, çinko, selenyum, Omega 3 yağ asidi, beta-karoten, kuersetin ve prebiyotik bakımından zengin besinleri tüketmesi gerekiyor. Bu besinler kefir, turunçgiller, elma, kırmızı üzüm, havuç, kayısı, balık, çiğ fındık, ceviz, badem, roka, maydanoz, mandalina, kivi ve nardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.