Gribe İyi Gelen Çaylar, Vitaminler, Çorbalar ve Meyveler

Bu içeriğimizde sık sık karşılaştığımız bir hastalık olan grip hastalığına iyi gelecek besinleri, yemekleri, ilaçları, vitaminleri araştırdık.
Gribe İyi Gelen Çaylar, Vitaminler, Çorbalar ve Meyveler

Grip hastalığını yenmeniz için doğru ve düzenli olarak beslenmeniz gerekir. Grip sırasında yeterli olarak beslenmeyen kişilerin hastalıklarının daha geç bittiği gözlemlenmiştir. Bu yüzden gribi geçirmek için meyvelerden portakal, sebzelerden maydanoz, yiyeceklerden soğan, çorbalardan tavuk suyu, vitaminlerden C vitamini, bitki çaylarından ise ada çayı tüketilmelidir.

Gribe İyi Gelen Meyveler ve Sebzeler

Gribe İyi Gelen Besinler

Grip tedavisinde tüketilen meyveler arasında elma, greyfurt, kivi, portakal, havuç, mandalina, havuç yer alır. Sebzelerde ise roka, maydanoz, taze biber, domates vardır.

İçerisinde bol miktarda C vitamini barındıran bu meyveler ve sebzeler vücudun hızlı bir şekilde toparlanmasına yardımcıdır. Hastalıklarla başa çıkabilmenizi sağlar. Bağışıklık sisteminizi hızlıca güçlendirir, gribin tekrar başlaması durumunda daha hızlı iyileşirsiniz. Özellikle salgınların çoğaldığı dönemlerde bu meyvelerin ve sebzelerin bol bol tüketilmesi gerekir.

Grip Tedavisinde Tüketilen Yiyecekler

Gribe İyi Gelen Besinler

Grip hastalığını geçirecek yiyecekler arasında limon, zencefil, paça çorbası, greyfurt, bal, soğan, sarımsak, yumurta, balık, tavuk, et, yoğurt, ballı süt, ıhlamur yer almaktadır. Bu yiyecekler grip döneminde bol bol tüketilmelidir. Tüketildiği zaman hızlı bir şekilde iyileşmenizi sağlar.

Soğuk havalarla birlikte grip birçok kişide görülmeye başlar. Gribin belirli bir tedavisi yoktur fakat yukarıdaki yiyecekler tüketildiği taktirde hastalık süreci daha da hızlandırılır. Besin çeşitliliği doğru bir şekilde sağlanırsa hastalıklara karşı direnciniz daha da artacaktır.

Gribi Geçiren Çorbalar

Gribe İyi Gelen Besinler

Gribi yok eden çorbalar arasında bol proteinli, içerisinde tavuk suyuyla birlikte içilen çorba, paça çorbası, sarımsak çorbası, limon sıkılmış mercimek çorbası, karabiberli domates çorbası, kemik iliği ve et suyu çorbası, havuç çorbası, soğan çorbası, zencefilli çorba, tarhana çorbası, brokoli çorbası yer alır.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz çorbalardan tüketmek hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlar. Ayrıca haftada bir kere tüketilen çorba taze bir şekilde tüketilmelidir. Ertesi güne kalan çorbanın etkisi geçecektir. Taze şekilde tüketildiğinde grip hastalığına çok iyi gelmektedir.

Gribi Yok Eden Vitaminler

Gribe İyi Gelen Besinler

Gribi hızlıca atlatmanızı sağlayacak vitaminler arasında C vitamini, çinko ve selenyum yer alır. C vitamini nar, kivi, taze biber, roka, mandalina, portakal gibi besinlerde bulunur. Selenyum ise et, soğan, deniz ürünleri ve sarımsakta vardır. Çinko ise ceviz, badem, kabak çekirdeği, çip fındık, hindi eti, kuzu eti, mantar ve kuşkonmaz besinlerinde bol miktarda yer alır. Vücudun toksinlere karşı savaşan hücrelerini güçlendirmek için bu vitaminleri içeren besinler kesinlikle tercih edilmelidir.

Gribi Hızlı Atlattıracak İlaçlar ve Haplar

Gribe İyi Gelen Besinler

Grip ve nezle gibi hastalıkları yok edecek güce sahip ilaçlar, haplar arasında ağrı kesiciler, göz damlaları, öksürüp şurupları ya da hapları, alerji ilaçları, burun açıcı ilaçlar, virüslere karşı etkili haplar, vitamin takviyeleri, aşı, serum, antibiyotik yer alır. Eğer hastalığınız uzun süreler boyunca devam ederse ya da ateşiniz, ağrınız, öksürüğünüz varsa mutlaka doktorunuza başvurup hastalığın şiddetine göre yukarıdaki ilaçların bazılarını almanız gerekir.

Gribe İyi Gelecek Şifalı Bitkiler ve Bitki Çayları

Gribe İyi Gelen Besinler

Gribe iyi gelen bitkiler ve bitki çayları arasında zencefil, ekinezya, limon, ıhlamur, sarımsak, yeşil çay, nane çayı, limon çayı, adaçayı, kuşburnu çayı yer alır.

Bu çaylar boğazların rahatlamasını sağlarken aynı zamanda içerdiği vitaminler sayesinde kişinin kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Kişi hastalık sürecini hızlı bir şekilde atlatabilir. Öksürüğe iyi gelir, ağrıları keser, yüksek ateşi dindirir. Hastalık döneminde bu çaylar üşümeye de iyi geldiği için gün içerisinde 2 defa tüketilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Domuz Gribi Belirtileri ve TedavisiGrip Nedir ve Nasıl Geçer?
Kuş Gribi Nasıl Bulaşır?Gribi Geçiren Doğal Yöntemler
Grip Hakkında BilgilerGribe İyi Gelen Şifalı Bitkiler

Grip nedir?

Grip hastalığı virüsler nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Influenza adındaki virüs kaynaklı meydana gelen bu hastalık bulaşıcıdır. Grip kişinin vücut direncinin düşürerek hasta olmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini düşürmektedir. 

Grip öldürebilir mi?

Grip ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Genellikle kış hastalığı ve sürekli kişilerde görülen bir hastalık olarak bilindiği çok dikkate alınmamaktadır fakat bazı zamanlarda grip farklı durumlara neden olmaktadır. Yıllarca salgın nedeniyle birçok kişi grip hastalığı yüzünden hayatını kaybetmiştir.

Bu nedenle grip bulguları olan kişiler dikkatli davranmalı ve doktora başvurmalıdır. Kış mevsimi hastalığı olarak bilinmektedir. Grip viral bir hastalıktır.

Genellikle grip olan bir kişinin öksürmesi, hapşırması ve el teması ile geçmektedir. Grip aniden gelişen 39 derece ateş, yorgunluk, halsizlik, titreme ve ağrılarla kendini gösteren bir hastalıktır.

Grip hastalığı kimler için tehlikelidir?

Grip hastalığında özellikle bazı kişiler risk grubu altındadır. Çocuklar ve yaşlılarda görülen grip son derece acımasız olabilir. Çocukların, yaşlıların bağışıklık sistemi daha düşük olduğu için bulaşması daha kolay, geçirmesi daha zordur. Bu kişiler için grip hastalığı tehlikelidir.

Grip belirtileri nelerdir?

Grip hastalığı çeşitli durumlara kendini gösteren bir hastalıktır. Genellikle grip hastalığına yakalanan kişilerde halsizlik ve yorgunluk görülmektedir. Ateş grip hastalığında mutlaka yaşanmaktadır. Genellikle yüksek ateş olarak görülür. Kişide üşüme ve titreme gibi durumlar gelişir. Vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılar hissedilir. Bunlar baş ağrısı, karın ağrısı ve eklem ağrıları olarak yaşanır.

Burun akıntısı ve sürekli hapşırma hali oluşur. Boğaz ağrısı ile birlikle kuru öksürük sık sık olur. Kişide iştahsızlık durumu gelişir. Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi bulgular genel olarak görülmektedir.

Gribin en belirgin özellikleri halsizlik, yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, karın ağrısı, kuru öksürük, boğaz ağrısı, eklem ağrıları, baş dönmesi, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, kusma, ishal olarak bilinir.

Grip tedavisi nasıl olur?

Grip hastalığına yakalanmış kişi bulgular sonrasında doktora başvurmalıdır. Bu hastalık hafife alınmamalıdır. Grip bulaşıcı bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığı çevrenizdeki kişilere bulaşmasına neden olabilirsiniz.

 Bu yüzden tedaviye alınmalıdır. Başka kişilere bulaştırılmaması gerekmektedir. Grip hastalığında bulgular önem taşımaktadır. İlk olarak medikal tedavilerle gribin bulaşıcı durumunu ortadan kaldırmak gerekmektedir.

Bu nedenle medikal tedavi uygulanmalıdır. Medikal tedaviye destek olarak düzenli beslenme ve yeterli su içmek önem taşır. 

Grip hastalığının tehlikeli olduğu kişiler kimlerdir?

Grip hastalığı 65 yaşın üzerindeki olan kişiler, bebekler ve küçük çocuklar, hamileler, kalp veya kardiyovasküler hastalığı (konjestif kalp yetmezliği gibi), astım veya bronşit gibi göğüs hastalığı olanlar, böbrek rahatsızlığı olanlar, diyabet hastaları, steroid kullananlar,  kanser tedavisi görenler için risklidir.

Grip aşısı etkili midir?

Grip aşısı her yıl belli dönemlerde çıkarılmakta ve grip aşısı olmada sorun teşkil etmeyen kişilere bu aşı yapılmaktadır. Grip aşısı vücutta etkili olarak kişiyi korumaktadır. Dolaşımdaki virüs tipleri ile uyuma, yaşa ve aşılanan kişinin sağlık durumuna göre değişmektedir.

Sağlıklı yetişkinlerin %90’ını hastalıktan korumaktadır. Yaşlılar ve altta yatan hastalığı olan kişilerde gribe karşı koruyuculuk oranı daha az bulunmaktadır. 

Grip nedeniyle gelişebilecek komplikasyon ve ölümleri önlemekte etkilidir. Yaşlılarda hastaneye yatışları %50-60, ölümleri %80 oranında azaltmaktadır. 6 ay ve 3 yaş arası bebek ve çocuklara aşı yapılması gerekmektedir.

Vücut dirençleri düşük olduğundan hastalıklara kolay yakalanma durumları oldukları için aşı ile koruma altına alınmalıdır.

Grip aşısını kimler olmalı?

Grip aşısını, astım hastaları, şeker hastaları, kalp hastaları, böbrek yetmezliği olan kişiler, 65 yaş üzeri kişiler, 6 ay ile 3 yaş arası çocuklar, ağır grip geçirmiş kişiler mutlaka olmalıdır. Olmadığı taktirde ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabilir.

Grip aşısı kimler olmamalı?

Grip aşısını kesinlikle olmaması gereken kişiler şöyledir; 6 aydan küçük bebekler, şiddetli yumurta alerjisi olan kişiler, geçmişte grip aşısı ile şiddetli allerjik reaksiyon öyküsü olan kişiler,  influenza aşısı yapılmasını takiben 6 hafta içinde Gullian- Barre sendromu geçirme öyküsü olan kişiler, ağır hastalığı olan kişiler.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.