Kurumsal Firmalar İçin: Dedicated Server

Yalnızca tek bir kullanıcının kullanımına açık olan internet sunucusu Dedicated Server hakkında merak edilenler ve kurumsal firmalar için önemi..
Kurumsal Firmalar İçin: Dedicated Server

Server ya da sunucu, basit anlamda gelişmiş özelliklere sahip bir bilgisayar sistemidir. Kişisel bilgisayarlardan farklı olarak, online verilerin depolanmasını sağlar. Birden çok kişisel bilgisayarın da aynı anda aynı verilere ulaşabilmesini destekler. Bu anlamda kurumsal firmalar için vazgeçilmez bir sistem elemanıdır.

Sunucular, yüksek güvenlik önlemleri ile korunur. Soğutma sistemleri ve UPS’ler ile birlikte kesintisiz çalışma olanağı sunar. Böylece veri kayıplarının yaşanması önlenir. Sunucular kullanım amaçlarına ya da barındırma yapılarına göre sınıflandırılabilir. Kullanım amaçlarına göre yapılan sınıflandırmada oyun sunucusu, web sunucusu, e-posta sunucusu, dosya sunucusu gibi çeşitlerden bahsetmek mümkündür.

Daha temel bir sınıflandırma ise barındırma yapıları üzerinden yapılabilir. Paylaşımlı yani VPS sunucular ve paylaşımsız yani Dedicated sunucular en çok bilinen server çeşitleridir. Bunun yanında, bulut yani cloud serverların kullanımının da gün geçtikçe yaygınlaştığını not etmek gerekir. Yazımızda kurumsal bir firmanın ihtiyaç duyacağı serverın özelliklerini ayrıntılı şekilde inceleyeceğiz.

Dedicated Server Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Dedicated server, yalnızca tek bir kullanıcının kullanımına açık olan internet sunucusudur. Buradaki tek kullanıcı sizi yanıltmasın. Kullanıcı kişi olabileceği gibi, kurumsal bir firma da olabilir. Hatta dedicated serverlar paylaşımlı sunucuların firmalar için oluşturduğu riskleri düşürmek için giderek daha çok kurumsal firma odaklı hizmetler sunar.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, Dedicated server, kullanıcılarına birçok avantaj sağlar. Bu avantajlar kurumsal firmaların ürünleri seçmesini sağlar. Dedicated serverın kurumsal firmalar için avantaj sağlayan özelliklerine daha yakından bakalım.

Kullanıcıya Özgülenen Yapı

Dedicated serverı diğer sunucu çeşitlerinden ayıran en önemli özellik, kullanıcıya özgülenmiş olmasıdır. Bu sunucular, yalnızca kullanıcısı olan kişinin ya da şirketin verilerini barındırır.

Farklı bir şekilde anlatmak gerekirse, paylaşımlı bir sunucunun alanı farklı kişilere ait yüzlerce siteyi barındırabilirken, paylaşımsız serverda yalnızca sizin verileriniz depolanır. Bu sizin yapınız için belli düzeyde bir esneklik de sağlar. Sunucu özelliklerini ihtiyacınıza bağlı olarak düşürebilir ya da yükseltebilirsiniz.

2-786.webp

Yüksek Kullanım Kapasitesi

Paylaşımsız sunucuda, sunucunun tüm barındırma ve saklama alanı size ait olur. Farklı bir firma ile paylaşmanız gerekmediği için tüm alanı kendi işlemleriniz için kullanabilirsiniz. Bu da sizin kullanım kapasitenizi arttırır.

Ek olarak, sunucu tamamen sizin kullanımınızda olduğu için ihtiyaç duyduğunuzda bu kapasiteyi de yükseltebilirsiniz. Bunu yapabilmek için seçtiğiniz ilk ürünün maksimum kapasitesini incelemeyi unutmayın.

Hızlı Veri Ulaşımı

Yüksek erişim potansiyeline sahip, trafik hacmi yoğun olan kurumsal firmalar için dedicated serverlar oldukça avantajlıdır. Firmanız çok yoğun veri alışverişi yapıyorsa, diğer sitelerin yoğun kullanımından etkilenmemek adına kesinlikle dedicated server kiralamalısınız. Elbette, paylaşımsız server olduğunu düşünerek sunucunun trafik kapasitesini de göz ardı etmeyin. Ürün seçimi yaparken mutlaka sunucunun veri akış hızını etkileyecek etmenleri inceleyin.

Veri Güvenliği

Dedicated serverın bir başka özelliği ve avantajı da maksimum veri güvenliği sağlamasıdır. Server, fiziksel olarak ulaşabileceğiniz bir alanda ve yalnızca yetki verdiğiniz kullanıcıların kullanımına açık olacağı için veri sızıntısı, kayıp ve benzeri sorunlar minimum düzeye düşer. Sayılan tüm bu özellikler sayesinde paylaşımsız sunucu ile daha yüksek performans alırsınız.

3-750.webp

Dedicated Server ile VPS Sunucu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Firmanıza uygun barındırma yapısına sahip server seçimi yapmadan önce en sık kullanılan Dedicated Server ile VPS sunucu arasındaki farklara göz atalım.

VPS yani Virtual Private Server, sanal özel sunucu olarak çevrilebilir. Bu barındırma hizmeti için fiziksel bir sunucu, sanallaştırılarak birden fazla sunucuya bölünür. Bu bölünme için farklı yazılımlardan yararlanılır. Verileriniz bölünmüş olan sanal alanda saklanır.

VPS Sunucu, Dedicated serverın aksine paylaşımlı bir yapıya sahiptir. Yani sanal sunucuyu birden fazla firma paylaşarak kullanır. Fiziksel sunucunun sahip olduğu barındırma kapasitesi ortak olarak kullanılır. İki server çeşidi arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Dedicated sunucular, tek bir kullanıcı tarafından kullanılır, VPS sunucu ise birden fazla kullanıcının ortak kullanımına aittir.
  • Dedicated sunucuda, var olan tüm kapasite kullanıcıya aittir. VPS’te ise var olan kapasite kullanıcılar arasında bölüştürülür.
  • Daha yüksek kapasiteli olduğu için Dedicated sunucu daha hızlıdır ve daha yüksek performans verir.
  • VPS’de denetim yetkisi kullanıcıya ait değildir. Paylaşımsız serverda ise yetki tamamen kullanıcıya aittir. Kullanıcı dilerse yetki paylaşımı yapabilir, belli kullanıcıların hangi alanlara ulaşabileceğini sınırlayabilir.
  • Dedicated sistemi kullanıcılara belli bir esneklik de sağlar. Firmanın ihtiyaçlarına bağlı olarak ek özelliklerle sunucu yükseltilebilir.
  • VPS sunucu ortak bir alan olduğu için ortak kullanım yaptığınız kurumların veri trafiğinden olumsuz etkilenebilirsiniz. Dedicated serverda ise sizi bağlayan yalnızca kendi veri trafiğiniz olur.
  • VPS server kullanacaksanız, yalnızca kullandığınız işletim sistemi ile çalışan bir seçim yapmalısınız. Dedicated sunucuda ise istediğiniz işletim sisteminde çalışabilirsiniz.

VPS sunuculardan daha üstün performansa sahip sanal sunucu arıyorsanız, VDS sunucu tercih edebilirsiniz.

4-678.webp

En Avantajlı Dedicated Server Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Kurumsal firmalar açısından verilerin güvenliği ve performans için dedicated server kiralamak kaçınılmaz hale geldi. Paylaşımsız sunucu paketlerinin içerikleri de firmaların ihtiyaçlarına göre değişir. En avantajlı dedicated server seçimi yaparken aşağıdaki hususlara dikkat etmenizi öneririz.

  • Öncelikle ihtiyaçlarınızı tespit edin. Kurumsal bir firma için ihtiyaç tespiti çok kolay olmasa da ileride ekstra maliyete sebep olmaması için hayatidir.
  • Dedicated server da fiziksel bir bilgisayar sistemidir. Kişisel bilgisayarlar gibi performansları için özellikleri oldukça önemlidir. Nasıl ki bilgisayar satın alırken öncelikle özelliklerini araştırıyorsanız sunucunun özelliklerini de incelemelisiniz.
  • Paylaşımsız sunucularda kontrol tamamen kullanıcıda olduğu için, sunucuyu oluşturan elementleri ihtiyaçlarına göre şekillendirebilirsiniz. Yani kendi ihtiyaçlarınıza uygun bir sunucu toplayabilirsiniz.
  • Bu tercihlerinizin ardından kullandığınız işletim sistemini seçin.
  • Kullanım kolaylığı açısından serverı yönetmek için kullanacağınız kontrol panelini seçin.
  • Son olarak kullanacağınız servisleri tercih ederek seçiminizi sonlandırın.

Dedicated Server Nereden Kiralanabilir?

Server seçimi firmanızın veri güvenliği ve performansı açısından son derece hassas bir konudur. Öncelikle, yeterli teknik bilgiye sahip değilseniz bu kadar önemli bir konuda kesinlikle uzman görüşü almalısınız.

16 GB RAM ve 480 GB SSD disk alanına sahip yüksek veri akışı ve depolama kapasitesine sahiptir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.