Ripple (XRP) Nedir, Nasıl Alınır, XRP Yorumları

Ripple (XRP), 2012 yılında merkezi bir sisteme bağlı olarak oluşturulan, Blockhain sistemi ile çalışan bir kripto para birimi olarak piyasaya sürüldü. İlk ortaya çıkış amacı günümüzde de kullanılmaya devam eden SWIFT sisteminin yerini almaktır.
Ripple (XRP) Nedir, Nasıl Alınır, XRP Yorumları

Ripple, 2012 yılında kripto para ağına dahil edilen bir kripto para olup diğer kripto paralardan en büyük farkı, blockhain sistemi üzerinden işlem görmesine karşın tüm işlem defterlerinin şirket tarafından görülmesidir. Yani diğer kripto paralar “merkeziyetsiz” özelliğe sahip iken XRP, merkezi olan bir kripto paradır.

XRP, mevcut bankacılık sisteminin eskiyen altyapısının aksine oldukça hızlı işlem gören bir sistemdir. Minimum seviyelerde ücret karşılığında para transferleri yapılabilmesini sağlar.

Ripple’ın merkezi San Francisco’dur ve bu şirketin CEO’su Brad Garlinghouse’dur fakat alt yapısının ilk adımları 2004 yılında Ryan Fugger tarafından atıldı. Ryan Fugger, bu projeyi 2012 yılında Jed McCaleb ve Chris Larsen’a devretmesinin arından şirket kuruldu ve geliştirme aşamalarına başlandı. Şirketin kurulmasıyla aynı yıl içerisinde Ripple (XRP) coini piyasaya sürüldü. Ardından şirketi devralanlar OpenCoin’i kurdu ve daha sonra da bu şirket “Ripple Labs” ismiyle devam etti. Aradan geçen 2 yıllık bir süre zarfından sonra şirketin ismi, güncel ismini yani “Ripple”ı aldı.

Ripple’ın (XRP) Amacı Nedir?

Ripple

Kripto paraların ilklerinden sayılan Ripple, mevcut kripto paralardan daha farklı bir projeye sahiptir. Temel amacı; 1979’li yıllarda ortaya çıkan ve günümüzde de kullanılmaya devam eden SWIFT sisteminin yerini almayı amaçlamaktadır.

İlk ortaya çıktığı zamanlarda Ripple adıyla piyasaya sürülen kripto para, 2018 yılında “XRP” adı ve yeni logosuyla işlem sürdürmeye devam etmiştir. Gelişmiş bir sisteme sahip olan Ripple (XRP), diğer sistemlere göre işlemleri daha hızlı gerçekleştirebilme özelliğine sahiptir ve düşük maliyetli transfer işlemlerini gerçekleştirme amacı ile tasarlanmıştır. 2017 Kasım ayı dalgalanmasında ciddi anlamda değer kazanan XRP, piyasanın düşmesinden sonra yumuşak hareketlerle dönem dönem ciddi yükselişler yakalamayı başarmıştır. Türkiye’de ve dünyanın bazı ülkelerinde çeşitli bankalar özellikle yurtdışı para transferinde XRP kullanmayı tercih ederler. Bu da kripto para piyasasında otoriter bir coin olmasını etkilemektedir.


Ripple (XRP) Nasıl Çalışır?

Ripple (XRP), uluslararası kripto para piyasasında para transferi gerçekleştirmek amacıyla kullanılan yöntemler güncelliğini kaybettiği için, oluşan sorunları çözmeyi amaçlayan ve uluslararası finans sistemleriyle işbirliği yapan bir kripto para birimidir. Ripple (XRP), aynı zamanda blockhain teknolojisiyle birlikte çözüm üretmeyi de hedefleyen bir sistemdir. Uluslararası alanda yapılan finans ödemeleri, dünyanın herhangi bir yerinden daha ucuza, daha güvenilir ve daha etkin bir şekilde yapılmasını da sağlıyor. Ripple’ın ilk çıktığı zamanlardaki asıl amacı günlük yapılan ödemeler ve diğer işlemlerdi. Şimdilerde ise transfer işlemleri çok azami ücret karşılığında gerçekleştiriliyor.  


Ripple (XRP)’nin Avantajları Nelerdir?

XRP, mevcut gücünü Blockhain teknolojisinden alıyor. Ripple sistemi ile transfer işlemlerini gerçekleştirmek, birçok sisteme göre daha avantajlıdır. Ripple’ın kullanıcılarına sağladığı en büyük avantajlardan biri, bankalarla doğrudan çalışması sebebiyle günlük kullanımlarda ve transfer işlemlerinde alınan ücretlerin çok azami miktarlarda olmasıdır. Ripple ağındaki yoğunluğa göre değişiklik gösteriyor olsa da, yapılan işlemler genellikle 4 saniye gibi bir zaman dilimi içerisinde gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca işlemlerin bu kadar hızlı gerçekleştirilmesi, büyük meblağalar için de geçerlidir. Ripple’ın hızının bu kadar gelişmiş olması, yatırımcıların tercihleri arasında ilk sıralara yükselmesini sağlamıştır.


Ripple (XRP) Madenciliği Yapılabilir mi?

Ripple (XRP) madenciliği yapılmaz fakat, kendisine ait olan RPM algoritmasını kullanıyor. Bitcoin (BTC) madenciliği yapılırken çok fazla enerji ve elektrik maliyeti ortaya çıkar. Ripple ise bu maliyeti minimum seviyelere düşürmeyi başaracak bir ağ sistemi kurmayı hedefledi. Madencilik yapılmaması adına 100 milyar Ripple, en başından piyasaya sürülerek madencilik yapılmasını engelledi.


Ripple (XRP) ve Bitcoin (BTC) Arasındaki Farklar Nelerdir?

  1. Bitcoin (BTC) sistemi herhangi bir merkeze bağlı değildir fakat Ripple (XRP) sisteminin merkezi ve bağlı olduğu bir şirket vardır ve bu merkez San Francisco’da bulunmaktadır.
  2. Gerçekleştirilecek olan transfer işlemlerinde kesilen komisyon ücretleri Bitcoin’de Ripple’a göre daha yüksek miktarlardadır. Fakat bu rakamların zamanla değişmeyeceğini söylemek de doğru olmaz.
  3. Bitcoin (BTC) kripto para sistemi üzerinden yapılan transfer işlemlerinde saniyede 4 işlem gerçekleştirilebilir. Geliştirici özelliklere sahip bir kripto para birimi olan Ripple’da ise saniyede tam tamına 1500 transfer işlemi gerçekleştirilebilir. Bu da XRP’nin diğer sistemlere göre nasıl fark yarattığını gözler önüne seren bir bilgidir.   

Ripple (XRP) Nasıl Alınır?

Yerel ve global birçok kripto para borsasında işlem gören XRP, yatırımcıların en çok ilgi duydukları coinlerden biridir. Satın alma veya al-sat işlemi yapmak için öncelikle bir borsaya kayıt olmak gerekir. Yerel borsalara kayıt olunduğunda TL ile ya da kredi kartı ile kripto para alımını destekleyen platformlardan bu seçenek kullanılarak da alınabilir.


Ripple (XRP) Yorumları

Her kripto para belli dönemlerde iyi yorumlanır, bazı dönemlerde ise aksi yorumlara duçar olur. Ancak XRP, yürüttüğü projesi sayesinde yatırım amacı olarak kullanılmasından ziyade hızlı transfer aracı olarak kullanılmasından ötürü kullanıcılarından çok da aksi yorum almayan bir coindir. XRP coin yorumları, bir yatırımcı için önemlidir, çünkü buna göre değerlendirme yaparak yatırım yapıp yapmama kararı alınır. Twitter sosyal medya platformunda ya da ilgili kanallarda Ripple yorumları ile ilgili geniş bilgiler bulabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Koinler
Güncel kripto para birimleri hakkında teknik bilgi, detaylı anlatım ve anlık takip olanığı için aşağıdaki listeyi kullanabilirsiniz.
Kısa Kod Güncel Fiyat
Bitcoin BTC 1.297.440,00₺
Ethereum ETH 77.151,00₺
Tether USDT 30,09₺
BNB BNB 9.477,20₺
Solana SOL 2.906,80₺
XRP XRP 17,36₺
USDC USDC 30,11₺
Lido Staked Ether STETH 77.104,00₺
Cardano ADA 16,23₺
Avalanche AVAX 1.066,91₺
Dogecoin DOGE 2,45₺
Polkadot DOT 223,78₺
TRON TRX 3,25₺
Chainlink LİNK 452,81₺
Toncoin TON 73,05₺