Kripto Paralar Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Kripto paralar, yaygın olarak hayatımızın merkezine oturdu. Ancak ne var ki yine de bazı kesimler, kripto paralar hakkında doğru bildikleri bazı yanlışlarda ısrarcı olmaya devam ediyorlar. Peki, kripto para ile ilgili olarak doğru bilinen yanlışlar neler?
Kripto Paralar Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Ticari faaliyet ya da yeni bir yatırım arayışı içinde olanların soluğu ilk aldıkları yerlerden biri haline gelen kripto para alanı, her ne kadar defalarca uzmanlar tarafından güvenilir oldukları söylense de yine de işin içeriğini tam olarak bilmeyenler tarafından hâlâ güvenirlik kazanamadı. Buna ek olarak yapılan yanlış değerlendirmeler, kripto paralar hakkında ortaya atılan asılsız iddialar, yeni yatırımcıların şüphede kalmalarına neden olmaktadır. Peki, kripto paralar hakkında doğru bilinen yanlışlar nelerdir? İşte detaylar…

1. Kripto Paralar Güvensizdir?

Her geçen gün artan kripto para yatırımcısının olmasına rağmen yine de kripto paralar hakkında “güvensizdir” söylemleri görülmeye devam ediyor. Peki, kripto paralar gerçekten de böyle midir?

Günümüzde 5000’in üzerinde farklı altcoin bulunmaktadır. DeFi projeleri, NFT projeleri ve geleneksel kripto paralar olarak ayırabileceğimiz bu paraların tamamı Blockhain (blok zinciri) teknolojisini kullanırlar. Blockhain, uzmanların da yaptığı araştırmalara göre bugüne kadar başarılı herhangi bir saldırı girişimi ile sonuçlanmamıştır. Ancak bazı kripto paralar, projeleri itibari ile beklentilerini elde edemedikleri için bazı borsalardan delist olunabiliyor. Ancak bu kripto paraların güvensiz olduğunu gösteremez.


2. Kripto Para İşlemleri Anonimdir Ve Takibi Oldukça Zordur

Kripto para işlemleri Blockhain (blok zinciri) defterine kaydedilir ve herkes tarafından şeffaf bir şekilde görüntülenebilir. Yani kripto para kimlikleri anonimdir ve takip edilmesi oldukça kolaydır. Bu tür söylemler, genellikle finans alanını tam olarak anlamayan ya da kulaktan dolma bilgilerle hareket edenlerin ortaya attığı iddialardır. Çünkü Blockhain teknolojisi güvenilir ve sağlam olduğu kadar şeffaf olması ile de bilinmektedir.


3. Kripto Paraların Güvenliğini Sağlamak Zordur

Yine bu söylem de kripto paraları sadece bir “dijital para” olarak görenlerin ortaya attığı bir iddiadır. Oysa fiziksel paradan çok daha kolay bir şekilde güvenliği sağlanan kripto paralar için oluşturulan soğuk cüzdanlar, mobil cüzdanlar ya da sıcak cüzdanlar, tamamen kişilerin inisyatifine bırakılmış, çoğu güvenilir olan cüzdanlardır. Bunlardan riskli olanı sadece sıcak cüzdanlar yani çevrimiçi cüzdanlar olsa da güvenilir bir borsada işlem yapıldığında bu sorun da ortadan kalkıyor.


4. Kripto Paralar Size Kısa Bir Süre İçerisinde Milyonlar Kazandırır

Bu yanlış da kripto paralar hakkında doğru bilinen yanlışlardan biridir. Genellikle bu iddiayı dile getirenler de kulaktan dolma bilgilerle hareket eden acemi yatırımcılardır. Hiçbir ticari ya da finans alanı, kısa sürede milyonlar kazandırmaz. Neticede daha hızlı para kazandırsa da bazı dönemlerde uzun süre bekleyişlere mecbur kalınabiliyor. Ayı piyasası bazen çok uzun süre devam edebilir ve kısa sürede milyonlar kazanmak bir yana bazen sermayenin erimesi durumu bile söz konusu olabiliyor. Yani işe “kısa yoldan köşeyi dönmek” mantığı ile bakmak yerine uzun vadeli bir yatırımcı gözü ile bakmak daha doğru olur.


5. Bitcoin Balondur, Bir Gün Patlayacak

2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından temelleri atılarak dünyaya “yeni dijital para” olarak sunulan Bitcoin, kripto paraların da ilkidir. İlk çıktığı günden bu yana Bitcoin hakkında ne kadar olumlu yorum varsa bir o kadar da olumsuz yorumlar bulunmaktadır. Özellikle de “Bitcoin balondur” yorumu, yeni dönemde çok duyulan bir iddia olmasa da 1-2 yıl öncesine kadar büyük haber sitelerinde bile savunulan bir şeydi. Oysa kurulduğu günden bu yana ne Bitcoin’de bir patlama söz konusu oldu, ne de ortaya atılan iddialara somut bir delil bulunamadı.


6. Kripto Paralar Yasadışıdırlar ve Kullanımları Suçtur

Kripto para tarihinin ilk dönemlerinden itibaren en sık gündeme getirilen yanlışlardan biri de kripto paraların yasadışı oldukları ve kullanılmalarının suç olduğudur. Bu iddia da kesinlikle aslı olmayan bir iddiadır. Amerika, Japonya, Güney Kore, Almanya ve İsviçre gibi dünya devi ülkeler, kripto paralarla ilgili sürekli yeni yasal düzenlemeler getiren ülkelerin başında gelmektedir. Rusya ve Çin gibi ülkeler de kripto paralarla ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye’de yasadışı olduğu ile ilgili herhangi bir somut bilgi bulunmamakla birlikte Türkiye’de de dijital paralar hakkında ciddi düzenlemeler yapılmaktadır.


7. Kripto Paralar Merkeziyetsiz Olduğu İçin Herhangi Bir Sorunda Muhatap Bulunamaz

Kripto paralar hakkında doğru bilinen yanlışlar arasında en sık gündeme getirilen bir diğer konu ise kripto paraların merkeziyetsiz olmasından dolayı herhangi bir sorun karşısında muhatap bulunamaması iddiasıdır. Evet, kripto paralar merkeziyetsizdir ve bu mantık üzerine inşa edildiler. Amaç, üçüncü şahısların müdahalesine açık kalmadan finansal özgürlüğün sağlanmasıdır. Muhatap bulunamaması durumu ise tamamen kullanıcının yaptığı işleme bağlıdır. Binance, Huobi Global, KuCoin gibi global ölçekte hizmet veren kripto para borsalarında her an bir sorumlu bulunur ve yaşanan sorun karşısında mutlaka bir çözüm üretilir.


8. Finansal Sistemin Sonunu Getirecek

Geleneksel finans (bankacılık) sistemi ile çalışanların en başından beri kripto paralar hakkında yanıldıkları noktalardan biri de kripto paraların finansal sistemin sonunu getireceği iddialarının arkasında durmalarıdır. Evet, kripto paralar, geleneksel finans sistemi ile örtüşmeyen bir şekilde çalıştığı doğru olabilir fakat finansal sistemin sonunu getirmiyor, aksine finansal alanda düzenlemeler yaparak yatırımcıların daha güvenilir şekilde sisteme adapte olmasını sağlıyor. Son dönemlerin DeFi projeleri de tam olarak bunu amaçlamaktadır.


9. Kripto Paraların Faaliyetlerine Son Verilebilir

Bu iddia da en çok gündeme getirilen yanlış bilgilerden biridir. Kripto paraların faaliyetlerine son verilmesi bir yana, her geçen gün yeni bir ülke de daha kendi kripto parasını oluşturuyor ya da mevcut paralar üzerinde yasal düzenlemeler yapıyor. Ayrıca 1-2 ülke yasaklasa bile kripto paraları, dünyanın dev ülkeleri kabul etmişken kısa sürede piyasadan silinmesi, söz konusu bile olamaz.


10. Kripto Paralar İnternetsiz Bir “Hiç”ler

Evet, bu iddia diğer ortaya atılan iddialara göre daha tutarlı bir iddia gibi kulağa gelebiliyor. Çünkü dijital paraların üretiminden alım satım işlemlerine, transfer işlemlerinden depolanması işlemlerine kadar her şey internet kullanılarak gerçekleştiriliyor. Ancak şu var ki internet, dünya geneline yayıldığı dönemden bu yana hiçbir zaman fişi çekilmeyen bir hizmet oldu. Yani ortaya atılan iddia her ne kadar gerçek olsa da iddiayı destekleyecek bir somut gerçek ortada mevcut değildir.

Kripto paralar hakkında doğru bilinen yanlışlar elbette bunlarla sınırlı değil. Her geçen gün daha da büyümeye devam eden bu alan hakkında çok daha fazlası da söylenecektir mutlaka. Naçizane tavsiyemiz, kripto para yatırımına girmeden önce söylenen asılsız iddiaları nelere dayandırıldığını araştırmanız ve bunların ne kadarlık bir bölümünün gerçekleri yansıttığını analiz etmenizdir. Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek, asıl kapılması gereken FOMO’dur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Koinler
Güncel kripto para birimleri hakkında teknik bilgi, detaylı anlatım ve anlık takip olanığı için aşağıdaki listeyi kullanabilirsiniz.
Kısa Kod Güncel Fiyat
Bitcoin BTC 1.297.440,00₺
Ethereum ETH 77.151,00₺
Tether USDT 30,09₺
BNB BNB 9.477,20₺
Solana SOL 2.906,80₺
XRP XRP 17,36₺
USDC USDC 30,11₺
Lido Staked Ether STETH 77.104,00₺
Cardano ADA 16,23₺
Avalanche AVAX 1.066,91₺
Dogecoin DOGE 2,45₺
Polkadot DOT 223,78₺
TRON TRX 3,25₺
Chainlink LİNK 452,81₺
Toncoin TON 73,05₺