Blockchain Nedir? Blockchain Teknolojisi Ne İşe Yarar?

Blockchain, 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin'de (BTC) kamu işlem defteri olarak geliştirilmiştir. Merkeziyetsizlik özelliği ile çalışan krito paraların birçoğu, blockchain (blok zinciri) yapısını kullanır.
Blockchain Nedir? Blockchain Teknolojisi Ne İşe Yarar?

Blockchain ya da Türkçe adıyla “blokzinciri” bilgisayar teknolojisinde sıkça kullanılan bir terimdir. Birbirine bağlı blokların tuttuğu ve sürekli büyüyen bir kayıt ortamıdır. Blockchain teknolojisi, 1970’li yıllarda kurulmuş olmasına rağmen kripto paraların gündeme gelmesi ile adından daha fazla söz ettirmeye başlamıştır.

Blockchain’in Tarihi

Blockchain nedir

Gelişen teknoloji ile ortaya çıkan terimlerden biri de Blockchain’dir. Blockchain teknolojisinin temeli kriptografi uzmanları tarafından geliştirilmiştir. 1970’li yıllarında “hash ağacı” teriminden esinlenerek çalışmalara başlayan uzmanlar günümüzde block zinciri kavramına yaklaşmayı başarmışlardır. Block zincirini oluşturan madencilerin ürettiklerinin birleştirerek oluşturduğu kripto paralar bir block zinciridir. Block zinciri halkasını madenciler oluşturmaktadır.

Birçoğuna göre bu teknolojinin oluşumunu Satoshi Nakamoto değil, Haber ve Stornetta oluşturmuştur. Ancak gelişimi için doğrusunu söylemek gerekirse; Blockchain, en köklü ve büyük kripto para olan Bitcoin ile yaşıttır. 2008’de Satoshi Nakamoto adındaki kişi veya grubun ürettiği Bitcoin’in temelinin ve altyapısının Blockchain’e dayandığı belirtilmiştir.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Zamanla gelişen Blockchain, oldukça geniş çaplı bir alana yayılmıştır. Çalışma alanlarının da oldukça kapsamlı bulunduğu Blockchain kullanımında bankalardan tutun noterlere kadar birçok resmi ve gayri resmi anlaşmalara dayanır. Blockchain teknolojisinin birçok iş çeşitleri arasında bir devrim niteliği yaratması öngörülüyor ve bu öngörü, günümüzde başarılı bir şekilde işlemeye devam ediyor. Daha önce güven sağlamak amacıyla kullanılan birçok yöntemin yerini alması da bunun en büyük kanıtı olarak gösterilebilir.

Blockchain Teknolojisinin Özellikleri

Blockchain teknolojisi

Blockchain teknolojisi sayesinde insanların elinde olan birçok prosedür günümüzde daha şeffaf ve risksiz bir hale gelmeyi başarmıştır. Blockchain teknolojisinin en önemli özelliklerinden biri de hacklenemez ve bozulamaz oluşudur, sistem üzerinden yapılan bir işlemin çözülmesi, bozulması ya da hacklenmesi gibi bir durum söz konusu bile olamaz. Çünkü bu algoritma, basit bir şekilde yapılmış bir algoritma değildir. Karışık matematiksek rakamların bir araya geldikten sonra oluşturulmak istenen tablonun oluşturulmasını sağlar.

Örneğin; mining (madencilik) yapan kişilerin her biri, blokzincirinin bir parçasıdır ve bireysel olarak bir madencinin tek başına günde veya birkaç günde 1 BTC üretebilmesi imkânsızdır ve 1 BTC’nin üretilmesi için birden fazla madencinin bir araya gelmesi gerekir. blokzinciri, üretim yapan madencilerden gelen matematiksel rakamları bir araya getirir ve bunu yaparken de çözülmesi imkânsız bir algoritma ile yapar ve neticede 1 Bitcoin’in oluşmasını sağlar.

Blockchain Teknolojisi Neden Hacklenmez?

Blockchain zincirinin hacklenemez ve bozulamaz oluşun temelinde çok basit etkenler yatmaktadır. Milyarlarca kopyası olan Blockchain zincirinin hacklenebilmesi için tüm blokların değiştirilmesi gerekir. Böyle bir işlemin yapılabilmesi ise neredeyse imkansız olduğundan dolayı Blockchain zincirinin hacklenmesi de mümkün değildir.

Blockchain (Blokzinciri) Cüzdanı Nedir?

Blokzinciri cüzdanı, birçok insanın alıp sattığı kripto paraların depolanmasını sağlar. Kripto para cüzdanlarında yapılan işlemler blokzinciri sayesinde korunmaktadır. Kripto para yatırma işlemlerini oldukça hızlı ve güvenli şekilde yapmanızı sağlayan teknoloji Blockchain’dir. Aynı zamanda para çekme işlemlerinizde de Blockchain tüm güvenliğini üstlenmiştir.

Farklı Bir Kripto Para Cüzdanına Nasıl Transfer Yapılır?

Her kripto paranın kendine ait bir cüzdan kodu (Private Key) vardır ve her yatırımcının cüzdan kodu birbirinden farklıdır. Basit bir mantıkla bankaların kullanıcılarına sundukları IBAN numarasını örnek gösterebiliriz. Bir bankada kaç müşteri varsa, her müşteriye ayrı bir IBAN numarası verilir. Fakat kripto para cüzdan kodu, IBAN numarasından farklı bir mantıkla çalışır. Eğer, cüzdan kodunuzu biri ile paylaşmazsanız, kimse cüzdan kodunun size ait olduğunu bilemez ve transfer işlemi yaparken hatalı girilmesi durumunda, kripto parayı geri çekme gibi bir durum asla söz konusu olamaz.  

Farklı bir kripto para kullanıcısının hesabına transfer işlemi gerçekleştirmek için private key kodunu kullanmanız gerekir. transfer işlemleri, kripto para alım satım hizmeti sunan borsa siteleri üzerinden gerçekleştirilir.

Blockchain Cüzdanı Nasıl Oluşturulur?

Blockchain teknolojisisinde cüzdan oluşturmak oldukça basit ve hatta tek tıkla yapılabilecek bir işlemdir. Blockchain bünyesinde yapacağınız işlemlerde sizi bilgilendirebilecek ve ne yapmanız gerektiğini öğrenebileceğiniz web siteleri bulunmaktadır. Bu web sitelerinden güvenilir bir adrese kayıt yaptıktan sonra alacağınız kripto paraya ait bir cüzdan kodu, otomatik olarak oluşturulur ve başka yerden kripto para transferi yapılırken vermeniz gereken cüzdan kodu da budur.

Kripto Para ve Cüzdan Güvenilirliği Nasıl Arttırılabilir?

Siber saldırı riski her alanda bulunduğu gibi kripto para alanında da risk barındırır. Bu yüzden bilgilerinizi ve cüzdanlarınızı daha sıkı bir şekilde gözetmeniz ve korumanız gerekir. Cüzdanınızı korumak için aşağıda vereceğimiz önerileri değerlendirebilirsiniz.

  1. Varlıklarınızın çoğunluğunu soğuk cüzdanlarda bulundurmalı ve internet ortamından oldukça uzakta bulundurmalısınız.
  2. Sadece cüzdanınıza uygun yazılımlarının değil diğer mobil ve işletim yazılımlarının da güncel olmasına dikkat etmeniz gerekir.
  3. Oluşan güvenlik açıklarını sürekli olarak takip etmelisiniz.
  4. Her alanda yapmanız gerektiği gibi bu teknoloji alanında da iki yönlü doğrulama kullanmayı unutmamalısınız.
  5. Kripto para alım-satım işlemlerinde tek bir borsaya bağlı kalmak yerine, varlığınızı birkaç borsaya dağıtabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
Koinler
Güncel kripto para birimleri hakkında teknik bilgi, detaylı anlatım ve anlık takip olanığı için aşağıdaki listeyi kullanabilirsiniz.
Kısa Kod Güncel Fiyat
Bitcoin BTC 1.297.440,00₺
Ethereum ETH 77.151,00₺
Tether USDT 30,09₺
BNB BNB 9.477,20₺
Solana SOL 2.906,80₺
XRP XRP 17,36₺
USDC USDC 30,11₺
Lido Staked Ether STETH 77.104,00₺
Cardano ADA 16,23₺
Avalanche AVAX 1.066,91₺
Dogecoin DOGE 2,45₺
Polkadot DOT 223,78₺
TRON TRX 3,25₺
Chainlink LİNK 452,81₺
Toncoin TON 73,05₺