Hz. Muhammed’in (S.A.V) Daveti ve Mekke Dönemi Hakkında Bilgi

Hz. Muhammed’in dünyaya gelişinden Medine’ye hicret etmesine kadar olan süreci Mekke dönemi içerisinde ele alınırken, bu süreçte aynı zamanda Hz. Muhammed’in İslamiyet’e davetleri de yer almaktadır.
Hz. Muhammed’in (S.A.V) Daveti ve Mekke Dönemi Hakkında Bilgi

Hz. Muhammed'in Mekke dönemi O'nun dünyaya gelişinden itibaren Medine'ye hicretine kadar olan dönemi kapsamaktadır. Peygamberimizin bebeklik, çocukluk, gençlik ve ilk Peygamberlik dönemleri Mekke'de geçmiştir. Hz. Muhammed bu süreçte cahiliye dönemi olarak isimlendirilen tüm zorbalıklara, kız çocuklarının diri diri toprağa verilişine, undan yapılan helvalara önce Tanrı diye tapılıp sonra acıkınca yenilişine, kölelere yapılan eziyetlere yakinen şahit olmuştur. Bu yaşanan olaylar karşısında Peygamberimiz yalnız kalıp düşünmek için sık sık Hira Dağı'na gider ve burada inzivaya çekilirdi.

Mekke

Hz. Muhammed'in (S.A.V) Davetinin Mekke Dönemi

Hz. Muhammed'e Mekke döneminde kendisini seven ya da sevmeyen herkes güven duymuştur. Hatta dürüstlüğü ve güvenilirliğinden dolayı ona Muhammed'ül Emin unvanını vermişlerdir. Peygamberlik emri geldikten sonra İslam dinini açıktan yaymaya başlayınca Mekke'li müşrikler tarafından Müslüman olan sahabelere akıl almaz işkenceler yapılmıştır. 620 yılında Hz.Ebubekir ve Hz. Hatice'nin vefatının ardından o sene hüzün yılı olarak anılmıştır. Müslümanlara yapılan eziyetlerin artması neticesinde Medine'ye hicrete karar verilmiştir.

Hz. Muhammed'in Hira Günleri

Hz. Muhammed 35 yaşında soyunun devamını sağlayacak olan kızı Hz. Fatma dünyaya gelmiştir. Hz. Muhammed içinde bulunduğu cahiliye döneminde yaşanan sıkıntılardan arınmak, bunlara karşı çözümler üretmek için henüz Peygamberlik emri gelmeden önce Hira Dağı'na gitmeye başlamıştır. Bu süreç Peygamberliğe giden yoldaki son dönem olma özelliği de taşımaktadır. Hira Dağı Mekke'nin kuzeydoğusunda ve Kabe'ye yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunmaktadır.

hz muhammed ve mekke dönemi

Hira Dağı çevresinde bulunan dağlardan daha dik ve sivri olduğu için uzaktan çok kolay ayırt edilmektedir. Hira dağının iç kısmı bir insanın yatabileceği genişlikte ve ayakta durabileceği yüksekliktedir. Hz. Muhammed, Peygamberlikle müjdeleneceği tarihe kadar ki son altı ayda etrafında parlayan nurlar ve bu dünyaya ait olmayan çeşitli sesler duymaya başlamıştır. Ve bu süreçte gördüğü sadık rüyalar sebebiyle sık sık teferkküre dalmaktaydı.

Hira Dağı'ndan indiği zamanlarda öncelikle Kabe'ye gidip Kabe'yi tavaf etmekteydi ardından ise evine gidip kendine yiyecek bir şeyler almaktaydı. Hz. Peygamber zaman zaman eşi Hz. Hatice'yi de yanında götürürdü, hatta rivayetlerde Hz. Hatice'nin Hira Dağı civarında bir çadırı olduğu söylenir. Peygambere 610 yılında 40 yaşında iken Ramazan ayının son on gününün içinde olduğu ve daha sonra Allah'ın Kadir ismini verdiği gecede Peygamberlik vahiy olunmuştur.

hz muhammed daveti ve mekke dönemi

O gece sabaha karşı daha önce hiç görmediği Cebrail Aleyhisselam aracılığı ile Alak süresinin, oku emriyle başlayan ilk beş ayeti indirildi. Cebrail o gece ilk defa kendi asli sureti ile Peygamber efendimize görünmüş ve O'nu sıkarak oku emrini getirmiştir. Bu olayın üstüne korkarak endişeye kapılan Peygamber hızla Hira dağından inerek evine gitmiş ve Hz. Hatice'den üstünü örtmesini istemiştir.

İlk Müslüman Davetleri

Peygamber efendimiz Allah'ın emri ile ilk üç sene Peygamberliğini ve Müslümanlığı açıkça kimseye anlatmadı. İslam dinini güvendiği insanlara tebliğ ediyor ve ihtiyatlı davranıyordu. İlk üç sene gizli olarak yapılan davetlerde birçok kişi İslam dinine dahil olmuştur. Hz. Muhammed'in İslam’ı anlatmaya nereden başlayacağı konusundaki Vahiy bizzat Allah tarafından kendisine iletildi. Ve ''önce yakın akrabalarını azaptan sakındır'' diye emir geldi. İlk Müslümanlar eşi Hz. Hatice, akrabası Hz. Ali, amcası Hz. Ebubekir, azatlı kölesi Hz. Zeyd Bin Harise ve kölesi Hz. Bilal Habeşi'dir.


Önerilen İçerik: Mekke Gezilecek Yerler

NeOldu.com / DİN

YORUMLAR (31)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
31 Yorum