Mekke Gezilecek Yerler

Suudi Arabistan'ın en önemli merkezlerinden biri olan Mekke İslam tarihi açısından çok önemli bir bölgedir. Kutsal topraklar olarak bilinen bölgede tarihi, turistik ve kültürel açıdan önemli yerler vardır. İşte, Mekke'nin gezip görmeniz gereken yerleri...
Mekke Gezilecek Yerler

Mekke Hakkında Bilgi

  • Mekke, Suudi Arabistan'da Hicaz Bölgesi olarak anılan alanda yer alan İslam dininin kutsal topraklarından biridir.
  • İslam Peygamberi Hz. Muhammed 571 yılında bu şehirde doğmuştur.
  • Kent ilk olarak Bekke adıyla anılmıştır.
  • Her yıl milyonlarca Müslüman'ın hac görevi için gittiği Mekke 1,5 milyonu aşan nüfusuyla Suudi Arabistan'ın en büyük 3 merkezinden biridir.
  • Yaklaşık 4 bin yıldır yerleşim yeri olarak kullanılan Mekke tarih boyunca önemli hadiselere sahne olmuştur.
  • 850 kilometrekarelik yüzölçüme sahip olan Mekke'de İslam tarihi açısından çok önemli camiler, dağlar ve diğer yapılar bulunmaktadır.

Mekke Gezilecek Yerler

  • Mekke'deki gezilecek yerler listesi
  • Mekke'de yer alan tarihi mekanlar
  • Mekke turistik noktalar
  • Mekke otel önerileri

Mescid-i Haram

Kentin merkezinde bulunan bu geniş mescit Kabe'yi de çepeçevre sarmaktadır. Dilimize 'Hürmetli Mescit' olarak tercüme edilmektedir. Tam 361 bin metrekarelik devasa bir sahayı çevreleyen Mesci-i Haram günümüze kadar birçok kez onarılmış ve değiştirilmiştir. İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ı Kerim'de de 16 defa anılan mescit, MS 638 yılından bu yana hizmet vermektedir. İslam mimarisinin en özgün örneklerinden biri olan bu mükemmel mescidin en yüksek noktası tam 89 metreye ulaşır. Mekke'nin en büyüleyici yapılarından biri olan Mescid-i Haram kentin gezilecek yerlerinden biridir.

mescid-i-haram.jpg

Adres: Mekke 24231, Suudi Arabistan

Mescid-i Haram Hakkında Bilmeniz Gerekenler.


Nur Dağı

Kente aşağı yukarı 6 km uzaklıkta bulunan bu dağ, Cebel-i Nur adıyla da anılmaktadır. Şehre hakim bir noktada bulunan Nur Dağı, İslam Peygamberi Hz. Muhammed'e ilk vahyin indiği Hira Mağarası'nın bulunduğu yer olarak önemlidir.

nur-dagi.jpg

Bu yüzden dağ 'ışık' anlamına gelen 'Nur' ismiyle anılmaktadır. 642 metre yüksekliğe sahip olan Nur Dağı her yıl milyonlarca Müslüman tarafından ziyaret edilmektedir. Dağdaki bazı kayaların üzerinde Arapça ifadeler de bulunmaktadır. Muhteşem ambiyansıyla büyüleyen ve İslam Tarihi açısından çok değerli bir yere sahip olan Nur Dağı mutlaka görülmelidir.

Nur Dağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler.


Kabe

Mescid-i Haram'ın çevrelediği kutsal bir kübik yapıdır. 13 metre yüksekliğinde olan Kabe'nin yapımına MÖ 800 yılında başlanmıştır. Müslümanlar için en önemli kutsal mekan olarak bilinen Kabe, her sene milyonlarca Müslüman'ı Mekke'ye çekmektedir.

kabe-001.jpg

Kabe, dünyadaki bütün Müslümanların namazını eda ettiği yöndedir. Bu nedenle Kabe ve Kıble birbirinden ayrı düşünülemez. Her yıl 6 milyondan fazla hacı adayı da Kabe'nin etrafında sağdan sola doğru dönerek 'tavaf' görevini yapmaktadır. İslam diniyle özdeşleşen Kabe kesinlikle görülmelidir.

Kabe Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Arafat Dağı

Kentin güneydoğusunda bulunan Arafat Dağı, Mekke'ye yaklaşık 25 km mesafede bulunmaktadır.

arafat-dagi-001.jpg

Tam 454 metre yüksekliğe sahip olan bu dağ, İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in vefatından önce Müslümanlara yaptığı 'Veda Hutbesi' adlı konuşmasını gerçekleştirdiği yerdir. Hacca gidenler her sene Arefe gününde Arafat Dağı'na akın etmektedirler.


Jamaraat Köprüsü

Mekke ile Mina'yı birbirine bağlayan modern köprünün adıdır. Her yıl Müslümanların şeytan taşlamak amacıyla gittiği güzergahta bir yaya köprüsü olarak kullanılan yapının amacı şeytan taşlama eylemini daha da kolaylaştırmaktı.

jamaraat-koprusu.jpg

1963 yılında yapılan ve 2007'de yenilenen Jamaraat Köprüsü 950 metre uzunluğa sahiptir.


Jabal Thawr

Mekke'nin Misfalah ilçesinin güneyinde bulunan yüksek bir dağdır. Suudi Arabistan'ın en yüksek yerlerinden biri olan Jabal Thawr, tam 1405 metre yüksekliğe sahiptir. Bu dağ Hz. Muhammed (S.A.S) ve Hz. Ebubekir'in müşriklerin zulmünden korunduğu bölge olması bakımından önemlidir.

jabal-thawr.jpg

Peygamberin bu dağdaki mağaralardan birine gizlendiği ve kendisini arayanların mağaranın girişindeki örümcek ağını ve kuş yuvalarını fark ederek oraya bakmaktan imtina ettikleri hikayesi Jabal Thawr'da geçmiştir.


Hira Mağarası

Müslümanların Peygamberi Hz. Muhammed'in toplumdan uzaklaşarak tek başına kalmayı terci ettiği dönemde girdiği mağaranın adıdır.

hira-magarasi.jpgHira, İslam'ın doğduğu ve Hz. Muhammed'e ilk vahyin indiği yerdir. Tek bir insanın zorlukla sığabildiği bu mağara Nur Dağı'nda yer almaktadır. Her yıl milyonlarca Müslüman bu dağı ve dolayısıyla Hira Mağarası'nı ziyaret ediyor.


Ebrac el-Beyt

Mekke'nin en merkezi yerinde bulunan birkaç binadan meydana gelen mükemmel bir komplekstir. Otel olarak hizmet veren bina, 601 metre yüksekliği ile sadece Mekke'nin değil tüm Suudi Arabistan'ın en yüksek binası konumundadır.

ebrac-el-beyt.jpg

Dünyadaki en büyük otel olarak da bilinen Ebrac el-Beyt mükemmel bir saat kulesine de sahiptir. Her sene on binlerce hacı adayını misafir eden otel Mescid-i Haram'a çok yakındır. Bu mimarlık harikası oteli görmeden Mekke'den ayrılmayın.


Mina

Kentin kuzeydoğu bölümünde Mekke ve Müzdelife'nin ortasında yer alan çok büyük bir alanın adıdır. Hacı adaylarının kurbanlarının kesildiği mekanlar, Hac görevinin olmazsa olmazlarından şeytan taşlama alanları ve Mescid-ül Hayf Mina'da yer alıyor.

mina.jpg

Hz. İbrahim oğlu İsmail'i Allah'a kurban etmek isterken, İsmail aklını çelmek isteyen şeytana burada taş attığından Hacı adaylarının 3 gün süren şeytan taşlama faaliyeti bu bölgede gerçekleştirilir.


Cennet-ül Ma'la

Mescid-i Haram'a ve Mekke şehir merkezine yaklaşık 10 dakika yürüme mesafesinde bulunan eski bir kabristanlıktır. Mekke'de hayatını kaybeden yerli ya da Hacı herkes ülke yasalarına göre burada defnedilir.

cennet-ul-mala.JPG

Ülkemizden Mekke'ye giden hacı adaylarının ziyaretleri esnasında vefat edenlerin de mezarları bu mezarlıktadır.


Sevr Mağarası

Hz. Muhammed (s.a.s)'in Mekke'den Medine'ye hicreti sırasında Hz. Ebu Bekir ile birlikte müşriklerden gizlendikleri ve üç gün süreyle kaldıkları mağara. Sevr, bir çok tepeden oluşan bir dağdır.

sevr-magarasi.jpg

Bu dağda pek çok irili ufaklı mağara vardır. Bu mağaralar dağın değişik yerlerine dağılmıştı

► Suudi Arabistan Gezilecek Yerler


Zemzem

Zemzem, Suudi Arabistan'da Mekke'de Kabe'nin 20 m doğusundaki su kaynağı ve kuyusu. Hac ve Umre ziyaretleri sırasında milyonlarca Müslüman tarafından içilmekte ve hediye edilmek üzere memleketlerine götürülmektedir. Siz de gitmişken içmeli ve hediye etmek için yanınıza almalısınız.

zemzem.jpg

Adres: 4256 King Abdul Aziz Rd, Makkah 24231, Suudi Arabistan


Mekke'de Nerede Kalınır? - Otel Tavsiyeleri

Mekke'ye gittiğinizde kalabileceğiniz en iyi ve en konforlu otelleri sizler için derledik.


Hotel Fairmont Makkah

Mescid-i Haram'a sadece 100 metre uzaklıkta, Mekke Saat Kulesi içinde yer alan bu 76 katlı lüks otel, dünyanın en yüksek binalarından biridir. Otelde tam donanımlı fitness merkezi, hidromasajlı küvet, sauna ve buhar odası mevcuttur. Günün 24 saati konsiyerj hizmetleri verilmektedir.

hotel-fairmont-makkah.jpg

Adres: Abraj Al Bait Complex، Ajyad Street, Ajyad، Al Hajlah, Makkah 24231, Suudi Arabistan

Telefon: +966 12 571 7777


Hilton Suites Makkah 

Mescid-i Haram'ın manzaralarına sahip Hilton Suite Makkah, Mekke'nin kalbinde yer almaktadır. Otel Mescid-i Haram'a yalnızca birkaç dakikalık yürüme mesafesinde, Kral Abdullah kanadının da yakınında yer almaktadır. Ücret WiFi weişimine sahip otelin bünyesinde, baylar ve bayanlar için ayrı özel cami bulunmaktadır.

makkah-hotels.jpg

Adres: Ibrahim Al Khalil, Jabal Omar، Mecca 21955, Suudi Arabistan

Telefon: +966 12 556 7000


Mövenpick Hotel & Residences Hajar Tower Makkah

Dünyanın en yüksek binalarından birinde yer alan ve kutsal Ulu Camii'ye bakan Hajar Tower, geleneksel unsurları modern konforlarla bir araya getirmektedir. Otelde mağazalar ve kaliteli restoran seçenekleri vardır.

movenpick-hotel--residences-hajar-tower-makkah.jpg

Adres: Abraj Al-Bait Mecca Suudi Arabistan

Telefon: +966 12 571 7171


Conrad Makkah 

Dünyanın en ilham verici kutsal yerlerinden biri olan Mekke'nin kalbinde yer alan Conrad Makkah, Kabe ve Mescid-i Haram'a sadece birkaç adım uzaklıktadır. Otele Mekke-Cidde Otoyolu'na bağlanan Ümmü'l-Kurra Yolu üzerinden kolayca ulaşılabilir. Tesis bünyesindeki restoranda yemeklerin tadını çıkarabilirsinizconrad-makka.jpg

Adres: Ibrahim Al Khalil PO Box 19923  , 21955 Mekke, Suudi Arabistan

Telefon: +966 12 530 8777

NeOldu.com / Tatil

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum