Havayolu Taşımacılığı: Trendler, Avantajlar ve Dezavantajlar

Uluslararası ticaret başta olmak üzere lojistik sektöründe hızlı ve güvenilir bir yöntem olan havayolu taşımacılığı hakkında tüm merak edilenler...
Havayolu Taşımacılığı: Trendler, Avantajlar ve Dezavantajlar

Kullanımı Yaygınlaşan Bir Lojistik Türü Olarak Havayolu Taşımacılığı

Küreselleşen Dünya’da uluslararası etkileşimin ve ticaretin artması sonucunda havayolu taşımacılığına talep de günden güne artıyor. Artan talepler hava yolu taşımacılığının gelişmesini, sektörün büyümesini sağlıyor. Teknolojinin gelişmesi ile hava taşımacılığında iletişim ve koordinasyon yetenekleri artarken yeni ve daha etkin hizmet sunum seçenekleri devreye giriyor.

Gerek ulusal gerekse uluslararası ticarette ürünlerin zamanında teslim edilmesi, günümüz koşullarında müşteri memnuniyetini belirleyen en önemli faktörler arasında yer alıyor. Teknolojinin gelişmesi, taleplerin hızlı bir şekilde zaman ve mekânı bağımsız yapılabilmesi, ürünlerin de hızlı şekilde müşteriye ulaşması beklentisini doğuruyor. Havayolu taşımacılığı hızlı teslimatta diğer taşımacılık türleri arasında birinci sırada yer alıyor. Aynı zamanda geniş gövdeli uçakların üretimi, hava taşımacılığının öneminin daha da artacağını gösteriyor. Peki, bu taşımacılığın kapsamı ve avantajları nelerdir?

Havayolu Taşımacılığının Özellikleri ve Avantajları

Kıtalararası yük taşımacılığında öne çıkan havayolu taşımacılığı hız ve emniyet açısından en yüksek puana sahip olan taşıma türüdür. Ayrıca taşıma için havaalanları dışında farklı bir yol yatırımı yapılması gerekmemesi de bu taşıma türünün avantajları arasındadır.

Havayolu taşımacılık hizmetinin belirgin bir özelliği talep dalgalanmalarına karşı dinamik olmamasıdır. Uçuşta boş kalan koltuk ya da taşıma bölümleri satış fırsatı tamamen kaybolur. Bu özelliği sebebiyle havayolu işletmeleri kapasitelerini etkili bir şekilde yönetebilir olmalıdır. Aksi durumda birim maliyetlerin artması söz konusudur.

Havayolu hizmetleri genellikle tek bir müşteri-firma için değil toplu hizmet olarak sunulur. Bu sebeple mümkün olduğunca çok müşterinin memnuniyetini sağlamak havayolu işletmelerinin başarısı açısından önem taşır.

Havayolu Taşımacılığı Hangi Yönleri ile Dezavantaja Sahip

Uzun mesafeler için hız açısından gerek yük gerekse yolcu taşımacılığında hava yolu taşımacılığı avantajlı olsa da birim taşıma maliyetleri yüksektir. Bu sebeple uzun mesafelerde daha çok küçük hacimli ve kıymetli yüklerin havayolu ile taşınması tercih ediliyor. Büyük yüklerin taşınması için birim maliyetin yüksekliği sebebi ile hava yolu genellikle tercih edilmiyor.

Teknik aksaklıklar sebebiyle uçuşların iptal edilmesi ya da gecikmesi söz konusu olabilir. Ayrıca havayolu taşımacılığında hava koşulları da uçuşların rötar yapmasına ya da iptal edilmesine sebep olabiliyor. Uçuş gecikmeleri ve iptalleri birim maliyetleri artırıyor, algılanan hizmet kalitesini düşürebiliyor.

Hava taşımacılığında kara ulaşım araçları ile transfer gerektiğinden yüklerin birkaç kez yükleme-boşaltma yapılması gerekebiliyor. Bu da hava taşımacılığı için bir dezavantaj oluşturabiliyor.

Havayolu Taşımacılık Sektörünün Kapsamı

Kapsamlı bir paydaş ve bileşen yapısı olan havayolu lojistik sektörü kapsamında yer alan belli başlı hizmetler, birimler ve işletmeler şunlardır:

  • Havaalanları konum, saha, altyapı ve üstyapıları
  • Havaalanı ve havayolu işletmecilikleri
  • Hava trafik kontrol hizmetleri,
  • Bakım, ikram ve eğitim hizmeti firmaları ve ekipleri
  • Lojistik firmaları
  • Havacılık faaliyetlerinin ulusal ve uluslararası kurallara göre koordinasyonu ve denetimi faaliyetlerini kapsamaktadır.

Havayolu Taşımacılığında Verimi Etkileyen Faktörler

Havaalanları bina, tesis gibi donatıları içeren ve uçakların iniş ve kalkıştaki hareketlerini yaptığı sahayı ifade ederken; havalimanları ise yurt içi ya da yurt dışı havayolu taşımacılığı için gerekli olan teknik ve ticari kuruluşların bütününü ifade eder. Havalimanları tüm yapının yerleştirilmesini, işletilmesini ve geliştirilmesini sağlayan bir işletmedir. Havalimanlarında yük indirme-bindirme ve taşıma hizmetlerinin aksaması hava taşımacılığının hız avantajını olumsuz etkileyebilir.

Havaalanlarının şehir merkezinin dışında olması ve her yerde olmaması sebebi ile hava taşımacılığında karayolu ile aktarma yapılması gerekir. Aktarma işlemleri hem yolcu hem de yük taşımalarında söz konusu olmakta. Taşınan malların havaalanından kara ulaşım araçları ile hinterlant bölgeye taşınması gerekmektedir. Bu aktarmaların hızı ve kalitesi hava taşımacılığının hızını ve kalitesini etkiler. Havaalanlarının teknik yeterlilikleri, alan büyüklüğü, altyapı ve üstyapıları bu transferler için önem taşır. Havayolu taşımacılığının hızını etkileyen diğer havalimanı özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Havalimanının depolama kapasitesi
  • Havalimanının aktarma fonksiyonu,
  • Teknolojik yeterlilik düzeyi,
  • Yeterli ekipmana sahip olması
  • Geniş alana sahip olması gibi özelliklere bağlıdır.
  • İçerisinde yer alan taşıma firmaları

Esalco Lojistik, zamanında gerçekleşen teslimatın günümüz koşullarında önemini bilerek, hava taşımacılığında tecrübesini ve uzman kadrosunu etkin bir şekilde kullanıyor. Müşterilerinin iş verimi ve prestijleri açısından değerli olan sevkiyatların hızlı ve kaliteli gerçekleştirilmesi için geniş acente ağı ile hizmet veriyor. Sektör sıralaması olmaksızın Dünya’nın önemli ticari noktalarına havayolu taşımacılığı ile en ekonomik ve rekabetçi fiyatlar sunmaya çalışırken, nakliye bedellerini müşteri ihtiyaçları doğrultusunda belirliyor. Esalco Lojistik, teknoloji, eğitim ve çözüm odaklı hizmet anlayışı, uzman kadrosu, geniş acente ağı ve şeffaf güvenilir ilkeleri ile hizmet veriyor. Siz de en güvenli taşımacılık yöntemleri için Esalco Lojistik'in profesyonel kadrosu ile iletişime geçebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.