Çoğumuzun Başkentini Yanlış Bildiği 13 Ülke

Birçok ülkenin başkenti, o ülkenin en popüler ya da büyük şehriyle çoğu zaman karıştırılmaktadır.
Çoğumuzun Başkentini Yanlış Bildiği 13 Ülke

Dünyanın dört bir yanından insanlara “Türkiye’nin başkenti neresidir?” diye sorsak büyük çoğunluğun yanıtı İstanbul olur. Yüzlerce yıldır imparatorluklara başkentlik eden İstanbul’un Türkiye’nin en turistik ve tanınmış şehri olması şaşırtıcı değil.

Söz konusu ülkeler ve kıtalar coğrafyası olunca en pek çok insan tanınmış şehirler ile başkentleri karıştırabiliyor. Mesela ismini en çok duyduğumuz şehirler ülkenin başkentine kıyasla çok daha küçük hatta binlerce kilometre uzakta çıkabiliyor.

Peki kendinizi test etmeye ne dersiniz? Bakalım bu ülkelerden kaçının başkentini doğru biliyorsunuz?

Dünya Haritasını Açma Zamanı: Başkenti Yanlış Bilinen Ülkeler Hangileri?

1. Amerika Birleşik Devletleri

Yanlış Bilinen Başkentler

Dünyanın en büyük ve kalabalık ülkelerinden ABD’nin toplam 50 eyaleti var. Eyalet sistemini oluşturan büyüklü küçüklü 50 eyaletten oluşan ABD’de her eyaletinin kendi yasaları ve başkenti var.

Bu sebeple kafalarda biraz karışıklık yaratsa da Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington, DC’dir. Açılımı Kolombiya Bölgesi olan D.C kısaltması ile (Washington, District of Columbia) ismini devletin kurucusu George Washington’dan alıyor.

Büyük çoğunluk tarafından New York, Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti olarak düşünülüyor ancak doğru bilgi Washington.

ABD Anayasası’na göre New York ülkenin ilk başkenti ve şu an en kalabalık şehri.


2. Kanada

Kuzey Amerika’nın sakin ve oturaklı ülkesi Kanada, New York’tan birkaç adım yukarıda hemen Niagara Şelalesi’nin yanı başında.

ABD ile tatlı rekabetinin tarihi yıllar öncesine dayanan Kanada’nın tanınmış şehirleri de oldukça fazla.

“Kanada’nın başkenti neresidir?” diye sorsak, sorunun cevabını Toronto ve Vancouver olarak almamız çok muhtemel. Ancak Kanada’nın başkenti Ottawa ülkenin dördüncü büyük şehri.


3. Çin Halk Cumhuriyeti

Yanlış Bilinen Başkentler

Dünyanın en kadim kültürlerinden biri olan Çin’in birçok şehri başkent olmaya değer tarihi geçmişe ve stratejik öneme sahip. Hong, Kong, Şanghay, Pekin, Vuhan veya Xianmen... Çin’in başkenti hangisidir diye sorarsak doğru yanıt “Pekin” olur. Dünyanın Beijing adıyla da bildiği Pekin, dünyanın en büyük ve en yoğun nüfuslu metropollerinden de bir diğeri.


4. Avustralya

Güney yarımkürede bir kıtaya yayılan Avustralya’nın en bilindik şehri Sydney olmalı. Okyanus dalgalarını andıran Sydney Opera Binası’nı düşününce Avustralya’nın başkenti olamaya layık bir şehir olduğunu düşünmek işten bile değil, ancak durum biraz farklı.

Sydney değilse Melbourne’dur diye de düşünebilirsiniz ama maalesef o da değil. Avustralya’nın başkenti kıyıdan oldukça uzakta yer alan Canberra (Kanberra), 1913’ten beri başkentlik unvanını taşıyor. Yapay bir yerleşim yeri olarak oluşturulan başkent Canberra günden güne ününü ve ziyaretçi sayısını artırıyor.


5. Yeni Zelanda

Güney yarımküredeki takımada ülkesi Yeni Zelanda, Avustralya’nın güneyinde yer alıyor. Ülkenin başkenti sık sık adını duyduğumuz Auckland değil, Wellington’dır.

Uluslararası havalimanının yer aldığı Auckland genelde başkent olarak düşünülüyor ancak ülkenin başkenti belirlenirken konum olarak coğrafi merkezde yer alan Wellington olarak belirlenmiş.


6. Fas Krallığı

Kuzey Afrika’nın Cebelitarık Boğazı ile İspanya’ya dokunan noktasında uzanan Fas Krallığı, başkenti yanlış bilinen bir diğer ülke.

Dünyanın en bilindik filmlerinden biri olan Kazablanka ile aynı ismi taşıyan şehrin Fas’ın başkenti olduğu yaygın bir yanılgı.  İspanyolca Beyaz Ev anlamına gelen Kazablanka (Casablanca), ünlü bir liman kenti.

Marakeş de Fas’ın en çok turist alan şehirlerinden biri olmasına rağmen başkent değil.

Fas’ın başkenti kıyı şehri Rabat, önemli bir üretim ve öğretim şehri.


7. İsviçre

Yanlış Bilinen Başkentler

Alpleri, enfes çikolatası ve hiç şaşmayan saatleri ile ünlü İsviçre, en ünlü dünyanın kayak merkezi aynı zamanda. Yüz ölçümü olarak küçük olsa da dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri olan İsviçre’nin başkenti sanılanın aksine Zürih veya Cenevre değil Bern’dir.


8. Kazakistan

Orta Asya bozkırlarının modern ve geleceğe dönük yüzü Kazakistan’ın başkenti, ülkenin kuruluşundan birkaç yıl sonra, 1997’de Almatı’dan Astana’ya taşındı.

Gökdelenleri, modern mimari yapıları ve planlı şehirleşmesiyle dikkat çeken Astana, 2019 yılında ülkenin kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazaryev’in onuruna Nur-Sultan adını aldı.

Dünya genelinde halen Astana adıyla tanınan şehir, Kazakistan’da  görülecek yerlerin başında geliyor.


9. Hindistan

Yanlış Bilinen Başkentler

Hint kültürünün izlerini sürmek isteyenlerin sıklıkla ziyaret ettiği Mumbai ve Agra şehirlerinin Hindistan’ın başkenti olduğu düşünülse de ülkenin başkenti Yeni Delhi’dir.

Temeli 1911 yılında atılan Yeni Delhi, dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerin biri. Mumbai yerine başkent olarak Yeni Delhi’nin seçilmesindeki en büyük etmenlerden biri ise şehrin kültürel değeri ve ülkenin birçok önemli devlet kurumuna ev sahipliği yapması.  


10. Birleşik Arap Emirlikleri

Orta Doğu’da yedi emirliğin birleşmesi ile oluşan Birleşik Arap Emirlikleri, çölün ortasında yükselen şehirleri ile tanınıyor.

Dünyanın en varlıklı ülkeleri arasında yer alan Birleşik Arap Emirlikleri’nde insan eliyle oluşturulmuş mucize şehirler yer alıyor.

Bu şehirlerin en bilineni Dubai olsa da Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi olarak belirlenmiş.


11. Brezilya Federal Cumhuriyeti

Futbolun ve sambanın ülkesi Brezilya, Güney Amerika’nın en hayat dolu ülkelerinden biri. Ülkenin kalabalık nüfusu ve geniş yüz ölçümü hesaba katıldığında başkentin Sao Paolo olduğu yönünde yaygın bir görüş var.

Her yıl yüz binleri ağırlayan Rio Karnavalı’nın şehri Rio de Janerio da Brezilya’nın başkenti sanılsa da Brezilya’nın başkenti ülke ile aynı adı taşıyan Brasilia.


12. Güney Afrika Cumhuriyeti

Sizce Güney Afrika’nın başkenti hangisidir? Cape Town mı, Johannesburg mu?

Yaygın kanının tersine ikisi de değil. Güney Afrika’nın başkenti, 1910 yılında Pretoria (Pretorya) olarak seçilmiş.


13. İskoçya

Büyük Britanya’yı oluşturan ülkelerden İskoçya, aynı zamanda Birleşik Krallık’ın da bir parçası.

Ülkenin en büyük şehri Glasgow’un başkent olduğunu düşünen pek çok kişi bulunsa da Edinburgh, İskoçya’nın idari merkezi ve başkenti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum