Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Ağız ve diş sağlığımızı korumamızı sağlayan diş tellerini takmadan önce bilmemiz gerekenler nelerdir? İşte diş telleri hakkında bilinmesi gerekenler.
Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Diş teli tedavisi halk arasında söylendiği gibi sadece eğri dişlerin düzelmesini sağlamamaktadır. Tam anlamıyla diş sağlığı ve ağız sağlığını düzene sokarak korumaktadır. Peki diş teli kullanmadan önce bilinmesi gerekenler nelerdir?

İşte diş teli kullanacak kişilerin bilmesi gerekenler...

Neden Diş Teli Kullanılır?

Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Diş teli tedavisinin uygulama sebebi genel olarak kişilerin çene ve diş yapılarıdır. Çene bozuklukları, diş çapraşıklıkları, diş eğrilikleri, diş ayrılıkları ve konum bozuklukları nedeniyle uygulanan diş teli kullanılmadığı takdirde ileride kişiye büyük sorunlar yaşatabilir.

Bu nedenle geç olmadan ortodonti tedavisi uygulanmalıdır. Ortodonti tedavisi sonucunda kişilerde bulunan çene bozuklukları, diş çapraşıklıkları, ayrıklıkları, eğrilikleri düzelme gösterir ve daha estetik bir görünüme kavuşursunuz.

Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?

Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Genellikle metal braketler kullanılmaktadır fakat son yıllarda metal braketlerin yanı sıra porselen braketler, lingual braketler ve şeffaf plaklar kullanılmaya başlanmıştır. Genellikle yetişkinler sosyal yaşamlarında sıkıntı çekmemek adına bu diş tellerini tercih etmektedir.

Porselen braketler şeffaf ve cam görünümünde olduğu için metal braketlere oranla çok daha az görülüyor. Ancak çok yakından bakıldığı zaman görülebilir. Lingual braketler ise metal braketlerin dişin iç kısmından yani dil kısmından takılan çeşididir. Bu braketler kesinlikle görülmemektedir. Şeffaf plaklar ise takılıp çıkarılabilir tiptedir ve görülmemektedir.

Diş Telleri Takılırken Acı Duyulur mu?

v

Bu konuda genellikle endişe duyulur fakat diş telleri takılırken kesinlikle acı ya da ağrı hissedilmemektedir. Diş teli takıldıktan sonra en fazla 1 hafta hafif ağrı ve acı hissedilir. Bunun sebebi ise ağzın braketlere ve ark tellerine alışma durumudur.

Diş Telleri Nasıl Takılır?

Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

İlk olarak ağıza ağızlık takılıyor. Bunun sebebi ağızın gerilmesini sağlamak ve işlemi daha kolay yapmaktır. Doktor açısından bu durum önemlidir. Ağız belli bir süre gergin ve açık duracağı için biraz rahatsızlık duyulabilir fakat acı ya da ağrı hissettirmez.

Daha sonra dişlere gerekli olan yapıştırıcı madde sürülüp, braketler tek tek yapıştırılıyor. Tüm braketler yerleştirildikten sonra ark telleri braketlerin arasından geçirilip işlem tamamlanıyor.

Tedavi İçin Diş Çekilmeli mi?

Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Bu durum kişiden kişiye göre değişmektedir. Çünkü her kişinin çene ve diş yapısı farklıdır. Bu nedenle her kişide farklı karar verilmelidir. Bazı kişilerin çene yapısından dolayı tüm dişlere yer bulunmamaktadır. Bu durumda diş çekimi yapılır fakat bazı kişilerde ise çekim yapmaya gerek yoktur. Bu duruma ortodontist karar vermektedir.

Diş Tellerinin Ağızdaki Hissi Nasıldır?

Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Diş telleri ilk takıldığında ağızda bir farklılık olduğu düşünülür. İlk olarak ağız kapanmakta zorlanabilir. Ayrıca braketler ve ark telleri ağız içinde yara oluşumuna neden olabilir. İlk hafta için bu durum normaldir. Sadece 1 hafta sürmektedir. Yaralar ve ağrılar da 1 haftayı geçmemektedir. Son olarak 3–5 gün ısırmada ve yemek yemede zorluklar hissedebileceğinizi belirtelim.

Diş Telleri Çürüklere Neden Olur mu?

Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Genel olarak diş tellerinin çürüklere yol açtığı doğru değildir. Bu durum hastanın ağız ve diş bakımına önem verip vermemesine bağlıdır. Diş teli tedavisi görmeyen kişilerde de bakteri ve yiyecek birikimi diş çürüğüne neden olmaktadır.

Bu durum diş teli tedavisi gören kişilerde daha fazla yaşanabilir çünkü diş tellerine ya da braket aralarında biriken artıklar diş çürümelerine neden olabilir. Eğer hasta diş bakımına ve diş teli bakımına özen gösterir ise çürük gibi durumları yaşamaz.

Yetişkinler Ortodonti Tedavisi Görebilir mi?

Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Genellikle küçük yaşlarda tedaviden kaçan kişiler yetişkin olduktan sonra tedavinin gerekli olduğuna inanarak tedaviye başlamaktadır. Bu yüzden ortodonti tedavisi gören hastaların çoğunluğunu yetişkinler oluşturuyor.

Randevulara Ne Sıklıkla Gidilir?

Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Randevuları doktor belirlemektedir. Genellikle 4 ya da 8 hafta arayla randevular gerçekleşmektedir. Randevulara mutlaka gidilmesi gerekir. Düzenli olarak kontrol edilmediği taktirde daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir.

Tedavi Sonrası Braket İzleri Kalır mı?

Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Braketler çıkarıldıktan sonra braketi yapıştıran yapıştırıcının izleri kalmaktadır fakat özel bir madde ile yapıştırıcı izleri çıkarılmaktadır. Yani hiçbir şekilde ortodonti tedavisi sonrasında dişlerde iz kalmaz.

Teller Konuşmaya Engel Olur mu?

Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Teller konuşmaya engel olmaz. İlk takıldığı hafta alışma süresinde konuşmada bozukluk ve sıkıntı yaşanabilir fakat 1 hafta sonrasında kişiler normal konuşmalarına geri döner. Peltek konuşma, "R" harfini söylememe gibi sorunlar ortaya çıkmaz.

Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Tedavi süresi kişiden kişiye değişmektedir çünkü her hastanın sorunu ve ağız yapısı farklılık göstermektedir. Bu durum bazı hastalarda kısa iken bazı hastalarda daha uzun süreyi kapsamaktadır. Genellikle diş teli tedavisi 18–24 ay arasında sürer fakat bazı hastalarda bu süre 18–30 ay arasına çıkabilmektedir.

En İyi Ağız Bakım Ürünleri Listesi

SıraMarkaFormEtkineoldu Puanı
1OpalescenceDiş MacunuBeyazlatma10/10
2SensodyneDiş MacunuKoruma10/9.8
3Listerine Cool MintAğız Bakım SuyuFerah Nefes10/9.9
4Luis BienTemizleme SuyuBeyazlatma10/9.7
5Dr. Darcey Diş SpreyiBakım SpreyiKoruma10/9.6
Amazon
Fiyatlarını Gör
Ağız Bakım
Ürünleri
Aradığın
Fiyatları Gör

En İyi Ağız Bakım Ürünleri Tavsiyesi

Diş teli hakkında bilinmesi gereken tüm bilgilerden bahsettik. İçeriğimizin bu kısmında ise en iyi ağız bakım ürünlerini inceleyeceğiz. İşte en iyi ağız bakım ürünleri.

1. Opalescence Diş Macunu

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Opalescence
Diş Macunu
Aradığın
Fiyatı Gör

En iyi diş macunları arasında yer alan Opalescence, özel formülü sayesinde diş ve diş eti hastalıklarının oluşumunu engelliyor. İlk kullanımdan itibaren dişlerinizi beyazlatan macun, bu sayede düzenli kullanımlarda bembeyaz bir gülümsemeye sahip olmanızı sağlıyor. Ayrıca mine ve dentin restorasyonu koruması sağlayan macunun diş minesinin aşınmasını engelleyeceğini söyleyelim.

2. Sensodyne Hasassiyet ve Diş Eti Diş Macunu

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Sensodyne
Diş Macunu
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize Sensodyne markasının hassasiyet için özel olarak geliştirilen diş macunuyla devam ediyoruz. İlk kullanımdan itibaren diş eti hastalıklarının oluşumunu engelleyen ürün, düzenli kullanımlarda diş minesini güçlendiriyor. Diş plaklarına karşı etkin bir şekilde savaşarak daha beyaz dişlere sahip olmanızı sağlayan diş macunu aynı zamanda hassasiyet sorununu çözüyor. Bu sayede hassasiyet yüzünden karşılaştığınız ağrılar son bulur.

3. Listerine Cool Mint

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Listerine
Ağız Bakım Suyu
Aradığın
Fiyatı Gör

Listerine Cool Mint'ın en popüler ağız bakım suyu olduğunu hepimiz iyi biliyoruz. Diş fırçasının ulaşamadığı yerlere ulaşarak dişler arasındaki bakterilerin temizliği sağlayan ürün, ilk kullanımdan itibaren daha sağlıklı olmanızı destekliyor. Etkili bir şekilde temizlik yaparak plak ve ağız kokusunun nedenlerini azaltan ağız bakım suyu, bu sayede daha ferah bir nefese sahip olmanızı sağlıyor. Ek olarak bu ürünün diş eti hastalıklarının oluşmasını engellediğini söyleyelim.

4. Luis Bien Aktif Karbon Diş Temizleme Tozu

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Luis Bien
Diş Temizleme Tozu
Aradığın
Fiyatı Gör

Sigara, yemek ve kahveden kaynaklanan lekeleri gidermeye yardımcı olan ürün, ilk kullanımdan itibaren daha beyaz bir gülümsemeye sahip olmanızı sağlıyor. Aktif karbon içeren formülü sayesinde sararmış diş tabakasını temizleyen toz aynı zamanda ağız kokusunun giderilmesini destekliyor. Böylelikle hem bembeyaz dişlere hem de daha ferah bir nefese sahip olursunuz.

5. Dr. Darcey Diş Spreyi

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Dr Darcey
Diş Spreyi
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemizi Dr. Darcey markasının diş spreyiyle bitiriyoruz. Yeni nesil formülü sayesinde bir anda ortaya çıkan ağrıları engelleyebilen ürün, bu özelliği sayesinde hassasiyet sorunu yaşayan kişilerin bir numaralı yardımcısı oluyor. Diş minesinin aşınmasını engelleyen sprey aynı zamanda diş üzerine koruyucu bir tabaka yerleştirerek çürümeleri engelliyor. Bu sayede hem ağrılara son verirsiniz hem de dişleriniz daha sağlıklı bir yapıya kavuşur.

İlginizi Çekebilir
Diş Teli Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Besinler

Diş teli takıldıktan sonra ne zaman düzelir?

Diş teli tedavisi gerçekten de çok uzun sürmektedir. Teller takıldıktan sonra hastanın doktor tavsiyesi doğrultusunda hareket etmesine bağlı olarak 1 yıl ile 2 yıl arasında sürebilir. Bu süre, dişlerinizin ne kadar yamuk olduğuna da bağlıdır. 1 yıldan daha kısa süren durumlara da rastlanılmıştır.

Diş teli aylık kontrolde ne yapılır?

Aylık kontrolde tel değişimleri yapılır. Diş hareketleri gözlemlenir ve doktorun tavsiye ettiği şeylere uyulur. Hastanın kontrolü aksatmaması tedavi sürecinin ilerlemesi için son derece önem arz eder.

Diş teli takmak dudak büyütür mü?

Diş teli takmak dudak şeklinin büyümesine ya da küçülmesine etki etmez. Hiçbir şekilde dudaklarınızda yamulma vb. gibi durumlar yaşanmaz. Aksi taktirde dudaklarınız daha doğal, güzel bir görünüme kavuşur.

Diş teli takıldıktan sonra ne yenir?

Diş teli takıldıktan sonra deniz ürünleri, yulaf ezmesi, omlet, çorba çeşitli, sıvı yiyecekler, yumuşak meyveler, yoğurt, patates püresi, yumurta, yumuşak sebzeler diş telinin takılı olduğu süreçte yenilebilir.

Diş teli her ay değişir mı?

Doktorunuz kontrol süresini 4 ile 6 hafta arasında verir. Doktor kontrolüne gittiğinizde teller değiştirilir. Genelde diş telleriniz her ay yenilenir. Diş teli en az 8 ay boyunca dişlerinizde kalmalıdır. Bir hastanın diş teli takma süresi 12 aydan başlar 30 aya kadar değişiklik gösterebilir.

Diş teli gülüşü değiştirir mi?

Diş telinin gülüşü değiştirme, çeneyi düzeltme, dişlerin yamulmasını önleme, yüz bozukluklarını engelleme olanağı vardır. Ortodonti tedavisi ile muazzam bir gülümsemeye, sağlıklı dişlere ve iyi bir çiğnemeye sahip olabilirsiniz.

Diş teli çıktıktan sonra dişler sallanır mı?

Diş teliniz ağızınızdayken dişler ilk olarak gevşer ve hareket eder. Düzeltilmiş pozisyonlarına geldikleri zaman eskisi gibi sıkılaşır. Diş teli çıktıktan sonra dişlerin sallanması gibi bir durum söz konusu değildir.

Diş teli çıktıktan sonra nasıl hissedilir?

Diş teliniz çıktıktan sonra gülümsemeniz farklı görünür, ağız yapınız dahi değişmiş olabilir. İlk halinizle şu anki halinizi kıyasladığınızda daha doğru bir gülüşe sahip olduğunuzu hissedersiniz. Diş tellerinizi çıkardıktan sonra dişleriniz ilk haftalar hassas olur. Beyazlatma tedavisi veya diğer diş ile ilgili tedavileri almadan önce 1 ya da 2 ay beklemeniz gerekir.

<

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.