Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken 7 Besin

Diş teli takanların dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Peki bu hususlar nelerdir? İşte diş teli takanların dikkat etmesi gerekenler.
Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken 7 Besin

Ortodonti tedavisine başlayan kişilerin uzmanın tedavi süresi boyunca verdiği talimatları yerine getirmeleri gerekir. Tedavi süreci hasta ve doktor arasında takım çalışması şeklinde devam etmelidir. Hastalar doktorun tavsiyelerini mutlaka uygulamalıdır. Ortodonti tedavide hastanın bilinçli davranması büyük önem taşımaktadır. Bu durum tedavinin düzenli ve sağlıklı ilerlemesi için gereklidir. Peki diş teli takan kişilerin tedavi haricinde dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir?

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Diş teli kullanımı sırasında yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu süreç içerisinde hem dişlerinizi hem de diş tellerinizi korumak mühimdir. İşte diş doktorlarının diş teli kullananlar için yiyecek ve içecekler hakkındaki fikirleri.

1. Yapışkanlı Yiyecekler

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Sakız çiğnemek, lokum yemek gibi durumlar braketlere yapışacağı için tüketilmesi kesinlikle yasaktır.

2. Asitli İçecekler

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Kola, soda ve asitli içeceklerin hepsinden uzak durmak gerekir. Eğer tüketilirse çok nadir tüketilmeli ve pipetle tüketilmelidir.

3. Sert Yiyecekler

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Sert yiyeceklere dikkat edilmelidir. Bu yiyecekler braketlere ve tellere zarar verebilir. Bu nedenle elma, armut gibi sert meyveler, pizza gibi yiyecekler ve biftek gibi et ürünleri kesilerek tüketilmelidir. Bu yüzden çatal bıçak kullanımına özen gösterilmelidir.

4. Kuruyemiş ve Çerezler

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Kuruyemiş, çerez ve cips kesinlikle tüketilmemelidir. Bu ürünlerin hepsi braketleri ve telleri yerinden oynatabilir. Bu nedenle tüketilmemesi gerekir.

5. Kabuklu ve Çekirdekli Yiyecekler

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Çekirdekli meyveler ve yiyecekler kesinlikle çekirdekleri çıkartılıp tüketilmelidir. Genellikle kayısı, erik, zeytin, kiraz gibi ürünler mutlaka çekirdekleri çıkartılarak tüketilir.

6. Fastfood Tarzı Yiyecekler

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Hamburger, tost ve sandviç gibi ürünler ise bölünerek, kesilerek yenmelidir. Küçük parçalar halinde tüketilmesi uygundur.

7. Sulu Yemekler

Diş Teli Takanların Dikkat Etmesi Gereken Yiyecekler

Özellikle makarna, çorba, sulu yemekler, tavuk ve deniz mahsulleri rahatlıkla tüketilebilir. Tavuk ise küçük parçalar halinde kesilerek yenmelidir. Bu yiyecekler yumuşak olduğu için hem hastaya kolay yeme rahatlığı sağlar hem de braket ve tellere zarar vermez.

En İyi Ağız Bakım Ürünleri Listesi

SıraMarkaFormEtkineoldu Puanı
1Opalescence Diş MacunuBakım10/10
2SensodyneDiş MacunuKoruma10/9.9
3 Listerine Cool MintAğız Çalkalama SuyuFerahlık10/9.9
4Luis BienTemizleme TozuBeyazlık10/9.8
5Dr. Darcey Diş SpreyiSpreyKoruma10/9.6
Amazon
Fiyatlarını Gör
Ağız
Bakım Ürünleri
Aradığın
Fiyatları Gör

En İyi Ağız Bakım Ürünleri Tavsiyesi

Diş teli takanların dikkat etmesi gereken noktalardan detaylıca bahsettik. İçeriğimizin bu kısmında ise diş teli takanların kullanabileceği ağız bakım ürünlerini inceleyeceğiz. İşte en iyi ağız bakım ürünleri.

1. Opalescence Diş Macunu

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Opalescence
Diş Macunu
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize Opalescence markasının diş macunuyla başlıyoruz. Şüphesiz en iyi diş macunları arasında ilk 3 arasında yer alan bu diş macunu, ilk kullanımdan itibaren dişin ihtiyaç duyduğu bakımı yapıyor. Bu sayede diş ve diş eti hastalıklarının oluşumu önleniyor. Kısa süre kullanımda bile dişlerde gözle görülür bir beyazlama sağlayan ürün aynı zamanda ağza ferahlık katıyor. Bu sayede hem ferah bir nefese hem de daha beyaz dişlere sahip olursunuz.

2. Sensodyne Hasassiyet ve Diş Eti Diş Macunu

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Sensodyne
Diş Macunu
Aradığın
Fiyatı Gör

Hassasiyet sorunları yaşayan kişiler için özel olarak geliştirilen Sensodyne diş macunu, kısa süre kullanımda bile hassasiyet sorunlarının çözülmesini sağlıyor. Düzenli kullanımlarda diş eti üzerine bakım yaparak oluşabilecek hastalıkları engelleyen ürün aynı zamanda diş minesini güçlendiriyor. Bu sayede diş minesinin aşınması yüzünden gerçekleşen ağrılar son buluyor. Son olarak plak oluşumunu engelleyen diş macununun daha beyaz bir gülümsemeye sahip olmanızı sağlayacağını belirtelim.

3. Listerine Cool Mint

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Listerine
Ağız Bakım Suyu
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemize Listerine markasının ağız bakım suyuyla devam ediyoruz. En iyi ağız bakım suyu olarak belirtebileceğimiz Listerine Cool Mint, düzenli kullanımlarda ağzı ferahlatmasının yanı sıra dişler arasındaki bakterileri ortadan kaldırmasıyla biliniyor. Bu sayede diş eti hastalıklarının oluşumu önleniyor. Özel formülü sayesinde diş plaklarına karşı savaşarak dişlerinizin beyazlamasını sağlayan ürün aynı zamanda diş minesi üzerindeki zararlı bakterileri ortadan kaldırıyor. Bu sayede diş minesinin çürümesi engelleniyor.

4. Luis Bien Aktif Karbon Diş Temizleme Tozu

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Luis Bien
Diş Temizleme Tozu
Aradığın
Fiyatı Gör

Tükettiğimiz bazı gıdalar yüzünden dişlerimizin üzerinde lekeler kalır. Bu lekeleri yok etmek için özel olarak geliştirilen Luis Bien Aktif Karbon Diş Temizleme Tozu, kısa süre kullanımda bile daha beyaz dişlere sahip olmamızı sağlıyor. Yeni nesil formülü sayesinde daha ferah nefese sahip olmanızı destekleyen ürün aynı zamanda aktif karbon içeriği ile diş plaklarını derinlemesine temizliyor. Böylelikle düzenli kullanımlarda gülümsemeniz bembeyaz olur.

5. Dr. Darcey Diş Spreyi

en iyi ağız bakım ürünleri

Amazon
Fiyatını Gör
Dr Darcey
Diş Bakım Spreyi
Aradığın
Fiyatı Gör

Listemizi ani gelişen ağrıları ortadan kaldırmasıyla bilinen Dr. Darcey Diş Spreyi ile bitiriyoruz. Özellikle hassasiyet sorunu yaşayan kişiler ani gelişen ağrılardan çok muzdarip olmaktadır. Bu gibi sorunu yaşayan kişiler için geliştirilen diş spreyi, ağrıyı ortadan kaldırmasının yanı sıra diş minesinin üzerine koruyucu bir katman yerleştiriyor. Bu sayede hem ağrılarınızdan kurtulmuş olursunuz hem de diş minenizin aşınmasını engelleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
Diş Teli Takacak Kişilerin Mutlaka Bilmesi Gereken Bilgiler

Titanyum teller yeme içmede sorun çıkartır mı?

Diş teli takıldıktan sonra yeme içme kısıtlaması bulunmamaktadır. Bu durum son zamanlarda kullanılan titanyum teller sayesinde gerçekleşmektedir. Titanyum teller sayesinde yeme içmede bir sorun yaşanmamaktadır fakat doktorların önermediği bazı yiyecek ve içecekler vardır. Bu gıdaların genel olarak tüketilmesi önerilmemektedir.

Diş teli olanlar ne yememeli?

Bazı yapışkan türü gıdalar diş tellerine zarar vermektedir. Ağızdaki teller ise oldukça hassastır. Bu nedenle bazı gıda ve içecekler zarar vereceği için önerilmez. Genellikle yapışkan türü yani sakız, lokum gibi ürünler diş tellerine yapışabilir. Hatta tellerin çıkmasına ve oynamasına neden olabilir.

Diş teli olanlar nasıl besin tüketmeli?

Sert meyveler ve yiyecekler ise ısırarak yenilmemeli, bıçakla dilimlenerek tüketilmelidir. Diş telleri hassas olduğu için ısırma hareketleri yapılmamalıdır. Genel olarak gıdalar çatal bıçak kullanılarak tüketilmelidir. Eğer bu konuda dikkat edilmez ise teller düşebilir. Özellikle bu duruma ilk hafta oldukça özen gösterilmelidir. Bu yüzden ilk haftalar kesinlikle yumuşak ve sulu gıdalar tüketilmelidir.

Diş teli ağrı yapar mı?

Ortodonti tedavisi başlayıp teller takıldığında ilk 24 saat bazı hastalar ağrı hissedebilir fakat çoğu kişide ağrı hissi yaşanmamaktadır. Eğer ağrı hissedilir ise doktorunuzdan ağrı kesici istemelisiniz. Genellikle 72 saat içinde diş tellerine alışılmaktadır. İlk hafta genellikle baş ağrısı hissedilebilir. Bu durum oldukça normaldir.

Diş teli ağızda yara yapar mı?

İlk hafta braketler ve teller ağızda, dudak kenarlarında birtakım yaralar oluşmasına neden olabilir. Bu durum oldukça normaldir çünkü braketlere ve tele alışma süresi olarak bu durum yaşanır. Yaralar acı verebilir ama bu yaralar oldukça hafiftir ve 1 hafta içinde geçecektir. Hatta 1 hafta öncesinde de geçebilir. Eğer bu yaralar 1 haftadan fazla devam ederse ya da yaralar geçmezse doktorun vereceği bir malzeme ile yara oluşumuna engel olabilirsiniz.

Diş teli yarasına ne iyi gelir?

Doktorunuzdan temin edeceğiniz balmumu maddesini braketlerin üzerine yerleştirerek, ağız içinde oluşacak yaralara engel olabilirsiniz. Balmumu bir diğer adı ile wax maddesini yemek yerken çıkarmak gerekir. Yemek sonrasında ise tekrar takılmalıdır.

Bazı durumlarda ise tüketilen yiyecekler braketlerin yerinden oynamasına neden olmaktadır. Bu durumlarda hemen ortodonti uzmanına başvurmalısınız. Eğer bu durum dikkate alınmaz ise tedavinin ilerlemesi engellenir. Braketlerin üzerindeki lastiklerin birinde düşme olur ise ya da farklı sorunlar meydana gelirse doktorunuzu arayarak bilgi almanız gerekir.

Diş teli kaç gün acıtır?

Dişleri yavaş çeken diş tellerinin basıncı 1 hafta kadar sürmektedir. İlk bir hafta dişlerinizin ağrıması normaldir. Acıyı dindirmek için sulu besinlerin tüketilmesi önerilir. Diş tellerinin işe yaraması için periyodik olarak sıkılması gerekir.

<

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum