Bebeklerde ve Çocuklarda Bronşiolit Hastalığı

Özellikle bebeklerde ve çocuklarda görülen bronşiolitin ne olduğunu, nasıl geçeceğini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Bebeklerde ve Çocuklarda Bronşiolit Hastalığı

Bebeklerde ve çocuklarda meydana gelen bronşiolit hastalığı oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Akciğerlerdeki küçük hava yollarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bu hastalık, gerekli sıvı ve besinlerin verilmesi durumunda kısa süre içerisinde tedavi edilebilmektedir.

Bronşiolit, soğuk algınlığıyla aynı belirtileri göstermesi sebebiyle ilk zamanlarda fark edilmeyebilir. Bu yüzden içeriğimizde bronşiolitin ne olduğunu, belirtilerini, bulaşma yöntemlerini, teşhis ve tedavi yöntemlerini, korunmak için yapılması gerekenleri ve evde tedavisini detaylıca anlatacağız.

İşte bronşiolit hakkında tüm bilinmesi gerekenler...

Bronşiolit Nedir?

bebeklerde ve çocuklarda bronşiolit

Akciğerlerde bulunan küçük hava yollarının iltihaplanmasına bronşiolit denir. Bronşiolitin en temel sebebi mikroorganizmalardır. Bronşiolit tekrarlama olasılığı olan, bebeklerde nefes darlığına kadar neden olabilen ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır.

Bronşit ve bronşiolit birbirinden farklı hastalıklardır. Bronşiolit akciğerdeki küçük hava yollarının iltihapla tıkanması durumudur. Bronşit ise akciğerdeki büyük hava yollarının iltihapla tıkanması demektir. Bronşiolitin gerçekleşmesinin en büyük sebebi, aile içinde yaşanan gribal durumdur. Bu nedenle çocuklarınızı mümkün olduğunca gribal hastalığı bulunan kişilerden uzak tutmaya çalışmalısınız.

Bronşiolit Belirtileri Nelerdir?

bebeklerde ve çocuklarda bronşiolit

Bronşiolitin belirtileri arasında şiddetli kuru öksürük, hızlı ve hırıltılı solunum, nefes alırken kısa kısa duraklamalar, altını ıslatma, kusma, kalp hızı artışı, hafif ateş ve soluk alıp vermede güçlüktür.

Bronşiolit belirtileri genellikle hafif ve orta seviyede görülür. Normalde 2 hafta sonra belirtiler yavaş yavaş kendiliğinden geçer. Burada ebeveynlere önemli görevler düşmektedir. Bronşiolit olan çocuklarını sürekli takip etmeli, belirtilerin şiddetlenip şiddetlenmediğinin takibini devamlı yapmalıdırlar.

Bronşiolit belirtileri virüs vücuda girdikten 1-2 gün sonra ortaya çıkar. Belirtileri soğuk algınlığı ile benzer olsa da bronşiolitte gitgide kötüleşen bir öksürük ve nefes alıp vermede zorluk görülür.

Bronşiolit Nasıl Bulaşır?

bebeklerde ve çocuklarda bronşiolit

Bronşiolit bir takım virüsler ile bulaşan ve her yaşta kişide görülebilen, ancak en çok 2 yaş altı çocuklarda görülen bir hastalıktır. Hastalığın yayılması ise kişinin öksürmesi, hapşırması sonucu havaya yayılan mikroskobik zerrecikler sonucu oluşur. Virüs başka bir şekilde yani kapı kolu, oyuncak gibi yüzeylere temas edip, daha sonra elin buruna yada ağıza sürülmesiyle de bulaşır. Bebeği bronşiolit olan ailelerin bebeklerinin özellikle kreşe gitmesi, okula giden kardeşleri olması dikkat çeken ayrıntıdır.

Virüs vücuda girdikten sonra akciğerlerde bulunan bronşlara kadar ulaşır. Virüs girdikten sonra bronşlar şişer. İltihapla dolan bronşlar daha sonra hava kanallarını tıkayarak, bebeğin nefes alıp vermesini zorlaştırır. Bu hastalığın bebeklerde çok görülmesinin nedeni ise bebeklerin hava kanallarının tam olarak gelişmemesinden kaynaklanır.

Bronşiolit Teşhisi Nasıl Konur?

bebeklerde ve çocuklarda bronşiolit

Doktor şikayetleri dinledikten sonra, bebeğinizin nefes alıp verişini dinler. Bebeğinizin kaç kere idrar yaptığını sorduktan sonra teşhisi koyabilir. Ancak belirtilerden dolayı astım gibi bir hastalıktan şüphelenirse o zaman kan ve idrar testleri isteyebilir.

Bronşiolit Tedavisi

bebeklerde ve çocuklarda bronşiolit

Bronşiolit tedavisinde ilk amaç hastanın rahat nefes alıp verişini sağlamaktır. Eğer bebeğiniz 3 aylıktan küçük değilse ve hastalığı çok ağır seyretmiyorsa bronşiolit tedavisi evde yapılabilir. Bronşiolit tedavisinde antibiyotiklere yer verilmemelidir. Hastaya sıvı ve besin takviyesine devam edilmeli, solunum ile ilgili problemler ortaya çıkarsa doktora başvurulmalıdır.

3 aydan küçük bebeklerin, kalp ve akciğer hastalığı olanların, erken doğan bebeklerin, 1 yaşın altında olan bebeklerin, sıvı alımı ve beslenme zorluğunun ortaya çıktığı bebeklerin, tedaviden sonra hala devam eden solunum sıkıntısı yaşayanların ve genel durumu ağır olan hastaların hastaneye yatırılması gerekir.

Hastaneye yatırılan bronşiolit hastalarının akciğerlerinin düzgün bir şekilde havalanmasını sağlanmalı ve nemli oksijen tedavisi uygulanmalıdır. Ayrıca hastanın daralan bronşlarını açmak için özel bir cihaz kullanılır ve sıvı kaybı yaşayan hastaya sıvı tedavisi uygulanır. Bronşiolit hastalarının hastaneye yatırılmasındaki temel amaç, sıvı ve oksijen kaybını yeniden dengelemek ve olabilecek komplikasyonlara karşı bebeği korumaktır.

Bronşiolitten Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

bebeklerde ve çocuklarda bronşiolit

Bronşiolit virüslerinden hem kendinizi hem de çocuklarınızı korumak için çeşitli tedbirler alabilirsiniz. Bu önlemler arasında tek kullanımlık mendiller kullanmak, sık sık el yıkamak, çocuklarınızın eşyalarını ara ara silmek, kullandığınız eşyaları sık sık yıkamak, çocuğunuzu grip olan kişilerle aynı ortamda tutmamak yer alıyor.

Bronşiolitin Evde Tedavisi

bebeklerde ve çocuklarda bronşiolit

Bebeğiniz bronşioliti hafif belirtilerle geçiriyorsa, evde uygulayacağınız bir takım yöntemlerle bronşioliti en kısa sürede atlatabilirsiniz. Bronşioliti evde tedavi edebileceğiniz yöntemler arasında bebeğinizi dik tutmak, bol sıvı takviyesi yapmak, bebeğinizin bulunduğunu ortamın nemli olmasını sağlamak, bulunduğu ortamın havasını temizlemek ve tıkanıklığı açmak için tuzlu su kullanmaktır.


Benzer Tavsiye Önerileri
Bronşite Ne İyi Gelir?Bronşite İyi Gelen Bitkiler

Bronşiolit nasıl bir hastalıktır?

Bronşiolit, akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklık sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bebeklerde ve çocuklarda daha çok görülen hastalık, hastaneye yatırılacak kadar nefes darlığına neden olabilmesi nedeniyle aileler tarafından sıkıca takip edilmelidir.

Bronşiolit nasıl geçer?

Bronşioliti geçirmek için yeterli oksijen verilmeli, beslenme desteklenmeli ve gerekirse ilaç tedavisine başlanmalıdır. Çok fazla şiddetlendiği takdirde mutlaka bir doktora görünmeyi gerektiren hastalığın ilaç tedavisine de doktorunuzun onayıyla başlamanız gerekiyor. Aksi halde bu hastalık için ilaç tedavisi gerekli değildir.

Bronşiolit tehlikeli mi?

Normalde ağır olmayan bir hastalık olarak geçen bronşiolit, prematürelerde, beslenme bozukluğu olanlarda, kalp ve akciğer rahatsızlığı yaşayan bebeklerde ciddi takibi gerektirebilir. Bu yüzden bebeğinizin sağlığına göre ve hastalığın belirtilerine göre doktorunuza gitmenizi öneririz.

Bronşiolit tedavisi ne kadar sürer?

İyi huylu hastalıklardan birisi olan bronşiolitin tedavisi normal şartlar altında bir ay içerisinde tamamlanmaktadır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği olan ilaçlar kullanılan tedavide nefes almada güçlük çekenler için nefes açıcı da verilebilir.

Bronşiolit ilerlerse nasıl olur?

Bronşiolit hastalığı ilerlediği takdirde burun kanatları solunuma iştirak eder ve solunum zorlaşabilir. Oksijen düzeyinin düşmesi ve morarma bu yüzden gelişebilir. Bu belirtiler olduğu takdirde mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Bronşiolitin geçtiğini nasıl anlarız?

Akciğerlerde tıkanıklığa neden olan bronşiolit, şiddetli kuru öksürük, hızlı ve hırıltılı solunum, nefes alırken kısa kısa duraklamalar gibi belirtiler göstermektedir. Eğer bu belirtiler azaldıysa ya da tamamen gittiyse bronşiolitin geçtiğini anlayabiliriz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.