Bronşite Ne İyi Gelir? Bronşite İyi Gelen 15 Bitkisel Çözüm

Yaygın olarak görülen bronşite karşı bitkisel tedavi yöntemlerini sizler için derledik. İşte bronşite iyi gelen en iyi bitkiler.
Bronşite Ne İyi Gelir? Bronşite İyi Gelen 15 Bitkisel Çözüm

Bronşların iltihaplanmasıyla oluşan bronşit hastalığı, sigara içmek, astım, hava kirliliği ve endüstriyel kimyasallarla temas etmeden dolayı ortaya çıkmaktadır. Hemen tedavi edilmezse hayatımıza olumsuz etkilerde bulunan bronşite iyi gelen bitkileri içeriğimizde derledik.

Bronşite iyi gelen bitkiler sığır kuyruğu, meyan kökü, ginseng, okaliptüs, ekinezya, nane, sarımsak, zencefil, karaturp kökü, zerdeçal, bal, ıhlamur çiçeği, soğan, rezene ve susamdır. Bu bitkileri tüketerek bronşit rahatsızlığından kurtulabilirsiniz.

Bronşite İyi Gelen Bitkiler Listesi

SıraBitkiEtkisi
1Sığır KuyruğuBalgam Söktürücü
2Meyan KöküYatıştırıcı
3GinsengKoruyucu
4OkaliptüsBalgam Söktürücü
5EkinezyaBağışıklık Sistemini Güçlendirir
6NaneBalgam Söktürücü
7SarımsakEnfeksiyonlarla Mücadele Eder
8Zencefilİltihap Önleyici
9ZerdeçalNefes Tıkanıklıklarını Giderir
10Karaturp KöküBronşları Açar
11Ihlamur ÇiçeğiBalgam Söktürücü
12Balİltihabı Azaltır
13SoğanBalgam Söktürücü
14SusamBronşları Açar
15Rezeneİltihap Önleyici

İşte bronşite iyi gelen doğal çözüm yöntemleri...

1. Sığır Kuyruğu

bronşite iyi gelen bitkiler

Öksürüğe karşı oldukça etkili olan sığır kuyruğu, dünyanın pek çok bölgesinde öksürüğe karşı bitkisel tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır. Balgam söktürücü özelliğe sahip olan sığır kuyruğu, akciğeri mukus ve tıkanıklıktan temizler. Sığır kuyruğu tek başına kullanılabileceği gibi bitkisel toniklerle de karıştırılabilir. 

Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi sığır kuyruğu bitkisinin kullanımında da tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Sığır kuyruğu içeren bitkisel ürünleri kullanmadan önce mutlaka kullanım şekline ve dozajına dikkat edilmelidir.

2. Meyan Kökü

bronşite iyi gelen bitkiler

Şifa kaynağı olarak nitelendirilen meyan kökü, birçok sağlık sorunu karşısında etkili sonuçlar vermektedir. Kaşıntıya neden olan kuru öksürüğe karşı oldukça etkili olan meyan kökü, “müsilaj” adı verilen, boğaz ve yemek borusunu koruyan bir sıvı üretmektedir. Bu özelliği sayesinde kuru ve kaşıntılı öksürüğe karşı yatıştırıcı etki sağlar. 

Çay olarak tüketebileceğiniz meyan kökü öksürük probleminizin yanı sıra öksürüğün neden olduğu mide bulantısını da ortadan kaldırabilir. Ancak meyan kökü, kan basıncını yükselterek yüksek tansiyon problemine neden olabilir. Bu nedenle hipertansiyon ilacı kullanan kişilerin doktora danışmadan meyan kökü kullanmamaları önerilir.

3. Ginseng

bronşite iyi gelen bitkiler

Çok eski yıllardan beri Çin tıbbında kullanılan ginseng, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlayan tonik olarak nitelendirilir. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından yapılan araştırmada soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili bir koruma sağladığı belirtilmektedir. 

Oldukça faydalı bir bitki olan ginseng, akut bronşite karşı etkili bir koruma ve direnç sağlar. Bu nedenle bronşitten korunmak adına ginseng bitkisinden yararlanılabilir. Ginseng bitkisel ürünlerini eczanelerden ve sağlık destek ürünleri satan mağazalardan temin edebilirsiniz.

4. Okaliptüs

bronşite iyi gelen bitkiler

Balgam söktürücü özelliğe sahip olan okaliptüs aynı zamanda burun tıkanıklığını da açarak daha rahat nefes almanızı sağlar. Öksürüğü azaltmak için okaliptüs yağından faydalanabilirsiniz.

Bir tencere içine 3 su bardağı suyu kaynatın ve içine 10-15 damla okaliptüs yağı damlatın. Daha sonra sıcak sudan çıkan buharı soluyun. Bu sayede boğazlarınızın rahatlamasını ve ciğerlerinizde biriken mukusun çözülmesini sağlayabilirsiniz.

5. Ekinezya

bronşite iyi gelen bitkiler

Birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanılan ekinezya, soğuk algınlığına karşı koruma sağlayarak bronşit oluşumunu engelleyebilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttıran ekinezya, hastalığın tedavi sürecini kısaltır ve hızlı iyileşme sağlar.

6. Nane

bronşite iyi gelen bitkiler

Mutfağın olmazsa olmazlarından biri olan nane, içeriğindeki mentol sayesinde burun tıkanıklığını açar ve balgam söktürücü görevi görür. Gerek soğuk algınlığı tedavisinde gerekse bronşit tedavisinde sıkça nanenin etkilerinden faydalanılır.

7. Sarımsak

bronşite iyi gelen bitkiler

Bronşite iyi gelen bitkilerden birisi de bazı yemeklerimizde vazgeçilmezimiz olan sarımsaktır. Sarımsak, viral ve bakteriyel enfeksiyonları geçiren doğal bir antibiyotiktir. Sarımsak tüketerek enfeksiyonla mücadele edip vücudunuza destek olabilirsiniz.

8. Zencefil

bronşite iyi gelen bitkiler

Zencefil ishal, hazımsızlık, mide ağrısı gibi gastrointestinal semptomların tedavisine yardımcı olur. İltihap önleyici özelliği ile akut bronşit tedavisinde kullanılan zencefil, kuru öksürük ve balgam sökmek için de kullanılmaktadır. Tek yapmanız gereken birkaç bardak zencefil çayı tüketmektir.

9. Zerdeçal

bronşite iyi gelen bitkiler

Zerdeçal anti inflamatuar özelliğinden dolayı bronşite iyi gelir. 1 bardak sütün içerisine 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyin ve kaynatın. Bu karışımı günde 2-3 kere için. Gece uyumadan yarım saat önce içmeniz nefes tıkanıklıklarınızı engeller.

10. Karaturp Kökü

bronşite iyi gelen bitkiler

Bronşite iyi gelen bir diğer bitki ise karaturp köküdür. Karaturpu soyup doğrayın ya da rendeleyin. Daha sonra suyunu çıkararak günde 1 fincan için. Suyunu sıktıktan sonra birkaç saat buzdolabında bekletirseniz içerisine şeker de katabilirsiniz.

11. Ihlamur Çiçeği

bronşite iyi gelen bitkiler

Balgam çıkarılmasına faydalı bitkilerden birisi de ıhlamur çiçeğidir. 1 tatlı kaşığı ıhlamur çiçeği 1 bardak kaynar suda demleyin biraz bekledikten sonra için. Bu kür tarifi ile balgam çıkarmanız kolaylaşacaktır. Günde birkaç kez tüketebilirsiniz.

12. Bal

bronşite iyi gelen bitkiler

Doğal antibiyotik olduğundan bal bronşlardaki iltihabı azaltır. Balı limon ve zencefille karıştırarak tüketmeniz daha etkili sonuçlar verir. Ek olarak soğan suyu ile balı karıştırırsanız bronşlarınızı açabileceğinizi söyleyelim.

13. Soğan

bronşite iyi gelen bitkiler

Bronşite iyi gelen bitkilerden bir diğeri ise soğandır. Doğanın bize sağlamış olduğu mucizelerden birisi olan soğan balgam söktürücü etkiye sahiptir. Soğan yemek veya 1-2 çay kaşığı soğan suyu içmek bronşların açılmasını sağlar.

14. Susam

bronşite iyi gelen bitkiler

Susam tohumu göğüs ağrılarına ve bronşite oldukça faydalıdır. 1 kaşık susam, 1 çay kaşığı keten tohumu ve 1 tutam tuzu bal ile karıştırın. Bu karışımı günlük olarak tüketirseniz bronşlarınızın kısa süre içerisinde açılacağına emin olabilirsiniz.

15. Rezene

bronşite iyi gelen bitkiler

Bronşlara iyi gelen bir diğer bitki ise rezenedir. Özellikle çay olarak tüketildiğinde vücudumuza birçok faydası olan rezene, tüm bunların yanı sıra bronşlarımızı da açmaktadır. İltihap önleyici özelliği sayesinde ciğerlerimizdeki enfeksiyonu hafifleten rezeneyi düzenli olarak tüketmenizi öneriyoruz.


İlginizi Çekebilir
Bronşite Ne İyi Gelir?Bebeklerde ve Çocuklarda Bronşiolit

Bronşite iyi gelen bitkiler nelerdir?

Sığır kuyruğu, meyan kökü, ginseng, okaliptüs, ekinezya, nane, sarımsak, zencefil, zerdeçal, karaturp kökü, ıhlamur çiçeği, bal, soğan ve susam bronşlara iyi gelen bitkilerdir. Bu bitkileri tüketerek bronşlarınızın açılmasını sağlayabilirsiniz.

Bronşit iltihaplanmasına ne iyi gelir?

Bronşlardaki iltihaplardan kurtulmak için C vitamini bakımından zengin yiyecekleri, zencefili, zerdeçalı, mantarı ve sarımsağı tüketebilirsiniz. Bu yiyecekler iltihap sökücü özellikte olması sayesinde kısa süre içerisinde sizi bu rahatsızlıktan kurtarıyor. 

Bronşları hangi bitki açar?

Bronşları açan bitkiler karaturp kökü ve susamdır. Bu iki bitkisel çözüm sayesinde bronşlarınızı açabilirsiniz. Bu gıdaları yemeklerinizle birlikte ya da sonrasında düzenli olarak tüketirseniz bronşlarınızın kısa süre içerisinde açılacağını göreceksiniz.

Çocuklarda bronşite ne iyi gelir bitkisel?

Çocuklarda bronşite iyi gelen bitkisel çözümler bal, zencefil, sarımsak, zerdeçal ve okaliptüs yağıdır. Bu bitkisel çözümleri kullanarak çocuğunuzun bronşlarını açabilir, iltihaplanmalı ortadan kaldırabilirsiniz.

Kronik bronşit hastaları ne yemeli?

Kronik bronşit hastaları öğünlerinde havuç, elma, kuru kayısı, domates, biber gibi sarı ve turuncu renkli, A vitamini bakımından zengin besinlere daha fazla yer vermelidir. Bu besinler kronik bronşitin neden olduğu etkileri en düşük seviyeye indirir.

Kronik bronşit tedavisi nasıl yapılır?

Kronik bronşiti tedavi etmek için doktorunuz hava yolunu açmaya yardımcı olan bronkodilatör gibi ilaçları önerebilir. Astımı olan ağır hastalar için ise steroidler kullanılabilir. Akciğerlere enfeksiyon sıçramışsa tedavide antibiyotiklere yer verilebilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum