Aşkabat'ta Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat, 750 binden fazla nüfusun yaşadığı ülkenin en büyük tarihi ve turistik açıdan önemli merkezidir. Aşkabat'ın gezilip görülmesi gereken yerlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Aşkabat'ta Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Gypjak Camii

gypjak-camii.jpg

İsmini Aşkabat’a bağlı bir köyden alan cami 2004 yılında yapılarak hizmete açıldı. Camiyi inşa ettiren Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov 2006’da vefat edince caminin yanında yapılan bir türbeye defnedildi. Hem camiyi hem de türbeyi muhakkak ziyaret edin. Başkent Aşkabat’a gelen turistler dininden asılı olmayarak bu muhteşem camiyi ziyaret etmektedirler.


Aşkabat Ulusal Müzesi

askabat-ulusal-muzesi.jpg

Ülkenin en önemli müzesi olarak bilinmektedir. Aşkabat Ulusal Müzesi’nde antik eserler, tablo ve resimler, heykeller, halı, kilim, kumaş, yerel giyimler başta olmakla 500 bin civarında koleksiyon sergilenmektedir. Bunun yanı sıra silahlar, takı, madalya, ev eşyaları ve vazolar ziyaretçilere sunulmaktadır. Çeşitli jeolojik kalıntılar ve bazı fosiller de müzede kendine yer bulmaktadır. Ülke tarihi hakkında genel bilgiye ulaşmak için başkent gezinizin öncelikli tercihlerinden biri Aşkabat Ulusal Müzesi olmalıdır.


Türkmen Halı Müzesi

turkmen-hali-muzesi.jpg

1994 yılında açılan kurum Aşkabat Ulusal Halı Müzesi olarak da anılmaktadır. Bu müze Türkmen halılarının en büyük koleksiyonlarına sahiptir. Özellikle 18-19 ve 20. Yüzyıllarda dokunan antika halılar büyük rağbet görmektedir. Türkmen Halı Müzesi’nde ülkenin Sovyet’ten kurtuluşunun onuncu yıldönümü adına 2001 yılında dokunan 301 metrekarelik dev halı da sergilenmektedir. Türkmen kültürünü en iyi yansıtan öğelerden biri olan el dokuma halıları görmek için müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.


Saparmurat Türkmenbaşı (Niyazov) Sarayı

saparmurat-turkmenbasi-sarayi.jpg

Türkmenistan’ın Kurbankulu Berdimuhammedov’dan önceki Cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov’un ikametgahı ve karagahı olarak kullandığı saraydır. Cumhurbaşkanı Niyazov 1985 yılından vefat ettiği 2006 senesine kadar burada yaşamıştı. Ülkedeki nadide yapılardan birisi olan Saparmut Yürkmenbaşı Sarayı’nın bahçesi de havuz, ağaç ve heykellerle doludur.


Nisa Antik Kenti

nisa-antik-kenti.jpg

Aşkabat’ın güneybatısında Bagir köyü yakınlarından bulunan bir antik kenttir. Bölgenin MÖ 250 yıllarında Perslere ait bir kraliyet binası olduğu düşünülmektedir. Arkeolojik araştırmalar bölgede türbelerin ve yağmalanmış hazinelerin bulunduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca bu antik bölgenin MÖ yaşanan depremlerden etkilendiği öğrenildi. 2007 yılından bu yana UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’ne dahil edilen Nisa Antik Kenti Aşkabat’ı gelen turistlerin uğrak mekanlarından biridir.


Monument of Neutrality (Tarafsızlık Anıtı)

tarafsizlik-aniti.jpg

1998 yılında inşa edilen üçayaklı bir yapıdır. Yapımına yaklaşık 12 milyon dolar harcanan anıt tam 75 metre yüksekliğindedir. Anıtın bir kısmı altın kaplamadır. Eşsiz ışıklandırma sistemiyle özellikle geceleri mükemmel bir görüntü oluşturmaktadır. Bu yapı turistik olarak da değer kazanmış ve ülke turizmine olumlu etki göstermiştir. Aşkabat seyahatinizde sizler de bu ilginç anıtı muhakkak görün. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.