Dubrovnik Gezilecek Yerler

Dubrovnik, Hırvatistan'ın en önemli tarihi ve turistik merkezlerinden biridir. Dubrovnik seyahatinde gezip görmeden bölgeden ayrılmamanız gereken tarihi ve turistik alanları sizlerle paylaşıyoruz.
Dubrovnik Gezilecek Yerler

Dubrovnik Gezilecek Yerler

  • Dubrovnik’deki müzeler
  • Dubrovnik’deki turistik noktalar
  • Dubrovnik’de nerede kalınır?
  • Dubrovnik otel önerileri
  • Dubrovnik şehir içi ulaşım imkanları
  • Dubrovnik’de ne yenir?
  • Dubrovnik restoran önerileri
  • Dubrovnik gece hayatı
  • Dubrovnik nerededir ve nasıl gidilir?

Dubrovnik Hakkında Bilgi

  1. Adriyatik kıyısında yer alan bir şehirdir.
  2. 50 bin kişi kadar nüfusu vardır.
  3. Dubrovnik’in para birimi Kuna’dır.
  4. Dubrovnik Card sayesinde toplu taşımalar kullanılabilmektedir.
  5. Babin Kuk diye anılan yerde şehrin otelleri toplanmıştır.
  6. Dubrovnik, Akdeniz ikliminin etkisindedir.
  7. Eski adı Ragusa’dır.

Old Town

Bu bölge UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’na alınmıştır. Küçük bir yer olmasına rağmen dolu dolu bir tarihi yansıtmaktadır. Ülkemizden de birçok turistin ziyaret ettiği bölgede yaklaşık 1.000 kişi yaşıyor. Surlarla çevrili bölge sizi Ortaçağ’a götürüyor. Kaleler ve eski evleri daracık yollar takip ediyor. Etrafta birçok kafe ve restoran da hizmet vermektedir. Ayrıca 600 yıllık bir mazisi olan şehir 17. yüzyılda Osmanlı hakimiyetindeydi.

old-town-dubrovnik.jpg

Adres: Old Town, Dubrovnik, Hırvatistan

Hırvatistan'da Gezilecek Yerler


Büyük Onofrio Çeşmesi

Şehirde en iyi bilinen anıtlardan olan Onofrio Çeşmesi, 1438-1444 yılları arasında Napolili bir mimar Pnofrio de la Cava tarafından yapılmıştır. Bu mimar aynı zamanda şehrin su şebekesini de planlamış olan mimardır. Zamanında bu yapı 2 katlı imiş ancak 1667 yılındaki depremde bu kısım harap olmuştur. Çeşmenin 16 adet bölmesi bulunmaktadır ve her bir bölmede bir rölyef mevcuttur.

buyuk-onofrio-cesmesi.jpg

Adres: Poljana Paska Miličevića, 20000, Dubrovnik, Hırvatistan

Hırvatistan Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Stradun Caddesi

Stradun Caddesi Hırvatistan’ın da sembollerinden biri olduğu gibi Dubrovnik şehrinin kalbidir. Bu cadde 300 metre uzunluğundadır. Stradun Caddesi, şehrin ticaret merkezi olduğu gibi aynı zamanda önemli kutlamaların ve festivallerin de akla gelen ilk adresidir. Yunancada cadde anlamına gelen ‘Pletea’ olarak adlandırılan alan, bölgedeki Venedik hakimiyeti sonrasında büyük cadde anlamına gelen ‘Stradun’ ismiyle anılmaya başlamıştır. Boylu boyuna uzanan caddede sağlı sollu alışverişin keyfini çıkarabileceğiniz mağazalar bulunmaktadır. Bu şehrin günlük yaşantısını ve atmosferini bu caddede turlayarak hissedebilirsiniz.

stradun-caddesi.jpg

Adres: 20000, Dubrovnik, Hırvatistan


Lokrum Adası

Dubrovnik’e yaklaşık 600 metre uzaklıkta bulunan bir adadır. Bir manastır ve bir botanik bahçenin bulunduğu Lokrum Adası’na Dubrovnik’ten sık sık feribot seferleri düzenlenmektedir. Burada birçok egzotik bitkiye rastlanmaktadır. Botanik Bahçe birçok farklı bitki türü getirilerek oluşturulmuştur. Ayrıca adaya getirilen tavus kuşları hızla çoğalmıştır. Lokrum Adası bu özellikleriyle her yıl on binlerce turisti bünyesine çekmektedir.

lokrum-adasi-dubrovnik.jpg

Adres: Lokrum Adası Dubrovnik, Hırvatistan


Minceta Hisarı

Minceta Hisarı (Tvrdjava Minceta), 1319 yılında inşa edilmiştir. Bu hasar şehrin surlarının önemli bir parçasıdır. Osmanlı’nın İstanbul’u fethi ile hisarın önemi de değişmiştir. Sonrasında dönem dönem tekrar kullanılmıştır. Günümüzde Dubrovnik şehrinin sembollerinden biridir.

minceta-hisari.jpg

Adres: Ul. Ispod Minčete 9, 20000, Dubrovnik, Hırvatistan


Dubrovnik Surları

Bu surlar UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaktadır. Ortaçağ’dan kalma en önemli koruma sistemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Tarih boyunca pek çok kez ekleme ve restore görmüştür. 14 ve 15. yüzyıllarda inşa edilen bu surların tam olarak güçlendirilmesi 17. yüzyılda gerçekleşti. Defansif olarak Avrupa’nın en dirayetli yapıları arasında gösterilen Dubrovnik Surları mutlaka görülmelidir.

dubrovnik-surlari.JPG

Adres: Poljana Paška Miličevića, 20000, Dubrovnik, Hırvatistan


Franciscan Manastırı ve Müzesi

Franciscan Manastırı, manastırın rahipleri tarafından 1347 yılında dünyanın ilk eczanelerinden biri olarak kurulmuştur. Günümüzde müze olarak hizmet veren manastır binası, 11. Yüzyıl’dan 19. Yüzyıl’a kadar biriktirilmiş birçok objeye, işlemeli porselenlere ve geniş bir kütüphaneye ev sahipliği yapmaktadır. Efsaneye göre manastırda bulunan altın ve gümüş sunaklar yangının sıcaklığına dayanamayarak erimiş ve Stradun Caddesi’ne akıp yok olmuştur. 

franciscan-manastiri-ve-muzesi.jpg

Adres: 20000, Dubrovnik, Hırvatistan


Çan Kulesi

Gradski zvonik u Dubrovniku (Çan Kulesi), 1444 yılında inşa edilmiştir. Yerel ustaların bir eseri olan Çan Kulesi, ilk yapıldığında çana vuran iki figür tahtadan yapılmıştır. Daha sonraları ise tahta figürler bronz olanları ile değiştirilmiştir. 1667 yılında meydana gelen deprem sonrasında kule eğilmeye başlamıştır. 1929 yılında güvenliği tehdit etmesi gerekçesi ile yıkılmıştır ve yerine yenisi inşa edilmiştir.

can-kulesi.jpg

Adres: Gradski zvonik u Dubrovniku, Dubrovnik, Hırvatistan


Mljet Adası

Adriyatik Denizi’nde yer alan adada yaklaşık 1.200 kişi yaşamaktadır. Adada yaşayanların tamamına yakını Hırvatlardan oluşmaktadır. Belirli sürelerle Dubrovnik’ten Mljet Adası’na feribotlarla ulaşım gerçekleştirilmektedir. Yolculuk yaklaşık 2 saat sürüyor. Ancak yolculuğun sonunda sizleri yemyeşil cennet gibi bir ada karşılıyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında ada turistlerle dolup taşıyor. Adayı bisiklet ve yürüyüş yolları sayesinde kolayca keşfedebilmeniz mümkün.

mljet-adasi.jpg


Dubrovnik Katedrali

Dubrovnik Piskoposluğunun merkezi konumundaki Roma Katolik kilisesidir. Bu katedral etrafındaki birçok kilise, kale ile beraber 10 ve 11. yüzyıllarda Romanesk tarzda inşa edilmiştir. Kuşatmalar sırasındaki tahribatlardan Dubrovnik Katedrali de nasibini almıştır. Ancak 17. yüzyılda aslına uygun olarak Barok ve Roman tarzda restore edilmiştir. Kilisenin kubbeleri mükemmel bir ustalıkla tasarlanmış içerisinde de birçok işleme ve tablolar yer almaktadır. Yüzyıllardır halkın en önemli manevi mekanı olan katedrali görmeyi ihmal etmeyin.

dubrovnik-katedrali.jpg

Adres: Ul. kneza Damjana Jude 1, 20000, Dubrovnik, Hırvatistan


Sponza (Rector) Sarayı

Sponza (Rector) Sarayı, Stradun Caddesi’nin bitiminde bulunmaktadır. 1516- 1522 yılları arasında 1667’deki büyük depremden önce inşa edilen Sponza Sarayı, bölgedeki en önemli eserlerden biri olarak kabul edilmektedir.Saray binası Gotik Miamari ve Rönesans Mimarisi’nin belirgin özelliklerini taşımaktadır.Sponza Sarayı’nda yıl boyu birçok konser, tiyatro gösterisi ve şiir dinletileri gerçekleşmektedir.

sponza-(rector)-sarayi.jpg

Adres: Ul. Pred Dvorom 3, 20000, Dubrovnik, Hırvatistan


Ploce Kapısı

Dubrovnik’te yer alan şehir kapılarından bir diğeri olan Ploce Kapısı (Vrata od Ploca), iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İç kısmı St. Luka olarak da bilinir. Oldukça alçak olup yaklaşık 2 metredir. İkisi de 15. yüzyılda açılmış sonrasında genişletme çalışmalarına tabi tutulmuşlardır.

ploce-kapisi.jpg

Adres: Ul. Vrata od Ploča, 20000, Dubrovnik, Hırvatistan


Lovrijenac Hisarı

Dubrovnik’in özgürlüğünün ve sonsuzluğunun simgesi olarak kabul edilen Lovrjenac Kalesi, tarihî şehrin batısındaki Pile Kapısı civarında kurulmuş olup 37 metre yüksekliğindedir. Şehri savunma amacıyla inşa edilmiş olan taş kalenin girişinde Latince “Özgürlük dünyanın hiçbir altınına satılmadı” yazmaktadır. Günümüzde Dubrovnik Yaz Festivali dâhilinde birçok tiyatro oyununa ev sahipliği yapmaktadır.

lovrijenac-hisari.jpg

Adres: Ul. od Tabakarije 29, 20000, Dubrovnik, Hırvatistan


Sipan Adası

Yaklaşık 500-600 kişinin ikamet ettiği ada Adriyatik Denizi’nde bulunuyor. Tarihi bilgilere istinaden adanın adına ilk kez 14. yüzyılın üçüncü çeyreğinde rastlanılmaktadır. Yaklaşık 16 kilometrekarelik küçük ve şirin bir adadır. Yüzmek, gezmek ve doyasıya kafa dinlemek için bölgedeki en ideal yerlerden biridir. Bisikletle kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz gibi adanın diğer noktalarına tekne, feribot gibi araçlarla ulabilirsiniz.

sipan-adasi.jpg

Adres: Sipan Adası, Dubrovnik, Hırvatistan


Dubrovnik Şehir İçi Ulaşım

Hırvatistan’ın en güzel şehirlerinden birisi olan Dubrovnik ulaşım konusunda oldukça kolay bir şehirdir. Şehre havayolu ile ulaşabileceğiniz gibi yakın şehirlerden otobüs ile de ulaşmanız mümkündür. Dubrovnik şehrinin dağınık yerleşimi turistleri oldukça zorlamaktadır, bu da insanları çoğu zaman toplu taşıma kullanmaya itmektedir.

dubrovnik-sehir-ici-ulasim.jpg

Gün içinde devamlı çalışan belediye otobüsleri Old Town’un ünlü Pile Kapısı önünden kalkmaktadır. Şehrin en çok kullanılan ulaşım alternatiflerinden birisi de taksidir. Fakat Dubrovnik’de bazı sokaklar sadece merdivenden oluştuğu için taksiler de otobüsler gibi ziyaretçileri gidecekleri yere en yakın mesafedeki caddeye bırakmaktadırlar. Dubrovnik Teleferiği ise daha turistik geziler için uygun bir alternatiftir. Ploce Kapısı’na yakın bir yerde durağı bulunan teleferiğe binerek muazzam bir Dubrovnik manzarası izleme imkanı yakalayabilirsiniz. Hop On Hop Off Otobüleri diğer şehirlerde olduğu kadar olmasa da Dubrovnik’de güzel bir şehir turu atabileceğiniz otobüslerdir. Gezi esnasında fotoğraf çekimi için mola verilmektedir. 

hirvatistan-ulasim.jpg


Dubrovnik’de Nerede Kalınır? 5 Otel Önerisi

Hotel Neptun Dubrovnik

Neptun Dubrovnik plaja 1 dakikalık yürüme mesafesinde yer almaktadır. Lapad Yarımadası'nda sakin bir sahil tesisi olan Hotel Neptun Dubrovnik, 2015 yılında yenilenmiştir. Hotel Neptun, Dubrovnik'in eski kent merkezine arabayla 10 dakika uzaklıktadır. Tesis bünyesinde spa uygulamaları ve gençleştirici masajlar sunulmaktadır.

hotel-neptun-dubrovnik.jpg

Adres: Kardinala Stepinca 31, Babin Kuk, 20000 Dubrovnik, Hırvatistan


Hotel Lero

Hotel Lero, Dubrovnik Eski Kenti'ne sadece 20 dakikalık yürüme mesafesinde yer almaktadır. Plaja 5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan tesis, Dubrovnik Eski Kenti'ne sadece 20 dakikalık yürüme mesafesindedir. Güzel bir şekilde döşenmiş odalar ve ücretsiz Wi-Fi sunan otel, Miramare Koyu'ndaki güzel plaja 600 metre mesafede yer almaktadır. 

hotel-lero.jpg

Adres: Iva Vojnovica 14, 20000 Dubrovnik, Hırvatistan


Hotel Petka

Hotel Petka'nın iki restoranında leziz Dalmaçya ve dünya yemekleri servis edilmektedir. Bu tesis plaja 17 dakikalık yürüme mesafesinde. Hotel Petka, Dubrovnik'in Eski Kent bölgesine 3 kilometre, Lapad Koyu'ndaki plaja ise 600 metre mesafededir. 

hotel-petka.jpg

Adres: Obala S. Radica 38, 20000 Dubrovnik, Hırvatistan


Hotel Lapad

Lapad Hotel, her 10 dakikada bir hareket eden yerel otobüsle kolayca ulaşabileceğiniz Dubrovnik'in Eski Kent bölgesine sadece 3 kilometre uzaklıktadır. Plaja 6 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan Hotel Lapad, büyük bir açık yüzme havuzu ve palmiye ağaçları ile çevrili tarihi bir binada yer almaktadır.

hotel-lapad.jpg

Adres: Lapadska obala 37, Lapad, 20 000 Dubrovnik, Hırvatistan


Hotel Ivka

Hotel Ivka, plaja 6 dakikalık yürüme mesafesinde yer almaktadır. Yemyeşil Lapad yarımadasında yer alan Hotel Ivka, sık geçen otobüs hatlarıyla (otobüs durağı: 50 metre) Dubrovnik'in Eski Kent bölgesine iyi bir şekilde bağlanmaktadır. Eski Kent'e otobüs veya arabayla sadece 15 dakikada ulaşabilir ya da 40 dakikalık bir yürüyüş yapabilirsiniz. Gruž Limanı arabayla sadece 5 dakika, merkez otobüs terminali ise yürüyerek 20 dakika uzaklıktadır.

hotel-ivka.jpg

Adres: Sv. Mihajla 21, Lapad, 20 000 Dubrovnik, Hırvatistan


Dubrovnik’de Ne Yenir? 5 Yemek Önerisi

Pasticada

Pasticada, Hırvatistan’ın en ünlü yemeklerinden birisidir. Bifteklerin özel bir sosla sotelenerek hazırlanan  Pasticada bu şehre ait yöresel bir Hırvat yemeğidir. 

pasticada.jpg


Zelene Menestra

Hırvat yöresine ait özel yemeklerden birisi olan Zelene Menestra, birçok sebzenin etle pişirilerek hazırlanmasıyla oluşan, Türk mutfağındaki yahni ile çok fazla benzerlik gösteren bir yemektir.

zelene-menestra.jpg


Cevapcici

Genellikle tüm balkan ülkelerinde de görülebilen Cevapcici yapımında yöresel farklılıklar göstermektedir. Köfte ve garnitürün bir araya gelmesiyle lezzet şöleni oluşturan bu yemek Dunrovnik’de de oldukça ünlü bir yemektir.

cevapcici.jpg


Medimurska

Hırvatistan'ın en kuzeyinde yer alan Medimurje bölgesine ait olan bu geleneksel tatlı; fındık, fıstık, elma, taze peynir, elma ve haşhaş tohumu kullanılarak yapılmaktadır. Kat kat şekilde yapılan Medimurska görenlerin iştahını açacak cinsten bir tatlıdır.  

medimurska.jpg


Pljeskavica

Pljeskavica, Balkan yöresine ait iç harcıyla hazırlanan köfteler kullanılarak hazırlanan hamburgerlere verilen isimdir. Bu şehirde oldukça ünlü olan bu lezzet kesinlikle denemeye değerdir.

pljeskavica.jpg


Dubrovnik’de Gece Hayatı - 5 Mekan Önerisi

Club Revelin

Revelin gece kulübü Dubrovnik’in en ünlü diskosudur. Bu kulübün eski kale eşsiz atmosferi modern müzik sesleri ile olduğunu, unutulmaz bir atmosfer yaratmaktadır. 

club-revelin.jpg

Adres: Ul. Svetog Dominika 3, 20000, Dubrovnik, Hırvatistan


Banjo Beach Club

Banje Beach Club, kumlu plajında bulunan lüks bir gece kulübüdür. Gün boyunca hizmet veren şık bar, çeşitli kokteylleri ve olağanüstü müzikleri ile misafirlerine kaliteli bir hizmet sunmaktadır. 

banjo-beach-club.jpg

Adres: Ul. Frana Supila 10A, 20000, Dubrovnik, Hırvatistan


Lazareti Club

Taş duvarları ile yerli ve yabancı turistlere muazzam bir gece atmosferi yaratan bu gece kulübü şehrin en iyi eğlence mekanlarından birisidir. Canlı performanslarıyla ünlü olan bu mekanda daha çok caz ve metal müzik çalınmaktadır.

lazareti-club.jpg

Adres: Ul. Frana Supila 10, 20000, Dubrovnik, Hırvatistan


Club Orlando

Club Orlando, geniş mekanında yüksek seste Indie müziğin dinlenebileceği, müziğin yanı sıra keyifli içkileri ve kaliteli hizmetiyle misafirlerine şık bir ortam eğlenceli bir atmosfer vadetmektedir.

club-orlando.jpg

Adres: Ul. 10, 20000, Dubrovnik, Hırvatistan


Casablanca

Casablanca, Hırvatistan’ın Dubrovnik şehrinde dans denilince akla ilk gelen mekanıdır. Oldukça eğlenceli bu mekanda gerçekleşen keyifli canlı performanslar ve yaratıcı kokteylleri ile misafirleri tekrar gelme isteği uyandırmaktadır.

casablanca.jpg

Adres: Hvarska 10, Ploce, 20000 Dubrovnik, Hırvatistan

NeOldu.com / Gezi Rehberi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.