Adıyaman’ın Meşhur Lezzetleri

‘Adıyaman’da ne yiyebilirim?’ diyorsanız yazımıza bir göz atın. İşte, Adıyaman’ın en meşhur lezzetleri…
Adıyaman’ın Meşhur Lezzetleri

Güneydoğu Anadolu Bölgesi yemek kültürü bakımından çok önemli bir yere sahiptir. Bölge insanının yemek zevkine düşkün olması da bu durumu ispatlamaktadır. Bu yazımızda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin mütevazı merkezlerinden Adıyaman’ın meşhur lezzetlerini sizler için derledik. Adıyaman’a yolunuz düşerse bu tatlardan birkaçını kesinlikle denemenizi tavsiye ediyoruz.

 

Meyir Çorbası

meyir-corbasi.jpg

Adıyaman’ın en meşhur çorbalarından biridir. Yolu Adıyaman’a düşen herkesin Meyir Çorbası’nı tatmadan buradan ayrılmamasını öneririz. ‘Nedir bu meyir çorbası diyorsanız?’ kısaca anlatalım. Bu enfes tat su ile yoğurdun buluşmasından nohut, pilavlık bulgur, yeşilbiber, patlıcan ve tereyağının kullanılmasıyla elde ediliyor.


 

Alaca Çorba

alaca-corba.jpg

Güneydoğu’nun mütevazı illerinden Adıyaman’ın yemek kültüründe çorbaların yeri çok önemlidir. Meyir Çorbası gibi ‘Alaca Çorbası’ da enfes bir tattır. Nohut, aşurelik buğday, yeşil mercimek ve yine tereyağının mükemmel bileşiminden elde edilir. Aduyaman ziyaretinizde sıcak bir çorba içme isteği hissettiğinizde bu lezeti deneyin.

Alaca Çorba Tarifi ve Yapılışı


 

Malhute Çorbası

muhlate-corbasi.jpg

Kırmızı mercimek ve pirincin muhteşem ahengini aksettiren bir çorba. Bölgede yaşayan herkesin sofralarının vazgeçilmezi olan Malhute Çorbası’nı mutlaka denemelisiniz. Adıyaman merkezindeki bütün lokantalarda bulabileceğiniz bir lezzet, kaçırmayın.


 

Adıyaman Tavası

adiyaman-tavasi.jpg

Adıyaman’ın en meşhur yemeği şüphesiz Adıyaman Tavası’dır. Koyun etinin kuşbaşı şeklinde hazırlanarak, kuyruk yağı ile harmanlanması ve patlıcan, domates, biber, sarımsakla bütünleşmesiyle elde edilen bir yemektir. Bölge insanının vazgeçilmezidir. Adıyaman’a gelip de ‘Adıyaman Tavası’nı tatmadan gitmeyin. Pişman olmazsınız.


 

Besni Tavası

besni-tavasi-.jpg

Adıyaman’ın Besni ilçesine ait bir lezzettir. Ancak bu tat bölge halkının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Hatta şehirde bulunan Besni kara fırınları civardaki evlerden gelen hazırlanmış ‘Besni Tavası’ yemeklerini hiçbir bedel almadan pişiriyor. Bunun karşılığında da insanlar fırından meşhur tırnak pidesi almadan gitmiyor. Patates, domates, biber, sarımsak ve etten hazırlanan ‘Besni Tavası’ kesinlikle denenmesi gereken bir tat.


 

Parmak Kebap

parmak-kebabi.jpg

Çoğunlukla ekmek fırınlarında ortaya yapılan bu yemek; etin, biberin, patlıcanın, domatesin güveçle buluşmasından ortaya çıkan şahane lezzeti sunar. Adıyaman’da acıktığınız zaman tercih edebileceğiniz bir lezzet de ‘Parmak Kebabı’dır.


 

Dövmeç

dovmec.jpg

Soyulmuş patlıcan, domates ve biberlerin mikserden geçirilerek püre halini alması ve üzerine ezilmiş sarımsakların ilave edilmesiyle meydana getirilir. Daha sonra cam bir kapta fırınlanan ‘Dövmeç’ üzeri kızarıncaya kadar bekletilir. Farklı ve denenmesi gereken bir lezzettir.


 

Karıştırmalı Pilav

karistirmali-pilav.jpg

Adıyaman’da pilav denilince akla ilk gelen ‘Karıştırmalı Pilav’dır. Bölgenin bütün lokantalarında kolaylıkla bulabileceğiniz bu lezzeti kesinlikle tercih edin. Bu pilav adını bulgur, et, biber ve baharatların karışımından alıyor. Adıyaman’ın en meşhur lezzetlerinden biridir.


 

Meyhane Pilavı

meyhane-pilavi.jpg

Meyhane Pilavı; kıyma, bulgur, soğan, biber, domatesin harmanlanmasıyla yapılan bir yemektir. Adıyaman’da çok sevilen ve tercih edilen bir lezzettir. Bu yüzden geziniz esnasında bu meşhur lezzeti tatmanız sizin için bir artıdır.

Meyhane Pilavı Tarifi ve Yapılışı


 

Kavurmalı Sıcak Köfte

kavurmali-sicak-kofte.jpg

Bu lezzet ince bulgur, kavurmalık et, soğan, sarımsak, maydanoz, salça ve baharatların harmanlanarak pişirilmesi ve içli köfte gibi yoğrulup küçük toplar haline getirilmesiyle oluşur. Yörenin en mükemmel lezzetlerindendir. Adıyaman’a konuk olduğunuzda muhakkak deneyin.


 

Adıyaman Çiğköftesi

adiyaman-cigkoftesi-001.jpg

Adıyaman’ın çiğköftesini anlatmaya gerek yok sanırım çünkü ülkemizin hangi bölgesinde yaşarsanız yaşayın. Her köşe başında bir ‘Adıyaman Çiğköftecisi’ görebilirsiniz. Adıyaman çiğköftesini Şanlıurfa’nın çiğköftesinden ayıran özelliği etsiz olarak hazırlanmasıdır. Bu lezzeti bir de çıkış yerinde tatmanızı öneririz.


 

Hıtap (kavurmalı, ot hıtabı)

hitap-001.jpg

Yufka şeklinde açılan hamurun içerisine kavrulmuş soğan, et, salça ve sarımsağın eklenerek kızartılmasıyla yapılır. Çok lezzetli bir yemektir. Aynı yemek et yerine çeşitli yeşilliklerden de yapılmaktadır. Hamur işi sevenlerin Adıyaman’a geldiklerinde mutlaka tatması gereken bir lezzettir.


 

Tene Helvası

tene-helvasi-001.jpg

Adıyaman’ın en meşhur tatlılarından biridir. Nişasta, pekmez, toz şeker, tereyağı, ceviz ve zeytinyağı, su bileşiminden ilde edilir. Adıyaman seyahatiniz sırasında canınız tatlı bir şeyler yemek istediğinde bu lezzeti deneyebilirsiniz.


 

Top Helvası

top-helvasi-001.jpg

Susam, ceviz, zeytinyağı, un ve pekmezin kavrulmasından sonra küçük toplar haline getirilmesi ile elde edilen bir tatlıdır. Çok farklı bir lezzettir. Kesinlikle tadına bakmanızı tavsiye ederiz.


 

Şıllık Tatlısı

sillik-tatlisi.jpg

Hamur, şeker, süt ve cevizden yapılan bu tatlı Adıyaman’a has bir lezzettir. Görüntüsü itibarıyla da çok çekicidir. Adıyaman’da fırsatınız olduğunda bu tatlıyı es geçmeyin.

Şıllık Tatlısı Tarifi ve Yapılışı

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum