Adıyaman'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Adıyaman'da birçok tarihi yaşayış yeri, kale, cami, kabir vs. bulunmaktadır. Bu yazımızda Adıyaman'ın gezilecek yerlerini sizler için derledik.
Adıyaman'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Adıyaman, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tarih kokan merkezlerinden biridir. Adıyaman’ın büyüleyici tarihi yapısı, her yıl bünyesine çektiği yerli ve yabancı on binlerce turisti büyülemektedir. Adıyaman’a yolu düşen herkesin bu şehrin tarihi bölgelerini, müzelerini, camilerini, kalelerini ve eski kabir ve anıtları görmeden gitmemelerini tavsiye ediyoruz. Adıyaman’ın gezilip görülmesi gereken yerlerini sizler için derledik.

 

Nemrut Dağı Ören Yeri

Adıyaman şehir merkezine yaklaşık 1 buçuk saat mesafede Kahta’yla arası ise yaklaşık yarım saat uzaklıktadır. Bahsettiğimiz alan Dünya’nın 7 Harikası’ndan sonra gelen güzelliklerden biri olarak gösterilmektedir. Ayrıca UNESCO’nun Kültür Mirası Listesi’nde de bulunmaktadır. Tam 2150 m yükseklikte yerleşmektedir. Kommagene Kralı I. Antikos’a burada bir kurgan yapılmıştır. Anıtın etrafına üzerinde tanrı, aslan ve kartalı simgeleyen yaklaşık 10 metre boyunda heykeller dikilmiştir. Bu tarihi eserleri görmek için bir gün mutlaka Adıyaman’a gitmelisiniz.

Adres: Adıyaman merkez ile Kahta İlçesi arasındadır. Adıyaman'a 87 Kahta'ya 43 km. mesafededir. 

nemrut-dagi-002.jpg

Arsameia Kutsal Alanı

Adıyaman’a bağlı Kahta’da bulunmaktadır. ‘Arsemeia Kutsal Alanı’ adını MÖ 3. yy.da kuran Arsames’ten almaktadır. Kurulduğu tarihten itibaren Romalılara ve hatta Orta Çağa kadar yaşayış merkezi şeklinde faaliyet göstermiştir.

Adres: Kahta İlçesi, Kocahisar Köyü.

arsameia-kutsal-alani.jpg

Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi'nde yaklaşık 22 bin tarihi eser ziyaretçilere sunulamktadır. Müzede Romalara, Bizansa, Selçuklulara, Osmanlılara it eserler sergilenmektedir. Adıyaman Müzesi'nde eserler etnografik ve arkeolojik olarak iki farklı bölümde ziyaretçilere gösterilmektedir. Yalnızca Pazartesi günleri kapalı olmakla birlikte diğer günler mesai saatleri içerisinde hizmete açıktır. 

Adres:Yenipınar, 02100 Adıyaman/Merkez

Telefon: (0416) 216 29 29

adiyaman-muzesi.JPG

Pirin Ören Yeri (Perre Antik Kenti)

Adıyaman merkezine 5-10 dakikalık mesafede Örenli Mahallesi’nde yer almaktadır. Bu şehir (Perre) Kommagene’ye ait en büyük yerleşim merkezlerinden biri olarak bilinir. Maalesef bu eserlerden çok azı kalmıştır. Yine de birçok kaya mezarı ve surlar büyk ilgi uyandırmaktadır.

Adres: Adıyaman merkezine 5 km. mesafede Örenli Mahallesi.

perre-antik-kenti.jpg

Derik Kalesi

Adıyaman’ın güzide ilçelerinden Sincik’te bulunan ‘Derik Kutsal Alanı’ iki büyük dağ arasında konuşlandırılmıştır. Tepeler 120 metreden yüksektir. Bölgede eski bir ibadet yeri Burada bir tapınak ve kutsal Temenus yer almaktadır.

Adres: Fatih Mahallesi, Sincik.

derik-kutsal-alani.jpg

Palanlı Mağarası

Taş Devri’nde insanlar tarafından istifade edilen bu mağaranın tarihi geçmişi MÖ 40 binli senelere dayanmaktadır. Taş Devrinde insanların taşların ucunu sivrilterek avcılıkta kullandığı ve aynı zamanda toplayıcılıkla uğraştığı bilinmektedir. Palanlı Mağarası’nın duvarlarında da yaşayış tarzlarını aksettiren av hayvanları (geyik, yabani keçi vs.) resimleri bulunmaktadır. En eski çağları yansıtan bu tarihi eserlerin ziyaret edilmesi gerekir.

Adres: Adıyaman'ın 10 km. kuzey bölümündeki Palanlı Köyü. 

palanli-magarasi.jpg

Turuş Kaya Mezarları

Bahsettiğimiz mezarlar Adıyaman ile Şanlıurfa’yı birbirine bağlayan yolda bulunan Turuş Köyü’nde bulunmaktadır. Bölge tamamen kayalıklardan meydana gelmektedir ve burada Romalılara ait olduğu saptanan 55-60 civarında mezar bulunmaktadır. Mezarların birkaç tanesinde insan ve hayvan figürlerine rastlanmaktadır.

Adres: Adıyaman-Şanlıurfa yolu üzerindeki Turuş Köyü.

turus-kaya-mezarlari.jpg

Malpınarı Kaya Anıtı

Adıyaman’a bağlı Durak Köyü Malpınarı Mezrası yakınlığındadır. Kitabe şeklinde bir anıttır. Adıyaman’daki kaya anıtları şehre farklı bir hava katmaktadır.

Adres: Adıyaman'a 35 km. uzaklıkta Durak Köyü'ne bağlı, Malpınar Mezrası.

malpinari-kaya-aniti.jpg

Haydaran Kaya Anıtı

Adıyaman’a bağlı Taşgedik Köyü’nde bulunmaktadır. Anıt Kommagene Kralı Mithridates ve Güneş Tanrısı Helios’u yan yana oluşunu simgelemektedir.

Adres: Adıyaman'ın 17 km. kuzeyindeki Taşgedik Köyü.

haydaran-kaya-aniti.jpg

Hısn-ı Mansur Kalesi

Şehrin merkezinde bulunan Hısn-ı Mansur Kalesi bir tepeye konuşlandırılmıştır. Uzunluğu neredeyse 25 metredir. Adıyaman’ın sembollerinden biridir ve şehri ziyaret eden herkesin görmesi gereken bir yapıdır.

Adres: Gölbaşı Caddesi, Adana/Merkez.

hisni-mansur-kalesi.jpg

Yeni Kale

Şehir merkezine yaklaşık 1 saatlik mesafede bulunan Kocahisar Köyü’nde bulunmaktadır. Yeni Kale’nin mimarisinde Ortaçağ’a ait izler taşısa da bu dönemden daha önce yapıldığı fark edilmektedir. Şu anki halini Memlük Devleti zamanından beri sürdürmektedir. Yeni Kale’de Kahta Irmağı’na çıkan bir tünel bulunmakla birlikte su kuyuları, cami ve hamam da yer almaktadır.

Adres: Adıyaman'dan 60 km. mesafede Kocahisar Köyü.

yeni-kale-001.jpg

Gerger Kalesi

Şehre bağlı Gerger semtinin Oymaklı Köyü’nde bulunmaktadır. Gerger Kalesi yüksek bir dağın üzerine Romalılar zamanında kurulmuştur. Daha sonra Selçuklular ve Osmanlı Devleti zamanında bazı surlar ve kontrol noktalarıyla güçlendirilmiştir.

Adres: Oymalıklı Köyü, Gerger İlçesi.

gerger-kalesi.jpg

Besni Kalesi

Besni Kalesi Hititlerin bölgeye bıraktığı tarihi miraslardan biridir. Bu kale aynı zamanda sınırları içerisinde bulunduğu Besni İlçesi’ne adını vermektedir. Osmanlı Devleti kalede bazı restorasyon ve eklemelere (cami, köprü vs.) giderek kullanmıştır. Birçok tarihi topluluğun mimarisini yansıtan Adıyaman’daki kaleleri muhakkak görmelisiniz.

Adres: Besni İlçesine 1 km mesafe.

besni-kalesi.jpg

Ulu Camii

Şehir merkezinde yer alan Ulu Camii Anadolu Selçuklu Devleti’nin parçalanmasıyla Güneydoğu’da kurulan Dulkadiroğulları Beyliği tarafından inşa edilmiştir. Yalnız günümüze gelene kadar defalarca restore edilmiştir. Adıyaman’a yolu düşen herkesin Ulu Camii’ni görmesini öneririz.

Adres: Ulucami Mahallesi.

ulu-camii.jpg

Çarşı Camii

Adıyaman’da Hacı Abdulgani adlı bir şahsiyetçe inşa ettirilen 1550 yapımı Çarşı Camii duvarları kesme taşla restore edilmiştir.

Ayrıca Adıyaman merkezinde Eskisaray Camii, Kap Camii, Yenipınar Camii gibi Osmanlı’dan kalma yapılar vakit buldukça görülmesi gereken yerlerdendir.

Adres: Kapcami Mah. Adıyaman/Merkez.

carsi-camii.JPG

Cendere Köprüsü

Adıyaman'ı daha efsunlayıcı kılan bir unsur da Cendere Köprüsü'dür. Yeryüzündeki en eski tarihe sahip köprülerden biri olan Cendere Köprüsü, şehrin turizmine çok büyük katkı vermektedir. Yaklaşık 1900 yıllık mazisi olan Cendere Köprüsü şu anda araç trafiğine kapalıdır. Adıyaman gezinizi bu köprüyle taçlandırmayı ihmal etmeyin. 
İl merkezine 55 kilometre uzaklıkta olan köprü, Kahta ve Sincik’i birbirine bağlar. Adıyaman’da yapacağınız tura Cendere Köprüsü’nün ihtişamını mutlaka dahil edin.

Adres: Eski Kahta Caddesi Adıyaman/Merkez

cendere-koprusu.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.