Her Çeşidiyle Diyet Dostu Olan Lahananın 10 Faydası
Bazı sebzeler vardır ki içerdikleri besin değerleri ve yararları sebebiyle onları hayatınızdan eksik etmemeniz gerekir. İşte o sebzelerden biri de lahanadır. İçeriğindeki birçok vitamin ve mineraller sayesinde vücudun çeşitli yerlerinde koruyucu ve onarıcı görev görür. Peki, lahananın faydaları nedir, lahana tüketmek nelere iyi gelir? Gelin, bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.
Lahananın Faydaları Nelerdir?
Değerli bir sebze olan lahananın sağlığa birçok yararı bulunur. İçeriğinde A, C, B vitaminleri ve magnezyum, sodyum ve potasyum yer alır. Lahanayı sofralarınızdan eksik etmemeniz için birçok neden var. Bu nedenlerden bazılarını sizin için sıraladık. Lahananın faydalarını okuduktan sonra onu öğünlerinizden eksik etmek istemeyeceksiniz.
İşte lahananın faydaları:
1. Serbest Radikalleri Önler
Vücutta oluşan serbest radikaller aşırı artış gösterirse DNA gibi temel hücrelerin yapısını değiştirir ve onları deforme edebilir. Bu da hızlı yaşlanma, kanser ve birçok hastalığa davetiye çıkarır. Lahanada bulunan antioksidanlar serbest radikallerle savaşır ve vücudu bu tür etkenlerin zararlarından korur.
2. İltihabı Azaltır
Sadece lahana değil lahananın suyu da sağlık için iyidir. Beyaz lahana suyunun faydaları arasında iltihap söktürücü özellik bulunur. Yüksek antioksidana sahip olan lahana suyu, vücuttaki iltihabın, ödemin ve zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. İdrar yolu enfeksiyonu gibi çeşitli enfeksiyon hastalıklarının üstesinden lahana suyu tüketerek gelebilirsiniz.
3. Göz Sağlığı Açısından Önemlidir
Lahananın faydalarından en bilineni de göz sağlığına iyi gelmesidir. İçerisinde bulunan beta karoten vücutta A vitaminine dönüşerek göz sağlığı için yarar sağlar. Göz sağlığı için en önemli vitaminlerden olan A vitamini kararakt gibi göz hastalıklarının oluşum süresini yavaşlatabilir, geze görme fonksiyonlarını artırabilir.
4. Diyetlerin Vazgeçilmezidir
Lahana yüksek oranda lif içerir ve bu yönüyle diyetlerde sıkça kullanılır. Lifli olduğu için sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Sindirim sistemini düzene sokarak daha hızlı kilo verilmesine ve diyetin daha etkili yapılmasına olanak tanır. Ayrıca uzun süre tok tutarak daha az yemek yemenizi sağlar.
5. Kalp Sağlığına Faydalıdır
Polifenol içeren lahana kalp dostu sebzelerden biridir. Lahananın faydalarından yararlanarak polifenol sayesinde kan basıncını düşürebilir, kolesterolü kontrol altına alabilirsiniz. Böylece kalp güçlenir, yüksek kan basıncının ve fazla yağların tahribatından korunmuş olur. Öğünlerinizde ve salatalarınızda lahanaya yer açarak kalbinize iyi bakabilirsiniz.
6. Enfeksiyonlardan Korur
Beyaz lahananın faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek bulunur. Çünkü beyaz lahana C vitamini bakımından çok zengindir ve C vitamini vücuda iltihap ve enfeksiyonlarla savaşma gücü verir. İçerisindeki yüksek lif oranıyla vücuttaki zararlı maddelerin ve fazla suyun atılmasını sağlar. Vücudu çeşitli rahatsızlıklardan korur.
7. Kemik Erimesini Önler
Lahana içeriğindeki kalsiyum, magnezyum ve potasyum sayesinde kemikleri güçlendirir. Erken yaşlarda yenilen lahana ile kemiklerde biriken kalsiyum sayesinde ileride yaşanabilecek kemik erimesi problemlerinin önüne geçilebilir. Birçok uzman kemik erimesine karşı lahananın sıklıkla tüketilmesi gerektiğinin altını çizer.
8. Sinir Sistemine Katkı Sunar
Lahana B vitaminleri açısından oldukça zengindir. B vitaminleri sinir sisteminin gelişmesine katkı sağlar. Beyaz ve mor lahananın fermentasyonu ile ortaya B12 vitaminleri çıkar. Sadece hayvansal ürünlerden alınabilen B12 vitamini lahananın fermentasyonu ile de alınabilir. Bu özelliği ile çok nadir olan lahana, beyin ve sinir sisteminin düzgün işlemesine katkıda bulunur.
9. Akne Oluşumunu Engeller
Lahananın içeriğinde bol miktarda kükürt bulunur. Hatta lahana pişerken ortaya çıkan kokunun nedeni de budur. Peki kükürt ne işe yarar? Lahanadaki kükürt ciltte oluşan akne, sivilce, egzama ve sedef gibi problemlerin düzelmesine yardımcı olur. Toksin attırıcı özelliğe sahip lahana, cildin güzelleşmesini sağlar.
10. C Vitamini Deposudur
Beyaz lahananın yüz gramı vücudun C vitamini gereksiniminin yüzde 40'ını karşılayabilir. Güçlü bir C vitamini kaynağı olan beyaz lahananın bu özelliğini kaybetmemesi için çok uzun süre pişmemesi ve taze olarak tüketilmesi önemlidir. C vitamini sayesinde vücudun bağışıklık sistemi güçlenir, vücut hastalıklara karşı daha dirençli hale gelir.
Havucun Faydaları | Limonun Faydaları |
---|---|
Brokolinin Faydaları | Pancarın Faydaları |
Ayvanın Faydaları | Portakalın Faydaları |
Beyaz lahana hangi hastalıklara iyi gelir?
Beyaz lahana göz, bağırsak, kalp, sinir sistemi, enfeksiyon ve aşırı kilo gibi birçok rahatsızlık ve hastalığa iyi gelmektedir. İçerisinde yer alan vitaminlerle vücudun birçok temel organına yarar sağlar, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklarla daha iyi savaşabilmenize olanak tanır. Düşük kaloriye sahip olduğu için rahatlıkla tüketilebilir.
Lahana hangi organa iyi gelir?
Lahananın iyi geldiği organlar arasında beyin, kalp, bağırsak ve göz bulunur. Bu organlar lahananın içinde yer alan A, B ve C vitamini, antioksidan ve polifenol sayesinde güçlenir. Vücut birçok hastalıktan korunmuş olur. Düzene giren sindirim ve boşaltıl sistemi sayesinde vücut dengeli çalışır.
Lahana turşusunun faydaları nelerdir?
Lahana turşusu probiyotik özelliği ile sindirim sorunlarının düzelmesine büyük bir katkı sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalık, enfeksiyon ve kanser hücreleriyle savaşmasına imkan tanır. Kalp hastalıklarının oluşumunu engelleyerek damar sağlığını korur. Vücudun C vitamini ihtiyacını da karşılar.
Mor lahananın faydaları nelerdir?
Mor lahana bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak hazımsızlığı önler. Antioksidan içeriğiyle kanın temizlenmesini sağlarken yağlanmaya ve kanser hücrelerine karşı etki gösterir. Beyin fonksiyonlarını güçlendirerek çeşitli nörolojik hastalıklardan korur. Mor lahanayı özellikle salatalarda çiğ tüketerek besin değerlerini koruyabilirsiniz.
Lahananın içinde hangi vitaminler bulunur?
Zengin besin değerli sebzelerden biri olan lahanada C ve A vitaminlerinin yanında bazı B grubu vitaminleri, magnezyum, potasyum ve sodyum bulunur. Aynı zamanda antioksidan açısından da zengin olan lahana yüksek oranda polifenol de içerir.
Lahana nasıl tüketilmeli?
Birçok sebzede olduğu gibi lahana da piştiğinde besin değerlerini kaybedebilir. Bunun için lahananın çiğ olarak salatalarda tüketilmesi önerilir. Pişirilecekse de buharda pişirme yönteminin kullanılması tavsiye edilir. Lahanayı bu şekilde tüketmek istemiyorsanız lahana turşularından da fayda sağlayabilirsiniz.