VW Emisyon Skandalı Çözümünü Açıkladı

Alman otomobil devi Volkswagen' in dizel motor emisyon skandalına ilişkin çözüm açıklaması resmi olarak açıklandı. Firma sorun olan araçlarda nasıl değişiklikler yapacak? Detaylar haberimizde...
VW Emisyon Skandalı Çözümünü Açıkladı

Kısaca Emisyon Skandalı

Volkswagen Grubu arçlarında kullandığı EA189 koduyla başlayan 1.6 ve 2.0 dizel motorlarında emisyon rakamlarını değiştirdiği ortaya çıktı. Amerika tarafından ortaya atılan iddia kısa süre içinde VW Amerika tarafından kabul edildi.

vw-logo.jpg

Ardından gözler Almanya' ya çevrildi. VW bu hatayı kabul etti. Daha doğrusu hatanın aslında emisyon değerlerini düşük gösteren bir yazılımdan kaynaklandığı açıklandı.

Yazılım, aracın emisyon testine girdiği anlayabiliyor ve salınım değerlerini düşünüyor. Yani test esnasında devreye girerek yüksek emisyon oluşmasını engelliyor. Test bittiğinde ise yazılım devreden çıkıyor.

Belirtilen emisyon değerlerine göre kat kat fazla kanserojen madde salınımı yapan araçlar ile hem çevre hem de insan sağlığına zararlı olan motora sahip araçların satışlarına birçok ülkede yasaklar getirildi. VW hisseleri borsada düştü ve firmaya davalar açıldı.


Volkswagen Emisyon Skandalı İçin Araçlara Nasıl Bir Uygulama Yapacak?

vw-servis.jpg

Öncelikle bu motora sahip araçlar geri çağırılacak. Yaklaşık 11 milyon aracın etkilendiği tahmin ediliyor. Bu araçlar servislere çağrılmak suretiyle  bir dizi işlemlerden geçirecek. Uygulanan işlemler sonrasında araçlar yasal sınıra uygun emisyon seviyelerine indirilecekler.

1.6 dizel ve 2.0 dizel araçlara farklı işlemler uygulanacak. Öncelikle 1.6 dizel araçlara uygulanacak işlemler;

  • 1.6 dizel EA 189 motorlara yapılacak ilk uygulama akış dönüştürücü yerleştirmek olacak. Bu akış dönüştürücü hava sensörünün ön kısmında olacak ve buradaki hava akışını rahatlatacak. Hava akışının rahatlamasıyla birlikte sensörün ölçüm hassasiyeti yükselecek. Sensörün hava çıkış kalitesine doğrudan etki ettiğini düşününce bu yöntem ile motor içinde yakıtın azami yanma seviyesine çıkartılması esaslanıyor. Bu işlemin ardından araç için yazılım güncellenmesi uygulanacak. Yeni yazılım ile yukarıda bahsettiğimiz süreç ve motor stabil hale getirilecek. Tüm bu işlem 1 saat kadar sürecek.

 

  • 2.0 dizel motorlar için ise sadece yazılım güncelleme ile sorunun ortadan kaldırılabileceği belirtiliyor. Yeni yazılım yükleme işleminin yarım saat kadar süreceğini belirtelim.

Yapılan İşlemler Performans ve Yakıt Tüketimini Etkileyecek Mi?

vw-yazilim.jpg

Volkswagen yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre emisyon değerleri düzeltilirken uygulanan işlemler ile araçlarda herhangi bir değişiklik olmayacak.

Öncelikli olarak performans ve yakıt tüketimi konusuna odaklandıklarını ve sorunu çözerken bu iki önemli kriterden asla taviz verilmeyeceğini belirten yetkililer, işlem sonrasındaki değişimin sadece emisyon testinde ortaya çıkan veriler ile olacağını vurguladı.


Aracımda Emisyon Sorunu Var Mı Nasıl Öğrenirim?

vw-fabrika.jpg

Eğer aracınızda emisyon değerleriyle oynanıp oynanmadığını merak ediyorsanız bunu internet üzerinden sorgulayabiliyorsunuz.

Emisyondan etkilenen araçların 2009 ve sonrasında olduğu ve 1.6 ile 2.0 dizel motorlara sahip olduğunu tekrardan hatırlatalım.

Türkiye' de İşlemler Ne Zaman Başlayacak?

Ülkemizde 1.6 dizel motorun çok sık tercih edildiğini düşünürek bu sorundan etkilenen araç sayısının da yüksek miktarda olduğunu tahmin edebiliriz.

Henüz Doğuş Grubu' ndan resmi açıklama olmamakla birlikte Volkswagen AG tarafından aracın garanti kapsamında olsun olmasın 2016 yılı içinde araç sahipleri aranarak servislere çağırılacağı ve yıl sonuna kadar düzeltme işlemleri bitirilmiş olacağı açıklandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.