Van' ın Meşhur Lezzetleri

Van yemek kültürüyle de diğer şehirlerden ayrılır. Örneğin hep duyduğumuz, bildiğimiz Van kahvaltısı ve daha bir sürü Van' a özgü lezzet haberimizde.
Van' ın Meşhur Lezzetleri

Van'da hayvancılığın gelişmesiyle birlikte yemek kültüründe de çeşitlilik artmış, Van'ı diğer şehirlerden ayıran unsur haline gelmiştir. Bu da Van'da yeni bir iş kapısının açılmasına bir nevi sebep olmuştur. Şöyle ki artık Van haricindeki şehirlerde bile Van kahvaltısı hizmetini görmekteyiz. Özellikle Van'da bu durum bir iş kolu haline gelmiş ve pek çok insan bundan ekmek yemeye başlamıştır. Van kahvaltısı ve diğer Van'ın meşhur lezzetlerine bakalım;
 

van-kahvaltisi-002.jpg

Van Kahvaltısı

Hemen her yerde bulunan ve çok meşhur olan Van kahvaltısını bir de Van'da yemelisiniz. Artık Van ile bütünleşmiş olan Van deyince ilk akla gelenlerden birtanesi de Van kahvaltısıdır. Van kahvaltısı çok çeşitli olup doyurucudur. Önce gözünüzü doyurur sonra midenizi. Van kahvaltısının olmazsa olmazları, otlu peynir, murtuğa ve lorlu cacıktır.

kavurmali-usgun-eksilisi.jpg

Kavurmalı Uşgun Ekşilisi

Uşgun Van'da çok kullanılan bir bitkidir. Uşgun soğanla birlikte kavrulur. Salça ve kavurma ile tatlandırılıp servise sunulur. Bu yemeği mutlaka Van'da yanında tandır ekmeğiyle yemelisiniz. Değişik ve Van'ın kendine özgü bir yemeğidir.
 

ciger-koftesi.jpg

Ciğer Köftesi

Ciğer çektirilip, köfte yapar gibi şekil verilir. En son köftenin üzerine tereyağ gezdirilir. Üzerine istediğiniz yeşilliği serpin. Görüntüsü mercimek köftesine benzer. Tabi tadı bambaşkadır. Van'da ara sıcak olarak servis edilir.
 

tandir-baligi.jpg

Tandır Balığı

Van'da balık nereden oluyor demeyin. Van Gölü'nde inci kefali bulunuyor. Van Gölü'nden tutulan inci kefallerinden çok güzel tandırda balık yemeği yapılır. Oldukça meşhurdur ve tadı da çok güzeldir. Van'a ait meşhur bir lezzettir.
 

murtuga.jpg

Murtuğa

Van kahvaltısında da bahsettiğimiz olmazsa olmaz murtuğa, un ve yağ karışımına yumurta katılarak pişirilir. Çok değişik bir lezzeti ve görüntüsü vardır. Van'ın en meşhur lezzetlerinden bir tanesidir. Kahvaltı sofralarında mutlaka bulunur.
 

gavut.jpg

Gavut

Gavut da yine Van'a özgü kahvaltılık çeşitlerinden birisidir. Buğdayın kavrulmasıyla oluşan undur. Nereden geldiği de ilginç. Eski zamanlarda savaşta askerlere verilen yiyecektir. Günümüzde hala Van'da evlerde yapılıp yenilir.
 

sengeser.jpg

Sengeser

Özellikle kışın Van'da çokça tüketilen bir yemek çeşididir. Mercimek ana malzemesidir. Sengeseri de Van'da mutlaka tüketin. Yanında turşu ile yemenizi tavsiye ederiz.
 

kurt-koftesi.jpg

Kürt Köftesi

Yoğurtlu köfte de denebilir. Bulgurdan yapılan bir köfte çeşididir. Van'da sıkça yapılan yöresel yemeklerden biridir. Çok lezzetli olan bu köfteyi de yine Van'da yemenizi tavsiye ederiz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum